Kızgınlık dönemi davranışları hakkında

onr95

Yeni Üye
Merhabalar,

Yaklaşık 1.5 - 2 yaşında 1 takım forpusum var eş oldukları kesin, 15 gün kadar oldu sahipleneli kafes temizliği, yem su tazeleme dışında rahatsız etmiyorum follukları var kafeste.

Alışma sürecini atlattıktan sonra dişi olan (mavi) 3-4 gündür folluğa girip çıkıyor orada zaman geçiriyor ve içeriden anladığım kadarıyla erkeği çağırıyor ama erkek isteksiz ara ara kavga ediyorlar, dişi kızgınlıkta sanırım (büyük dışkılama, fazlaca kalamar kemiği tüketme, iştahlı yeme vs de var) ama erkek yüz vermiyor folluğa girmiyor uzakta duruyor. Bu kavga hali de kur yapmaya dahil midir? Ayırma yöntemi denenmeli mi bu aşamada ? İşte olduğum süreçte ne yapıyorlar bilmiyorum ama çiftleştiklerini görmedim. Bu durumda bir tavsiyeniz bulunuyor mu yoksa süreç normal midir?

Ekli dosyalar

Bu aşamada ayırma yöntemi denenmemeli. Dişi yumurta yapabilir eşleşmeden. Bu süreçte bir arada olmaları iyi olacaktır. Zaman tanımak lazım, dişinin yaptığı düşündüğünüz gibi kur yapmaya dahildir diyeceğim ama tek taraflı. Sürece dahil etmek için saldırganlaşabiliyorlar biraz. 8-10 güne değişim olmazsa eğer ayırma denenmeli.

Anladım, şimdilik zaten süreci izliyorum sadece.

Eğer boş yumurta yaparsa sonrasında süreç nasıl ilerlemeli ? tekrar yumurta yapması ne kadar sürer veya ne kadar zaman tanımalıyım ? kuşu yormak istemiyorum

Erkeği dahil etmenin yolu ayırma yöntemi gibi duruyor doğru mudur ? başka yapılacak birşey var mı ?

Kaç adet yapacağını kestirmek güç ancak forpuslar kızgınlıkta ortalama 3 yumurta bırakıyor. Birer gün arayla yumurtluyorlar tıpkı muhabbet kuşları gibi. Yumurtlama sonrası eğer altından çekerseniz 14-20 gün arası yeni kuluçkayı başlatacaklardır. Erkek kuş ayrı bir kafeste olsaydı e ve selenyum vitamininlerinden zengin besinler vermenizi önerirdim. Ancak aynı kafesteler ve dişi kuşu ek kızıştırmak isteyeceğimiz bir hareket olmaz.

Aynı durum bende de var.
Erkek 1 yaşını doldurmuş durumda, aldığımda 50-60 günlüktü. Kendimize alıştırdık, tek besledik vs.
Daha sonra yanına bir dişi aldım o da 2024 bilezikli 1 yaş civarı diye düşünebiliriz.
Yedikleri içtikleri için söyleyebileceğim, kendime o kadar özenmiyorum.🙂
Versele laga nurtibird b18 pelet yem, haftada birkaç kez kenevir ve nijer tohumu, bir kez tohum yem.
3 kez versele laga yumurta maması, içinde havuç maydanoz, chia, tarçın, hindistan cevizi unu, keçi boynuzu unu ve versele laga optibreed ekliyorum. Rutin olarak tollyamin forte, gerwit, enterobac kullanıyorum.
Kalamar kemiği, grit kum, Natural markasının pembe toz şeklinde bir mineral katkısı vs., vs. diye bir listem var.
Folluklu yuva kafeste takılı, içinde az miktar kemirgen talaşı var.

Bendeki durum da şöyle; dişi hazır bir kuş, kur yapıyor vs erkeğin yanına yanaşıyor hatta ayağını erkeğin üzerine atmaya çalışıyor, kuyruğunu oynatıyor filan ama erkekte hiç hareket yok. Olduğu yerde sinip kalıyor bunlar olurken. Normal zamanlarda yanyana takılıyorlar, birbirlerini kaşıyorlar, ikisi de birbirlerine yem kusuyor vs.
Dişi olan yuvanin girişine kadar gelip kafasını içeri uzatıyor, içeriyi kontrol ediyor gibi ama içeri girmiyor. Bugüne kadar sadece 1 veya 2 kez tam olarak içeri girdi sanırım onda da yuvanın içine koyduğum dal darının etkisi var büyük ihtimalle. Zaten içeride çok kısa kaldı. Erkeğin yuvayla hiç bir alakası bile yok.

Ben ayırma yöntemi de uyguladım. Yaklaşık 20 gün erkeği yuvalıklı ana kafeste bırakarak dişiyi ayırdım. İlk 10 gün birbirlerini göremeyecek, sonrasında da görebilecekleri şekilde bir yöntem uyguladım. Zaten kafeslerin arasında 1 metre vardı.
Bu yöntem bende işe yaramadı. Kuşlar yine aynı şekilde hayatlarına devam ediyor. Benim çift de forpus bu arada.

