Forpus Papagani Solunum Problemi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Okann
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Okann

iyikus.com Üyesi
Merhabalar,

Forpus papaganim yaklasik bir ay once koksidiyoz oldu. Sulphamezathine ve sonrasinda multivitamin-probiyotik takviyesiyle iyilesti.

Daha sonra ise boyle bir problem basladi. Tunekte dinlendigi zamanlar hafif kabarmalar var ve nefes alirken gogus ve kuyruk bolgesi hareket ediyor. Onun disinda enerjik, yeme icmesi gayet normal. Koksidiyoz doneminde ucamiyordu su an ucus kondisyonu da gayet iyi durumda. Solunum enfeksiyonlarina karsi Doxymix'e basladim 3 gundur fakat her hangi bir ilerleme yok durumda. Nefes alirken ses hirilti vs. yok. Gunde 3-4 kere diyebilecegim siklikta hapsurma benzeri bir ses cikariyor bunun normal oldugunu dusunuyorum.

(Kafasindaki hafif yolunmalar disinin asiri ciftlesme isteginden gerceklesti koksidiyoz doneminde ben fark edene kadar. Su an tuy kapsulleri cikmis durumda orada da. Patlamak uzere.)

Diskisi sari-yesil arasi kahverengimsi bir renk. Bazen hafif ishal gibi oluyor. Ilac kullandigi icin de olabilir.

Diski gorseli ve arkadasin videosunu ekliyorum. Tecrubleri arkadaslar fikirlerini iletirse cok sevinirim. Simdiden tesekkurler.

Ekli dosyalar

• IMG-20220128-WA0011.jpg
    IMG-20220128-WA0011.jpg
    366.1 KB · Görüntüleme: 3
Solunum ilacı mutlaka 7 güne tamamlanmalı. Yine de gözlemi bırakmayınız. İlaç dönemi bozuk dışkı kabul edilebilir. Kuşunuz üşütmüşte olabilir, kabarma ve hapşurmadan dolayı diyorum. Ortam ısısını mümkünse arttırınız.

Solunum ilacı mutlaka 7 güne tamamlanmalı. Yine de gözlemi bırakmayınız. İlaç dönemi bozuk dışkı kabul edilebilir. Kuşunuz üşütmüşte olabilir, kabarma ve hapşurmadan dolayı diyorum. Ortam ısısını mümkünse arttırınız.
Tesekkur ederim hocam devam ediyorum ayni sekilde. Surec bittikten sonra tekrar degerlendirmek en sagliklisi sanirim.

doxymix'in fotosunu ve kafes tabanındaki dışkıların net fotolarını paylaşırsanız iyi olur

koksidiyoz teşhisini veteriner mi koydu ve sulphamezathine'i kaç gün kullandınız?

5 gun kullanildi hocam. Suluga 6 damla seklinde. Veteriner tavsiyesiyle ama belirtileri cok netti zaten. Ilactan sonra tamamen toparladi. Olume cok yakindi oyle diyeyim su an cin gibi masallah. Fotograflari ekliyorum. Son durum bu sekilde. Biraz daha ishale kacmis

Ekli dosyalar

• 20220209_224700.jpg
    20220209_224700.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 6
  • IMG-20220209-WA0040.jpg
    IMG-20220209-WA0040.jpg
    309.9 KB · Görüntüleme: 4
sorun daha çok sindirim sistemiyle ilgili gibi

ben olsam 5 gun kullanım sonrası kuşu 1 hafta dinlendirip 5 gün daha sulphamezathine kullanırdım

ancak doxy başladıysanız 5-7 güne tamamlanabilir

sorun daha çok sindirim sistemiyle ilgili gibi

ben olsam 5 gun kullanım sonrası kuşu 1 hafta dinlendirip 5 gün daha sulphamezathine kullanırdım
Ayni sekilde o da aklimda ama doksisikline basladigim icin kesmek de istemiyorum yarida. Bunu tamamladiktan sonra tekrar degerlendirme dusuncesindeyim dediginiz gibi. Sorun devam ederse tekrar bi 5 gun uygulayayim dinlendirdikten sonra. Su an kritik durumda degiliz yemesi icmesi enerjisi gayet iyi. O yuzden biraz hamle sansim oldu acikcasi

