Kayık (CAIQUE) ve Sümbül Papağanlarını Tanıyalım

Kullanıcı Değerlendirmesi
5.00 Oylama

Taha Aktaş 

Yönetici
Moderatör
Katılım
11 Ara 2020
Mesajlar
2,312
Çözümler
56
Konum
Bolu
KAYIK (CAIQUE) PAPAĞANINI TANIYALIM
Kayık papağanları kuş dünyasının palyaçoları olarak adlandırılır. Palyaço; bu yüksek enerjili, orta büyüklükteki yaramazlar için gerçekten uygun bir metafordur. Bir kayık papağanını hareket halinde görene kadar onun kadar oyunbaz bir kuşu görmediniz.

Evcil kuşların palyaçosu olarak bilinen kayıklar, kuş meraklıları tarafından dışa dönük doğaları ve eğlenceli maskaralıklarıyla insanları güldürme yetenekleri nedeniyle sevilir. Caique'yi telaffuz etmenin doğru yolu "kai-eke"dir. Kuş dükkanından "kek" istemeyin, aksi takdirde sizi en yakın fırına yönlendirebilirler!

Afrika gri papağanı kuş topluluğunun en entelektüeli ise ve Macaw papağanı en gösterişlisi ise o zaman kayık da palyaçosudur. Kayıklar, Ringley Kardeşler’den daha çok palyaço olarak adlandırılır ve tam birer şaklabanlardır.


İki tür kayık genellikle evcil hayvan olarak beslenir: Siyah başlı kayık (Pionites melanocephala) ve beyaz karınlı kayık (Pionites leucogaster). Siyah başlı ve beyaz karınlı kayık, birkaç bariz fark dışında benzer bir görünüme sahiptir. Her ikisi de yaklaşık 22 ila 25 santimetre uzunluğundadır ve kuşun yeşil, turuncu, sarı ve beyaz "bölümleri" ile renk kompozisyonları nispeten basittir.

Siyah başlı kayığın siyah bir kafası ve siyah gagası vardır. Beyaz göbekli kayık ise beyaz bir göbeğe, çok açık renkte bir gagaya ve parlak turuncu ile sarı renk karışımı bir kafaya sahiptir. Kayık, çoğu kayık papağanı sahibi tarafından onaylandığı gibi boyutu için şaşırtıcı derecede ağır olan tıknaz bir kuştur. Ağırlığı 150 ila 170 gram değişir.

Siyah Başlı Caıque:
1613982455487.png1613982439558.png
Beyaz Göbekli Caıque:
1613982117545.png1613982393601.png

Doğal Yaşam Alanı
Kayıklar Güney Amerika'ya özgü bir türdür.


Bakım ve Beslenme
Kayık orta büyüklükte bir kuş olsa da oldukça geniş bir alana ihtiyacı vardır. Bu enerjik kuş, küçük bir kafese kapatılmaktan büyük ölçüde zarar görecektir, mutsuz olacaktır. Onun için alabildiğiniz en büyük kafesi alın. Kafesin oldukça yüksek olmasına dikkat edin. Kayıklar tırmanmayı çok severler. Kafes telleri aralığının o büyüklükteki bir kuş için uygun olduğundan ve kafesin altında bir ızgara olduğundan emin olun. Bu oyuncu kuş ayrıca kafes tellerini kemirmeyi de çok sever. Bu nedenle kafesinizin paslanmaz çelikten yapılmış olanlar gibi kaliteli bir yapıya sahip olduğundan emin olun.

Çoğu papağanda olduğu gibi kayıklar da kuru yemişler, taze meyve ve sebzelerle desteklenen pelet bazlı bir diyet ile beslenmelidir.


Kayıkların çarpıcı görünümünün yanı sıra kişiliği de popülaritesinin artmasının temel nedenidir. Kayık sahipleri bu cesur, aktif, küçük komedyenden övgüyle söz etmektedir. Kuş sahiplerinin çoğu tüylü bir arkadaş edindiklerinde kuş bakmanın iyi, kötü bütün taraflarını kabul etmek zorunda kalacaklarını bilir. Kayık harika bir evcil hayvandır ancak mükemmel değildir. İnatçı, gagalamayı seven ve çok hiperaktif olabilirler. Ama o kadar tatlılar ki, onları suçlamak zor. Evde başka kuşlar varsa kayıkların başka bir evcil kuşa zarar vermemesine dikkat edilmelidir. Kayık papağanları diğer kuşlara saldırganlığı ile bilinir.

