İlk yumurtamızı aldık ama..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kuş Anasıı

Yönetici
Moderatör
Merhaba. 4-5 aydır Çıtır ve Pıtır’dan yavru almayı bekliyorduk. Sonunda hanımefendi ikna oldu ve ilk yumurtamızı bugün aldık. 3-4 gündür davranışlarından anlamıştım yumurtlayacağını. Fakat çok fazla şişlik yoktu popo kısmında. Normalde 2 gündür asla yuvalıktan çıkmıyordu. Ne olduysa çıkmış, tecrübesiz olduğu için de kafes içine yumurtlamış. Benim de ilk deneyimim. Yumurta maalesef kırılmış, çok üzüldüm. İçi de doluymuş ? Yine yumurtlar mı? Yumurtlar ve yumurtlar boş çıkarsa ne yapmam lazım? Bir de bu süreçte erkek kuşu da kafesten çıkarmamam mı gerekiyor?
Ayrıca dışkı problemi devam ediyor. Yumurta kaynaklı mıdır? Geçen cumadan beri böyle

Ekli dosyalar

• 5D9997F4-BC91-4860-A6A8-70056A755940.jpeg
    5D9997F4-BC91-4860-A6A8-70056A755940.jpeg
    70.8 KB · Görüntüleme: 40
  • C6A38B0B-F8A9-4E3A-9D57-87EABE302994.jpeg
    C6A38B0B-F8A9-4E3A-9D57-87EABE302994.jpeg
    1.1 MB · Görüntüleme: 36
Son düzenleme:
Merhaba, gözünüz aydın. Bu dışkı dişinin muhtemelen ve süreçten kaynaklı yaptığı bir dışkı. İlaç tedavisi uygulamayınız. Her yumurtanın için böyle sarı oluyor. Doludan kast edilen düzenli yattığında yumurtanın döllenmiş ise kırmızı damarların oluşması ve canlı embriyonun oluşması. Yumurtayı tekrar kafes dışına yaparsa ve kırılmaz ise yuvaya koyunuz. Boş yumurtaları şu aşamada almamalısınız. Kırılanlar alınmalı sadece. Eğer kızgınlık değilse 1 gün arayla yumurtlaması lazım

Oyla 0
Merhaba, gözünüz aydın. Bu dışkı dişinin muhtemelen ve süreçten kaynaklı yaptığı bir dışkı. İlaç tedavisi uygulamayınız. Her yumurtanın için böyle sarı oluyor. Doludan kast edilen düzenli yattığında yumurtanın döllenmiş ise kırmızı damarların oluşması ve canlı embriyonun oluşması. Yumurtayı tekrar kafes dışına yaparsa ve kırılmaz ise yuvaya koyunuz. Boş yumurtaları şu aşamada almamalısınız. Kırılanlar alınmalı sadece. Eğer kızgınlık değilse 1 gün arayla yumurtlaması lazım
Anladım, teşekkür ederim ?? dediğim gibi tecrübesiz olduğum için bende yeni yeni öğreniyorum. Kafes dibinde ızgara vardı, hiç düşünemedim dışarı yumurtlayabileceğini maalesef. Izgarayı çıkardım, kafes dibine pamuk serdim üstüne peçete koydum ne olur ne olmaz yine dışarı yumurtlar diye. Erkeği de çıkarmamam gerekiyor değil mi kafes dışına?

Oyla 0
Bence oda düşünemedi. Bir anda gelince tutamayıp bıraktı :) Bende talaş koyuyordum tabana böyle sorunlar olduğunda. Genelde problem olmuyordu. Tünekler çok yüksekte ise biraz tabana yaklaştırılabilir. Aynen kuşlar bu süreçte çıkarılmaması iyi olur.

Oyla 0
Bence oda düşünemedi. Bir anda gelince tutamayıp bıraktı :) Bende talaş koyuyordum tabana böyle sorunlar olduğunda. Genelde problem olmuyordu. Tünekler çok yüksekte ise biraz tabana yaklaştırılabilir. Aynen kuşlar bu süreçte çıkarılmaması iyi olur.
Öyle yapayım aşağı indireyim biraz daha ??

Oyla 0
Acemilik, kusura bakmayın birkaç şey daha soracaktım ??‍♀️ Yine yumurta var eminim ama bugün yumurtlamadı.
-Normalde yumurtlama aralığı kaç gün oluyor? Her gün bir tane yumurtlayabildiklerini biliyorum ama iki günde bir yumurtlayanlarda oluyormuş sanırım.
- yumurta sıkışması gibi bir durum varmış sanırım, ikinci ya da diğer yumurtalarda bunun olma ihtimali var mı?
- birde kafes dibine yumurtlama ihtimali olduğu için sürekli kontrol ediyorum. Farketmezsem ne kadar süre kuluçkaya yatmaması sorun olur?

