İstanbul - Veteriner Deneyim ve Değerlendirmesi

Aslı I.

iyikus.com Üyesi
Katılım
8 Nis 2023
Mesajlar
73
Yaş
38
Konum
İstanbul
Herkese merhaba,

Yaklaşık 1,5 yıldır bizimle yaşayan oğlum Kaçak’ ı, 5 haftalık bir hastalık sürecinden sonra ne yazık ki kaybettim. Sürece dair bilgi edinmek isteyenler için konu linkini aşağıya ekliyorum.


Sadece hastalık süresince değil, Kaçak hayatımıza girdiğinden beri bu forumdan çok şey öğrendim. Genel bakım, beslenme, sağlık kontrolleri vs. birçok konuda inanılmaz fayda gördüm. Sadece çeşitli bilgilerin paylaşılması değil, bir konu kafama takıldığında ya da endişe ettiğimde hızlıca geri dönüşler yapılması da dayanışma ve yardımlaşmanın çok güzel bir örneğiydi. Bu sebeple forumda emeği geçenleri ve yardım etme çabasındaki herkesi kalpten kucaklıyorum.

Kaçak’ ın hastalığının başlarında çok sayıda veterinerle görüştük. Açıkçası kuşlar konusunda veteriner bulmak bu kadar sıkıntılı iken, belki buradakilere bir faydam olur diye, deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Veterinerlerin işlemlerini ve söylediklerini objektif olarak paylaşacağım. Ama tabii ki yorum ve düşüncelerimi de ekleyeceğim. Bu arada, “kuşlardan anlamayan”, fakat danıştığım veterinerleri yazmıyorum bile. Bunlar bana tavsiye edilen ve referanslı olarak gittiğim yerler, onu da belirteyim.

1. Panacea Veteriner Muayenehanesi (Acıbadem-Anadolu yakası)
İlgilenen veteriner hekim: Erol Bey
Daha önce evimin civarındaki veterinerler tarafından burası bana önerilmişti. Egzotik hayvanlardan anlıyorlar diye. Muhabbet kuşum aniden tünekten düşüp hareket edemeyince direkt burası aklıma geldi ve hemen getirdik.
Kuşuma oksijen verilip sıcak kuvözde bir süre bekletildi. Yapılan inceleme sonrası, durumun nörolojik olduğu, diazem verilip bir süre uyutulabileceği, sonrasında düzelebileceği ya da hastanın kaybedilebileceği söylendi. %50 şans verildi. Bu şartlarda başka bir teşhis yapamayacağını söyledi hekim. Bu durumun içimize sinmemesi üzerine de üniversite hastanesine götürmemizin iyi olacağını söyledi. Ertesi sabah için üniversiteden randevu aldık ve buradan ayrıldık.
Yorumum: Erol Bey gerçekten samimi ve ilgili bir veteriner. Fakat hastalık teşhisi için klinikte yeterli donanım yok. Genel bakım, tırnak-gaga vs. için gidilebilir, ama hastalık teşhis ve tedavisi için öneremeyeceğim. Yine de elinden geleni dürüstçe söyleyip bizi başka bir yere yönlendirdiği için teşekkür ederim kendisine.
Fiyat: 3-4 adet takviye alımı ile birlikte toplamda 2400 tl ödedik.


2. Vetform Veteriner Alternatif Tıp Merkezi (Kağıthane-Avrupa Yakası)
İlgilenen veteriner hekim: Gözde Hanım
Ertesi sabahı beklemek zor geldiği için, araştırmalarıma devam ettim ve burayı buldum. Pazar akşamı olmasına rağmen şansımı denedim ve açık olduğunu
öğrenince hemen gittik. Gözde Hanım kuşumu eline alır almaz böbrek üstü bezinde tümör olduğunu ve %100 bundan emin olduğunu belirtti. Ardından ön görünümden röntgen çekti. Çektiği röntgeni bizim yanımızda yorumlayarak teşhisini doğruladı. Yapılacak bir şey olmadığını, yaklaşık 1 yıl kadar yaşayabileceğini, bu süre zarfında hayat kalitesini artırmak için homeopatik ilaçlar kullanabileceğimizi belirtti. Çok çok üzüldük, ertesi gün üniversiteden randevu aldığımızı, oraya gittikten sonra karar vereceğimizi söyleyip buradan ayrıldık.
Yorum: Öncelikle sadece ön görünümden röntgen çekildi. Ne dışkı ne kursak analizi yapıldı. Bu şekilde doğru teşhis konulamaz. Bunun dışında röntgeni dahi görmeden %100 diyerek açıklama yapmanın etik olduğunu da düşünmüyorum. Bir hekim tecrübelerinden yola çıkarak öngörüde bulunabilir, ama bilimsel kanıt olmadan kesin teşhis dememeli. Yaklaşımları ve tarzları bana hiç samimi gelmedi maalesef.
Fiyat: 2000 tl ödedik.


3. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hayvan Hastanesi (Avcılar-Avrupa yakası)
İlgilenen veteriner hekim: Dr. İpek Hanım, Dr. İrem Hanım
Ertesi sabah hastaneye geldik. Doktor yan görünümden de röntgen istedi, çektirdik. Yapılan inceleme sonrası, karaciğerde büyüme ve yağlanma olduğu söylendi ve ilaçlar reçete edildi. Tümörü sorduğumuzda ise, tümör olmadığını, zaten ön görünümlü röntgenden böbrek üstü bezindeki tümörün görülemeyeceği belirtildi. Verilen ilaçlar; karaciğer için takviye, vitamin ve antibiyotikti. Antibiyotiğin neden verildiğini sorduğumda, olası enfeksiyonlar için verildiği belirtildi. Kafamız karışarak buradan ayrıldık.
Yorum: Dışkı ve kursak analizi yapılmaması ve bunlar yapılmadan antibiyotik yazılması bizi şaşırttı. Çünkü ben bile bu şekilde antibiyotik yazılmaması gerektiğini, hele ki karaciğerde bir sıkıntı varsa çok daha dikkatli olunması gerektiğini biliyordum. Açıkçası hüsrandı.
Fiyat: 1000 tl ödedik.


4. İstanbul Veteriner Kliniği - İstvet (Florya-Avrupa yakası)
İlgilenen veteriner hekim: Filiz Demirel
Kafamız çok karıştığı için ve bir türlü net bir teşhis alamadığımız için soluğu bu klinikte aldık. Öncelikle randevuları dolu olmasına rağmen, durumun aciliyetini anlatınca bizi aldılar. Muayene yaklaşık 2 saat sürdü. Başka yerlerde çekilen röntgenler beğenilmediği için tekrar çekildi, dışkı analizi yapıldı, kuşumun durumu hassas olmasaydı kursak analizi de yapılacaktı, fakat çok fazla strese girmesini istemediler. Yapılan inceleme sonrası, karaciğerde yağlanma ve doku bozulması teşhisi konuldu. İlaçlar hazırlandı ve verildi. En kapsamlı inceleme burada yapıldığı için biz de bu klinikle yola devam etmeye karar verdik.
Yorum: Belirttiğim gibi, en kapsamlı tetkik burada yapıldı. Ama burada bile, net bir teşhis konulduğunu söyleyemem. Karaciğer ana problem denmesine rağmen, kontrol muayenesinde karaciğere ancak biz sorunca değinildiği oldu. Belki benim kuşumun durumu daha zor ve karmaşıktı, bilmiyorum. Ama bu klinikte de süreç boyunca, tam bir güven ve memnuniyet hissi yaşadığımı söyleyemem. Kötünün iyisiydi diyelim.
Fiyat: Toplamda 3 kere muayeneye gittik. 2 defa röntgen, 3 defa dışkı analizi, 1 defa kursak analizi yapıldı. İlaçları kendileri hazırlayıp verdi. Toplamda 10.000 tl ödedik.


5. Ataşehir Veteriner Kliniği (Ataşehir-Anadolu yakası)
İlgilenen veteriner hekim: Süleyman Bey
Kuşumun beslenmesi azalınca elle besleme yapmayı öğrenmek için evimin yakınında bulunan bu kliniğe geldik. Kuşlarla ilgilenen hekim elle besleme yaptı ve nasıl yapılacağını bize öğretti.
Yorum: Klinikte kuşlar için röntgen ve analiz gibi imkanlar yokmuş, sadece genel muayene yapılabiliyormuş. Dolayısıyla hastalık teşhis ve tedavisi için tavsiye edemeyeceğim. Ama Süleyman Bey’e ilgisi için teşekkür ederim.
Fiyat: Herhangi bir ücret alınmadı.