Kaç adet yapacağını kestirmek güç ancak forpuslar kızgınlıkta ortalama 3 yumurta bırakıyor. Birer gün arayla yumurtluyorlar tıpkı muhabbet kuşları gibi. Yumurtlama sonrası eğer altından çekerseniz 14-20 gün arası yeni kuluçkayı başlatacaklardır. Erkek kuş ayrı bir kafeste olsaydı e ve selenyum vitamininlerinden zengin besinler vermenizi önerirdim. Ancak aynı kafesteler ve dişi kuşu ek kızıştırmak isteyeceğimiz bir hareket olmaz.
Selenyum kullanıyordum yumurta mamasına çok bakmıyorlar sadece yarım yumurtayı biraz biraz gagalıyorlar bütün olarak koyduğumda.

Günlük 13 saat kesintisiz aydınlık ortamda kalmalılar. Bu süre değişken olmamalı.
Bunu dikkate alacağım teşekkürler.

Aynı durum bende de var.
Erkek 1 yaşını doldurmuş durumda, aldığımda 50-60 günlüktü. Kendimize alıştırdık, tek besledik vs.
Daha sonra yanına bir dişi aldım o da 2024 bilezikli 1 yaş civarı diye düşünebiliriz.
Yedikleri içtikleri için söyleyebileceğim, kendime o kadar özenmiyorum.🙂
Versele laga nurtibird b18 pelet yem, haftada birkaç kez kenevir ve nijer tohumu, bir kez tohum yem.
3 kez versele laga yumurta maması, içinde havuç maydanoz, chia, tarçın, hindistan cevizi unu, keçi boynuzu unu ve versele laga optibreed ekliyorum. Rutin olarak tollyamin forte, gerwit, enterobac kullanıyorum.
Kalamar kemiği, grit kum, Natural markasının pembe toz şeklinde bir mineral katkısı vs., vs. diye bir listem var.
Folluklu yuva kafeste takılı, içinde az miktar kemirgen talaşı var.

Bendeki durum da şöyle; dişi hazır bir kuş, kur yapıyor vs erkeğin yanına yanaşıyor hatta ayağını erkeğin üzerine atmaya çalışıyor, kuyruğunu oynatıyor filan ama erkekte hiç hareket yok. Olduğu yerde sinip kalıyor bunlar olurken. Normal zamanlarda yanyana takılıyorlar, birbirlerini kaşıyorlar, ikisi de birbirlerine yem kusuyor vs.
Dişi olan yuvanin girişine kadar gelip kafasını içeri uzatıyor, içeriyi kontrol ediyor gibi ama içeri girmiyor. Bugüne kadar sadece 1 veya 2 kez tam olarak içeri girdi sanırım onda da yuvanın içine koyduğum dal darının etkisi var büyük ihtimalle. Zaten içeride çok kısa kaldı. Erkeğin yuvayla hiç bir alakası bile yok.

Ben ayırma yöntemi de uyguladım. Yaklaşık 20 gün erkeği yuvalıklı ana kafeste bırakarak dişiyi ayırdım. İlk 10 gün birbirlerini göremeyecek, sonrasında da görebilecekleri şekilde bir yöntem uyguladım. Zaten kafeslerin arasında 1 metre vardı.
Bu yöntem bende işe yaramadı. Kuşlar yine aynı şekilde hayatlarına devam ediyor. Benim çift de forpus bu arada.

%90 aynı durumdayız diyebilirim bizimkilerde iyi anlaşıyor ama erkek çiftleşmeye isteksiz. Benim gördüğüm kadarıyla hiç çiftleşmediler ben yokken yapmış olabilir mi? yoksa kızgın bir erkek sürekli bu hamleleri yaparmı ? Daha önce yavru/yumurta alınmış bir çift, erkeğin sorunu nedir çözemedim sizde denenecek tüm yolları güzel bir şekilde uygulamışsınız. Sanırım tamamen iki kuşun da keyfinin olmasını beklemeliyiz :) Eğer 8-10 gün içinde kızgınlık yumurtası gelirse ve boş olduğuna emin olursam yumurtayı altından alıp ayırma yöntemi ile birlikte takviyeler ile destekleyeceğim. Yumurta mamaları hazırladım daha önce ama yemiyorlar haşlanmış yumurtanın yarısını bütün olarak koyduğumda didikliyorlar sadece.

Çifthane tarzı bir kafes var bende araya tel alıp birbirlerini görecekleri şekilde aynı kafeste ayırmayı düşünüyorum. 15-20 gün dişi dinlenmiş olur, erkeği de kızıştırabilirsek bakacağız artık. Şunu bunu yap dediğiniz ekstra önerilere de açığım.

Röhnfried ürünleri kullanıyorum Btamin - gerwit - entrobac - e-50 gibi, haftada 1-2 yarım yumurta koyuyorum mamayı yemiyorlar koysamda. Onun dışında yemliklerinde kenevir, yulaf, muhabbet yemi, çekirdek, nijer karışık bir şekilde akıllı yemlikte veriyorum + haftada 2 kadar daldarı asıyorum. Suları hergün taze olarak değişiyor. follukta mısır granülü var. Benden mi çekiniyor beni mı kıskanıyor anlamadım 2 metre üzeri bir dolap üzerine koysam yine yadırlar mı orayı acaba folluğun yönü ve kafesin konumu değişecek ve görüş açıları komple değişecek çünkü.

Merhabalar cinsiyet konusunda erkek olduğunu teyit edebilir miyiz? Bu renklerde cinsiyet biraz zor teyit ediliyor sanırım.

Ekli dosyalar

Geri