Oyla 0
Bugün yumurtladiysa eğer bir gün ara verip ikinciyi yapiyor. 2 günde 1 diyelim ☺️ bazen gece saatlere kayabiliyor ya da 3. Gün atan kuslarda olabiliyor.
Yumurta sıkışması yaşanıyorsa belirgin anlaşılıyor. Kuş neredeyse felçli gibi kafes tabanina düşüyor ama bazen farklı tepkilerde olabiliyor.
En fazla 8 gün yatilmayan yumurta döllenmiş ise yaşıyor. Bir gün yatip sonra ara ara ugruyorsa eğer o yumurtalarda bozulur. Genelde düzenli yatmaya başlarsa en fazla 1/2 saat arasi yatmaz ise -tek sefer de- yumurtalar soğuyup ölür

Oyla 0
Bugün yumurtladiysa eğer bir gün ara verip ikinciyi yapiyor. 2 günde 1 diyelim ☺️ bazen gece saatlere kayabiliyor ya da 3. Gün atan kuslarda olabiliyor.
Yumurta sıkışması yaşanıyorsa belirgin anlaşılıyor. Kuş neredeyse felçli gibi kafes tabanina düşüyor ama bazen farklı tepkilerde olabiliyor.
En fazla 8 gün yatilmayan yumurta döllenmiş ise yaşıyor. Bir gün yatip sonra ara ara ugruyorsa eğer o yumurtalarda bozulur. Genelde düzenli yatmaya başlarsa en fazla 1/2 saat arasi yatmaz ise -tek sefer de- yumurtalar soğuyup ölür
Anladım teşekkür ederim. Popo kısmında morluk var, açılma da var biraz ama hafifçe baktım öyle yumurta gibi bir sertlik gelmedi elime. Bugün yumurtlar umarım hanımefendi. Yem yemek için çıkıyor sadece yuvalıktan

Oyla 0
Dokununca pek anlaşılamıyor. Çok profesyonel bir bakış gerekli onun için. Kanal yumurta şeklini andırırcasına bir şişme oluyor. Zamanla anlayabileceğinizi düşünüyorum ama :) Biraz morluk çok normal, inşallah sorunsuz devam ettirir. Tam olması gerektiği gibi yuvada zaman geçirip dışkılamak ve yem yeme için çıkması gerekiyor. Sanırım iyi bir kuluçkası başlayacak. Bugün onlar için yapmadıysanız bol sebzeli bir mama güzel olabilir.

Oyla 0
Dokununca pek anlaşılamıyor. Çok profesyonel bir bakış gerekli onun için. Kanal yumurta şeklini andırırcasına bir şişme oluyor. Zamanla anlayabileceğinizi düşünüyorum ama :) Biraz morluk çok normal, inşallah sorunsuz devam ettirir. Tam olması gerektiği gibi yuvada zaman geçirip dışkılamak ve yem yeme için çıkması gerekiyor. Sanırım iyi bir kuluçkası başlayacak. Bugün onlar için yapmadıysanız bol sebzeli bir mama güzel olabilir.
Umarım, zaten saldırgan bir dişi değildi. (Eşine yaptığı kur davranışlarında dayak atması hariç ?) Yavrularına karşı da ılımlı olacağını düşünüyorum. Tekrar teşekkürler

Edit; odasını değiştim daha sessiz bir odaya aldım kuluçkayı rahat geçirmesi adına. Değiştirdikten yarım saat sonra ikinci yumurtayı aldık ??

Son düzenleme:
Oyla 0
Yine rahatsız ediyorum ? Erkek olan dişiyi rahat bırakmıyor. Yuvalıktan çıkarmak için kur yapıyor, çıkmayınca o da birlikte yuvalıkta oturuyor. Çiftleşmek istiyor rahat vermiyor hayvana. Dişi yem yemek için bile kalkmıyor yumurtadan. Hedefe kitlenmiş durumda ? Şişlik var, yine yumurta var belli ☺️ Besliyor dişiyi. Dişi olandan karşılık alamayınca da kafesten çıkmak için deliriyor, çıkarmayınca çığlık çığlığa bağırıyor. Ne yapacağım bu şekilde bilmiyorum ?

