Lepistes Balığı

Melike Gül 

Yönetici
Moderatör
Katılım
19 Ağu 2020
Mesajlar
713
Çözümler
10
Yaş
18
Konum
Çankırı
Merhaba arkadaşlar ben bu konumda size lepistes balığını tanıtacağım.Lepistes balığını seçmemin nedeni bu balığı beslemiş olmam.lepistes balıklarını baya üretmiştik hatta o kadar ürettikki en sonda akvaryumlarımızda yer kalmamıştı nerdeyse. Lepistes balıklarımızı iki akvaryumda besliyorduk ve 200-300 tane olmuşlardı. Evet o kadar çoğalmışlardı :D
Lepistes balığında erkek balıklar dişi balıklardan daha etkileyicidir. Tabi bu kişiden kişiye göre değişir bazılarına dişi balıklar daha etkileyici gelir. Bakın yanlış anlamayın daha etkileyicidir dedim daha güzeldir demedim. Yani burda etkileyiciden kastım erkek lepistes balıklarının özellikle kuyruk bölgesi çok renklidir ve bu bence onları daha etkileyici yapıyor yoksa lepistes balıklarının dişi balığı da erkek balığı da çok güzeldir. Parmak kadar boyları vardır.Çok tatlılardır.
O zaman ben erkek lepistes balığının ve dişi lepistes balığının özelliklerini yazıyorum.
Erkek Lepistes Balığı:
1605684939658.png
-Dişi balıklara göre daha renklidirler.
-Kuyruk bölgeleri uzun ve renklidir.
-Dişi balıklara nazaran daha zayıf, küçük ve nadirlerdir.
Dişi Lepistes Balığı:
1605685492438.png

-Dişi balıklarda renkli olabiliyorlar ama erkek balıklara kıyasla daha az bir renk tonlaması içeriyorlar.
-Kuyruk bölgeleri erkek balıklara göre daha kısadır.
-Erkek balıklara kıyasla daha büyüklerdir.
-Ve farkettiniz mi görseldeki balığın karnının altında bir karalık var yani bu balık hamile bir dişi neyse bu konuya da değineceğim yazımın ilerleyen bölümlerinde.

DİŞİ VE ERKEK BALIĞI ARASINDAKİ FARKLAR
CİNSİYET BELİRL
EME
1605688507071.png

Eminim ki aralarında ki belli farkları fotoğraflarda görmüşşünüzdür ama ben yinede yazacağım.
-Evet ilk olarak demek istediğim şey erkek balıklar dişi balıklara kıyasla genellikle daha geniş kuyrukları vardır, daha uzun, renkli ve desenlidirler.
-Dişilerin göğüs kısmı oval ve şişmandır.
-Tüm canlı doğuran balıklarında olduğu gibi lepisteslerde anal yüzgeçlerinden cinsiyet ayrımını yapılabilir. Eğer anal yüzgeçleri yelpaze ve geniş bir şekilde ise dişi lepistes, ince ve uzun bir şekildeyse erkek lepistesdir.
1605687397128.png
Evet gördüğünüz gibi lepistes balıklarında cinsiyet belirlemek bu kadar kolay :)

LEPİSTESLERDE BESLENME
Lepiestes balıkları, otçul olarak beslenirler. Bu nedenle lepisteslerinize vereceğiniz yemlerde tamamiyle bitkisel içerikli olmalıdır. Yeni doğan lepistes yavrularına ise sağlıklı bir şekilde gelişimleri için protein ağırlıklı ve gelişimlerini destekleyici yemler verilebilir. Ayrıca yavru lepisteslerin sindirim sistemini kısa bir süre içerisinde yormamak için oldukça dikkatli ve özenli bir beslenme programı hazırlamalısınız.

Çok küçük lepistesler hariç, her boydaki lepistes balıklarınız için kaynamış ve ince kıyılmış sebze parçacıklarını verebilirsiniz. Balığınızın mutluluğu ve sağlığı için ağırlıklı olarak bitkisel beslenmesine dikkat etmenizi öneriyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 9110

Evet lepistes yemleri resimdeki gibidir. O yemleri ne kadar gerekiyorsa alıyoruz ve ufalayarak akvaryumumuz içine atıyoruz.

