Kuşumun dışkısında sindirilmemiş yemler mevcut

Sündüs Dağcı

iyikus.com Üyesi
Tekrardan merhabalar. Erkek kuşum 1 ay önce soğuk algınlığı atlattı bu yüzden bağışıklık sistemi düştü. Ve iyileştirme göstermişti. Kendisi ilk kez hasta oldu. 1 hafta kadardır tüylerinde hafif kabarma ve sürekli nefes alışverişinde bir hırıltı duyduğum için veterinere getirdim ve baoğazlarinda tozdan kaynaklı kızarıklık meydana geldiği ve dışarıdan hava desteği vermem gerektiği söyledi. Nebulizatör yardımı ile 3dk aralıklarla 5 saat (15 dk olucak şekilde) hava takviyesi yapıyorum. Yem yemiyor su içmiyor dün tuzlu su içti ve kuş kumu yedi ve dışkısında sarı yem taneleri mevcut. Ne yapmalıyım.

Merhaba, yem tüketimi zayıfsa elle besleme aparatı ile destek çıkmanızı öneririm. Daha sağlıklı yorum yapmak adına kısa bir video ve dışkı görseli ekler misiniz?

Dışkı görseli yukarıdaki ekdedir. Dışkısı gün içerisinde düzelme gösterse de bu şekilde dışkılar gün içinde gözlenmektedir. Bazen sadece yem şeklinde kuşların kusma durumlarinda görülen dışkılara rastlıyorum.

Sindirim problemleri önce akla gelmeli ancak yemli dışkılamanın epeyce sebebi var. İlk olarak yem tazeliğini düşünmek gerek ve yemi değiştirmelisiniz. Kuş kumunuz yoksa kuş kumu kullanmaya başlamalısınız (grit kuş kumu). Muhtemelen yeterli gelmeyecek bir seviyede sorununuz var ancak bunları hemen eleyiniz ve o sürede gözlem yapınız. Probiyotik de vererek bağırsak florasını güçlendiriniz.

Tam tanı olmadan ancak deneme yanılma ilaç önerebiliriz. Bundan dolayı mutlaka veterinerde tam tahlil gerekli. Megabakteri, koksidyoz, diğer bakteriler + parazitler bu soruna neden olabilir

Sindirim problemleri önce akla gelmeli ancak yemli dışkılamanın epeyce sebebi var. İlk olarak yem tazeliğini düşünmek gerek ve yemi değiştirmelisiniz. Kuş kumunuz yoksa kuş kumu kullanmaya başlamalısınız (grit kuş kumu). Muhtemelen yeterli gelmeyecek bir seviyede sorununuz var ancak bunları hemen eleyiniz ve o sürede gözlem yapınız. Probiyotik de vererek bağırsak florasını güçlendiriniz.

Tam tanı olmadan ancak deneme yanılma ilaç önerebiliriz. Bundan dolayı mutlaka veterinerde tam tahlil gerekli. Megabakteri, koksidyoz, diğer bakteriler + parazitler bu soruna neden olabilir

Ekli dosyalar

• IMG_20221226_234447.jpg
    IMG_20221226_234447.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 4
Dışkısı şuan bu şekilde gözlenmektedir. Nefes alışverişi düzeldi nebulizatör desteği aldığı için yem yemesi normale gidiyor. Kafesinde gaga taşı, kuş kumu mevcuttur. Kuş kumu 2 adet kullandım 100 ml suluklara. Kuş kumunu sevdiği için yiyor. Probiyotik olarak diazyme 256 yeterli olurmu. Tuzlu suyu kestim günlük 2 damla suyuna aminosol damlatiyorum.

diazyme kısa süre için ideal olabilir ama daha iyi bir probiyotik kullanmanızı tavsiye ederim. Röhnfried entrobac gibi.
Dışkı görünümü ideale yakın görünse de yem olması problem :( Umarım geçici bir durumdur

Çok geçmiş olsun
Ben sindirilmemis yem problemini şu şekilde çözdüm
Yaparsanız işe yararsa Bilgi verin bende işe yaradı
4 kusumdan birinde sindirilmiş yem vardı yem ile ilgilidir dedim ki ilk akla bu gelmeli
Diğer kuşlarda sorun olmasada yem değişikliği yaptım sorun çözülmüş değildi
Bir tam Suluga 3 Damla elma sirkesi damlattim akşam sulugu Taze su ile değiştirdim
Ardından 3 gün üst üste entrobac (probyotik) verdim normalde bir mercimek tanesi Kadar verilmeli ben bir tık dozu çoğalttim tam Suluga bir buçuk mercimek tanesi Kadar akşam sulugu Taze su ile degistidim
Sonrasında
Elektirolik ile tedaviyi kapattım
Tam Suluga 8@10 damla arası damlattim
Suyu akşama tazelemeyi unutmuyoruz 1 haftadan uzun süredir sindirilmemis yem sorunu ortadan kalktı
Uygularsanız umarım işe yarar

diazyme kısa süre için ideal olabilir ama daha iyi bir probiyotik kullanmanızı tavsiye ederim. Röhnfried entrobac gibi.
Dışkı görünümü ideale yakın görünse de yem olması problem :( Umarım geçici bir durumdur
Şuan durumu iyiye gidiyor 5 gün probiyotik verdik. Arada vitamin takviyesi verdik. Yeni dışkısı aşağıdaki ekdedir.

Ekli dosyalar

• 45f7306d-dd49-4cab-8da0-06f4e5203174.jpg
    45f7306d-dd49-4cab-8da0-06f4e5203174.jpg
    135.7 KB · Görüntüleme: 3
Nebulizatör ile videosunuda atıyorum. Tedavisi bitti. oksijen desteği alırken burnunun renginde değişmeler oldu. Kontrole getirmek için veteriner hekimin gelmesini bekliyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle WhatsApp Video 2023-01-03 at 23.12.49.mp4

Ekli dosyayı görüntüle M.mp4
Bugünki durumunuda video çektim az önce ekliyorum. İncelerseniz sevinirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Ekli dosyayı görüntüle WhatsApp Video 2023-01-03 at 23.22.14.mp4

Çok geçmiş olsun
Ben sindirilmemis yem problemini şu şekilde çözdüm
Yaparsanız işe yararsa Bilgi verin bende işe yaradı
4 kusumdan birinde sindirilmiş yem vardı yem ile ilgilidir dedim ki ilk akla bu gelmeli
Diğer kuşlarda sorun olmasada yem değişikliği yaptım sorun çözülmüş değildi
Bir tam Suluga 3 Damla elma sirkesi damlattim akşam sulugu Taze su ile değiştirdim
Ardından 3 gün üst üste entrobac (probyotik) verdim normalde bir mercimek tanesi Kadar verilmeli ben bir tık dozu çoğalttim tam Suluga bir buçuk mercimek tanesi Kadar akşam sulugu Taze su ile degistidim
Sonrasında
Elektirolik ile tedaviyi kapattım
Tam Suluga 8@10 damla arası damlattim
Suyu akşama tazelemeyi unutmuyoruz 1 haftadan uzun süredir sindirilmemis yem sorunu ortadan kalktı
Uygularsanız umarım işe yarar
Sadece sindirilmemiş yem bu kuşumda mevcuttu. Elma sirkesi verdik tek başına işe yaramadığı için 5 gün probiyotik verdik tüm kuşlarıma uyguladım. Düzelmiş hali yukarıdaki ekdeki görselde mevcuttur. Tam olarak dışkısı düzelmedi ama ilk güne göre çok iyi.

Geri