Kuşlarımın dışkıları ve belirtileri normal değil yardımcı olabilir misiniz?

muhammed49

iyikus.com Üyesi
Herkese güzel hobiler diliyorum öncelikle , bir konuda yardıma ihtiyacım var evde ufak çaplı hobi üretimi yapıyorum 3 4 takım showjumbo kuşlarımda bir problem var uzun zamandır çözemiyorum bu forumu gördüm ve aktif olduğunu görünce yazmak istedim, kuşlarımın dışkıları taban kağıdına iz bırakıyor bazen sulu kıvamda dışkılıyor bazen kuru kıvamda dışkılıyor kuru dışkıladıığında bile iz yapıyor sarımsı yeşilimsi bir iz kursak kusma ağızda peynirleşme salya koku gibi şeyler yok, bir tane kuşumda canavar gibi yemesine rağmen kilo kaybı var göğüs kemiğinde jiletleşme yok ama eskisi gibi ağır değil 46 47 gram civarında yavru kuşlarım bile 55 gram civarında ve bu beni korkutuyor triflucan sulpfamezatine kullandım ama çok etkili olmadı ayrıca kuşlarda dikkatimi çeken ayrı 2 davranış var birincisi tüy patlatma sırasında ve kanat çırparken eskiden tok bir ses gelirdi şuan çok cılız bir ses geliyor ikincisi ise kuşların kuyruk sokumu kısmındaki tüylerini kabartıyorlar sadece ,genel tüy kabartmaları yok.Şimdiden çok teşekkür ediyorum değerli cevaplarınız için..

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-01-27 at 03.40.37.jpeg
    WhatsApp Image 2024-01-27 at 03.40.37.jpeg
    85.6 KB · Görüntüleme: 10
Merhaba sorunları olan kuşlar dişi mu ve kulukcada sürecinden yeni mi geçtiler yakın zamanda başıma geldi böyle bir durum sürekli gözlem yapsamdaa sorunu vozdenedim
Entrobac, elektirolik, bağışıklık güçlendirici ve B vitamini ile bu sorunu çözdüm

ipek hanım kuşlar hem dişi hem erkek kuluçka süreci ile ilgili değil öncesinde de vardı , dediğiniz ürünleri kullanıyorum zaten ama çözüm olmadı malesef :(

yanlız bu durum bir kaç aylık doğanay bey ve tüm kuşlarımda böyle ve birtürlü çözüm bulamadım hepsinin aynı anda bu kadar süre tüyde olması olağan mı birde bu sabah yavru kuşlarımda şöyle bir dışkılama oldu fotoğrafını ekliyorum değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim 🙏

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-01-27 at 12.00.07.jpeg
    WhatsApp Image 2024-01-27 at 12.00.07.jpeg
    300.6 KB · Görüntüleme: 7
sorunuza cevap vermeden şunu belirtmek istiyorum yukarıdaki aşırı sulu dışkıyı yapan 2 yavrum yaklaşık 2 3 günde 5-6 gram kaybetmişler :( yanlış hatırlamıyorsam sulphamezatini 3-5 gün gibi birşey kullanmıştım 30 cc ilaç suluğuna 3 4 damla şeklinde triflucanıda ilk 2 3 gün 1 er damla ağızdan sabah akşam bide suluklarına 3 4 damla şeklinde kullanmıştım

sorunuza cevap vermeden şunu belirtmek istiyorum yukarıdaki aşırı sulu dışkıyı yapan 2 yavrum yaklaşık 2 3 günde 5-6 gram kaybetmişler :( yanlış hatırlamıyorsam sulphamezatini 3-5 gün gibi birşey kullanmıştım 30 cc ilaç suluğuna 3 4 damla şeklinde triflucanıda ilk 2 3 gün 1 er damla ağızdan sabah akşam bide suluklarına 3 4 damla şeklinde kullanmıştım
Bir sürü ihtimal var,
1)Ya tüy dönemindeler kafa üstlerine,arka boyun kısmına,kafes tabanında tüy varmı yokmu bakarak anlayabilirsin,tüy yeni çıkma aşamasında kırmızı sivilce gibi çıkıntılar görülür tüy diplerinde,birde sivri açılmamış tüy tüpçükleri görülür diken gibi.
2)Karaciğer problemleri,çok yumurtalı mama ile beslediysen,yulaf,nijer tohumu,onun dışında ekmek içi gibi şeyleri sürekli verdiysen ve uçurmadıysan,hareketsiz kaldıysa karaciğer yağlanır,büyür,akciğere ve diğer organlara bağırsaklara baskı yaparak dışkı değişimine,zor nefes almasına nefes alırken kuyruğun aşağı yukarı sallanmasına sebep olur.
3)Kursak mantarı ve enfeksiyonlarda kuş çevreye duyarlılığını yitirir çok fazla kusar,çok fazla öğürme gibi hareketler sergiler,ayakları normalden çok sıcak olur.Yem yemesi azalır.
4)İç parazit durumlarında zaten dışkı daha kötü olur.Zayıflar,sindirilmemiş dışkı oluşur yediği yiyeceklerin vitaminini alamaz.
5)Akciğer problemi veya enfeksiyonu,ağız açıp kapatır,nefes almakta zorlanır,çok fazla aksırır,karaciğer ve diğer organ hastalıklarıda organlara akciğere baskı yaptığı için anlaşılması,ayırt edilmesi ve hastalığının kaynağının bulunması zor olur.

