Kafes altına ne kullanabilirim?

Bademlilokum

iyikus.com Üyesi
Merhaba iyi günler kafes altlığı için kağıt ve kağıt havlu kullandım koku yapıyor. Mısır granülü 2 günde koku yapıyor.mısır granülü almaya gittiğimde petshop önerisi ile kedi kumu aldım 4 günde bir değiştiriyorum.Araştırırken doğal kokusuz tofu kedi kumu karşıma çıktı.Biraz içine aktif karbon eklesem kuş için uygun olurmu?Zeytin çekirdeğinden üretilen doğal kedi kumuda varmış ama zeytin kokusu , nişastalı ve koku hapsetmediği yorumları okudum. Eğer aktif karbon kedi kumundan devam et derseniz kedisi olan veya kafes altlığına kedi kumu kullanan arkadaşlar tozutmayan kedi kumu önerisi verirmisiniz rica etsem benimki koyarken tozuyor.(Görseli bir yorumdan aldım).4 günde bir kafesin genel temizliğini yapıyorum.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2026-08-12-13-32-07-216_trendyol.com-edit.webp
    Screenshot_2026-08-12-13-32-07-216_trendyol.com-edit.webp
    161.4 KB · Görüntüleme: 1
Bu kadar sık koku yapması notmal değil. Ya siz bir yerlerde hata yapıyorsunuz ya kuşun sindirim sistemi bir tık sıkıntılı. Kuşun videosunu ve net çekim güncel dışkılarını paylaşın görelim.
Normalde kuşlar için koku önleyici malzeme şart değildir. Çok koku yapmaz.

Evde değilim ama kuşlardan anlayan kuzenime sordum.O da kafese baktı kafesin alt tabanındaki çekmeceli kısmın üst arasında Mısır granülü kalmış o da küf yapmış ondan dolayı koku Hocam birde kuşumun biri yaralanmıştı uçamıyor 1 metre filan uçuyor denediğinde.Çekin dediğiniz tüylerde kendiliğinden düştü.Tarttım 4 gün önce 53 gr geldi.Çok hareket etmiyor alıyorum yerde yürüsün diye yürümüyor sinirli sinirli sesler çıkarıyor.Nasıl zayıflatabilirim.Yaralanmadan önce çok hareketli bir kuştu 43-48 Gr arasında değişirdi.En fazla 49 Gr mı gördü bir defa.53 Gr dan nasıl düşürebilirim.Diğer eşide 38-42 Gr gelirdi o da 51 Gr olmuş.Eşi hareketli değil diye o da kafes dışına pek çıkmıyor.Yem olarak deli nature 85 kullanıyorum içine soyulmuş yulaf ve beyaz darı atıyorum biraz.

Tabana bir şeyler sermek istiyorsanız kurutulmuş kekiğin sapları olabilir. Ama tabana illa bir şeyler koymak gerekmiyor. Fakat temizliğe vakit ayıramayan veya çok fazla kuş besleyenler taban malzemesi kullanabilir kekik iyidir.

Ben kafes tabanına çöp poşeti takıyorum kesip. Rulo kopartmalı çöp poşetleri var ya,onları kullanıyorum kafese uygun şekilde kesip. Tabii yaramaz kuşlar poşeti kemirebilir,taban ızgarası kullanmak iyi olur engellemek için poşete ulaşamamaları için.
Kirlendiğinde kolayca katlayıp çöpe atabilirsiniz ve yenisini takabilirsiniz.

kedi kumu açıkçası önermiyorum. Ama deneyip kararınızı verebilirsiniz lakin tozutmayan ve toksik kokulu vs olmamalı.
Kuşların da yememesi lazım.

Bu arada şunu da ekleyeyim,sağlıklı kuşların dışkıları kokmaz. Dışkılar uzun süre dahi kalsa kokusu ağır olmaz öyle. Lakin sıcak havalarda sık temizlik iyi olur tabiiki dışkıların temizlenmesi.
Eğer dışkılar kokuyorsa bu anormal.

Tabana bir şeyler sermek istiyorsanız kurutulmuş kekiğin sapları olabilir. Ama tabana illa bir şeyler koymak gerekmiyor. Fakat temizliğe vakit ayıramayan veya çok fazla kuş besleyenler taban malzemesi kullanabilir kekik iyidir.

Ben kafes tabanına çöp poşeti takıyorum kesip. Rulo kopartmalı çöp poşetleri var ya,onları kullanıyorum kafese uygun şekilde kesip. Tabii yaramaz kuşlar poşeti kemirebilir,taban ızgarası kullanmak iyi olur engellemek için poşete ulaşamamaları için.
Kirlendiğinde kolayca katlayıp çöpe atabilirsiniz ve yenisini takabilirsiniz.

kedi kumu açıkçası önermiyorum. Ama deneyip kararınızı verebilirsiniz lakin tozutmayan ve toksik kokulu vs olmamalı.
Kuşların da yememesi lazım.

Bu arada şunu da ekleyeyim,sağlıklı kuşların dışkıları kokmaz. Dışkılar uzun süre dahi kalsa kokusu ağır olmaz öyle. Lakin sıcak havalarda sık temizlik iyi olur tabiiki dışkıların temizlenmesi.
Eğer dışkılar kokuyorsa bu anormal.
Çöp poşetini 1-2 saat sonra ızgaradan yukarı çekilmiş parçanmış halde bulurum 🙃 lokum sağolsun papağan gibi kemiriyor😂.Kokuyu gideremedim meğerse küfden dolayıymış.

Geri