Kuşlar için Yem / Tohum Filizlendirme Yöntemi

Doğanay Y.

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,526
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara

Kuşlarınız için Yem / Tohum Filizlendirme Yöntemi

Kuşlarımız için filizlendirilmiş tohumların kullanımı, beslenme düzeninde önemli bir paya sahiptir. Çimlenme , kuşlarınıza üstün beslenme sağlamak için kolay, temiz ve güvenli bir yol sunar iyi hazırlanırsa. Tohumları kök uçlarının göstermesi ya da biraz daha büyüterek çimli şekilde kullanımı uygundur.

Filizlenmiş veya çimlenen tohumlar, kuşlarınıza taze yeşillik sağlamanın en basit yöntemidir. Bunlar, tüm kuşlar için sağlıklı bir gıda ilavesidir. Özellikle eşleşme önceleri ve yavru besleyen kuşlarda, hatta yeni yavrular için kullanımı büyük önem taşır. Ana besini harici başka ürün yemeyen kuşlar, filizlenmiş tohumlara daha sıcak bakmaktadır.

Neden Filizlenmiş Tohum Kullanılmalı?​

  • Filizlenmiş tohumlar; bitkisel proteinler, vitaminler, mineraller, enzimler ve klorofil bakımından zengindir ve yüksek besleyicidirler.
  • Filizlenen tohumların yağ oranı daha düşüktür çünkü filizlenme sürecinde tohum, büyüme sürecini başlatmak için barındırdığı yağdan faydalanır. Böylece tohumlarda depolanan yağ azalır.
  • Özellikle üreme veya tüy döken kuşlar için önemlidir . Yumuşatılmış kabuğun yavrular tarafından kırılması daha kolay olduğu ve onları tohumların dokusuna alıştırdığı için filizlenmiş tohumlar aynı zamanda harika bir yetiştirme ve sütten kesme gıdası görevi görür.
  • Filizlendirme aşaması bazen başarısız gidebilir. Yetiştirirken bir kaç defa durulamak gerektiğinden uygun bir kap kullanımı çok önemlidir. Koku eğer taze, rahatsız etmiyor ise (genelde tek tip tohum çimlendirilmişse -buğday gibi- salatalığımsı bir koku gelmesi gerekiyor. Ancak çürümüş, hoş olmayan kokular varsa çimlenmiş tohumlarda önce bir kaç kez durulayın ve bir kaç saat sonra tekrar kontrol edin. Eğer koku devam ediyorsa kullanım için uygun olmaz. Bozulmaları önlemek ya da geciktirmek için suyuna birkaç damla Hidrojen Peroksit veya elinizde varsa virkon-s gibi bir ürün değerlendirilebilir. Çoğu durumda, bu gerekli olmayacaktır.
Çimlendirirken Bozulmayı önlemenin bazı yolları:
Hidrojen Peroksit:
1 litre suya 28 g %3 hidrojen peroksit ekleyin ve tohumları gece boyunca ıslatın. Tohumları her duruladığınızda aynı miktarda hidrojen peroksit ekleyin. (Bakteri üremesini engeller)

Greyfurt Çekirdeği Ekstresi: Alternatif olarak, ıslatma ve durulama suyuna birkaç damla Greyfurt Çekirdeği Ekstresi (GSE) eklemek de patojenlerin gelişmesini önleyecektir. Ek bir fayda olarak, GSE ayrıca iyi anti-paraziter özelliklere sahiptir.
Organik Elma Sirkesi: Sirke pH'ı değiştirir ve bu nedenle birçok patojeni öldürmede etkilidir.

Filizlendirilen tohumlar yaklaşık 10 gün buzdolabında muhafaza edilebilir.

---

Bildiğiniz gibi bazı tohumlar kolay çimlenirken kimisi de daha uzun sürede bu evreye ulaşır. Bu tarz durumlarda tohumlar üzerine araştırma ya da denemeler yapmak gerekir. Başlangıç için kolay çimlenen tohumlar buğday, mercimek, marş fasülyesi, ayçiçeği örnek olabilir. Bunu biraz detaylandırırsak;

Aşağıda, filizlenmesi kolay bazı yaygın tahıllar, baklagiller ve tohumlar listelenmiştir. Baklagiller, tahıllarda eksik olan amino asitleri içerir ve bunun tersi de geçerlidir, bu nedenle filizlenme karışımınıza her birinin %50'sini ekleyin ve ardından tohumları eklemelisiniz.