En iyi seçenek,dışkı,röntgen tahlili yapan iyi bir veteriner bulmak olacaktır.Hastalığın kaynağını bulup doğru ilaçlar kullanarak kuşunuzun diğer organlarını hem hasara uğratmaktan,hemde hastalığının ilerlemesinden kurtarmış olursunuz.Kafanızda rahat olur.

Bir sürü ihtimal var,
1)Ya tüy dönemindeler kafa üstlerine,arka boyun kısmına,kafes tabanında tüy varmı yokmu bakarak anlayabilirsin,tüy yeni çıkma aşamasında kırmızı sivilce gibi çıkıntılar görülür tüy diplerinde,birde sivri açılmamış tüy tüpçükleri görülür diken gibi.
2)Karaciğer problemleri,çok yumurtalı mama ile beslediysen,yulaf,nijer tohumu,onun dışında ekmek içi gibi şeyleri sürekli verdiysen ve uçurmadıysan,hareketsiz kaldıysa karaciğer yağlanır,büyür,akciğere ve diğer organlara bağırsaklara baskı yaparak dışkı değişimine,zor nefes almasına nefes alırken kuyruğun aşağı yukarı sallanmasına sebep olur.
3)Kursak mantarı ve enfeksiyonlarda kuş çevreye duyarlılığını yitirir çok fazla kusar,çok fazla öğürme gibi hareketler sergiler,ayakları normalden çok sıcak olur.Yem yemesi azalır.
4)İç parazit durumlarında zaten dışkı daha kötü olur.Zayıflar,sindirilmemiş dışkı oluşur yediği yiyeceklerin vitaminini alamaz.
5)Akciğer problemi veya enfeksiyonu,ağız açıp kapatır,nefes almakta zorlanır,çok fazla aksırır,karaciğer ve diğer organ hastalıklarıda organlara akciğere baskı yaptığı için anlaşılması,ayırt edilmesi ve hastalığının kaynağının bulunması zor olur.

En iyi seçenek,dışkı,röntgen tahlili yapan iyi bir veteriner bulmak olacaktır.Hastalığın kaynağını bulup doğru ilaçlar kullanarak kuşunuzun diğer organlarını hem hasara uğratmaktan,hemde hastalığının ilerlemesinden kurtarmış olursunuz.Kafanızda rahat olur.
Murat bey vaktinizi ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim madde madde cevaplamak istiyorum;
1-Kafes tabanında veya yerde tüy çok fazla yok yeni tüy kapsülleri vs.de yok kuşlarda
2-yumurtalı mama kullanmıyorum nijer tohumu vermiyorum ekmek vs de kullanmıyorum sadece sağlık tohumu verdiğim zamanlar içine birazcık yulaf ekliyorum
3-kuşlar çevreye duyarsız değil aksine neşeliler tüy kabartma vs durumları yok sadece konuda belirttiğim gibi kuyruk sokumu kısmında hafif bir kabarma oluyor kuyruk vücutla bütünleşik gibi durmuyor pek kusma öğürme vs sıfır hiç olmuyor yem yemeleri gayet iyi sadece ayakları sanki biraz sıcak gibi
4-dışkılar genelde kıvamı vs iyi üstünde hafif bir sıvılık oluyor ve yerde bekledikçe kağıda renk veriyor ve kuruyor
5-ağız açıp kapatma vs yok sadece burun deliklerinin içi çok çok temiz durmuyor arada aksırma oluyor çok sık değil

Keşke bulunduğum şehirde kanatlı uzmanı olsada tahlil yaptırabilsem ama yaşadığım şehirde sadece büyükbaş hayvanlara ve kedi köpeklere bakan veteriner var sadece 1 tane oda :(

cok sayıda kuş ve hangi ilaç kime kullanildı bilmek mumkun degil

tüm kuşlara 3-5 gün baytril denenebilir
bu arada şunu söylemeyi unuttum bir tane kuşum bundan 2 3 gün önce çok halsizdi ve kabartıyordu kendini ağızdan 1 damla sulphamezatine verdim ve sanki çok iyi geldi hatta az önce eşiyle çiftleşmeye çalıştı neredeyse 2 ay oluyor bunu denemeyeli , oral yolla sulpamezatine kuşlara günlük verilse etkili olabilir mi acaba ? yoksa baytril mi denemeliyiz ?

