Kanaryalarim hasta yardımcı olabilir misiniz

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samet.c
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Samet.c

iyikus.com Üyesi
Herkese merhaba kullanılmayan katın bir odasinda 35 adet kadar kanarya besliyorum kuşlarım yaklasik 13-14 gündür hasta belkide daha öncesi ve hastalığını bulamadım kuslar icin çiçek diyenler oldu iç mantar ya da iç çiçek (tricomanis) diyenler oldu araştırma yaparken iyikus sitesine denk geldim sizden yardımcı olmanızı istiyorum kısaca durumu anlatayım 2 hafta önce iki adet kuşum fik fik sesleri çıkartıyordu ortam soğuk olduğu için (13-15 derece ) üst solunum yolları olarak düşündüm yaşadığım kata aldım levadoks kullandım 1hafta sonra öldüler aynı gün başka bir kusumda ağız ve göz kenarında sarımtırak belirtiler vardı netten ilac satan bir veterinere sordum çiçek olduğunu söyledi hastalıklı olanlarin yaralara gliserin iyot ve sularına tekrasiklin kullan dedi ilaç almaya petshopcu bir abiye gittim ona da resimleri gösterdim o mantar olduğunu triflucan veya mikostatin kullan geçer dedi ertesi gün 2 kusum daha hastalandı en azından hasta diye diğerlerinden ayırdım bir tanesinin gaga üzeri ıslak ve diğerinde gözde sulanma vardı o gün tünekleri sulukları ızgaraları temizledim bu süreçte bir çok kişi ile konuştum çiçek diyenler çiçek olsaydı 3-4 gün içinde hepsi ölürdü diyenler oldu mantar diyenler oldu bende ne yapacağımı bilemedim hepsi farklı bir ilaç farklı bir tavsiye veriyordu daha önce kuşlarına çiçek hastalığı gelipte kuşlarını kaybeden bir abi ile görüştüm 4-5 gün içinde kuşlarını kaybettiğini söyledi ayaklarında ve gaga kenarında mercimek tanesi gibi gelirtiler olduğunu sonrada kuşların öldüğünü bazılarının hayatta kaldığını söyledi başka bir üretici ile konuştum durumu anlattım oda kuşlarda çiçek varsa 3-4 gün içinde öleceğini cicek icin tek çözümün aşı olduğunu onunda çiçek virüsü gelmeden önce yaptirabilecegimi şuanda kuslarimda çiçek virüsü varsa virüslu olan kuşların öleceğini söyledi mantar olduğunu söyledi kuşların bulunduğu ortamin ısısının 13-15 derece olduğunu nem oranını sorduğunda (hiç dikkat etmemiştim) 65 civarında olduğunu söyledim nem oranın çok yüksek olduğunu kuşların iç mantar olduğunu söyledi bakır sülfat (göz taşı) ve triflucan kullanmamı söyledi başka bir üretici ile konuştum o durumun başına gelmedigini kuşun ağzına bakmami soyledi beyazimtirak lekeler vardı belirtiler tricomanis olduğunu söyledi yurtdışı kaynaklarına bakip araştırıp dönüş yaparım dedi hiç aklıma gelmemisti açıkçası çiçek değince hepsinin öleceğini düşününce kafam iyice karışmisti bende arastirma yaptım bu sürecte kuşların tricomanis olduğunu düşünüyorum özellikle bir kaynakta metronidazol kullanıldığında geçebileceğini söylüyordu belirtilerin göz çevresinde sulanma ağız ve ağız kenarında lekeler olduğu ileri safhalarda solunumda zorlanma vb şekilde yazıyordu guvercin gruplarında listeler vardı onlara denk geldim çoğu kuş için önerilerde bulunuyorlardi onları kullanmaya karar verdim iyikus sitesine denk gelince sizede sormak istedim ne yapmami tavsiye edersiniz 🙏

Neler yaptım
Kuşları 3 odaya ayırdım salmada damızlık olarak dusunduklerim ağır hasta olanlar bulundukları oda da kalanlar şeklinde odadaki nem oranına dikkat ediyorum 2gunde bir bazen bakır sulfat bazen virkon s ile kafes ortamına dezenfektan olarak kullanıyorum ayrıca tunekleri / yemlikleri / sulukları 3gunde bir dezenfekte edip yıkıyorum başka kullanıyorum
Kuşlar için ilk 6 gün suluktan 1lt 1ml olucak şekilde triflucan kullandım sonrasında temiz su verdim sonraki gun Royal acidoral sonraki gün vitaminli su ve mamadan probiyotik verdim dün suluktan 1lt ye diafly 100mg kapsul 1 adet / 1ml triflucan / 5ml polgyl serum / 1ml vitamin kullandım bugünde aynısını verdim
(Bu süreçte 6 adet kuşum öldü)

Ayrıca dışarıdan yeni iki adet kuş almıştım 10-12gun ayrı bir oda da baktım ense damlası yaptım sonrasında besledigim odaya aldım orada yaklaşık 1-2 hafta sonra bu olay oldu o kuşlarda şuanda birşey yok / odadaki nem oranı / yeni yem almıştım çuval olarak onu kullanmaya başladım ayrıca iç parazit ilaçi vermiştim iki sefer hepsi üst üste gelmiş gibi oldu

Salmadaki kuşlarımdan bazı dışki resimleri ekliyorum son iki resimde cogu kişiye sorduğum kuşun resmi biraz uzun oldu ama kusura bakmayın süreci anlatmak istedim unuttugumda olmuş olabilir 🙏

Ekli dosyalar

Temelde bir çok şey olabilir. Tek bir şey varmış gibi hareket etmek yanlış olacaktır. Mycoplasma Enfeksiyonu, Papağan Ateşi ve belirtileri sizin duruma daha benzer olan Trikomonas olabilir.

Sizden ilk isteyeceğim fotoğraftaki mantar görünümlü olan kuşun lezyonlarına kulak çubuğuna bir iki damla vilmectin damlatıp yüzeysel sürmenizi isteyeceğim. Eğer 1-2 gün içinde kurutmada yeterli gelirse hem iç hem dış parazitleri engellemek hem de diğer sorunlara odaklanmamız için zaman kazandırabilir. Bazı dışkılarda kanlanma gözlemlediğimden dolayı bactrim + flagly (flagly yeterli gelmez ise oksitetrasiklin kombinasyonu ile verilebilir. Böyle bir başlangıç en sağlıklısı olacaktır. Bu süreçte kuş kumu, kalamar vb ürünleri kafesten uzaklaştırmanız, ortam ısısını arttırmanızı öneririm.
Mama da vermeyiniz, sadece ilaçlı suları ve yemleri olmalı.
Bu ilaçlardan hemen sonra doksisiklin etken maddeli bir ilaç kullanılmalı. Mycoplasma Enfeksiyonu'da sizin sorununuzu yansıtan belirtilere sahip.
Tüm kafes için uygulamak gerekiyor bu arada.

Son düzenleme:
Kuşlarda çiçek yok endişelenmeyin.
Ama maalesef birden fazla hastalık var.
-Trikomonas var
-Mantar var
-Cocsidioz var.
Hem trikomonas hem cocsidioz hem de mantar hastalığına endike olan cocsigeel ilacı var ama orginalini bulmanız çok zor.
Hem pratik hem ucuz yollu bir tedavi için veterinerden tetramezhatin, eczaneden flagyle ve trifuculan ( veya mikostatin ) alıp 5-7 gün ilk iki ilaca 14 günde son ilaca devam etmelisiniz. Tedavinin 3. Ve 7. Günleri tüm kümes dezenfekte edilmeli.
İlaçların dozunu da çok az tutmuşsunuz 1 litre suya 2 ml çok azdır hele kışın az su tükettikleri için çok az gelir.

Temelde bir çok şey olabilir. Tek bir şey varmış gibi hareket etmek yanlış olacaktır. Mycoplasma Enfeksiyonu, Papağan Ateşi ve belirtileri sizin duruma daha benzer olan Trikomonas olabilir.