TAHILLAR:
Buğday, Karabuğday, Kamut, Çavdar, Karabuğday, Kinoa, Tam Tahıllı Kahverengi Pirinç, Patlayan Mısır

BAKLİYATLAR:
Mung (marş fasulyesi), Mercimek - Yeşil, Bezelye, Aduki Fasulye, Nohut

TOHUMLAR:
Ayçiçeği çekirdeği, Aspir, Esmer Susam, Çemen, Turp, Brokoli, Kırmızı Yonca,
Kabak/Pepita (genellikle filizlenmez, bu yüzden sadece ıslatılır), Kenevir (genellikle filizlenmez, bu yüzden sadece ıslatılır)


Patlatmalık mısır filizlendirmeye hazırlamadan önce suda 24 saat bekletilmeli ve sonra filizlenmesi çok daha uzun süreceği için beklenmelidir, bu yüzden onu ayrı bir kapta filizlendirmek daha uygun olur. Ayrıca sıcaklığa ihtiyaçları vardır - yaz aylarında çok daha iyi filizlenirler.
Kabak/pepita ve kenevir sadece ıslatmaya ihtiyaç duyar, bu yüzden onları diğerlerinden ayrı ıslatmak uygun olabilir.

Yonca'ya dikkat edin - filizlenmemiş tohumlar toksin olan canavanin içerir.
Pinto ve Soya gibi büyük fasulye türleri toksisiteye neden olabilir ve sindirimi zor olabilir.
Eğer arpa filizlendirilmek isteniyorsa kabuklarının olması gerekir. Soyulmuş ya da kırılmış arpa çimlenmez.

Bir filizlendirme yöntemi​

Filizlendirme için çok fazla yöntem var ancak en kolayı bence alttaki kavanoz ve bez yöntemidir.
Orta büyüklükte (sanırım 1lt) kavanoz tercih edilmelidir.

filizlendirme1.jpg
Kavanozun açık ucunun, boşaltma sırasında tohumların düşmesini önlemek için iplikli yapısı olan, kısmen ağ gibi bir bez kullanmak gerekir. Eczaneden alabileceğiniz gazlı bez iyi sonuç verecektir.
filizlendirme2.jpg
Tohum içeriğini konu içerisinde paylaştım. İnceleyebilirsiniz.
filizlendirme3.jpg
Bir gece veya yaklaşık 8 saat bol temiz suda bekletin

filizlendirme4.jpg

Ertesi sabah ya da 8 saat sonra, fileyi/gazlı bezi kavanozun açık ucunun etrafına elastik bir lastikle sıkıca sabitleyin
filizlendirme5.jpg
İlk aşamada kullandığımız ıslatma/temizleme suyunu boşaltın ve bir kaç kez durulayarak bu işlemi devam edip son evrede temiz su ile tekrar doldurun. filizlendirme6.jpg
filizlendirme7.jpg
İçerideki hava ve fazla kalan suyun boşalması için bu şekilde sabitleyin.
filizlendirme8.jpg
Sabah ve akşam birkaç kez tekrar yıkayıp süzün ve kavanozu bir kenarda aynı şekilde bırakın ve büyümeyi izleyin. Bu süreç 2-6 gün arası sürebilir.
filizlendirme9.jpg
Kuş kaplarına koymadan son kez durulayıp ardından servis edebilirsiniz. Mamaya da ilave ederek servis edebilirsiniz.
filizlendirme10.jpg
Görseller #roz'a aittir.
 
Son düzenleme:
Bu konuyla alakalı değil pek ama yeni başlık açarak sormak istemedim, kısa bir soru. Yemin içindeki aspirin bu şekle gelmesi normal midir
 

Ekli dosyalar

  • 1A1D7CB5-221C-4CC4-A4E4-2FEAC42FB19C.jpeg
    1A1D7CB5-221C-4CC4-A4E4-2FEAC42FB19C.jpeg
    705.3 KB · Görüntüleme: 7
Üst