Hızlı tırnak uzaması

Kuş Anasıı

Veteran
Güncel olarak 6 tane bıcırığım oldu. Hepsinin tırnak ve gaga uzaması neredeyse aynı ama biri hariç. Mesela Çıtırla Pıtır aynı zamandan beri bendeler (1,5 yıl) Çıtır’ın sadece 1 kez tırnaklarını kestim ve şu an normal uzunlukta. Gagasını kendi törpülüyor. Ama Pıtır’ın 7-8 kez tırnaklarını kestim az önce baktım yine uzamış. Gagasını törpülüyor diye çok uzamıyor sanırım ama tırnak uzamasının önüne geçemiyorum. Bu normal midir? Her seferinde de stres yapıyor hayvan, keserken üzülüyorum. Ama kesmezsem de her yere takılıyor. Allahtan kesmeyi becerebildim de şu ana kadar bi kaza yaşanmadı..

Maşallah hepsine, maalesef tırnak ve gaga uzamaları anormal ya da sık seyrediyorsa karaciğer problemlerini işaret ediyor olabilir. Başka nedenleri de olduğu düşünüyor ancak en belirgin neden bu görünüyor. Bazı kendine bakmayı bilmeyen kuşlar da olabiliyor. Onlar tırnak bakımını yapamıyorlar ne yazık ki :( Ben ortalama yılda 3 kez kesiyorum tırnaklarını kuşların.

Maşallah hepsine, maalesef tırnak ve gaga uzamaları anormal ya da sık seyrediyorsa karaciğer problemlerini işaret ediyor olabilir. Başka nedenleri de olduğu düşünüyor ancak en belirgin neden bu görünüyor. Bazı kendine bakmayı bilmeyen kuşlar da olabiliyor. Onlar tırnak bakımını yapamıyorlar ne yazık ki :( Ben ortalama yılda 3 kez kesiyorum tırnaklarını kuşların.
Karaciğer problemi olsa şimdiye kadar başka bir sıkıntı olurdu herhalde, tırnak bakımı yapamıyor diye düşünmeliyim sanırım o zaman ?

Elbette. Öncelikle böyle düşünmek daha uygun olur. Bazı mantar sorunlu kuşlarda da olduğu söylenir ama kuşlarınızda öyle bir durum olmadığını bildiğim için yazmadım.

Elbette. Öncelikle böyle düşünmek daha uygun olur. Bazı mantar sorunlu kuşlarda da olduğu söylenir ama kuşlarınızda öyle bir durum olmadığını bildiğim için yazmadım.
Aynen çok şükür o tarz bi durum olmadı ?? Artık biz bakımını yapacağız paşamızın napalım tembel kendisi ?

En son 20 gün önce kesmiştim, uzamışken fotoğraf ekleyeyim dedim. Siyahla işaretlemişim yerde bitiyor et kısmı. Kesebileceğim maksimum seviyede kesiyorum her seferinde ama durum bu 20 günde

Ekli dosyalar

• DCF0AF24-7A74-4A0E-8C89-36CCB81A697F.jpeg
    DCF0AF24-7A74-4A0E-8C89-36CCB81A697F.jpeg
    334.2 KB · Görüntüleme: 5
Hmm. Bu kadar kısa süre için yoğun uzama durumu.
Tünekleri soyulmamış ağaç kabuklarıyla değiştirmeniz uygun olabilir. Her tüneği değil ancak en çok zaman geçirdiği tünek dönüştürülebilir. Karaağaç, elma, erik, armut, manolya belki kavak ağacı uygun olabilir. Hiç biri bulunamazsa keten ipler ya da örgü ipleri gibi kuşlara uygun olabilecek bir mini tünek yapılabilir.

IZgaralı bir kafes kullanılıyorsa çıkartmak en uygunu olabilir. Tabanda sürtünme ile inceltebilirler.

Genel anlamda bu kadar hızlı büyümesi ya çok proteinli beslenmeleri ya da karaciğer sorunlarıyla alakalı. Mutlaka veterinere danışılması gereken bir durumdur. Öyle ki dış parazit sorunları, PBFD virüsü, dengesiz beslenme, karaciğer sorunları ya da etki edebilecek farklı şeyler olabilir. Düzenli kesim yerine sorunu teşhis etmek gereklidir.

Bu arada aklıma gelmişken kanama durumlarında acil müdahale gerektiğinde koter kalemi gibi dağlama konusunda yardımcı olabilecek bir ürün kullanılabilir. Tabi bunu veterinere bırakmak daha doğru olur.

Hmm. Bu kadar kısa süre için yoğun uzama durumu.
Tünekleri soyulmamış ağaç kabuklarıyla değiştirmeniz uygun olabilir. Her tüneği değil ancak en çok zaman geçirdiği tünek dönüştürülebilir. Karaağaç, elma, erik, armut, manolya belki kavak ağacı uygun olabilir. Hiç biri bulunamazsa keten ipler ya da örgü ipleri gibi kuşlara uygun olabilecek bir mini tünek yapılabilir.

IZgaralı bir kafes kullanılıyorsa çıkartmak en uygunu olabilir. Tabanda sürtünme ile inceltebilirler.

Genel anlamda bu kadar hızlı büyümesi ya çok proteinli beslenmeleri ya da karaciğer sorunlarıyla alakalı. Mutlaka veterinere danışılması gereken bir durumdur. Öyle ki dış parazit sorunları, PBFD virüsü, dengesiz beslenme, karaciğer sorunları ya da etki edebilecek farklı şeyler olabilir. Düzenli kesim yerine sorunu teşhis etmek gereklidir.

Bu arada aklıma gelmişken kanama durumlarında acil müdahale gerektiğinde koter kalemi gibi dağlama konusunda yardımcı olabilecek bir ürün kullanılabilir. Tabi bunu veterinere bırakmak daha doğru olur.
Teşekkür ederim dediğiniz tarz bir tünek temin edeceğim ?? Izgarayı çıkaramıyorum, peçeteleri çok fazla kemiriyorlar hatta yiyorlar ? hepsini aynı kafese aldığım için biriyle baş etsem diğeri yapıyor maalesef. Dışkısında hiçbir problem yok bir dönem lekeli dışkı sorunumuz devam etti ama bu ara çok normal. Yine söylemiştim sanırım şu ana kadar keserken hiç derine inmedim kanama olmadı çok şükür ??

Geri