Oyla 0
Yine rahatsız ediyorum ? Erkek olan dişiyi rahat bırakmıyor. Yuvalıktan çıkarmak için kur yapıyor, çıkmayınca o da birlikte yuvalıkta oturuyor. Çiftleşmek istiyor rahat vermiyor hayvana. Dişi yem yemek için bile kalkmıyor yumurtadan. Hedefe kitlenmiş durumda ? Şişlik var, yine yumurta var belli ☺️ Besliyor dişiyi. Dişi olandan karşılık alamayınca da kafesten çıkmak için deliriyor, çıkarmayınca çığlık çığlığa bağırıyor. Ne yapacağım bu şekilde bilmiyorum ?

biraz uzaktan izleyip kuşları fazla rahatsız etmemeniz daha iyi olur bu dönemde. kuşların mahremine müdahale etmeyin :)

siz mümkün olduğu kadar beslenmelerine dikkat edin. yumurta,havuç,kabak, mor lahana, muz vb besinleri mama şeklinde yapıp verebilirsiniz, içine min 10 dk kaynatılıp rondodan geçirilmiş yumurta kabuğunu da ekleyebilirsiniz. yumurta sıkışması olmaması için kalsiyum desteği çok önemli

Oyla 0
biraz uzaktan izleyip kuşları fazla rahatsız etmemeniz daha iyi olur bu dönemde. kuşların mahremine müdahale etmeyin :)

siz mümkün olduğu kadar beslenmelerine dikkat edin. yumurta,havuç,kabak, mor lahana, muz vb besinleri mama şeklinde yapıp verebilirsiniz, içine min 10 dk kaynatılıp rondodan geçirilmiş yumurta kabuğunu da ekleyebilirsiniz. yumurta sıkışması olmaması için kalsiyum desteği çok önemli
Evet ellemiyorum artık. Kendi hallerine bıraktım. Günde 3-4 kez çiftleştiklerine şahit oldum iki gündür. Ama 3. yumurtayı da kafes dibine yumurtlamış, birkaç saat geç fark ettim sanırım. Allahtan önlem almıştım bu kez kırılmamış çatlamamış ??‍♀️ yuvalığa koydum.
yumurta ve havuç kızgınlığı artırıyor diye biliyorum problem olmazsa veririm tabi ☺️

Oyla 0
Yumurtlama evresi başladıktan sonra kızıştırıcı nitelikte ürünler azaltılması gerekiyor. Yapılmasa da problem değil ancak ileri süreç için problem yaratabilir. Yuvada yumurtalara yatıyor ama değil mi?

Oyla 0
Yumurtlama evresi başladıktan sonra kızıştırıcı nitelikte ürünler azaltılması gerekiyor. Yapılmasa da problem değil ancak ileri süreç için problem yaratabilir. Yuvada yumurtalara yatıyor ama değil mi?
Evet yatıyor. 5-10 dk çıkıyor arada. Kuş kumu vs yiyor suyunu içiyor ama yeme indiğine denk gelmedim hep Pıtır besliyor. Hatta izin vermiyor inmesine kendi beslemek istediği için. Çıktığı o süreçte birbirlerine kur yapıp çiftleşiyorlar gidip tekrar yumurtalara yatıyor. Yine yumurtası var şişlik gözlemledim.

Oyla 0
Kuluçkayı rahat geçirsinler diye kendi odama almıştım. Daha sessiz çünkü. Odama yabancı değiller. Ama 4-5 gündür Pıtır bu şekilde uyuyor. Tedirgin eden bir şey yok, ses ışık vs. Tünekleri de çok aşağıda değil. Neden olabilir? Alışır dedim ama alışmadı

Ekli dosyalar

• 5ADECE8D-6178-4E6A-9E65-4C1DE45B8217.jpeg
    5ADECE8D-6178-4E6A-9E65-4C1DE45B8217.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 7
Oyla 0
Kuluçkayı rahat geçirsinler diye kendi odama almıştım. Daha sessiz çünkü. Odama yabancı değiller. Ama 4-5 gündür Pıtır bu şekilde uyuyor. Tedirgin eden bir şey yok, ses ışık vs. Tünekleri de çok aşağıda değil. Neden olabilir? Alışır dedim ama alışmadı
Bu evrede yer değiştirmenin kuluçka için sıkıntılı olduğunu biliyorum ben. Bunun nedeni bir çok şey olabilir. Etraftaki bir şeyden rahatsız olmuş olabilir, yerini sevmemiş olabilir. Benim kuşumda alışkın hep durduğu yerde bi zaman sonra böyle durmaya başladı bende aynı odanın içinde yerini değiştirdim düzelmişti. Belki eski yerini arıyor bile olabilir belkide üstündeki örtü yüzünden olabilir. Her şeyi deneyip test edebilirsiniz

Oyla 0
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri