Herkese merhaba kullanılmayan katın bir odasinda 35 adet kadar kanarya besliyorum kuşlarım yaklasik 13-14 gündür hasta belkide daha öncesi ve hastalığını bulamadım kuslar icin çiçek diyenler oldu iç mantar ya da iç çiçek (tricomanis) diyenler oldu araştırma yaparken iyikus sitesine denk geldim sizden yardımcı olmanızı istiyorum kısaca durumu anlatayım 2 hafta önce iki adet kuşum fik fik sesleri çıkartıyordu ortam soğuk olduğu için (13-15 derece ) üst solunum yolları olarak düşündüm yaşadığım kata aldım levadoks kullandım 1hafta sonra öldüler aynı gün başka bir kusumda ağız ve göz kenarında sarımtırak belirtiler vardı netten ilac satan bir veterinere sordum çiçek olduğunu söyledi hastalıklı olanlarin yaralara gliserin iyot ve sularına tekrasiklin kullan dedi ilaç almaya petshopcu bir abiye gittim ona da resimleri gösterdim o mantar olduğunu triflucan veya mikostatin kullan geçer dedi ertesi gün 2 kusum daha hastalandı en azından hasta diye diğerlerinden ayırdım bir tanesinin gaga üzeri ıslak ve diğerinde gözde sulanma vardı o gün tünekleri sulukları ızgaraları temizledim bu süreçte bir çok kişi ile konuştum çiçek diyenler çiçek olsaydı 3-4 gün içinde hepsi ölürdü diyenler oldu mantar diyenler oldu bende ne yapacağımı bilemedim hepsi farklı bir ilaç farklı bir tavsiye veriyordu daha önce kuşlarına çiçek hastalığı gelipte kuşlarını kaybeden bir abi ile görüştüm 4-5 gün içinde kuşlarını kaybettiğini söyledi ayaklarında ve gaga kenarında mercimek tanesi gibi gelirtiler olduğunu sonrada kuşların öldüğünü bazılarının hayatta kaldığını söyledi başka bir üretici ile konuştum durumu anlattım oda kuşlarda çiçek varsa 3-4 gün içinde öleceğini cicek icin tek çözümün aşı olduğunu onunda çiçek virüsü gelmeden önce yaptirabilecegimi şuanda kuslarimda çiçek virüsü varsa virüslu olan kuşların öleceğini söyledi mantar olduğunu söyledi kuşların bulunduğu ortamin ısısının 13-15 derece olduğunu nem oranını sorduğunda (hiç dikkat etmemiştim) 65 civarında olduğunu söyledim nem oranın çok yüksek olduğunu kuşların iç mantar olduğunu söyledi bakır sülfat (göz taşı) ve triflucan kullanmamı söyledi başka bir üretici ile konuştum o durumun başına gelmedigini kuşun ağzına bakmami soyledi beyazimtirak lekeler vardı belirtiler tricomanis olduğunu söyledi yurtdışı kaynaklarına bakip araştırıp dönüş yaparım dedi hiç aklıma gelmemisti açıkçası çiçek değince hepsinin öleceğini düşününce kafam iyice karışmisti bende arastirma yaptım bu sürecte kuşların tricomanis olduğunu düşünüyorum özellikle bir kaynakta metronidazol kullanıldığında geçebileceğini söylüyordu belirtilerin göz çevresinde sulanma ağız ve ağız kenarında lekeler olduğu ileri safhalarda solunumda zorlanma vb şekilde yazıyordu guvercin gruplarında listeler vardı onlara denk geldim çoğu kuş için önerilerde bulunuyorlardi onları kullanmaya karar verdim iyikus sitesine denk gelince sizede sormak istedim ne yapmami tavsiye edersiniz 
Neler yaptım
Kuşları 3 odaya ayırdım salmada damızlık olarak dusunduklerim ağır hasta olanlar bulundukları oda da kalanlar şeklinde odadaki nem oranına dikkat ediyorum 2gunde bir bazen bakır sulfat bazen virkon s ile kafes ortamına dezenfektan olarak kullanıyorum ayrıca tunekleri / yemlikleri / sulukları 3gunde bir dezenfekte edip yıkıyorum başka kullanıyorum
Kuşlar için ilk 6 gün suluktan 1lt 1ml olucak şekilde triflucan kullandım sonrasında temiz su verdim sonraki gun Royal acidoral sonraki gün vitaminli su ve mamadan probiyotik verdim dün suluktan 1lt ye diafly 100mg kapsul 1 adet / 1ml triflucan / 5ml polgyl serum / 1ml vitamin kullandım bugünde aynısını verdim
(Bu süreçte 6 adet kuşum öldü)
Ayrıca dışarıdan yeni iki adet kuş almıştım 10-12gun ayrı bir oda da baktım ense damlası yaptım sonrasında besledigim odaya aldım orada yaklaşık 1-2 hafta sonra bu olay oldu o kuşlarda şuanda birşey yok / odadaki nem oranı / yeni yem almıştım çuval olarak onu kullanmaya başladım ayrıca iç parazit ilaçi vermiştim iki sefer hepsi üst üste gelmiş gibi oldu
Salmadaki kuşlarımdan bazı dışki resimleri ekliyorum son iki resimde cogu kişiye sorduğum kuşun resmi biraz uzun oldu ama kusura bakmayın süreci anlatmak istedim unuttugumda olmuş olabilir

Neler yaptım
Kuşları 3 odaya ayırdım salmada damızlık olarak dusunduklerim ağır hasta olanlar bulundukları oda da kalanlar şeklinde odadaki nem oranına dikkat ediyorum 2gunde bir bazen bakır sulfat bazen virkon s ile kafes ortamına dezenfektan olarak kullanıyorum ayrıca tunekleri / yemlikleri / sulukları 3gunde bir dezenfekte edip yıkıyorum başka kullanıyorum
Kuşlar için ilk 6 gün suluktan 1lt 1ml olucak şekilde triflucan kullandım sonrasında temiz su verdim sonraki gun Royal acidoral sonraki gün vitaminli su ve mamadan probiyotik verdim dün suluktan 1lt ye diafly 100mg kapsul 1 adet / 1ml triflucan / 5ml polgyl serum / 1ml vitamin kullandım bugünde aynısını verdim
(Bu süreçte 6 adet kuşum öldü)
Ayrıca dışarıdan yeni iki adet kuş almıştım 10-12gun ayrı bir oda da baktım ense damlası yaptım sonrasında besledigim odaya aldım orada yaklaşık 1-2 hafta sonra bu olay oldu o kuşlarda şuanda birşey yok / odadaki nem oranı / yeni yem almıştım çuval olarak onu kullanmaya başladım ayrıca iç parazit ilaçi vermiştim iki sefer hepsi üst üste gelmiş gibi oldu
Salmadaki kuşlarımdan bazı dışki resimleri ekliyorum son iki resimde cogu kişiye sorduğum kuşun resmi biraz uzun oldu ama kusura bakmayın süreci anlatmak istedim unuttugumda olmuş olabilir

Ekli dosyalar
-
IMG_20250212_140555.webp334.8 KB · Görüntüleme: 16
-
IMG_20250212_125612.webp489.5 KB · Görüntüleme: 15
-
IMG_20250212_125548.webp404.3 KB · Görüntüleme: 12
-
IMG_20250212_125634.webp464.9 KB · Görüntüleme: 13
-
IMG_20250201_125942.webp361 KB · Görüntüleme: 14
-