Kuşların üreme dönemi özel ihtiyaçları

Doğanay Y.

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,537
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara

Kuşların üreme dönemi özel ihtiyaçları​

Üreme dönemindeki kuşlar, süreci uygun tamamlayabilmek için her şeyden daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Daha fazla kalori, daha fazla protein, daha fazla yağ. Özellikle dişi kuşların bol miktarda kalsiyuma ve kalsiyum emilimi için gerekli olan D vitaminine ihtiyacı vardır.

Bir kuluçkaya başlatmadan önce kuşların kuru yem harici diğer gıdalara -özellikle mamaya- alıştırmak önem arz eder. Hem gerekli takviyeleri iyi alabilmeleri hem de yumuşak gıdanın daha verimli bir kursak sütü oluşturmasına fayda sağlayacaktır. Ayrıca, bebekler yuvadan çıktıklarında besleyiciliği daha yüksek yumuşak gıdalara erişmelerine fırsat tanınmalıdır çünkü yumuşak gıdaları sindirmek ve kendi başına beslenmeyi öğrenmesini hızlandıracağından, kuru yeme göre daha kolaylık sağlayacaktır. Kuru yemden bahsetmişken (kuş yemi), bebekler daha yumuşak kabuklu tohumları tercih ederler bu aşamada. Aspur, japon darısı, yulaf, dal darı iyi tercihler olacaktır. Bildiğiniz gibi bebekler anne/babalarını bu evrede taklit ederek ve deneme yanılmalarla öğrenirler. Bu evreleri kendimce gruplamak istesem üçe ayırırdım.​
  1. Eşleme sürecinde takviye gıdaların verilmesi bir miktar arttırılabilir. Özellikle kızıştırıcı ve sperm kalitesini arttıracak doğal ürünler kullanılabilir. Bira mayası, taze kekik, nane, tarçın, keçi boynuzu tozu gibi ürünler, selenyum içeren katkılar ve profesyonel hazırlanmış breedmax, ferti-vit, omni vit. gibi ürünler denenebilir. Yine haftada kaç gün kullanmanız gerektiğini programınıza göre karar vermeniz gerekiyor. Alışık oldukları düzenleri bilmediğim için standart bir gün sayısı veremiyorum. Bunun için iyikus.com'üzerinden destek alabilirsiniz.​
  2. Yumurtalar gelmeye başladığı evrede katkılar azaltılır ve haftada belki de 1 gün kullanmak yeterli gelecektir. Bu evrede kısmen sönük bir beslenme sağlanmalıdır ama ihtiyaçlar es geçilmemelidir. Yumurtaları kırma, kızışma sebepli çiftleşme ve kavga sebeplerini azaltmak amaçlı yapılması gereken bir beslenme düzenlemesidir. Haftada bir ya da iki kez mama, vitamin ve mineral takviyeleri yeterli olacaktır. (Özellikle B kompleksler + D3 / Kalsiyum)​
  3. Bebekler çıkmaya başladığında ise azalttığımız ek besinler yavaş yavaş arttırılmalıdır. Örneğin haftada 1 kez hazırlanan mama önce 2 sonra 4'e çıkartılabilir gibi. Probiyotik kullanımı bu aralıkta çok önemlidir. Mutlaka mamalara ilave edilmelidir. Bu evrede dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda temiz suyun daima olması ve gün içinde 2 kez tazelenmesi gerektiğidir.​

Peletler mükemmel bir bebek mamasıdır; ebeveynler kuru peletler yiyecek ve onları yumuşatmak için su içecektir. Ev yapımı çok tahıllı ekmek, iyi derecede pişmiş yumurta; ve diğer besin değeri yüksek kuşlar için uygun pişmiş gıdalarda bu evrede verilebilir. Pişmiş gıdalardaki herhangi bir pirinç veya un, rafine/beyaz değil, tam tahıllı olmalıdır. Bebeklerde malnütrisyonun önlenmesi için anne-babalara besin değeri yüksek gıdalar verilmesi önemlidir. Yetersiz bir diyetle yetiştirilen bebeklerin zayıf, biçimsiz ayakları ve yaşam boyu sürecek diğer sağlık sorunları olması muhtemeldir.

