Hiç Dikkat Ettiniz mi?

Sensitive 🌿

Veteran
Sizin de kuşlarınız sabah uyandıktan sonra farklı/hoş kokuyor mu?
Bana farklı geliyor,bunu başka farkeden var mı merak ediyorum,gözlemleyeniniz oldu mu?
Konuyu yapay zekaya sordum mantıklı cevapları oldu. Sizlerin yorumlarını da bekliyorum.

🧐😊

Sizin de kuşlarınız sabah uyandıktan sonra farklı/hoş kokuyor mu?
Bana farklı geliyor,bunu başka farkeden var mı merak ediyorum,gözlemleyeniniz oldu mu?
Konuyu yapay zekaya sordum mantıklı cevapları oldu. Sizlerin yorumlarını da bekliyorum.

🧐😊
Sabah ilk iş koklucam bide işten gelince koklayım, sonucu yazarım 😀

Belki de minik canları önemsediğimiz, değer verdiğimiz ve sevdiğimiz için güzel kokuyorlardır.Kirpi bile yavrusunu pamuğum pamuğum diye severmiş derdi bir büyüğümüz.

Yapay zeka Gemini'nin cevabı şöyle;

"Bu aslında kuş sahipleri arasında çok yaygın ve kesinlikle hayal ürünü olmayan bir durum! Sabahları muhabbet kuşlarının daha güzel, hatta bazen tatlı bir kurabiye, bebek pudrası veya taze ekin gibi kokmasının arkasında tamamen biyolojik ve davranışsal sebepler var.

İşte sabah kokusunun arkasındaki gizemler:

1. Uykuda Biriken Yağlar (Preening Oil)
Muhabbet kuşlarının kuyruk sokumunun hemen üzerinde **uropijiyal bez (yağ bezi) adı verilen bir organ bulunur. Kuşlar bu bezden salgılanan özel bir yağı gagalarıyla vücutlarına yayarak tüylerini temizler ve su geçirmez hale getirirler.

* Gece boyunca kuşunuz uyurken ve tüylerini kabartmış dinlenirken, bu yağ tüylerin arasında hapsolur.
* Sabah uyandığında tüylerini ilk silkelediğinde veya hareket etmeye başladığında, gece boyunca biriken bu temiz ve hafif kokulu yağ havaya yayılır.

2. Gece Boyunca Temiz Kalmaları
Gün içinde kuşlar yem yer, sebze/meyve kemirir, kafes tellerine dokunur ve kokuları değişebilir. Ancak gece boyunca (genellikle kafesleri de karanlık ve örtülü olduğu için) sadece uyurlar. Aktiviteleri sıfıra indiği için dış etkenlerden koku kapmazlar ve kendi doğal, temiz vücut kokuları en saf haliyle kalır.

3. Vücut Isısının Yükselmesi
Kuşlar uyurken vücut ısılarını korumak için tüylerini kabartırlar. Sabah uyandıklarında ve hareketlenmeye başladıklarında, tüylerin arasında sıkışan o sıcak hava (ve beraberindeki doğal kokular) dışarı salınır. Sıcaklık, kokunun burnunuza daha yoğun ve belirgin gelmesini sağlar.

4. Yem ve Sindirim Kokusu
Muhabbet kuşlarının kursaklarında sindirdikleri yemlerin (özellikle darı ve kanarya yeminin) hafif, tatlı ve tahılsı kokusu, sabahları nefesleriyle veya tüylerine sindiği için size çok hoş gelebilir. "

Geri