Kuluçkada ve Yavru Bakımında Süreç Döngüsü

Üretim yapanların zaman zaman dikkatinden kaçan bir konudur bu. Bazen dikkat etmediğimizde "süreç döngüsüne uymamak" pek çok beklenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Kısaca açıklamak gerekirse :

1654255836888.png
  • Yumurtlama dönemi: Bu dönemde kuş sadece yumurtlama dönemini tamamlayarak kuluçkaya yatmayı ister. Eğer bu süreç içinde yeni doğmuş yavru kendisine verilirse bakmayabilir ya da bakmaya başlarsa ısıtması gereken yumurtaların tamamına tüm süreci uygulamaz ve son bir kaç yumurta bozulabilir. Süreci öne çekme işlemi oluşur. Bu süreçte yumurta kaydırılabilir ancak sayı çok olursa hepsini ısıtmakta zorlanabilir.
  • Kuluçka dönemi: Yumurtlama dönemi ile benzer şekilde dişi kuş hareket edecektir. Süreci öne çekecek yavru kaydırma işlemi son bir kaç yumurtaya veya çıkacak yavruya bakmama şeklinde sonuçlanacaktır. Bu süreçte yumurta kaydırılabilir ancak sayı çok olursa hepsini ısıtmakta zorlanabilir.
1654255959630.png
  • Yavruların yumurtalardan çıkma dönemi: Dişi kuş için yavrulara bakma süreci başlamıştır. Ufak yavru kaydırma ve bakımsız kalmış ufak yavruların dişi kuşa sahiplendirilmesi için en uygun dönemdir. Yumurta/yavru sayısı abartılmaz ise süreçte büyük bir sorunun oluşmadığı elverişli bir dönemdir.
  • Yavruların tamamının yumurtadan çıktığı ve büyümeye başladığı dönem: Bu noktadan sonra artık süreç döngüsü tamamen dişi kuşun yönetiminde olduğundan süreç geriye dönük işletilemez. Dişi kuş besleme planını ve döngüyü tamamen yavruların büyümelerine göre ayarladığından süreç geçti ise asla geriye dönük hareket etmeyecektir. Yani, dişi kuşa yem ile besleme yapmakta olduğu dönemde mama kusarak beslemesi gereken çok genç yavru kaydırması yaparsanız ufak yavrulara bakmayacaktır. Dişi en büyük yavrusu ile en küçük yavrusu arasındaki bir günlükte olan ve kendisine bakması için verilen yavruları sürece dahil eder. Bazen de renginden yadırgayıp bakmayı red edebilir. Bu dönem yumurtaya yatmak için de çok geçtir.
SONUÇ :
Bazı kaynaklarda dişi kuşlarda yumurta sayısını bilme ancak önemsememe veya takip edememe gibi balık hafızası kavramından söz edilmektedir. Buna rağmen dişi kuşlarda yumurtlama ile "gizli bir zamanlayıcının" devreye girdiği, yumurta içinde yavrunun kalp atışlarını duyabildiği, boş yumurtayı zamanlayıcı dolunca ısıtmaktan vaz geçtiği, yavrunun yumurtadan çıkmaya hazır olduğunu anlayabildiği, yumurta içinden yavru seslerini duyabildiği gibi olgulardan da söz edilmektedir.

ÖZET OLARAK:
Picture

  • Henüz yumurtlamaya başlamamış dişi kuş, yavru bakmaz hatta ciddi zarar verebilir. Süreç döngüsü hiç başlamamıştır. Yuvalığa yavru koymak tehlikelidir.
  • Yumurtalarından henüz yavrusu hiç çıkmamış dişi kuş yavru bakma eğilimdedir ama bakmayabilir de. Yavru beslemeye başladığı andan itibaren zamanı öne alarak son bir kaç yumurtayı zayi etme ihtimali yüksektir.
  • Yavrularını büyütmüş ve yeme düşme aşamasına getirmiş dişi kuş, asla ufak yavru bakmaz. Ufak yavru bakma süreci geride kalmıştır. Döngüde geriye gidiş olmayacaktır.
  • Süreç döngüsü dışındaki beklentiler çoğunlukla hüsran ile sonuçlanabilir. Yavru verdik dişi kuşa "bakmadı, sahiplenmedi, ilgilenmedi.." gibi kavramlar dişi kuşun "gizli zamanlamasına" ve işlettiği "zaman döngüsüne" uyulmadığı için oluşan durumlardır.
  • Bu evreleri iyi takip ederek yavru ve yumurta kaydırması yapmak ciddi önem taşımaktadır.
 
Son düzenleme:

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Sargun hocam çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Ellerinize sağlık.
Genelde benim gözlemlediğim de kuşlar yumurtadan çıkamayacak kuvvetsiz, sağlıksız yavruları da bir şekilde çözebiliyorlar gibi görünüyor ve ona göre hareket edebiliyorlar. Bazen de bakabileceği yavruları mı hesap ediyor bilinmez belirli oranda bebek çıkmasına izin veriyor. Bu kontrolü sağlayamazsa da genelde ezme ya da öldürme durumlarıda gözlemlenebiliyor (tabi bunun başka nedenleri de var).
 
Üst