Murat bey vaktinizi ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim madde madde cevaplamak istiyorum;
1-Kafes tabanında veya yerde tüy çok fazla yok yeni tüy kapsülleri vs.de yok kuşlarda
2-yumurtalı mama kullanmıyorum nijer tohumu vermiyorum ekmek vs de kullanmıyorum sadece sağlık tohumu verdiğim zamanlar içine birazcık yulaf ekliyorum
3-kuşlar çevreye duyarsız değil aksine neşeliler tüy kabartma vs durumları yok sadece konuda belirttiğim gibi kuyruk sokumu kısmında hafif bir kabarma oluyor kuyruk vücutla bütünleşik gibi durmuyor pek kusma öğürme vs sıfır hiç olmuyor yem yemeleri gayet iyi sadece ayakları sanki biraz sıcak gibi
4-dışkılar genelde kıvamı vs iyi üstünde hafif bir sıvılık oluyor ve yerde bekledikçe kağıda renk veriyor ve kuruyor
5-ağız açıp kapatma vs yok sadece burun deliklerinin içi çok çok temiz durmuyor arada aksırma oluyor çok sık değil

Keşke bulunduğum şehirde kanatlı uzmanı olsada tahlil yaptırabilsem ama yaşadığım şehirde sadece büyükbaş hayvanlara ve kedi köpeklere bakan veteriner var sadece 1 tane oda :(
O zaman geriye iki seçenek kalıyor,ya sindirim sistemi bozukluğu,yada kuyruk tüyü değişimi.Darı veriyorsanız haftada bir verin,normal yemden şaşmayın,grit kumu,kalamar kemiğini,gags taşını eksik etmeyin.

Bu tip az boyama ve kuru dışkılar gördüğümde sebze + yumurta maması + kanatlı oil tarzı bir yağ veya zeytinyağı kullanımını biraz arttırıyorum. Temelde ilk akla gelen yem ağırlıklı bir beslenme düzenlerinin olduğunu düşündürtüyor. 2. durumda ise denenmeyen ilaçlardan biri arkadaşımızın bahsettiği baytril. Denenip sonucu gözlemlenmeli. Mümkünse 6 gün.

Yavrularda ise dışkılar normal çünkü yeni yeni floralarını zenginleştiriyorlar, besinleri dönüştürmeleri değişiyor. Bir de ilaç kullanılmış yanlış anlamadıysam onun da etkisi var ne yazık ki.
Bu evrede son deneme baytril (bulunabilirse %2,5 veya 5), sonrasında beslenme düzenini bir konuşmamız gerekiyor. Neleri kullanıyorsunuz, hangi sıklıkla?

Bu tip az boyama ve kuru dışkılar gördüğümde sebze + yumurta maması + kanatlı oil tarzı bir yağ veya zeytinyağı kullanımını biraz arttırıyorum. Temelde ilk akla gelen yem ağırlıklı bir beslenme düzenlerinin olduğunu düşündürtüyor. 2. durumda ise denenmeyen ilaçlardan biri arkadaşımızın bahsettiği baytril. Denenip sonucu gözlemlenmeli. Mümkünse 6 gün.

Yavrularda ise dışkılar normal çünkü yeni yeni floralarını zenginleştiriyorlar, besinleri dönüştürmeleri değişiyor. Bir de ilaç kullanılmış yanlış anlamadıysam onun da etkisi var ne yazık ki.
Bu evrede son deneme baytril (bulunabilirse %2,5 veya 5), sonrasında beslenme düzenini bir konuşmamız gerekiyor. Neleri kullanıyorsunuz, hangi sıklıkla?
hocam hangi sebzeleri hangi formda vermeliyim ve ne sıklıkla olmalı mama içine mi katmalıyım,brokoli kırmızı pancar havuç kullanıyorum genelde ,kanatlı oil ve zeytinyağı hiç kullanmadım arada mamalara susam koyuyorum o kadar ,baytrili hangi oranda kullanmalıyım?,ayrıca yavrular varken tedavi uygulamadım hocam hiç,yavrular kendi beslenmeye yeni yeni başladı umarım dediğiniz gibi ondan kaynaklanıyordur.
beslenme konusunda ise hocam yem olarak seba %40 aspurlu yem kullanıyordum bitmeye yakın olduğu için farklı bir yemle karıştırdım ama eski yemlerinde de aynı sıkıntım mevcuttu,yavrusu olan çiftlere haftada 3 4 gün mama 3 gün daldarı veriyorum hocam diğer kuşlara 1 2 gün mama 1 2 gün daldarı veriyorum miktarı abartmadan, mamam beautiful food mama içine kırmızı pancar havuç çimlenmiş tohum brokoli katıyorum takviye olarak da röhnfred in bira mayası probiyotiği ve calcilux katıyorum hocam her mamaya takviye katmıyorum onuda belirtiyim

Kuşlarınız eğer kaba formda, orta koparılmış seviyorsa öyle vermek bence en iyisi. Biraz yerken uğraşmaları iyi oluyor. Kuşlarınızda denemeler yapın, bazı kuşlarda mikser ile çekilmiş şekilde seviyor.
Baytril hangisini alacaksanız ona göre oran belirtiriz.

Geri