Ayni sekilde o da aklimda ama doksisikline basladigim icin kesmek de istemiyorum yarida. Bunu tamamladiktan sonra tekrar degerlendirme dusuncesindeyim dediginiz gibi. Sorun devam ederse tekrar bi 5 gun uygulayayim dinlendirdikten sonra. Su an kritik durumda degiliz yemesi icmesi enerjisi gayet iyi. O yuzden biraz hamle sansim oldu acikcasi

doxy kullandığınız sürece kafesteki tüm kalsiyum kaynaklarını (kum, kalamar, gagataşı vb) çıkarınız, market ya da damacana su kullanınız

ilave ilaç ihtiyacınız olursa (antimikotik ve antihelmintikler hariç) bana yazabilirsiniz , elimde varsa çankaya metro durağından teslim ederim. tabi ki ücretsiz

doxy kullandığınız sürece kafesteki tüm kalsiyum kaynaklarını (kum, kalamar, gagataşı vb) çıkarınız, market ya da damacana su kullanınız

ilave ilaç ihtiyacınız olursa (antimikotik ve antihelmintikler hariç) bana yazabilirsiniz , elimde varsa çankaya metro durağından teslim ederim. tabi ki ücretsiz
Cok tesekkur ederim yardimlariniz ve ilginiz icin ? ayni dediginiz gibi uyguluyorum. Gelismelerden haberdar ederim sureci hep birlikte izleriz. Cok tesekkurler tekrardan.

Guncelleme: evladimda her hangi bir degisim olmamasindan ve olasi bir sulphamezathine kullanimina baslanirsa diye gec kalmamak adina Doxymix'i tam 5 gun kullanarak sonlandirdim. Bu sabah 07:00 civarinda guclu bir probiyotik takviyesi yaparak evden ayrildim gune o sekilde basladi. Kumu da tekrar kafese koydum. Bu saatlerde ciddi bir iyilesme gozlemledim, solunum hareketi oldukca azalmis neredeyse fark edilmiyor. Diskisi da oldukca duzelmis. Probiyotige sanirim 3 gun kadar araliksiz devam edicem. Son durum bu sekilde. Benzeri bir durum yasayan veya yasayacak olan arkadaslar olursa diye sureci sonuna kadar paylasacagim.

Merhabalar,

Su an belirtiler ayni sekilde devam etmekle birlikte bugun bir ayaginda hafif bir sisme ve genel olarak ayaklarinda pullanmalar gozlemledim. Antibiyotikle tedavi esnasinda mantar costurmus olabilirim fikri geldi aklima. Ayaklari ve tuyleriyle cok ilgileniyor kasinti var heralde. Mikostatin tedavi icin uygun mudur? Veya tavsiye edeceginiz daha faydali ve zararsiz bir ilac varsa onu da temin edebilirim. Mikostatin de yok elimde su an her halukarda alacagim.

Tekrar hatirlatmak gerekirse belirtilerde kabarma, uyuklama, tek ayak ustunde durma, solunum esnasinda cok hafif gogus kuyruk oynamasi mevcut. Hafif de koku geliyor sanirim ama bundan emin olamadim cok iyi koku alamiyorum malesef ?

Yeme icme, enerji, ucus, otus ve diskida su an bir problem yok.

Tipik mantar gibi geliyor bana su an. Eger mikostatin uygula derseniz protozoa riskini de ortadan kaldirmak adina flagyl ile birlikte uygulasam zarari olur mu bu konuda da fikir verebilirseniz cok sevinirim.