Oyuncaklar, kayıkların enerji harcamalarının temelini oluşturur. Kayıklar her zaman "hareket halindedir" ve oyuncaklarla -özellikle de çiğneyebilecekleri, parçalayabilecekleri oyuncaklarla oynamayı çok severler.- Yırtık olduklarında veya parçalarına ayrıldıklarında eskileriyle değiştirmek için elinizde sürekli olarak yeni oyuncaklar bulundurduğunuzdan emin olun. Kayığınızın favorilerini bulmak için çeşitli oyuncaklar denemeniz gerekecek. Neyse ki piyasada aralarından seçim yapabileceğiniz birçok oyuncak türü var. Ancak onları kuşunuzla buluşturmadan önce güvenli olduklarından emin olun.


Taklit Yetenekleri ve Sesleri
Kayıklar gürültü seviyesi olarak bir kakadu veya macaw ile yarışamaz. Ancak bu yanlış anlaşılmasın ki hiç de sessiz değillerdir. Gürültü seviyeleri orta düzeydedir ve yalnızca “çok hassas” komşuları rahatsız edebilirler. Konuşma yetenekleriyle tanınmazlar ancak ıslık çalmayı ve ters dönüp yatmayı çok iyi öğrenebilirler. Yetenekli ve gerekli emek verilmiş bir kayık konuşacaktır ancak taklit yeteneği daha iyi konuşan türler ile rekabet edemez.


Sağlık ve Genel Koşullar
Kayıklar meraklı doğası ve oynama eğilimleri nedeniyle kendilerini tehlikeli bir duruma sokabilirler. Kayıklar için alabileceğiniz çok sayıda oyuncak olduğu için aldığınız oyuncakların güvenli olmasına dikkat edin. Evcil hayvanınız kafesten çıktığı zaman gözünüzün önünde olduğundan emin olun.
Kayıklar, poliomavirüse daha duyarlı olabilir. Bu da gastroenterite neden olur ve ayrıca kuşun kalbini, karaciğerini ve böbreğini etkiler.

Bir Caique Sahiplenin

Kayık, bir kuş olarak giderek daha popüler hale geliyor ancak birçok evcil hayvan dükkanında bu kuş bulunmayabilir. Evcil hayvan dükkanlarını araştırmanız gerekebilir. Büyük olasılıkla çoğu evcil hayvan dükkanında bulamazsınız. Bir kuş üreticisinden sahiplenmeniz gerekir.

RENKLER: Sarı, turuncu, yeşil, siyah
BOYUT: Orta
YAŞAM SÜRESİ: 30 yıla kadar yaşayabilir
SES: Sesle iletişim kuran kuş grubu
İNSANLARA ETKİLEŞİM: Çok sosyal. İnsanlar ile çok çok iyi anlaşır.
KÜTLE: 150-170 gram




SÜMBÜL PAPAĞANINI TANIYALIM
Sümbül papağanı muhtemelen Macaw papağanı ailesinin en çarpıcısı ve kesinlikle en büyüğüdür. Tüm papağanların en büyüğüdür. Aslen Brezilya, Paraguay ve Bolivya'da yaşayan sümbül papağanının boyu 1 metreyi aşabilir. Sümbül papağanı evcil kuşların Danua’sıdır diyebiliriz (Danua en büyük köpek türüdür.) Çok az insan bir evcil hayvan olarak sümbül papağanına sahiptir ve çoğu insan hayatı boyunca muhtemelen sadece bir hayvanat bahçesinde veya bir sümbül üreticisinde görecektir. Büyüklüğüne, yıkım gücüne, gürültüsüne ve masrafına rağmen bu mavi Amerika papağanı; bu güzel canavar ile düzgün bir şekilde vakit geçirebilecek zamanı olan, sabırlı ve cüzdanı şişik bir kişi için muhteşem bir kuştur.

Sümbül papağanı; gözünün etrafında parlak sarı bir halka, gagasının tabanında ve köşelerinde aynı sarı renge sahiptir. Tüm vücudunda çarpıcı bir kobalt rengine sahiptir. Genellikle "mavi papağan" olarak anılır. Sümbül papağanı diğer büyük macawlardan iki kat daha büyük değildir. Ancak çok uzun kuyruğu ve heybetiyle diğer macawlar onun yanında cüce gibi görünür.


Doğal Yaşam Alanı ve Vahşi Yaşamları
Sümbül papağanı, yağmur ormanlarının eteklerindeki çalılık arazilerde yaşar. Ancak geniş bir coğrafi yelpazeleri vardır, aynı zamanda otlaklarda ve hafif ormanlık bölgelerde de yaşarlar. Nesli tükenmekte olan bir türdür. Bugün vahşi doğada yaklaşık olarak 2.500 ila 5.000 Sümbül papağanı vardır. Yaşam alanlarının yok edilmesi, tüyleri için avlanma ve evcil hayvan ticareti için yasa dışı kaçak olarak yakalanmaları Sümbüllerin sayılarının azalmasına neden oldu. Yumurtalarının ve yavrularının bazı diğer vahşi kuşlar tarafından yenmesinin de etkisi vardır.

