Arkadaşlar uzunca bir süredir gözlemlediğim ve üzerine durduğum bir konu hakkında sizinde görüşlerinizi merak ediyorum.. Düşüncelerinizi yorum olarak yazarsanız sevinirim. Sizinde benzer gözlemleriniz ve tecrübeleriniz varsa bilmek isterim..
Öncelikle şöyle gireyim konuya, hepimizin bildiği gibi kuş hastalıklarında gerek veteriner uygulamaları gerekse kuş üreticilerinin uygulamaları 5-7 günden başlar. Hatta bazı avian vetlerin uygulamalarının 14 günden 45 güne kadar sürdüğünüde gördüm..
Uzunca bir süredir birşey dikkatimi çekiyor. Bazı hasta kuşların tedavi sürecinde ilk 2. 3. gün dışkılar neredeyse düzelmişken ve hastalık belirtileri yok olmuşken, 4. 5. günden sonra dışkılar tekrar bozulmaya ve kuşta tekrar hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor. Bütün kuşlarda gözlemlemedim tabiki bunu ama birçok kuşta gözlemlediğim birşey..
Bu olayın sebebini tam olarak çözemesemde bazı fikirlerim var. Ben bunun sebebini kuşların metobolizma hızlarına yoruyorum. Yani metobolizmaları hızlı olduğu için ilk 3 günde aslında tedavi tamamlanmış oluyor olabilir. Kanatlılarda antibiyotik kullanım sürelerini araştırdığımda bazı kaynaklarda tedavi süresinin 3-5 gün arası önerildiğini okudum..
Bazı kaynaklarda da 3 gün ilaç 2 gün ilaçsız dinlenme şeklinde ve tekrar 3 günlük ilaç uygulaması öneriliyordu. Bunların hepsi bilimsel kaynaklar bu arada.. Aklıma hemen Ayhan Otçuoğlu geldi tabi Buna benzer bir uygulamayı oda yapıyordu diye hatırlıyorum.. Zaten icat çıkarmada Ayhan otçuoğlu bir ben iki @MecHuLBeY in kulakları çınlasın
Neyse konumuza dönersek. Solunum hastalıkları hariç, diğer hastalıklarda ben 3 günlük uygulamanın yeterli geldiğini tecrübe ettim bir çok kere. Hatta toltrazuril tedavisinde sadece 1 günde koksidiyozdan eser kalmadığınıda gördüm. 3 günün sonunda iyileşme sağlanmışken ilaca devam edildiğinde ise dışkı tekrar bozuluyor hatta başka hastalıklar ortaya çıkabiliyor..
Dediğim gibi bu durumu birçok defa gözlemledim. Bu konuda şöyle bir düşüncem var, 3 günlük ilaç tedavisinin ardından dışkılar tam olarak düzelmese bile kuşu birkaç gün ilaçsız dinlendirip ardından tekrar ilaca devam edilebilir. Çoğu kez ikinci uygulamaya bile gerek kalmıyor. Dışkılar ve kuş tamamen düzeliyor arkadaşalr..
Bilimsel kaynakalrdan aldığım bazı notlarıda aşağıya ekliyorum;
Bu konuyla ilgili siz de gözlemlerinizi yada düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.....
@Doğanay Y. @neanderthalensis @VBZE433
Öncelikle şöyle gireyim konuya, hepimizin bildiği gibi kuş hastalıklarında gerek veteriner uygulamaları gerekse kuş üreticilerinin uygulamaları 5-7 günden başlar. Hatta bazı avian vetlerin uygulamalarının 14 günden 45 güne kadar sürdüğünüde gördüm..
Uzunca bir süredir birşey dikkatimi çekiyor. Bazı hasta kuşların tedavi sürecinde ilk 2. 3. gün dışkılar neredeyse düzelmişken ve hastalık belirtileri yok olmuşken, 4. 5. günden sonra dışkılar tekrar bozulmaya ve kuşta tekrar hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor. Bütün kuşlarda gözlemlemedim tabiki bunu ama birçok kuşta gözlemlediğim birşey..
Bu olayın sebebini tam olarak çözemesemde bazı fikirlerim var. Ben bunun sebebini kuşların metobolizma hızlarına yoruyorum. Yani metobolizmaları hızlı olduğu için ilk 3 günde aslında tedavi tamamlanmış oluyor olabilir. Kanatlılarda antibiyotik kullanım sürelerini araştırdığımda bazı kaynaklarda tedavi süresinin 3-5 gün arası önerildiğini okudum..