Edit: Diski ve video da ekliyorum guncel

Ekli dosyalar

• 20220214_142209.jpg
    20220214_142209.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Dışkısı iyi görünüyor. Biraz yağlı besleniyor sanırım bu nedenle rengini kahveye çalmış. Ek olarak üşüdüğünde ayak çekme durumu çok gözlemlenen bir davranıştır. Mikostatin tedavi edecektir sorun kursakla alakalı ise

Tekrardan merhabalar,

Bugun kanatli uzmani bir veterinere gittim. Tahmin ettigim sekilde mantar sarmis iceriden. Mikroskopla diskisina bakildi. Sulphamezatine kullanimindan kaynakli da bagirsaklari biraz hirpalanmis durumda. Kucuk kanamalar varmis durduramamisiz tam olarak. Iki farkli diski analizi icin diski gonderildi 2 3 gun icerisinde sonuclari gelecek onun da. Mikostatini tavsiye etmedi hocamiz. 1 adet antifungal krem ayaklar icin, 1 adet antifungal solusuyon, 1 adet antibakteriyel solusyon, 1 adet 5'li organik bir karisim, d vitamini ve crystalin sprey verdi tedavi icin. Vitamin 2 gunde bir digerleri ise her gun agizdan uygulanacak 9 gun boyunca. Sprey gozler haric tum vucuda uygulanacak. Daha sonrasinda ilaclari birakmadan kontrole gidecegiz. Bu surecte yem olarak ak dariya geciyoruz. Solusyonlarin iceriklerini tam olarak bilmiyorum kucuk siselere cekilerek verildi. Son durum bu sekilde.

Tekrardan merhabalar,

Bugun kanatli uzmani bir veterinere gittim. Tahmin ettigim sekilde mantar sarmis iceriden. Mikroskopla diskisina bakildi. Sulphamezatine kullanimindan kaynakli da bagirsaklari biraz hirpalanmis durumda. Kucuk kanamalar varmis durduramamisiz tam olarak. Iki farkli diski analizi icin diski gonderildi 2 3 gun icerisinde sonuclari gelecek onun da. Mikostatini tavsiye etmedi hocamiz. 1 adet antifungal krem ayaklar icin, 1 adet antifungal solusuyon, 1 adet antibakteriyel solusyon, 1 adet 5'li organik bir karisim, d vitamini ve crystalin sprey verdi tedavi icin. Vitamin 2 gunde bir digerleri ise her gun agizdan uygulanacak 9 gun boyunca. Sprey gozler haric tum vucuda uygulanacak. Daha sonrasinda ilaclari birakmadan kontrole gidecegiz. Bu surecte yem olarak ak dariya geciyoruz. Solusyonlarin iceriklerini tam olarak bilmiyorum kucuk siselere cekilerek verildi. Son durum bu sekilde.
çok geçmiş olsun. Umarım tez zamanda düzelir kuşunuz <3

Güncelleme: yaklaşık 8 günlük tedavi sürecinin ardından bugün dışkısı tamamen normale döndü diyebilirim. Kabarma ve nefes alırken zorluk hareketi ara ara devam ediyor. Gramajı da normal olmasına rağmen çok diri değil hala. Cumartesi günü (2 gün sonra) kontrole gideceğiz. Devam edilecek veya bırakılacak ilaçlara karar verecek hocamız. Dışkı analizinden ses yok hala :)

Guncelleme: bugun kontrole gittik ve diski tahlili sonuclari da gelmis. Streptokok bakterisinin sebep oldugu bir enfeksiyon yasiyormusuz. Tedavi sureci 90 gune kadar uzayabiliyormus malesef. Tedaviye ayni sekilde ayni ilaclarla devam edecegiz. Kontroller aylik olarak yapilacak. Solunum enfeksiyonu da bu bakteriden kaynakli cikti. Sindirim, solunum ve sinir sistemini sarabiliyormus. Sinir sistemi konusu en kritik nokta. Bizde sarmadigi icin sansliyiz. Uzun bir sure de guncelleme yapmayacagim bir degisiklik olmazsa tedavi sonuna kadar. Son durum bu sekilde

Geri