Sizden ilk isteyeceğim fotoğraftaki mantar görünümlü olan kuşun lezyonlarına kulak çubuğuna bir iki damla vilmectin damlatıp yüzeysel sürmenizi isteyeceğim. Eğer 1-2 gün içinde kurutmada yeterli gelirse hem iç hem dış parazitleri engellemek hem de diğer sorunlara odaklanmamız için zaman kazandırabilir. Bazı dışkılarda kanlanma gözlemlediğimden dolayı bactrim + flagly (flagly yeterli gelmez ise oksitetrasiklin kombinasyonu ile verilebilir. Böyle bir başlangıç en sağlıklısı olacaktır. Bu süreçte kuş kumu, kalamar vb ürünleri kafesten uzaklaştırmanız, ortam ısısını arttırmanızı öneririm.
Bu ilaçlardan hemen sonra doksisiklin etken maddeli bir ilaç kullanılmalı. Mycoplasma Enfeksiyonu'da sizin sorununuzu yansıtan belirtilere sahip.
Resimde görunen kuş ne yazikki resmini çektikten sonra Öldü herkes birşeyler söyledi hangisini yapma konusunda tereddütte kalmıştım ilk başta çiçek olduğunu söylendiği için dış yüzeyle

Resimde görünün kuş maalesef ki resmini çektikten 4gun sonra öldü onun sebebi de ne yazikki sularına göz taşı kullan denilmişti ilk başta hasta olarak ayirdigim kuşlara vermiştim o şekilde öldü ağız kenarindaki yaralara ilk basta çiçek denildiği için griselin iyot kullanmıştım ölenlerin çoğunda bu tür belirtiler yoktu içlerinde göz sulanması olanlarda mevcuttu 2-3 gün sonra nefes alıp vermesinde zorlanma oluyor sonrasinda ölüyorlar

önlerindeki kum vb şeyleri aldım sadece yemleri ve su var

İlaç olarak dediklerimi kullandım polgyl serum su da daha iyi cozundugu için onu kullandım aynı zamanda elimde nidazol surupta var
-Trikomonas var
-Mantar var
-Cocsidioz var.
Hem trikomonas hem cocsidioz hem de mantar hastalığına endike olan cocsigeel ilacı var ama orginalini bulmanız çok zor.
Hem pratik hem ucuz yollu bir tedavi için veterinerden tetramezhatin, eczaneden flagyle ve trifuculan ( veya mikostatin ) alıp 5-7 gün ilk iki ilaca 14 günde son ilaca devam etmelisiniz. Tedavinin 3. Ve 7. Günleri tüm kümes dezenfekte edilmeli.
İlaçların dozunu da çok az tutmuşsunuz 1 litre suya 2 ml çok azdır hele kışın az su tükettikleri için çok az gelir.

-Trikomonas var
-Mantar var
-Cocsidioz var.
Herkes birşeyler söyledi kafam iyice karışmisti açıkçası

Az önce doğanay bey mycoplasma olabileceğini söyledi bactrm ve flagy önerdi

5-7 gün Tetramezhatin ve flagy birlikte mi kullanayim hangi oranlarda sularına katayim ? Sonrasında sadece 14gun triflucan veya mikostatin mi kullanayim yoksa 7gunden günden sonra 7gun ikisinden birisini mi kullanayim elimde ikiside var hangisini tavsiye edersiniz ?

Oranlarını bilmedigim için triflucan kullan diyen abiler 1lt 1ml yeterli dedikleri için o şekilde kullanmıştım diğer ilaçlar içinse güvercin sayfalarinda bu oranlar vardı açıkçası yurtdışı sayfalarında tricomanis için 60mg/kg olarak tedavi oranı vardı sularından az içiyorlar mamalarından mi versem diye düşündüm

( Bu arada siteye yeni üye oldum sanırım cevap yazarken parmağım göndere dokunuyor mesaj yarim yarim gidiyor gibi kusura bakmayın)

İlaçların ikşsine de aynı anda başlamalısınız çünkü vakit yok maalesef 1 hafta kadar önce sorsaydınız ilk tedaviyi bitirip mantar tedavisine geçerdik ama şuan o şansımız yok.
Elinizde nidazol varsa flagyle gerek yok. Aynı ilaçlar. Hatta daha önce polygyle kullanmışsınız eğer dozu doğru kullanmışsanız nidazole de gerek yok. Tetramezhatine hem cocsidioza iyi gelir hem de bakteriyel hastalıkların bir çoğuna yani komplike bir ilaçtır. Trifuculanı eksik doz kullanmış olduğunuz için bence bu defa nistatin etken maddeli bir ilaç başlayın örneğin mikostatin olabilir.
Siz ilaç dozunu şöyle ayarlayın yarım litre suya 3 ml şeklinde hazırlayın suyu tetramezatini ise yarım litreye 0.5 gr şeklinde katın. 1 litre hazırlamanız gerekirse 6 ml ve 1 gr şeklinde. Fazla su hazırlamayın sulukları yarım yada çeyrek doldurmanız bile yeter. Tedavinin 4. Günü tüm kümesi dezenfekte edin. Mikostatine 12 gün devam edin ama. Hatta gelişmeleri yazın duruma göre süre hesabı yaparız

Tammdir hocam 🙏
1lt su tüm suluklara yarım olucak şekilde yetiyor hocam elimde polgyl serum ve nidazol var nidazol u ağır hasta olan kuşların sularına kullanmıştım icerisindeki sarımtırak yapıdan kaynaklı sanırım ilk başta suda dağılıyor sonra dibe çöküyor ama etkisi suda devam ediyor mu onu bilmiyorum bunu görünce polgyl serum aldım onu kullandim flagy surupta alabilirim litre ye nidazoldan 6ml dediniz ona denk gelicek sekilde serumden veya flagy kullanırım hocam

İlk başta tetramezathin ve flagy şurup 6-7 gün sonra tekrar dışkı resmi paylaşırım gelişmeleri yazarım hocam çok teşekkürler hayırlı kandiller 🙏

Tammdir hocam 🙏
1lt su tüm suluklara yarım olucak şekilde yetiyor hocam elimde polgyl serum ve nidazol var nidazol u ağır hasta olan kuşların sularına kullanmıştım icerisindeki sarımtırak yapıdan kaynaklı sanırım ilk başta suda dağılıyor sonra dibe çöküyor ama etkisi suda devam ediyor mu onu bilmiyorum bunu görünce polgyl serum aldım onu kullandim flagy surupta alabilirim litre ye nidazoldan 6ml dediniz ona denk gelicek sekilde serumden veya flagy kullanırım hocam

İlk başta tetramezathin ve flagy şurup 6-7 gün sonra tekrar dışkı resmi paylaşırım gelişmeleri yazarım hocam çok teşekkürler hayırlı kandiller 🙏
Ağızlarında hala beyaz tabakalar var mı ? Ben kuşların metronidazole direnç geliştirme ihtimalini düşünüyorum. Acaba direnç gelişmiş midir ? Bilemeyiz. Çünkü ilaçları eksik doz uygulamak veya yarım kesmek o ilaca direnç gelişmesine neden olabiliyor.

Beni dinlerseniz tetra, meteonidazol ve mantar ilacını üçlü karma şekilde verelim. Evet kuşların karaciğerini yormuş olacağız ama kuşların da çok vakti yok maalesef.

Şöyle diyim aslında siz kuşları gözlemleyerek 2 li veya 3 lü uygulamaya karar verirsiniz kuşları görmediğim için uzaktan benim buna karar vermem çok da doğru olmaz. Ayrıca kuşu kurtarıp verimsiz bırakmak da var işin ucunda çünkü yüklenmiş olacağız onlara vs ama ölmelerinden iyidir. Bu aşamaya gelmeden tek tek tedavi yürütseydik bu kadar riskli olmazdı aslında geç bulmuşsunuz forumu. Bu arada en son iç parazit uygulamasını ne zaman yaptınız ? Bu tarz durumlarda onlarda fırsat bulup çoğalıyorlar.