6. Öz-Vet Kuş Veteriner Kliniği (İzmir)
İlgilenen veteriner hekim: Zafer Yusuf Çiçek
Bu da bonus. Belirttiğim gibi, tam bir güven duygusu yaşayamadığım için kendi çapımda araştırmalara devam ettim. Forumda adı sıkça geçen Öz-Vet’ i aradım ve durumu anlattım. Online danışmanlık verdiklerini söylediler ve randevulaştık. Yaptığımız görüşme neticesinde, kursak mantarı teşhisi yapıldı ve ilaç reçetelendi. İstanbul’ da yaşadığımı, hızlıca kursak analizi yaptırabileceğimi, bunu yaptırmadan antibiyotik ve antifungal ilaç kullanmayı doğru bulmadığımı belirttim. Veteriner, teste gerek olmadığını, hemen vakit kaybetmeden ilaçlara başlamam gerektiğini söyledi. Tabii ki başlamadım, onun yerine vakit kaybetmeden kursak analizi yaptırdım ve temiz çıktı. Veterinere bu durumu ilettim. Vitamin verip sıcak tutmamı söyledi. Bir de kuşumun pelet yemle beslendiğini söylediğimde, peleti bırakıp tohumla beslemem gerektiğini ekledi. Konuşmayı daha fazla sürdüremedim.
Yorum: En büyük hayal kırıklığı burasıydı. Nasıl bu kadar popüler bir klinik olmuş, inanamadım.
Fiyat: 1500 tl ödedik.

İstvet ve Öz-vet'in hastalarına verdiği bilgi dokümanlarını da ekte paylaşıyorum. Tabii içindeki bilgileri süzerek almakta fayda var.

Özetle, Türkiye’de ve belki de dünyada kuşlardan anlayan veteriner bulmak imkansıza yakın. Tabii gerekli tetkiklerin özellikle küçük kuşlar üzerinden yapılamaması da bunda büyük rol oynuyor. Kan sayımı, mr, tomografi vs. olmadan net bir teşhis koymak zor. Yine de veterinerlik biliminde koca bir boşluk söz konusu, veterinerlik okuyanlar varsa bunu bir düşünsünler derim.

Umarım deneyimlediğim bilgilerle sizlere yardımcı olabilmişimdir. Bir daha bu forumda bulunamayacağım. Sizlere kuşlarınızla birlikte sağlıklı, keyifli ve tabii ki uzun bir ömür diliyorum.

Sevgiler.
 

Ekli dosyalar

Aslı hanım öncelikle size, kuşunuz konusundaki hassasiyetiniz ve elinizden gelenin çok daha fazlasını yaptığınız için teşkkür ederim.
Veteriner konusuna gelince çok haklısınız kuşlardan tam anlayan vet sayısı toplam türkiyede 1 elin parmakları kadar yoktur buna eminim. Çoğu kuşa antibiyotik yazıp yanına birkaç bitkisel ürün verip 2-3 bin alıp gönderiyorlar. Taktik %20 tutuyor ve kuş iyileşiyor. Ama %80 hüsran. Benim kuşum hastalansa kendi deneyimlerimle yetinip tedavi ederim veterinere oranla %80 daha başarılı sonuç alacağıma eminim.
Bu arada deneyimlerinizi paylaşıp hobidaşlara yol gösterdiğiniz için ayrıca teşekkürler. Bu gibi durumlarda kuşun hastalık belirtilerini erken farkedip yanlış bile olsa tedaviye bir yerden başlayıp en azından 2 ihtimali elemek daha doğru bir yaklaşım. Mesela hemen iç parazit damlası + mantar tedavisi başlamak sonra düzelme olmazsa dışkı durumuna ve belirtilere göre hastalık tahmini yapıp antibiyotik başlamak. Zaten kuşta patojenik olmayan ; kanser, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği vs varsa türkiyeyi geçtim, dünyada müdahale edecek hekim sayısı azdır.
 
Bunca çabanız keşke miniğin hayata tutunmasını sağlayabilseydi. Tekrardan başınız sağ olsun.
Onun için elinizden geleni yaptınız.
Bu değerli konuyu da bizlere bıraktığınız için teşekkür ederiz.
 
Vermiş olduğunuz emeği ve yılmadan çaba göstermenizi takdir ediyorum olması gereken her şeyi yapmışsınız fakat dediğiniz gibi kanatlı konusunda yardımcı olabilecek bir veteriner bulmak imkansız gibi bir şey. Tekrardan sabırlar diliyorum size.
 
Geri
Üst