Kuşların Ayak Renkleri Neyi Anlatır?

Kullanıcı Değerlendirmesi
5.00 Oylama

Doğanay Y.

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,526
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara

Kuşların Ayak Renkleri Neyi Anlatır?

Kuşlarımızın ayak renklerindeki değişimlerin anlamı nedir?

İyi bir gözlemci, evcilindeki değişimleri gördüğünde doğrudan araştırma ya da veteriner hekimiyle görüşme gereği hisseder. Doğru olanda budur ve süreç sonunda gerekli önlemler ya da tedaviyi uygulanıp anlık sorun halledilir. Bu konuda kuşların durumlarıyla ilgili bizlere referans olan, belki de en önemli ikinci belirti aracı ayaklardır. İlk olarak dışkı, ardından ayaklar. En azından bana göre öyle...

Tam anlamıyla kanıtlanmış bir gerçeklik sunmuyorum şuan size. Araştırmalarım sonucu denk gelen ve deneyimlerimle gözlemlediğim bazı değişimleri aktaracağım. Güncelleme alabilecek bir konu olduğundan şimdilik netliği yokmuş gibi okumanızı isterim.

Kuşların genelde ayak renkleri ten renkleriyle orantılı olarak bir tık koyu ya da açık olabilir. Fakat harika tüylerindeki renk şöleni, ayak rengine/tonuna yansımaz. Bazen iki ayak rengi birbirinden farklı olabileceği gibi mutasyona bağlı bazı özel durumlarda söz konusu olabilir. Örneğin en belirginlerinden bir tanesi baskın parçalı muhabbet kuşlarında, ayak renginde de parçalı bir görüntü zaman zaman olmasıdır.

Uygun bir zaman aralığında ilk işiniz kuşunuzun ayaklarını çok iyi inceleyiniz ve fotoğraflayınız. Ardından süreç içerisinde gelişebilecek komplikelere karşı daha sağlıklı yorumlar yapmanıza yardımcı olacaktır ve doğru kaynak o görsel olacaktır.

Bana göre bir kuşun ayakları genel sağlığın çok iyi bir göstergesidir. Ayaklarına yakından bakın. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip sağlıklı bir kuş, kabarık veya aşırı pürüzlü olmayan pürüzsüz pullara sahip olacaktır. Renk koyu, kapalı tonlarda veya pullar kabarıkmış gibi bir görünüm oluşmuş ve/veya pürüzlüyse, kuşunuzda bir şeylerin olabileceği yönünde ilk izlenimi vermesi gerekir. Muhtemelen bu iyi bir belirti değildir! Aynı zamanda bu kabarmanın bir diğer nedeni kuşların "yaşı" ile alakalıdır. Böyle durumlarda endişe etmek yersiz olur ancak sebebi yine bir problemden kaynaklı yani kalsiyum birikmesinden dolayı görülmektedir. Kanarya, ispinoz ve özellikle muhabbet kuşlarında gözlemlediğimiz bu durum, doğru beslenmeyle alakalı olduğundan, beslenme ve bakıma dikkat edildiğinde gerçekleşmeyecektir. Kısacası her pullu bacak yaş tahmini için uygun değilken aynı zamanda bir hastalık belirtisi olabilir!

Beyaz ve ya çok soluk ayaklı kuşlar?


Özellikle ispinozlarda çok belirgin olarak görülse de diğer türlerde de rastlanır. Tüm rengi gitmiş gibi görünen beyaz veya soluk ayaklar olmamalıdır kuşlarımızda. Tahmin edebileceğiniz gibi iç kanama durumları ya da açık yaralardan endişe edilmesi gerekir ilk olarak. Bir kırık durumu olabilir ama gözle teşhis edemiyor olabilirsiniz.
Kuşunuzu dikkatlice elinize alın ve baştan ayağa yakından inceleyin. Her bir kanadı ve bacağı dikkatlice ve nazikçe kontrol edin. Göğüs ve karın bölgesindeki tüyleri üfleyin ve gördüklerinizi not edin. Çoğu durumda yaralanmalar ya da semptomlar belirgin olarak gözünüze çarpa bilir. Bazen şişer, bazen renk değişimleri gözlemlenir.

Beyaz veya soluk ayakları olan bir kuş da çok yoğun bir kan akarı vakasından mustarip olabilir. Kan akarları kuşunuzun kanını emer, önce onları anemik hale getirir, sonra o kadar zayıflarlar ki artık kırmızı kan hücreleri yenilenemeyecek hale gelir. Kuşunuza akar bulaşmışsa ve ayakları solgun veya beyaz olacak noktaya geldiyse hemen tedavi edilmelidir yoksa kuşunuzun ani ölümüyle karşılaşabilirsiniz.

Aynı zamanda beyaz veya solgun ayaklar kuşun ölümün eşiğinde olduğunun bir göstergesidir. Bu noktaya geldilerse, onları kurtarmak için genellikle çok geç kalınmıştır :( .

Tüm akar türleri, “diğer” hastalıkları (protozoa, bakteri, solucan vb.) taşıyan “konakçı böceklerdir”. Birçok parazit kuşun kanını (içsel veya dışsal olarak) emer ya da yemeğini özümsemesini engelleyerek onu açlıktan öldürür. Bir kuş aç kaldığında, dışkısında kanlanmalar görülebilir. İlk akla koksidyoz gelmemelidir bu durumda. Durum tamamen farklı bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Kuş ölüme yakınsa kan parlak olabilir, ancak yoğun değil ve parlaklık yönünden kırık ise dışkıları çok koyu veya siyah yapabilir.