Son düzenleme:
İlk hasta olan resmini gönderdiğim kuşun ağzında vardı diğerlerinde yani ölenlerde baktığımda yoktu 1-2 tanesine bakmıştım
İlk başta çiçek ve mantar diyenler olduğu için kafa çok karışıktı malum kuşların hepsi ölücek diye söyleyenler kür seti satmaya çalışanlarda oldu oyle bir zaman ki ne yapacağını bilemiyorsun herkesin söylediğini yapıp kuslarida yormak istemiyorsun cicekse zaten tedavisi yok ama birşeyler yapmak istiyorsun gibi gibi kafam iyice karışıktı hocam en azından mantar için tedavi yapayım diye düşündüm triflucan öneren kişilerde 1lt 1ml olarak kullanabilirsin dediler o şekilde kullandım sonrasinda güvercin sayfalarında hazır listeler vardı onlar dikkatimi çekti onları kullanmaya karar verdim güvercin için ayarlanmış dozajlar olduğu için kanaryalara bir tık yüksek gelir diye de düşünmedim değil ama yeterli mi kanarya ne kadar su tuketir bilemiyorum tabi ki

Siz nasıl derseniz hocam bu konu sizlerin tecrübesi daha fazla yaşasınlar gerekirse bu sene yavru almam çok önemli değil

O zaman tetramezathin / metronidazol / mantar 3unu hangi oranlarda vereyim ? İlk söylediğiniz gibi mi mantar ilacı şuanda triflucan veriyorum onu devam edeyim yoksa mikostatin mi vereyim ya da yarı yarı mi kullanayim nasıl derseniz ?

Mama ile vitamin veya probiyotik takviyesi yapayım mı ya da ilacın içine vitamin ekliyeyim mi ?

İç parazit kürünü 2hafta oldu bitireli 10 gün arayla iki sefer yaptım sonrasında bu olay oldu ilkinde andazol ikincisinde kontil ile yaptım

Tamam o zaman iç parzit için birşey yapmaya gerek yok. İyi yapmışsınız o ihtimali eleyerek. İkili uygulamada doğru hem benzer hem farklı hedef grupları var iki ilacında.
3 lü karma devam edelim o halde. 1 litre suya 6 ml metronidazol 6 ml mikostatin ve 1 gr Tetramezhatine şeklinde ilerleyelim. 7 gün bu şekilde. Sonrasında mikostatine ek olarak doksisiklin başlayalım 7 gün daha devam edelim. Bu şekilde ilerleyecez. Gerçi her gün gelişmeleri yazarsınız ona göre yol çizeriz. Tedavinin 5. Ve 10. Günlerinde dezenfekte yapmalısınız. Ama temas ettikleri her şeyi dezenfekte etmelisiniz.
Tedavinin 3. Gününden itibaren probiyotik de katın aynı suya. Tedavi sürecince kalsiyum kum kalamar vs olmamalı kafeslerde.

Son düzenleme:
dışkilar cok cok kotu , kuşlar bu sekilde yakın araliklarla sırayla ölüyorsa bakteriyel enfeksiyon olma ihtimali yuksektir, baska ihtimaller de olabilir tabi ki net bilinemez. o nedenle diger ihtimalleri de dusunerek ayni anda 3-4 ilac kullanmak gerekir

benim onerim bactrim + flagyl + triflucan. benzer ilaçlar da kullanilabilir

detaylara takilmayin cunķu şu ana kadar doz, gün sayısi vs hep yanliş uygulanmış. sıfirdan başlayacaksıniz.

Tamam o zaman iç parzit için birşey yapmaya gerek yok. İyi yapmışsınız o ihtimali eleyerek. İkili uygulamada doğru hem benzer hem farklı hedef grupları var iki ilacında.
3 lü karma devam edelim o halde. 1 litre suya 6 ml metronidazol 6 ml mikostatin ve 0.5 gr Tetramezhatine şeklinde ilerleyelim. 7 gün bu şekilde. Sonrasında mikostatine ek olarak doksisiklin başlayalım 7 gün daha devam edelim. Bu şekilde ilerleyecez. Gerçi her gün gelişmeleri yazarsınız ona göre yol çizeriz. Tedavinin 5. Ve 10. Günlerinde dezenfekte yapmalısınız. Ama temas ettikleri her şeyi dezenfekte etmelisiniz.
Tedavinin 3. Gününden itibaren probiyotik de katın aynı suya. Tedavi sürecince kalsiyum kum kalamar vs olmamalı kafeslerde.
Tammdir hocam
6ml flagy mi kullanayim hocam yoksa nidazol şurup dibe çöküyor sularına tam karışıyor mu bilmiyroum hangisini tavsiye edersiniz ?