Lepistes Balıklarının Üretimi
Lepisteslerin akvaryumdaki dişi erkek oranı bir erkeğe 3 dişi olacak şekilde olmalıdır.
Lepisteslerin üretimi zor değildir ve ciddi bir uğraş içerisine girmenize gerek yoktur. Akvaryum şartlarının oldukça olumsuz olmadığı şartlarda sürekli üreyebilirler. Hamile anne lepistes nerede doğum yapmalı sorusuna ise farklı cevaplar vardır. Lepistes balıkları canlı doğurarak çoğalırlar.Yani bazı balıklar gibi yumurtayla çoğalmazlar.
Ayrıca canlı doğuranlar genel olarak ışığa karşı hassas olduklarından dolayı mutlaka akvaryumda saklanabilecekleri bir ortam olmalıdır.
Lepistesler, tropik bölgelerde yaşar ve bu nedenle lepistes akvaryumlarında mümkün olduğunca tropik bölgelerin şartlarını oluşturmamız gerekiyor. Su ısısı, lepistesler için oldukça önemli bir konudur, ortalama 26-28 derece arasında sabitlenebilir.Tropikal bölgelerde su koşulları oldukça sert olduğundan dolayı akvaryumlarda lepisteslerin beslenmesi için orta sertlikte su tercih edilebilir. Suyun ph’ı 7 ve 8.3 arasında tutulması uygundur
.
Plastik Lepistes Yavruluk ; Yavruları yeme oranını düşürebilme ihtimali vardır fakat bazen yavrular doğduktan sonra suyun üstüne çıkabilir ve doğum yapan dişinin yanına gidebilir. Bu gibi durumlarda yavruların dişi tarafından yenildiği gözlenmiştir ama bence en iyi yöntemlerden biri bu çünkü eğer akvaryumda doğum yaparsa yavruların yenme ihtimali yüksek oluyor ama eğer bitki bolsa akvaryumda çokta bir sorun olacağını düşünmüyorum. Mesela biz şey yapıyorduk hamile dişilerin karınlarına bakıp ortalama ne kadar sürede yavrulayacağını tahmin ediyorduk sonra doğuma çok çok yaklaşan dişiyi bu yavruluğa alıyorduk ve birkaç güne yavruluyordu yavrulaması bittikten sonra o dişi balığımızı da tekrar ana akvaryuma bırakıyorduk tabi o doğum şokuyla öyle yavru balıklara saldırmıyordu, zaten bizde doğum bittikten sonra o anacı yavrulukta tutmuyorduk o yüzden pek bir sorunumuz olmuyordu.Araştırmalarım sonu bazı dişilerin bu yavruluklarda strese girip öldüğünü okudum bu olay bende nerdeyse hiç yaşanmadı ama yinede dikkatli olmak lazım.Eğer dişiyi daha yavrulamasına çok bir süre varken bu yavruluklara alıp günlerce yavrulamasını beklersek dişi balık tabiki strese girer. O yüzden bu yavruluklara doğumu çok yakın dişi balıkları almalıyız.
1605690486013.png


Tül Yavruluk ; Hamile dişi lepistes balığının plastik yavruluğa göre daha az strest altına girer fakat akvaryumdaki diğer balıklar tarafından yavrular yenilmesede ısırılarak öldürülebilir.

1605689648769.png

Ayrı bir akvaryum ; Hamile dişi balıklar, ısı, su ve mekan değişiklerine karşı oldukça hassas yapılıdır. Bu nedenle doğum sırasında farklı bir akvaryuma alınması oldukça risklidir fakat yeni doğan yavruları farklı bir akvaryumda beslenmesi oldukça doğru bir karar olabilir.Tabi yavrular büyüdükten sonra ana akvaryuma koyabilirsiniz bence.