Her durumda, beyaz veya soluk ayaklar, kuşunuzun DERHAL Veteriner bakımına ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Sarı /Sararan ayaklı kuşlar:


Ayakları sarı olan bir kuşun karaciğer veya böbrek problemi olduğu düşünülmelidir öncelikle. Çoğu durumda, kuşun aşırı ilaç kullanması ya da maruz kalmasından kaynaklandığında bu durumlar ortaya çıkmaktadır. Ancak sarı ayaklar, yetersiz beslenmenin neden olduğu protozoa veya yağlı karaciğer hastalığı ile kontrolsüz bir nöbet sırasında da ortaya çıkabilir. Her iki sorun da “sarılığa” neden olur.

Kuşunuzun ayakları sararmışsa, karaciğer ve böbrek fonksiyonları için kuşa test yaptırmanız son derece önemlidir. Şansa bırakmak kuşun ölümüne yol açabilecek bir hata olabilir. Yağlı karaciğer hastalığı ekarte edildiğinde, protozoal enfeksiyonlar için tarama yapılması önerilir. Sarı ayaklara ek olarak bir protozoal enfeksiyon ise, kuşunuzun dışkısı “koyu ve farklılaşmış” olabilir. Kuş normalden daha fazla su tüketecek ve dışkıları büyük olasılıkla ıslak ve aşırı yumuşak veya sulu olacaktır. Böbrekleri veya karaciğeri düzgün çalışmayan bir kuş, genellikle doğru olmayan form ve boyutta, daha büyük (veya daha uzun) dışkılara sahip olacaktır. Renk çok soluk (pastelimsi) veya sarımsı olabilir veya çok koyu kırmızı bir tonla olabilir. Bazen yapışkan olabilirler - katran gibi - ve genellikle kötü kokarlar.

Yine, karaciğer ve böbrek hasarı, uğraşılacak bir şey değildir. Kuşunuzun hayatta kalmasını istiyorsanız, sarı ayaklı kuşunuzu tam bir tarama için bir Kuş Veterinerine götürmeniz ve hasarı onarmak için ortak bir bakım ve beslenme tarzı belirlemeniz gerekmektedir.

Kırmızıya çalan ayaklar?


Bazı Afrika Waxbills ve çim ispinozu gibi bazı türlerin doğal olarak turuncu-kırmızı ayakları vardır, bu nedenle kuşunuz için neyin normal olduğunu bilmek önemlidir. Ancak, Gouldian gibi (sağdaki görsel) doğal olarak daha soluk bacaklı ve ayaklı bir kuşunuz varsa, kırmızı ayaklar genellikle bir tür içsel şey olduğu anlamına gelir - belki bakteriyel bir enfeksiyon veya kuşunuz kendini bir tür parazitten korumaya hazırlanıyor olduğunu gösteriyor olabilir.
cimisp.jpggouldianfiinc.jpg
Ayakları kırmızı olduğunda, genellikle ateşleri vardır - zaten çok yüksek olan normal sıcaklıklarının üzerinde bir ısıdır - bu durum, kuşların sistemlerini korumak için daha fazla beyaz hücre üretmeye çalıştıkları anlamına gelir. Ayrıca genellikle vücutlarının içeriden saldıran bir şeyi savuşturmaya çalıştığı anlamına gelir. Bununla birlikte, akarlar ya da kafes ekipmanlarından kaynaklı bir tür tahrişe sahip olduklarında da gözlemlenebilir bir durumdur.

Kuşunuzun ayakları kırmızıya dönerse, hastalık süreçleri ve/veya akarlar için baştan ayağa kontrol ettirdiğinizden emin olun. Bu noktada, neyin yanlış olduğunu düzeltmek için hala bir şansınız ve zamanınız olabilir.

Başta dediğim gibi kesinliği olan, net bilgiler değildir. Olası gözle bakılan tecrübelerin derlemesidir.
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim çok açıklayıcı yazmışsınız. İç hastalıklardan ziyade sadece bir deri hastalığı olma ihtimaline karşı soru sormak istiyorum konuyla alakalı. Yani burada dış müdahale adına, krem vs. sürdükten sonra renk değişimi hala geçmiyorsa mı korkmalıyız yoksa krem geçirse bile bu iç hastalık ihtimalleri her daim var mıdır? Anlatabildim mi bilemiyorum.
 
Kronik, kalıtsal sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. Elbette gereken krem ya da iyi bakım şartları düzeltebilir. Ancak hala kuşlar üzerinde çözülmeyi bekleyen çok konu var. Benzer sarılığı olan kuşlarım oldu ve şükür çok uzun soluklu yaşadılar. Konuda da yazdığım gibi tam kesin durumlar değil ama endişe etmeden önce bir süre o bölgeye odaklı gözlem yapmak, krem sürmek iyi gelebilir.
 
Kronik, kalıtsal sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. Elbette gereken krem ya da iyi bakım şartları düzeltebilir. Ancak hala kuşlar üzerinde çözülmeyi bekleyen çok konu var. Benzer sarılığı olan kuşlarım oldu ve şükür çok uzun soluklu yaşadılar. Konuda da yazdığım gibi tam kesin durumlar değil ama endişe etmeden önce bir süre o bölgeye odaklı gözlem yapmak, krem sürmek iyi gelebilir.
Tamamdır. Teşekkür ederim tekrardan
 
Bir sorun görünüyor mu kuşumun ayaklarında? Hafif beyaz gibi geldi bana.

IMG_20210925_182438.jpg
 
Üst