Zaten o şekilde yapıyorum hocam şuanda 3gunde bir tünek yemlik suluk dezenfekte edip yedekleri kullanıyorum onlar yan tarafta duruyor

Kafeslerde şuanda su ve yem var sadece diğerlerinin hepsini toplamıştım

dışkilar cok cok kotu , kuşlar bu sekilde yakın araliklarla sırayla ölüyorsa bakteriyel enfeksiyon olma ihtimali yuksektir, baska ihtimaller de olabilir tabi ki net bilinemez. o nedenle diger ihtimalleri de dusunerek ayni anda 3-4 ilac kullanmak gerekir

benim onerim bactrim + flagyl + triflucan. benzer ilaçlar da kullanilabilir

detaylara takilmayin cunķu şu ana kadar doz, gün sayısi vs hep yanliş uygulanmış. sıfirdan başlayacaksıniz.
Yukarıda yazdım hocam durumu acikcsis ne yapacağımı bilmediğim için herşey karıştı şuanda doğru tedavi ile ilerlemek istiyorum o yüzden detaylarını soruyorum kusura bakmayın 🙏

Selçuk hocam tetramezathin + flagy + mikostatin önerdi 3.gunden itibaren probiyotik ekleyebilirsin dedi bactrim i bu karışıma ilave etsem olur mu nasıl kullanayım ?

Haklısınız hocam onlarla da karşılaştım hastalığın ne olduğuna karar veremedim çiçek diyen mantar diyen vardı aşı dahil herkes birşey önerdi o yüzdende kararsız kaldım sizlerede sormak istedim

Yukarıda yazdım hocam durumu acikcsis ne yapacağımı bilmediğim için herşey karıştı şuanda doğru tedavi ile ilerlemek istiyorum o yüzden detaylarını soruyorum kusura bakmayın 🙏

Selçuk hocam tetramezathin + flagy + mikostatin önerdi 3.gunden itibaren probiyotik ekleyebilirsin dedi bactrim i bu karışıma ilave etsem olur mu nasıl kullanayım ?

Haklısınız hocam onlarla da karşılaştım hastalığın ne olduğuna karar veremedim çiçek diyen mantar diyen vardı aşı dahil herkes birşey önerdi o yüzdende kararsız kaldım sizlerede sormak istedim
Bana kalırsa Tetramezhatine zaten antibiyotik olduğu için ek olarak bactrime gerek yok.

tetramezatinle bactrim benzer etkilidir. ayrica bactrime gerek yok

selcuk beyin onerisini okudum aynı seyleri onermis, onu uygulayin

Umarım iyi haberler gelir. Süreçte kayıpların devam edeceğini belirtmem gerekir. Tedavi tüm kuşlara düzenli, aynı saatlerde (mümkünse erken saatlerde ilaç sunumu) başlanmalı, gün içinde tazelenmeli. Kafesler de dezenfekte edilip dışkıyı tellere değmeyecek şekilde, üzerine bir gazete yerleştirip günlük değişimini yapınız. Çok ağır vakalar varsa onları uzak ayrı bir alana çekiniz.

Umarım iyi haberler gelir. Süreçte kayıpların devam edeceğini belirtmem gerekir. Tedavi tüm kuşlara düzenli, aynı saatlerde (mümkünse erken saatlerde ilaç sunumu) başlanmalı, gün içinde tazelenmeli. Kafesler de dezenfekte edilip dışkıyı tellere değmeyecek şekilde, üzerine bir gazete yerleştirip günlük değişimini yapınız. Çok ağır vakalar varsa onları uzak ayrı bir alana çekiniz.
Çok teşekkürler hocam sağolun 🙏 kayıpların devam edeceğini ne yazikki bende biliyorum umarım fazla kayıp olmaz

Sabah saatlerinde önlerine ilaclarini veriyorum ama gün içinde tazelemiyorum yarım litre şeklinde hazırlayıp iki sefer vermeye çalışırım kafeslerde alt ızgara var altlarında taban kağıdı var

Kuşlar şuanda 3ayri bölümde kendi ortaminda olanlar damızlık olarak dusunduklerim başka bir odada hasta olarak belirtleri olanlar başka odada

Geri