Kuş besleyenlerin gözünden kaçanlar

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara

Kuş besleyenlerin gözünden kaçanlar​

Bu konu beslenmeyle ilgili bazı hatalara yer vermektedir. Mutlaka dikkat edilmeli ve sürece uygun hareket edilmelidir.
Deneyimli ya da deneyimsiz (en çok) kuş besleyenlerin sıklıkla yaptığı beslenme yanlışları şöyle:

yemekyiyenkus.jpeg
  • "Yem kabı dolu görünüyor olabilir ama değildir!"
    Tohumu tam olarak tüketen kuşlar geriye kabuğunu tam olarak bırakır. Derin, dar ve köşeleri kapalı bir yem kabında bu kabuklar gitmez. Dikkatli incelenmezse yem var zannedilir ancak genelde yoktur. Olanlarda kaybolmuş, erişimi zorlaşmıştır kabuklardan. Yeni kuş besleyenlerin en çok yaptığı hata budur ve genelde beslenemeyen kuş hayata gözlerini yumar. Yemleri günlük kontrol etmeli ve üzerinde ki kabukları üflemelisiniz veya günlük ihtiyaç kadar (2 çorba kaşığı/tek kuş için) koyup, ertesi gün erken saatte tazelemelisiniz. Kuluçka süreci durum değişir bilginize!
  • "Yavru kuşlarda yem yerde değilse, yemek değildir algısı"
    Bazı genç kuşlar, yeni kaplarından nasıl yiyeceklerini (veya içeceklerini) bilmiyorlar. Daha doğrusu çekiniyor ya da korkuyor olabilirler. Yeni nesnelere yaklaşımları nasılsa bizim için tanıdık olan kaplara bakışı da benzer olabilir. Yavru bir kuş alındıysa mutlaka kafes tabanına yem kasesi konulmalıdır. Zamanla mama ve diğer besinlerin konulduğu kaplara alışacaktır. Bu evrede yemin en az %50'si aspur içermelidir.
    Yeni bir kuşun uzun süre kabından yemek yemediğini fark ederseniz, mama kabını indirmeyi ve/veya kuşun oradan yiyip yemediğini görmek için yere sığ bir kap yem ya da besin koymayı deneyebilirsiniz.
  • "Suyum nerede? Bulamıyorum!"
    Aynısı su için de geçerlidir: genç kuşlar belirli bir kabın su içerdiğini bilmezler. Kuşa kabın içinde hareket eden suyu göstermeyi deneyin veya kuşun en sık durduğu köşeye başlarda suluğu takın. Gerekirse hafif bir baskı ile gagasını suluk ucuna dokundurtun. Hala keşfetmediyse suluk yakınına bir kaç damla kuşun göreceği şekilde su damlatın. İhtiyacı olduğundan ilgisini de yöneltecektir. Yavru kuşlar için en sağlıklısı suluk sunulması + sığ bir kaba temiz su koyup onu da tüketmesi sağlanması yönünde olacaktır. Alternatifler ilk aşamalarda önemli rol oynuyor. Tıpkı yeni besinlerin öğretiminin bebeklik evresinde başladığı gibi.
  • "Suyun tadının ve kokusunun değişmesi onlar için zehirli algısı yaratır!"
    Bazı kuşlar, ilaç (ve/veya belki de vitaminler) eklenmiş su içmeyi reddedecektir. İlk birkaç gün kuşu dikkatlice gözlemleyin. Kuşunuzun sınırlarını bilin; bazı kuşlar pes edecek ve ilaçlarını alacak, bazıları ise içmeyi reddedecektir. Genelde pek içmeme durumları olmaz ancak kendilerini kurtaracak seviyede bir su tüketimi yapıp bırakırlar. Bu aşamada özellikle kuvvetli vitaminler veriliyorsa oranına dikkat edilmelidir. Çok yoğun kullanılan takviyeler, suyun tat ve kokusunu olumsuz etkiliyor. Görünen o ki kuşlar böyle suları hiç içmiyor.
    Tedavi amaçlı eklenen su tüketilmiyorsa mutlaka iyikus.com üzerinden destek alınız.
  • "Açlıktan ölmeyi tercih edebilirler!"
    Yeni yiyeceklerin denenmesi onlar için başta tehdit olarak görülebilir. Ne olduğunu bilmedikleri için ne yaklaşacak ne de tüketecektir. Bazı kuş severler, yeni bir besin sunduğunda yemi ortadan kaldırıyor. Daha doğrusu bu şekilde yiyeceğini düşünüyor, tamamen yanlış bir durumdur ve kuş istemediği hiç bir şeyi tüketmeyecektir. Ucunda açlıktan ölümde olsa...

    Yeni yiyecekleri tanıması için sunumlar üzerine çalışılabilir. Bu sayede öğrenmesi, en azından tatması için yollar oluşturulmalıdır.

  • "Kuş türünüz için uygun yem karışımı!"
    Bazen gözden kaçsa da kuşunuz için mutlaka tüketmeyi sevdikleri tohumların bulunduğu bir yem karışımı alınız ya da oluşturunuz. Örneğin yüzdesel olarak hemen hemen çoğu muhabbet kuşu aspir tüketmez (aspur ile karışmasın, farklı iki tohumdur). Ülkemizde çok popüler olmuş (gardenmix gibi) yemlerin içerisinde neredeyse %1-3 oranında bulunuyor. Sadece ağırlık yapmaktan başka bir göreve sahip değil. Sultan papağanları yemleri de aşırı çekirdekli olabiliyor. Bir diyette en fazla %5 oranında bir çekirdek yeterli gelecektir.
  • "Öğk, kaplarım pislik içinde!"
    Su ve yiyecek kaplarını her gün iyice temizleyin! (İçlerinde dışkı varsa daha sık.)
    Sanılanın aksine en çok hastalık tabandan değil yem ve su kaplarından bulaşmaktadır. Altlık değişiminden daha sık temizliği yapılmalıdır.
  • "Kuşu iyi izleyin"
    Bu öyle bir izleme olsun ki amacınız eğlenmek ya da eğlendirmek değil, hareketlerini öğrenmek için olmalı. Yeni bir davranış gözlemlendiğinde ya da ses duyulduğunda araştırılmalıdır. Dışkıları, kokusu, tüy görünümü, diğer etkiler ve değişimler iyi takip edilmeli. Farklı bir durumla karşılaşırsanız forum sitemizden destek alabilirsiniz.
  • "Bize göre hoş onlara göre zehirli"
    En çok hata yapılan kısımlardan biri zehirlenme yaratabilecek besinlerin bilinmemesidir. Basit bir çikolata örneği verilecek olursa bizim için harika, kuşlar için ölümcül seviyede zehirli olabilmektedir. Yeni bir kuş alındıysa ilk yapılması gerekenlerden bir tanesi uygun olan/olmayan besinlerin incelenmesidir.
Şüphesiz bilinmesi gereken başka şeyler de vardır. Araştırmanızı yapın: kitap ve dergi satın alın, forumumuzu inceleyin, kuş sahipleriyle konuşun ve kalifiye kuş veterinerleriyle irtibatta kalın.
 
Son düzenleme:
Üst