günde 100 kere mi alıştırmaya çalışmalıyım

ciromveben

iyikus.com Üyesi
bazı yerlerde günde 100 kere parmağınızı uzatın kaçsa bile pes etmeyin alışana kadar yazıyor. öyle mi yapmalıyım? ben 3-4 kere 10ar sn deniyorum sadece sabahları ve gelmiyor. sonra da bunaltmak istemiyorum. ama gittikçe benden uzaklaşıyor sanki :( not: kuşum geleli 11gün oldu ve şu an elime gelmiyor sevmek istediğimde uçmuyor ama geri geri kaçıyor. yani hiç alışmadı daha. kafesi masanın üstünde ben sandalyedeysem gelmiyor yataktaysam hava kararınca gelip kafesine giriyor :(

bazı yerlerde günde 100 kere parmağınızı uzatın kaçsa bile pes etmeyin alışana kadar yazıyor. öyle mi yapmalıyım? ben 3-4 kere 10ar sn deniyorum sadece sabahları ve gelmiyor. sonra da bunaltmak istemiyorum. ama gittikçe benden uzaklaşıyor sanki :( not: kuşum geleli 11gün oldu ve şu an elime gelmiyor sevmek istediğimde uçmuyor ama geri geri kaçıyor. yani hiç alışmadı daha. kafesi masanın üstünde ben sandalyedeysem gelmiyor yataktaysam hava kararınca gelip kafesine giriyor :(

Aslında kuşun mizacı önemli bu konuda. Her kuş aynı karakterde değil. Kimi kuşu alırsın hemen eğitebilirsin. Kimi kuşu yavruyken alsan bile eğitemeyebilirsin kendini sevdirmeyebilir. O yüzden sen kuşunun mizacını en iyi bilen kişisin. Eğer parmağını görünce kaçan bir kuş ise bunu yapma,bu daha da uzaklaştırır senden. Öncelikle ani hareketlerden kaçınmak,gürültülü sesle konuşmamak lazım. Tatlı bir dille düşük ses tonu ile ona yavaşça kelimeler söyleyin örneğin cicikuşum, fıstık,aşkım vs.
Elinizden yem yedirin elinizi yavaşça yaklaştırın. Veyahut yem kabını elinizde tutun kuşa yaklaşın yesin. Kafes içinde iken elinizi yavaşça sokup onu sevmeye çalışın. Bu sırada da konuşun onunla.
Ayna,oyuncak kuş varsa kafesten çıkarın. Kuşu kafese sokarken hücum eder gibi yakalamaya çalışmayın. Üzerine havlu vs atmayın öyle yakalamayın. Kafesin kapısı gece yatacağı vakit hariç açık olsun,istediği zaman girip çıksın.

dişi mi? alırken satıcı tam bir erkek dedi. çok şaşırdım. hatta dişi olsa soluk olur burnu dedi. biraz açık renk ama beyaz da değil :( acaba o yüzden mi gelmiyor. çok teşekkürler söylediğiniz için

Cere rengi pembe görünüyor erkek yani. Selçuk bey kahverengi gördüyse ondan dişi demiştir. Yeni foto atın yakından 👍🏻

Cere rengi pembe görünüyor erkek yani. Selçuk bey kahverengi gördüyse ondan dişi demiştir. Yeni foto atın yakından 👍🏻
lila renginde gibi. ışıktan biraz farklı çıkıyor ama. çok teşekkür ederim yorumlarınız için bu arada🙏🏻

Ekli dosyalar

• IMG_2733.jpeg
    IMG_2733.jpeg
    309.3 KB · Görüntüleme: 14
  • IMG_3041.jpeg
    IMG_3041.jpeg
    369.3 KB · Görüntüleme: 14
Şahsen kuşun üzerine gitmekten ziyade ona fırsat vermenin daha sağlıklı şekilde bir ilişki kurduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sizin yerinizde olsam günde 100 kere alıştırma yapmak yerine kuşun seveceği bir ortam oluşturup onun gelmesini beklerim. Örneğin sevdiği yiyecekleri bir tabağa koyun, gelip kendisi yesin. Yerken yavaş haraketlerle yiyeceği alıp ona uzatın. Bu, sürü içi davranıştır aslında. Yemekte, oyunda, banyoda ona eşlik ederseniz sizi sürü üyesi olarak görür. Özellikle sevdiği oyuncaklar varsa onu elinize alıp oynatmaya çalışabilirsiniz. Kafes dışındayken geri kafese almak için yakalamaya, avcunuzda tutmaya çalışmayın. Bunlar size karşı oluşan güvenini yıkar. Ayrıca kafes içinde fazla müdahale etmeyin, ya kafes tellerinin arkasından ya da kuş kafes dışındayken ilgilenin.

Şahsen kuşun üzerine gitmekten ziyade ona fırsat vermenin daha sağlıklı şekilde bir ilişki kurduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sizin yerinizde olsam günde 100 kere alıştırma yapmak yerine kuşun seveceği bir ortam oluşturup onun gelmesini beklerim. Örneğin sevdiği yiyecekleri bir tabağa koyun, gelip kendisi yesin. Yerken yavaş haraketlerle yiyeceği alıp ona uzatın. Bu, sürü içi davranıştır aslında. Yemekte, oyunda, banyoda ona eşlik ederseniz sizi sürü üyesi olarak görür. Özellikle sevdiği oyuncaklar varsa onu elinize alıp oynatmaya çalışabilirsiniz. Kafes dışındayken geri kafese almak için yakalamaya, avcunuzda tutmaya çalışmayın. Bunlar size karşı oluşan güvenini yıkar. Ayrıca kafes içinde fazla müdahale etmeyin, ya kafes tellerinin arkasından ya da kuş kafes dışındayken ilgilenin.
evet hiç yakalamaya ya da kafese koymaya çalışmadım sabah çıkıp hava kararınca kendi giriyor. ama ben kafesin yanındaysam 9a 10a kadar bekliyor. korkmasın gelsin diye kalkmadım ama sonra kıyamayıp kalkıyorum çünkü dolabın üstünde uyuyor. ben uzaklaşınca hemen kafesine geliyor. çok uçan ısıran agresif bir kuş değil sadece yanaşmıyor. bir de benim de ilk kuşum olduğu için ani hareketlerinden ben de istemeden korkuyorum :( elimi refleks olarak biraz çekiyorum ya da kafamı eğiyorum o da korkuyor sanırım. aslında korkusuz olsam o da daha rahat olur

Bir de benim de ilk kuşum olduğu için ani hareketlerinden ben de istemeden korkuyorum :( elimi refleks olarak biraz çekiyorum ya da kafamı eğiyorum o da korkuyor sanırım. aslında korkusuz olsam o da daha rahat olur
Orasını doğru düşündünüz. Tedirgin yaklaştığınızda o da tedirgin olabilir. Ama bu büyük bir problem değil. Akşamları yattığında kafesinden yemini alıp sabah çıkardığınızda elinizle yem verebilirsiniz. Sabahları iştahlı olurlar ve bazen alıştırma sırasında bundan faydalanılabilir.

Loş ışık, dış uyaranları azaltarak kuşun dikkatini size yönlendirmesini sağlar. Bundan faydalanmak için kalın perdeler çekerek eğitim sürecine girebilirsiniz. Ancak tamamen karanlık ortam kuşu tedirgin eder, etrafı rahat algılayabileceği bir ışık seviyesi gerekir.

Geri