Sodyum eksikliği üreyen kuşlarda oldukça yaygındır ve ekstra sodyuma erişimleri yoksa, sodyum ihtiyaçlarını karşılamak için bebekleri yolmaya başlayabilirler (bebeklerin kanı sodyum içerir). Pazı veya kereviz gibi sodyum açısından zengin sebzeler, ebeveynlerin sodyum ihtiyaçlarını besin yoluyla karşılamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca kafeste devamlı duran himalaya tuz kayaları kullanılabilir. Tuz kayası, anne babalar bu açıdan yetersiz hale gelmeden ÖNCE sağlamak en iyisidir, böylece eksikliklerini bir çırpıda tüketip bebeklere fazla tuz aktarımı yapmamış olurlar. Bir de kafeste kalamar, kum neyse tuz kayası da o kadar değerli bir üründür, kullanmanızı öneririm.

Kuşlar için özel olarak yapılmış bir sıvı kalsiyum ürünü süreçte iyi yönde yardımcı olabilir. Kalsiyumu aşırı dozda vermek tehlikeli olabileceğinden dikkatli kullanmak gerekir. Bir çok marka var ancak içeriği hemen hemen aynı olduğundan spesifik bir marka önerim yok. Ancak kullandığım ürünü soracak olursanız; Nekton MSA'dır (zamanla değişebilir). Acil olabileceği kullanımlarda ağızdan bir damla vermek haftada bir kez yeterli gelecektir. Genelde kuluçka başlamadan bu işlemi yapmak ve devamını getirmek önemlidir. Haftada bir, on günde bir kullanım sık rastlanan önerilerdir. Ayda bir kullanım uygun olmayan bir öneridir.

Yuvada küçük bebekleri olan kuşlarımıza kum vermemek en iyisi olabilir, çünkü ebeveynler onları kumla beslerse, minik ve hassas keseleri ve taşlıkları bundan olumsuz etkilenebilir. Ek olarak, hem bu sebepten hem de yumurtaların çabuk soğumasına neden olduğundan yuva taban malzemesi olarak da kullanımı uygun değildir. Yine de bu tarz bir risk çok düşüktür. Şahsen kullanıyorum kuluçka döneminde kum ve buna benzer ürünler ve bir sorun yaşamadım daha önce. Bu nedenle çok nadir gözlemlenen bir durumdur. Yetişkin kuşlar istedikleri zaman kusarlar ve bu şekilde fazla kumdan kurtulurlar ama bebekler bunu yapamaz. Taşlığın öğütme gücüyle alakalı bir makalemize göz atmak isterseniz:

Hasta/zayıf kuşların, hastalığın doğasına bağlı olarak çok bireysel ihtiyaçları olabilir, bu nedenle veterinerinizden tavsiye isteyin ve kuşunuzun sorunlarıyla ilgili bilgileri bulmak için internette araştırma yapın. Örneğin, karaciğer hastalığını düzeltmeye yardımcı olabilecek bir dizi diyet düzenlemesi bulabilirsiniz.

Çoğu durumda, üreyen kuşlara yönelik tavsiyeler, hasta veya zayıf kuşlar için de yararlı olacaktır. Ancak uygun olmayacağı bazı durumlar vardır, bu nedenle kuşunuzun durumu için en iyi diyetin ne olduğu konusunda herhangi bir şüpheniz varsa veterinerinize danışın, sonrasında burada fikirlerimizi öğrenmek isterseniz seve seve yardımı oluruz. Elle besleme ürünleri veya yüksek etkili peletler yoğun beslenme sağlayabilir. Islanmış veya filizlenmiş tohumların sindirimi kuru tohumlardan daha kolay olacaktır. Mineral eksikliği gözlemlenen bir kuşta bu süreçte kum yerine diğer mineral takviyelerinden kullanmak daha sağlıklı olabilir.​
 
Son düzenleme:
Yuvada küçük bebekleri olan kuşlarımıza kum vermemek en iyisidir, çünkü ebeveynler onları kumla beslerse, minik ve hassas keseleri ve taşlıkları bundan olumsuz etkilenebilir.
Kuluçkanın başından beri kafeste grit kum var, dişi çok tüketiyor diye kaldırmamıştım. Kaldırmalı mıydım?
 
Çok nadir sorun olur ancak kaldırılabilir alternatif ürünler varsa mineral için.
Kursak sütünü annesi ya da babası bebeğin gelişimiyle doğru odaklı yapıyor. Fark etmişsinizdir mutlaka ilk günler sadece sıvımsı bir krem rengi besin kusarken ilerleyen günlerde daha katılaştırıp taneli kusuyor. Belki son evrede sorun olabilme durumu var lakin çok ama çok düşük bir olasılık. Kaldırmasanız bile olur ki ben genelde kaldırmıyorum.
 
