KUŞUMUN NEYİ VAR

bu kuşu petshopa biri bırakmış yavru iken ölecek sanmış galiba aylar önce petshop sahibi bize ücretsiz verdi o da ümidi kesmişti sonra ben aldım evdeki ilaçlardan verdim vitamin yani gagası ilk geldiğinde çok uzundu anormal şekilde sonra ilerleyen zamanlarda gaga taşı sayesinde düzeldi galiba yemesi ötüşü çok iyidi

bu kuşu petshopa biri bırakmış yavru iken ölecek sanmış galiba aylar önce petshop sahibi bize ücretsiz verdi o da ümidi kesmişti sonra ben aldım evdeki ilaçlardan verdim vitamin yani gagası ilk geldiğinde çok uzundu anormal şekilde sonra ilerleyen zamanlarda gaga taşı sayesinde düzeldi galiba yemesi ötüşü çok iyidi
ama şimdi böyle oldu birden bire zaten geleli 7 8 ay olmuştur belki çok yemez yemezdi hep zayıftı uçamıyor da aynı şekilde yerde sadece kanat çırpıyor

Yüksek olmayacak şekilde yukarıdan halıya doğru bırakın kontrolü sağlayabiliyor mu bir bakın.

arkadaşlar kötü koku yeniden başladı birden hatta tüm odayı sardı diyebilirim
Bence ilaç kullanmaya devam etmenin anlamı kalmadı. Koku mantar kaynaklı olsaydı şimdiye çoktan kokudan eser kalmazdı. Muhtemelen kuşta karaciğer problemi var. Karaciğer için önerdiğim diyet ve takviyeleri konulardan bularak uygulamanızı tavsiye ederim.

Bence ilaç kullanmaya devam etmenin anlamı kalmadı. Koku mantar kaynaklı olsaydı şimdiye çoktan kokudan eser kalmazdı. Muhtemelen kuşta karaciğer problemi var. Karaciğer için önerdiğim diyet ve takviyeleri konulardan bularak uygulamanızı tavsiye ederim.
gece dezenfekte ettim tüm kafesi sabah koku yoktu ama üstünde sanki sıvı vardi salıncak fln salyalı gbi olmuştu

Bu sorun bir çok hastalığın temel belirtilerinden biri.
Bunlardan biri Kursakla alakalı olan ve yiyeceklerin orada fermente olmasından kaynaklı oluşan ekşi mayamsı bir koku. Bunun için yanlış hatırmalıyorsam ilaç kullandınız ancak yeterli sonuca ulaştırmadı. Yazdığınız belirtiler genelde kropit dedikleri bu enfeksiyonla bağlantılıdır. Koku, sık sık gagasını açıp kapama, yutma güçlüğü, yem kusma, iştahsızlığın görünmesi gibi. Antifungal veya antibakteriyel tedavi gerektirir. Hatta veterinerin elle veya endoskopla krop muayenesi yapması iyi olacaktır.

Antifungal (mantar için)
Nistatin etken maddeli bir ilaç tercih edilebilir. Mikostatin, funostatin gibi.

Etken madde Itraconazole → sistemik mantarlarda kullanılır, daha güçlüdür ama dikkatle dozlanmalıdır. Bu konuda veterinerlerden destek almalısınız!!!

👉 Nistatin genellikle kropit vakalarında ilk tercih edilen ilaçtır ki yanılmıyorsam bunun için ilaç tercih ettiniz.
👉 Veteriner krop kültürü sonucu mantar saptarsa hala doğru şekilde veya yeterli süre kullanmamış olabilirsiniz. Yahut etken maddeye duyarlılığı düşük olabilir.

Antibakteriyel sorunlardan mustarip ise;
Veteriner kültür sonucu veya ağır durumda ampirik başlatabilir. Kullanılanlar:

Enrofloxacin (örnek: Baytril, Enrocin gibi) en yaygın kullanılan kuş antibiyotiklerindendir. Bu ilaçlar yoksa ikincil olarak doksisiklin etken maddeli ilaçlar da işe yarayabilir. Bazı solunum yolu + krop enfeksiyonlarında tercih ediliyor.

Daha nadir gözlemlense de @Selçuk YÜKSEL hocamın dediği gibi karaciğerin bozulması sonucu ağızdan farklı kötü kokular da gelebilir.

Geri