Kuşlarım ve ben

Merhabalar ismim Nilay , 20 yaşındayım üniversite öğrencisiyim şuan bir sultan papağanı(duman) ve bir muhabbet kuşu(maviş) besliyorum iyikus sitesini iyi ki keşfetmisim diyorum kendimi geliştirmede ve onların sağlıklı bir süreç gecirmesinde bilgileri çoktur ikisininde eve gelişi biraz farklı oldu aslında bunun için ilk kusumu anlatmak istiyorum ilk kusumu ben ilkokula başlamadan sahiplenmistik adı çıtırdı öldüğünde ortaokula gidiyordum çok üzülmüştüm bahçeye gömüp mezar taşı bile yapmıştım (ilkokula giderken ölen balıklarım için komsumuzu ve babamgili sıraya dizip cenaze töreni yapmışlığım bile var ) yani kısacası çok çabuk bağlanıyorum ve ölünce de çok üzülüyordum babam o yüzden uzun zaman kuş almamı istemedi ki bende kimseyi çıtır in yerine koymak istemediğinden teklif de etmedim liseyi bitirmiştim yeni bir kuş istediğimde muhabbet kuşu almak için gittiğimizde beyaz bir kuş aldık aslında onu secmiycektik ilk gittiğimizde kardeşimle beraber çıtır a benzeyen bir kuş seçmek istiyorduk ama diğer kuşlar gümüşü hirpaliyirdu o yüzden gümüşü sahiplendik ama hastaymış dışkısını yapamıyormuş ve zaten o yüzden diğer kuşlar onu hirpaliyirmus uçamiyordu yerlerde pıtı pıtı dolanirdi tunekte de duramaz di kafesinin tabanında mısır granulu sermiştik bu yüzden farketmedik kendimi hala bu yüzden suçlar dururum poposunda bir şey olduğunu gördük(dışkı si olduğunu bilmiyorduk) ama canını acitiriz biraz alışsın korkuyor diye ellemedik hala ailemin de içinde uktedir bu olay o bir hafta da bile o kadar çok alışmıştık ki en azından son günlerini hirpalanmadan geçirdi deyip rahatlatmaya çalışırım ama içten içe hala kendimi suçlu yorum sanırım.

DUMAN VE MAVİSİN GELİSİ VE ONLAR HAKKİNDA BİLGİLER Başka bir kuş sahiplenmek hiç aklımızda yoktu ama kardeşim (hiperaktivite ve disleksi hastası, ilkokula gidiyordu o zamanlar)hocasının teşvikiyle aldık mavisi kardeşim seçti onu aslında başka bir kuş secicekmis ama mavişim ona bakışlarına dayanamamış sonra aylar geçti birden Mavişe eş istemeye başladım rainbow cinsi ya da mor bir kuş istiyordum kısmet bu ya gümüş öldüğünde daha mavisi almadan önce babamın arkadaşınin eşi dumanı istemiyormuş babam olanları anlatıp bize ver istersen ben sahiplenebilirim öyle bir şey düşünüyorsan demiş o da oğlum gibi vermem demiş tam bende kuş istiyorum dediğim zamandan bir kaç gün önce arkadaşı gözümün arkada kalmayacağı birine vermek istiyorum demiş hala isteyip istemediğini sormuş babam laf arasında içine doğmuş gibiydi diyor duman bize geldiğinde ele alışkın kendini sevdiren eğitimli bir kustu el saklatinca kim saklatirsa ona giderdi olurum Türkiyem şarkısını ıslıkla çalıyordu ve babacik ,cici kuş,aşkım,oğlum kelimelerini soyluyordu bu arada maviş konuşmuyordu duman geldikten bir hafta sonra birden onun söylediği tüm kelimeleri soyleyip ötmeye başladı ve ikisi birlikte yeni kelimeler ve otuslerde öğrendi küçük öyle fena ki bazen ayrı ayrı uçuruyoruz duman onun kafesine konduğunda alttan ayaklarını ısırıyor en ufak bir şey olduğunda da dumanın arkasına saklanıyor duman da onu korumaya alıyor ikisini birlikte ucurdugumuzda ya açık olan dumanın kafesine giriyor kolay kolay da ordan çıkmıyor ya da duman ona bakıp serenat yaparken dumanı kovalayıp ısırıyor dumana çok bağlıyım oğlum gibi oldu gerçekten de sürekli kendimi geliştirip bir şeyler öğreniyorum duman ve maviş için yakın zamanda veterinere götürmüştüm forumda da bahsetmistim çok hirpaladi artık elden korkuyor kenara pusuyor bu konu da da yardımlarını Alicam ileriki dönemlerde onun dışında dumanın kafesinde garden mıx platin kuş kumu, mineral blok ,kalamar kemiği ,grit kuş kumu var veterinerler den aldığım en kaliteli vitaminleri de kullanıyorum ama hala dudaklar ve eldeki ölü derilerle birlikte diski yeme sorunumuz var videosunu atabilirsem atarım yakalanma halleri çok komik oluyor yeme inmiş gibi bir yem tanesi alıp yukarı çıkıyor kullandığım yem daldari.netin yemi içine burdan ogrendigim gibi defne yaprağı koydum taze kalsın diye yakın zamanda himalaya tuz blogu almayı düşünüyorum biraz da korkak bir kuştu zaten veteriner e gidince iyice pustu papağanlar tırmanmayı severmiş özel yapim tahta merdiven aldim ,salıncak aldım , birde değişik asmalı tahta tünek aldım korktu onlardan özellikle de salıncaktan şimdi sadece merdiven var onu da kullanmıyor ama arada sıkılınca ızgaraya carpiyor, mavise gelirsek dumanı sesi ile bastırıyor duman konusunca bağırıp çığlık atıyor dumanın da bu ara bu yüzden yaptığı tek şey çığlık atmak maviş sallanmaya çok seviyor salıncak yavaslayinca kafası ve ayakları ile hızlandırması tam izlemeleik dumanın kafesinde ne varsa onun kafesine de koyduk yem markaları da aynı yakın bir zamanda sağlık tohumu sipariş etmiştim maviş yemekten catliycakti ne zaman görsem yem kabının başındaydı ama duman yemedi ne yazikki normalde biri yeme inince diğeri de iner birbirlerine bakıp bakıp yerlerdi ama duman hiç hoşlanmadı düzenli olarak sebze ve meyve de veriyoruz ikisine de şimdi duman konusunda biraz sorunlarımız var ama eminim ki iyi kuş sitesi sayesinde hepsini atlaticaz işte buda bizim serüvenimiz

Geri