Sümbül papağanı birçok koruma programına dahil edilmiştir. Seçilmiş türlerin hayatta kalmasını sağlamaya yardımcı olan “Dünya Vahşi Yaşam Fonu” sümbül papağanlarını gözlemliyor. Yapay yuvalar kurmak ve Sümbülleri korumak için yerli halk ile beraber çalışmak bunlar arasındadır.


Bu kuşların hem vahşi hayatta hem de evcil hayvan ticaretinde bu kadar nadir olmasının bir başka nedeni de diğer evcil kuşlardan çok daha yavaş gelişmeleridir. Bebekler doğduktan yaklaşık 13 hafta sonra yuvayı terk ederler. Ancak yuvadan atladıktan sonra altı ay daha aileleri ile yaşarlar. Yaklaşık 38-40 haftalık oldukları zaman ailelerinden ayrılabilirler. Aileden ayrıldıktan sonra uzun bir süre daha üremezler. Üreme yaşı yaklaşık 7 yaştır. Evcil olarak ise bu kuşlar uygun şekilde bakıldığında 60 seneden fazla yaşayabilirler.
1613982920643.png1613982971474.png

Bakım ve Beslenme
Sümbül papağanı sahiplenecek bir kişi ya daha önce birçok kuşu başarılı bir şekilde beslemiş ya da çok araştırma yapmış, avian vet’lere danışmış ve tam olarak ne sahipleneceğini bilen biri olmalıdır. Sümbül papağanı asla ilk kuş olarak beslenmemelidir. Sümbülle başa çıkmak için daha önceden kuş besleme tecrübenizin olması gerekmektedir.

Sümbül papağanı çok özel bir diyete ihtiyaç duyar. Vahşi doğada bu kuşun diyeti neredeyse tamamen yemişlerden oluşur. Sümbül, vahşi doğadaki ağaçlardan yemişleri toplar. Fındık, Brezilya fıstığı, badem, Antep fıstığı, kaju, ceviz gibi yemişleri çok severler. Makademya ve hindistan cevizinin içine de bayılırlar. Sümbül papağanı diyeti yağ açısından çok yüksektir.


Muhtemelen asla obez bir sümbül papağanı görmeyeceksiniz. Yağları çok kolay metabolize ediyorlar. Ayrıca her gün taze meyve ve sebzeler ile beslenmeleri gerekiyor. Elbette iyi bir tohum ve pelet bazlı diyet de sunulmalıdır.

Bu büyük kuşun son derece geniş bir alana ihtiyacı vardır. Evinizin büyük bir odasını bu kuşa adamaya hazır olun. Sümbüller için "normal" bir kafes uygun değildir. Çoğu ticari kafes çok küçük olmakla kalmaz aynı zamanda sümbül papağanı muhteşem güçlü gagasıyla telleri kırarak kafesten kolayca çıkabilir. Onlar için yaptırılmış özel bir kafes veya genelde içinde onlarca kuş beslenen “salma kafes” tipi kafesler işe yarar. Ancak papağanınız için ayrılmış, içinde papağanınız için gerekli eşyaların bulunduğu güzel bir oda çok daha iyi olacaktır. Uçmak tüm kuşlar için faydalıdır ve kuşun bu önemli egzersizi mutlaka gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kesilmiş kanat tüyleri olan bir sümbül papağanı bile kanat çırpıp dolaşmak için bolca alana ihtiyaç duyar. (Kanat kesimini asla önermiyoruz.)
1613983619937.png1613983562469.png

Sümbül papağanı çok yıkıcı olabilir. Çiğnemek için çok sayıda tahta oyuncağa ve dala ihtiyaç duyar. Sağlam bir oyun alanı bir zorunluluktur. Ancak piyasada satılan en sağlam oyun alanları bile sümbülün güçlü gagasına dayanmakta zorlanacaktır. Büyük, güvenli ve kalın oyun ağaçları idealdir.


Bu kuş tüm papağanlar gibi insanlarla oynamak ya da vakit geçirmek için her gün çok fazla zamana ihtiyaç duyar. Genellikle çiftler halinde veya vahşi doğada küçük gruplar halinde görülen sosyal bir kuştur. "Yalnız" değillerdir ve ilgilenilmediği zaman strese girerler. Ayrıca serbest hareket etmesine imkan verilmeyen sümbüller huysuz ve agresif hale gelirler. Bu durum sonucunda sümbüller kendini yaralayıp aşırı derecede çığlık atmaya başlayabilir. Diğer kuşlarla, özellikle Yeni Dünya papağanlarıyla iyi geçinirler. Ancak bireyler birbirine erken tanıtılmalıdır.