Ana tankta doğum ; En sağlıklı doğum şekillerinden bir tanesidir. Hem hamile balık hem de yavruları için akvaryum koşullarında herhangi bir değişiklik olmadan ve hamile balıkta strest durumu olmadan rahatlıkla sağlıklı bir doğum yaşanabilir. Canlı doğuran akvaryumlarının bol bitkilendirmiş olmaları, hamile dişiler için doğum sırasında gizlendiklerinden dolayı oldukça faydalı olacaktır. Düzenli bir şekilde beslenen lepistesler, kendi yavrularını kolay kolay yemezler. Fakat nadirende olsa yavruları yem zannederek onları yiyebilirler.
Lepistes ve canlı doğuran akvaryumlarında tek tür bir balık ve doğru akvaryum şartları olduğu sürece hiçbir zaman yavruların ana akvaryumdan ayrılması önerilmez. Lepistes yavrularının akvaryumda diğer balıklardan gizlenebilmeleri için özellikle akvaryum zeminine bol miktarda canlı bitki yerleştirilmesi, yavruların hayatta kalma şanslarını arttıracaktır.

Peki Doğuma Yakın Dişi Lepistesi Nasıl Anlarız ?
Bunu size görsellerle göstermek istiyorum.İlk önce şunu söylemek istiyorum ki lepistes balıkları yumurta bırakmazlar canlı bir şekilde doğururlar.
1605691309148.png
Yukarıdaki dişi balık hamile değil.
1605691375076.png
Evet yukarıdaki dişiye hamile bir dişi diyebiliriz. Gördüğünüz gibi karın kısmında hafif bir karalık var ve karın da biraz şişmiş.
1605691534627.png
Gördüğünüz gibi karın daha da şişmiş ve karalık artmış.
1605692493279.png
Evet şu aşamadaki bir dişiyi yuvalığa alabilirsiniz yavruların gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır.
1605692558267.png
Bu balık her an yavrulayabilir, dikkatli olmak lazım yuvalığa alıyorsanız bu aşamada yuvalığa almanız lazım.

BU VİDEODA BİR LEPİSTESİN DOĞUM ANINI GÖREBİLİRSİNİZ

TEMİZLİK
Temizlik çok önemli bir konudur. Sonuçta hangi balık kirli bir akvaryumda yaşamak ister ki?
Ben size akvaryumlarımızı temizlediğim zaman nasıl bir temizlik yaptığımızı anlatmak istiyorum.Bizim bir pompamız vardı ilk önce akvaryumun içindeki bitkileri alıyorduk sonra fazla suyu ya o pampayla alıyorduk yada tasla alıyorduk fazla suyu aldıktan sonra içindeki balıkları balık yakalama kepçesiyle alıp bir kovaya koyuyorduk.O kovada eski suları bulunuyordu. Sonra balıkları akvaryumlardan aldıktan sonra akvaryumları, bitkileri,ısıtıcıları ve diğer eşyaları bir güzel yıkıyorduk. Sonra akvaryumlara temiz su koyuyorduk ve balıkları koyduğumuz kovayı içindeki suyla birlikte akvaryuma boşaltıyorduk ve akvaryumumuz tertemiz oluyordu.
Kovadan balıkları akvaryuma boşaltırken bazı balıklar hızını alamıyor ve sıçrayıp akvaryum dışına düşebiliyorlar :D O yüzden balıkları akvaryuma geçirirken dikkatli olmalısınız.
1605695353916.png


Lepistes Balıklarında Sosyal Yaşam Nasıldır ?
Lepistesler, oldukça barışçıl bir canlı doğuran türü olduğundan dolayı akvaryumda diğer balıklarla iyi bir şekilde geçinirler. Moli, kılıç kuyruk, plati, velifera gibi diğer canlı doğuran balıkları ile birlikte karma akvaryumlarda beslenebilir. Fakat kimi zaman karma akvaryumlarda yer alan canlı doğuran türleri, lepisteslerin kuyruklarına zarar verebilir, eğer sizde böyle bir sorun ile karşılaşıyorsanız tek tür balık beslemeniz balıklarınızın sağlığı için daha iyi olacaktır.