Son düzenleme:
Çok nadir sorun olur ancak kaldırılabilir alternatif ürünler varsa mineral için.
Kursak sütünü annesi ya da babası bebeğin gelişimiyle doğru odaklı yapıyor. Fark etmişsinizdir mutlaka ilk günler sadece sıvımsı bir krem rengi besin kusarken ilerleyen günlerde daha katılaştırıp taneli kusuyor. Belki son evrede sorun olabilme durumu var lakin çok ama çok düşük bir olasılık. Kaldırmasanız bile olur ki ben genelde kaldırmıyorum.
Yem yemeye hiç inmiyor zaten besleme işi erkekte ama kumla sağlık tohumu tüketiyor sürekli. Kaldırmayayım o zaman dursun. Teşekkür ederim ??‍♀️
 
Mineral takviyesi yapın hocam mümkünse. Kaldırmasanızda olur aynen. Biraz varsayımsal bir durum gibi daha çok.
 
merhaba, benım kusun ilk yumurtası dün geldi. Önceki süreçte iki defa ayrı zamanlarda koyduğum talaşı yuvadan attı. Follukta birkaç tüy birde az kemirdiği yuvalığın talaşı harici bişey yok. Talaş eklemeli miyim? erkek kuşum birkaç gündür tüyde. bebekler çıkınca elime alıp mı talaş ekleyeyim? bu yumurta sürecinde kafesi nasıl temizlemem gerek. dişiyi korkutmak istemiyorum. teşekkürler.
 
Gözünüz aydın @ixs54 , hayır talaş eklemeniz gerekmiyor. Bebekler çıkmaya başlayınca ara ara arttırarak eklenmesi gerekiyor. Kafesi sallamadan ve yerini değiştirmeden hızla temizlenmeli. Alt temizliği ve su + yemler tazelenmeli. Kafes modeliniz nasıl?
 
Gözünüz aydın @ixs54 , hayır talaş eklemeniz gerekmiyor. Bebekler çıkmaya başlayınca ara ara arttırarak eklenmesi gerekiyor. Kafesi sallamadan ve yerini değiştirmeden hızla temizlenmeli. Alt temizliği ve su + yemler tazelenmeli. Kafes modeliniz nasıl?
kafesimin tepsisi çıkmıyor ve ölçüleri yavruları kaldırabilecek kadar büyük değil. oyuzden çifthane kafes almayı düşünüyorum. tabi bu süreçte kafesi sanırım değiştirmemem gerek değil mi? yem kırmayı kaç günde öğrenirler? öğrenir öğrenmez yeni kafese geçiririrm diyorum. karanlıkta kafes temizliği yapsam daha mı az ürkerler?
 
Çifthane kafes değil de çekmeceli, geniş kapılı kafesler almanızı öneririm minimum 60 cmlik. Facebook üzerinden blu kafes incelenebilir. Orta seviye, uygun sayılabilecek kafes üretiyorlar. Fiyat listesine profillerinden ulaşabilirsiniz.

Kafes değişimi genelde olumsuz sonuçlanır ancak kimi zaman sorun olmaz. Hızlıca kafesi ayarlayıp yuvayı aktarırsanız, problem olmayabilir. Kafes konumu aynı kalmalı!

Eğer ters teper ise eski kafese düzeni geri kurup dişinin yuvaya yönelmesini beklemelisiniz. Karanlıkta kafes temizliği yoğun stres üretir. Dikkatlice hatta iki kişi hızlıca kafes temizliğini yapınız. Sorun olmayacaktır.
 
Versele Laga OMNİFORM öneriyorum şu sıralar
Hocam mineralden daha çok aminoasit için kullanılacak bir ürün Omniform. Mineral için Paloma Vitaminsed, Versele Laga Mineral Mix, Bavimix Depomino veya Tecnomin Sıvı Mineral Premiksi daha uygun olur. Çoğu mikro ve makro elementleri içeriyorlar.
 
Hocam mineralden daha çok aminoasit için kullanılacak bir ürün Omniform. Mineral için Paloma Vitaminsed, Versele Laga Mineral Mix, Bavimix Depomino veya Tecnomin Sıvı Mineral Premiksi daha uygun olur. Çoğu mikro ve makro elementleri içeriyorlar.
Keşke bu ürünler bölünmüş olarak satılsa. Üreticilere uygun hepsi. 1 kg/litre alsam tarihi geçene kadar çeyreğini anca kullanırım herhalde
 
benim kafa gitmiş :D Ben aminoasit sordu diyerekten o ürünü önerdim. Natural vitamineral bu konuda iyi ancak her kuş tüketmiyor. Bu nedenle bunun yerine picking stonlar değerlendirilebilir. Benzer fazlaca ürün var aslında VL mineral mix de değerlendirilebilir.
 
Üst