Benimde tüy hastası sultan papağanım var. Aynı sizinki gibi. Ne kanat ne kuyruk tüyü var. Ve o kaşıntı bizimkinde çok oluyor. Böyle kaşınırken birden bire bağırıyor ve tüyleriyle daha sert bir şekilde uğraşıyor. French molt olduğu için yeni çıkan kapsül tüyleri yamuk köksüz çıkıyor ve kuşta bunları düzeltecem derken canını da yakıyor.
Eğer dış parazit olmadığına eminseniz İpek hocamın dediği gibi yeni çıkan kapsül tüyleri kaşındırıyordur onu. Ben benimkini ara sıra da banyo yaptırıyorum. Kendi banyo yapmayı hiç istemediği için ayda 1 kere bir kaba ılık-sıcak su koyup tüm derisini ıslatacak şekilde yıkıyorum. Zaten vücudumdaki tüm kepekler o an itibariyle suya geçiyor, sonra onu sudan çıkarıp kağıt havluyla tüm fazla suyunu alıyorum ve sıcacık bir ortamda tutuyorum tüyleri kurumaya başlayınca da kafesine geri koyuyorum. Ve o an gerçekten rahatlamış olduğunu hissediyorum. Daha yavaş yavaş nazikçe tüylerini düzeltiyor banyodan sonra. Şu aralar tekrar banyo yaptırmam lazım ama sizin dediğiniz gibi bende havalardan korkuyorum. Özellikle tüm derisini ıslatacağım için en ufak soğukta hasta olabilirler. Eğer sıcak bir odanız varsa o odada ufak bir banyo yaptırıp kurutabilirsiniz. Sizde rahatladığını göreceksiniz. Ama eğer içinizde şüphe oluyorsa bir kaba su koyup kendisinin yıkanmasına izin verin. Eğer yıkanmayı seviyorsa kendini yıkayacaktır. Kendileri yıkandığı zaman genellikle sadece tüyleri ıslandığı için daha çabuk kuruyorlar.
Birde bu hastalıkta B Vitaminlerinin payı çok çok büyük. Ben Med tollyamin kullanıyorum ve her kullandığım gün baş tüylerindeki kapsüllerin vs. Daha yumuşak çıktığını farkediyorum. Çok etkili bir B vitamini. Kullanmanızı öneririm. Bence şuan için takviyelerle (B vitamini, probiyotik, multivitamin) bir süre durumu takip edin. Eğer French Molt değilse 2-3 haftaya Allah’ın izniyle tüyleri çıkmaya başlar. Fakat eğer french moltsa çıkan tüylerde geri dökülür