Lepistes balıkları, sadece kendi türleri olan canlı doğuranlarla değil, akvaryumda yer alan cüce vatoz, çöpçü, elma salyangozu, tetralar ile de oldukça uyumlu ve dost bir şekilde yaşayabilir. Fakat akvaryuma koyacağınız türün fazla olmamasına özen göstermeniz gerekir. Bu nedenle lepistesleri sadece kendi türü olan balıklarla birlikte beslenmesi önerilir.

Lepistesler, diğer canlı doğuran balıkları arasında yavrularını yeme oranı en düşük olan balıklardır. Tabiki, anne ve baba lepisteslerin yavrularını yeme oranı akvaryumdaki balıkların düzenli bir şekilde beslenmesine ve ortam şartlarına göre değişkenlik gösterebileceğini unutmamak gerekir.

Yani kısacası akvaryumunuzda lepistes beslicekseniz lepistesten başka balıkların olmaması daha sağlıklıdır.


Evet bunların dışında tecrübelerime dayanarak bir şey daha söylemek istiyorum.
Bence akvaryumunuzun üst kapağı olsun. neden diye soracak olursanız bazı balıklarım özellikle gece sudan yukarı doğru hopluyorlardı bizim akvaryumumuzun kapağı olduğu için çoğunlukla ona çarpıp geri düşüyorlardı ama bazenleri bu kapağı takmayı unuttuğumda dışarı çıkmış lepistes balıkları bulabiliyordum. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm.Bilmiyorum belki sizin bu şekilde bir sorununuz yoktur ama benim nedense balıklarım yukarı doğru hopluyorlardı yani tedbir gerekli bence.
1605696760872.png
Bu şekilde bir akvaryum tercih edebilirsiniz
Ve eğer balıklarınızı beslicekseniz eliniz ıslak olmasın toz yemleri ufalayıp akvaryuma atarken yemler elinize yapışabiliyor ve bu durum cidden çok sinir bozucu :D


Evet konum bu kadardı umarım yararlı bir konu olmuştur şimdi sizi lepistes balıklarıyla baş başa bırakıyorum :)
1605696874593.png1605696893768.png1605697160746.png1605696919068.png1605697081542.png1605696974322.png1605696989403.png1605696930624.png1605696906123.png1605698517520.png1605697280704.png1605698502129.png1605696950605.png
 

Ekli dosyalar

  • 1605686424466.png
    1605686424466.png
    959.5 KB · Görüntüleme: 1
  • 1605686783992.png
    1605686783992.png
    342.7 KB · Görüntüleme: 1
  • 1605696989642.png
    1605696989642.png
    47 KB · Görüntüleme: 0
  • 1605696976484.png
    1605696976484.png
    1.8 MB · Görüntüleme: 0
  • 1605696991047.png
    1605696991047.png
    1.8 MB · Görüntüleme: 0
  • 1605697093999.png
    1605697093999.png
    130.2 KB · Görüntüleme: 0
  • 1605697119453.png
    1605697119453.png
    124.8 KB · Görüntüleme: 1
  • 1605697131855.png
    1605697131855.png
    823.3 KB · Görüntüleme: 5
  • 1605697301658.png
    1605697301658.png
    111.7 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:

Taha Avcu

Yasaklanmış Kişilik
Katılım
7 Eyl 2020
Mesajlar
776
Çözümler
3
Yaş
29
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar ben bu konumda size lepistes balığını tanıtacağım.Lepistes balığını seçmemin nedeni bu balığı beslemiş olmam.lepistes balıklarını baya üretmiştik hatta o kadar ürettikki en sonda akvaryumlarımızda yer kalmamıştı nerdeyse. Lepistes balıklarımızı iki akvaryumda besliyorduk ve 200-300 tane olmuşlardı. Evet o kadar çoğalmışlardı :D
Lepistes balığında erkek balıklar dişi balıklardan daha etkileyicidir. Tabi bu kişiden kişiye göre değişir bazılarına dişi balıklar daha etkileyici gelir. Bakın yanlış anlamayın daha etkileyicidir dedim daha güzeldir demedim. Yani burda etkileyiciden kastım erkek lepistes balıklarının özellikle kuyruk bölgesi çok renklidir ve bu bence onları daha etkileyici yapıyor yoksa lepistes balıklarının dişi balığı da erkek balığı da çok güzeldir. Parmak kadar boyları vardır.Çok tatlılardır.
O zaman ben erkek lepistes balığının ve dişi lepistes balığının özelliklerini yazıyorum.
Erkek Lepistes Balığı:
Ekli dosyayı görüntüle 9085
-Dişi balıklara göre daha renklidirler.
-Kuyruk bölgeleri uzun ve renklidir.
-Dişi balıklara nazaran daha zayıf, küçük ve nadirlerdir.
Dişi Lepistes Balığı:
Ekli dosyayı görüntüle 9087