Kişilik ve Davranış
Çoğunlukla "nazik dev" olarak adlandırılan sümbül papağanları gerçekten sevecen papağanlardır ama pek nazik oldukları söylenemez. Sümbüller çok kolay evcilleştirilir ancak diğer sümbül papağanları ve sahipleriyle oyun oynarken gagalarını kontrol edemeyip onunla oyun oynayanlara biraz acı verebilir. Gagası 6,5 santimetrekare başına yaklaşık 90 kilogram basınç uygular. Bu, kalın bir dalı tek hamleyle ikiye bölebileceği anlamına gelir. Çok uysal bir sümbül papağanı bile ara sıra ısırabilir. Çoğu zaman bunu zarar verme niyeti olmadan yaparlar. Gagası çok korkutucu olduğu için bu kuşu en iyi şekilde ısırılma düşüncesinden korkmayan bir kişi tutabilir. Elle tutmak gerektiğinde dirseğe kadar uzanan kalın eldivenler takılmalıdır. En sakin kuşun bile ara sıra ısırmayacağının hiçbir garantisi yoktur.


Sesleri ve Konuşma Yetenekleri
Yakınlarda komşularınız varsa sümbül papağanı almayı yeniden düşünebilirsiniz. Bu kuş son derece gürültülü ve çığlık atmaya meyillidir. Bir sümbül papağanı komşular için rahatsız edici olabilir. Evinizde ses yalıtımı yoksa sümbül beslemek çok uygun olmayabilir. Ayrıca gürültülü bir sümbül papağanı bu kadar pahalı bir kuşu satmak isteyen hırsızların dikkatini çekebilir. Bu nedenle kuşlarınızı potansiyel hırsızlıktan koruduğunuzdan emin olun.

Sümbül papağanları, papağanlar arasında en iyi konuşanlar değildir. Ancak en sevdikleri birkaç kelime ve söz öbeğini öğrenecek, bunları defalarca tekrarlayacaklardır. Bu kuşlar oldukça zekidir ve bazı kelimelere anlamlar yüklemeyi de öğrenebilirler.


Sağlık ve Genel Koşullar
Sümbül papağanları özellikle aşırı büyümüş gagalara eğilimlidir ve çiğnemek için sürekli olarak güvenli bir ürün kaynağına ihtiyaç duyar. Çiğneme sayesinde gagasının çok uzamasını engeller. Diğer Macaw papağanı türlerinde olduğu gibi sümbül papağanı “proventriküler dilatasyon” hastalığına, psittakoz ve papillomalara karşı hassastır. Sümbül papağanının özel ihtiyaçlarını karşılayan bir diyet ve düzenli sağlık muayeneleri sağlığını korumanın anahtarıdır.


Sümbül Papağanı Sahiplenmek
Sümbül papağanları oldukça pahalı oldukları için çok büyük evcil hayvan dükkanlarında bile sıklıkla bulunmazlar. Genç bir sümbül için 10.000 dolardan fazla parayı gözden çıkarmanız gerekmektedir. Olgun, üremeye hazır bir yetişkin ise daha pahalıdır. Çift sümbül papağanları -özellikle daha önce başarılı bir şekilde yavru vermiş bir çift- ise 30-40 bin dolar gibi ütopik rakamlara satılır. Bu kuşlar çok nadir olduğu için çoğu acemiler tarafından yetiştirilmek yerine resmî üreme programlarındadır. Çoğu yetiştirici, sümbülleri sayılarının hızla azaldığı vahşi doğaya yeniden salmayı umuyor. Bu güzel devin sonsuza dek ortadan kaybolabileceği gibi üzücü bir tehlike varken halâ sayılarının azalması hiç de adil değil.

RENKLERİ: Mavi, Sarı
BOYUTU: Büyük
YAŞAM SÜRESİ: 30 yıldan fazla. 60 yıla kadar yaşayanlar rapor edilmiş.
SESLERİ: Çığlık sesleri, taklit ettiği sesler
İNSANLARLA ETKİLEŞİM: Sosyal bir kuştur, insanları sever.
KÜTLE: 1,5-2 kilogram
 

Ekli dosyalar

  • 1613982302900.png
    1613982302900.png
    177.1 KB · Görüntüleme: 0
  • 1613982415087.png
    1613982415087.png
    115.7 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:

mubissever98

Çevirmen
Katılım
30 Ocak 2021
Mesajlar
162
Çözümler
1
Konum
izmir
Yazı için elinize sağlık, özellikle sümbül papağanının ne kadar tatlı bir yüzü var :)
 

Benzersiz

Forum Sakini
Katılım
27 Ocak 2021
Mesajlar
600
Çözümler
2
Yaş
24
Konum
Kayseri
biraz ucuz olsa şu kayıp papağanları alacaksın bitane sabah akşam oyun

"Adem oğuzun papanı gibi"
 
Üst