Bazı kaynaklarda da 3 gün ilaç 2 gün ilaçsız dinlenme şeklinde ve tekrar 3 günlük ilaç uygulaması öneriliyordu. Bunların hepsi bilimsel kaynaklar bu arada.. Aklıma hemen Ayhan Otçuoğlu geldi tabi Buna benzer bir uygulamayı oda yapıyordu diye hatırlıyorum.. Zaten icat çıkarmada Ayhan otçuoğlu bir ben iki @MecHuLBeY in kulakları çınlasın
Neyse konumuza dönersek. Solunum hastalıkları hariç, diğer hastalıklarda ben 3 günlük uygulamanın yeterli geldiğini tecrübe ettim bir çok kere. Hatta toltrazuril tedavisinde sadece 1 günde koksidiyozdan eser kalmadığınıda gördüm. 3 günün sonunda iyileşme sağlanmışken ilaca devam edildiğinde ise dışkı tekrar bozuluyor hatta başka hastalıklar ortaya çıkabiliyor..
Dediğim gibi bu durumu birçok defa gözlemledim. Bu konuda şöyle bir düşüncem var, 3 günlük ilaç tedavisinin ardından dışkılar tam olarak düzelmese bile kuşu birkaç gün ilaçsız dinlendirip ardından tekrar ilaca devam edilebilir. Çoğu kez ikinci uygulamaya bile gerek kalmıyor. Dışkılar ve kuş tamamen düzeliyor arkadaşalr..
Bilimsel kaynakalrdan aldığım bazı notlarıda aşağıya ekliyorum;
Metabolizma, alınan besin maddelerinin sindirilmesi, emilmesi, kan ve lenf yolu ile
çeşitli organ, doku ve hücrelere taşınması, hücrelerde kullanılması gibi olayların tümünü
içermektedir..
Kanatlılar sıcak kanlı, yüksek metabolizma hızına sahiptirler. Kalp atış hızı oldukça yüksektir ve bazen dakikadaki atış sayısı 300’ü geçebilir. Muhabbet kuşlarının kalp atım sayısı; istirahat halinde 270 – 275 / Dakika – Heyecan halinde 600 – 700 / Dakika. Solunum sayısı; 60 – 75 / Dakika. Vücut ısısı; yaklaşık 40 – 42 derecedir..
Memeli hayvan türleriyle karşılaştırıldığında, antibakteriyel ilaçların kanatlılardaki biyolojik yarı ömrü oldukça kısadır. Birçok antibakteriyel ilaç kanatlılarda daha hızlı metabolize edildiğinden ve böbreklerden çabucak atıldığından, aynı ilaç için önerilen sağaltım dozlarında sağladığı kan antibakteriyel ilaç derişimi, diğer türlerden çok düşük düzeylerde kalır.
Sistemik antibakteriyel sağaltım söz konusu olduğunda; memeli hayvanlara göre kanatlı türlerinde ilaç metabolizmasını ve dolayısıyla klinik etkinliğini büyük ölçüde değiştirebilecek önemli fizyolojik ve morfolojik değişiklikler karşımıza çıkar. Bu kapsamda olmak üzere, solunum sistemi, kas ve iskelet yapısı, üreme organları, sindirim sistemi, boşaltım organları ve hematolojik yapılardaki anatomik veya fizyolojik farklılıklar ilaçla sağaltım yaklaşımları açışında oldukça önemli ayrımlar sergiler..
Kanatlılarda salgılar mukus, elektrolit ve çeşitli enzim (amilaz, peptidaz, lipaz, maltaz, sukraz, izomeraz, ve enterokinaz başta olmak üzere) içerikleri yönünden zengindir. Belirtilen enzim çeşitliliği ve nispeten yüksek oranlarda salgılanma özellikleri nedeniyle kanatlılara verilen ilaç çeşitleri önemli oranlarda metabolik değişime uğratılabilir.
İlaçların, organizmada çeşitli enzimlerin etkisiyle kimyasal değişikliklere uğramasına metabolizma veya biyotransformasyon, biyotransformasyon sonucu ilacın dönüştüğü
moleküle metabolit denir. İlacın yapısında meydana gelen bu kimyasal değişiklikler ilacın;
-farmakolojik aktivite,
-toksisite,
-fizikokimyasal özellikler,
-etki süresi ve
-farmakokinetik özelliklerinde değişikliklere neden
olabilir.
Bu konuyla ilgili siz de gözlemlerinizi yada düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.....
@Doğanay Y. @neanderthalensis @VBZE433