-Dişi balıklarda renkli olabiliyorlar ama erkek balıklara kıyasla daha az bir renk tonlaması içeriyorlar.
-Kuyruk bölgeleri erkek balıklara göre daha kısadır.
-Erkek balıklara kıyasla daha büyüklerdir.
-Ve farkettiniz mi görseldeki balığın karnının altında bir karalık var yani bu balık hamile bir dişi neyse bu konuya da değineceğim yazımın ilerleyen bölümlerinde.

DİŞİ VE ERKEK BALIĞI ARASINDAKİ FARKLAR
CİNSİYET BELİRL
EME
Ekli dosyayı görüntüle 9091

Eminim ki aralarında ki belli farkları fotoğraflarda görmüşşünüzdür ama ben yinede yazacağım.
-Evet ilk olarak demek istediğim şey erkek balıklar dişi balıklara kıyasla genellikle daha geniş kuyrukları vardır, daha uzun, renkli ve desenlidirler.
-Dişilerin göğüs kısmı oval ve şişmandır.
-Tüm canlı doğuran balıklarında olduğu gibi lepisteslerde anal yüzgeçlerinden cinsiyet ayrımını yapılabilir. Eğer anal yüzgeçleri yelpaze ve geniş bir şekilde ise dişi lepistes, ince ve uzun bir şekildeyse erkek lepistesdir.
Ekli dosyayı görüntüle 9090
Evet gördüğünüz gibi lepistes balıklarında cinsiyet belirlemek bu kadar kolay :)

LEPİSTESLERDE BESLENME
Lepiestes balıkları, otçul olarak beslenirler. Bu nedenle lepisteslerinize vereceğiniz yemlerde tamamiyle bitkisel içerikli olmalıdır. Yeni doğan lepistes yavrularına ise sağlıklı bir şekilde gelişimleri için protein ağırlıklı ve gelişimlerini destekleyici yemler verilebilir. Ayrıca yavru lepisteslerin sindirim sistemini kısa bir süre içerisinde yormamak için oldukça dikkatli ve özenli bir beslenme programı hazırlamalısınız.

Çok küçük lepistesler hariç, her boydaki lepistes balıklarınız için kaynamış ve ince kıyılmış sebze parçacıklarını verebilirsiniz. Balığınızın mutluluğu ve sağlığı için ağırlıklı olarak bitkisel beslenmesine dikkat etmenizi öneriyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 9110

Evet lepistes yemleri resimdeki gibidir. O yemleri ne kadar gerekiyorsa alıyoruz ve ufalayarak akvaryumumuz içine atıyoruz.

Lepistes Balıklarının Üretimi
Lepisteslerin akvaryumdaki dişi erkek oranı bir erkeğe 3 dişi olacak şekilde olmalıdır.
Lepisteslerin üretimi zor değildir ve ciddi bir uğraş içerisine girmenize gerek yoktur. Akvaryum şartlarının oldukça olumsuz olmadığı şartlarda sürekli üreyebilirler. Hamile anne lepistes nerede doğum yapmalı sorusuna ise farklı cevaplar vardır. Lepistes balıkları canlı doğurarak çoğalırlar.Yani bazı balıklar gibi yumurtayla çoğalmazlar.
Ayrıca canlı doğuranlar genel olarak ışığa karşı hassas olduklarından dolayı mutlaka akvaryumda saklanabilecekleri bir ortam olmalıdır.
Lepistesler, tropik bölgelerde yaşar ve bu nedenle lepistes akvaryumlarında mümkün olduğunca tropik bölgelerin şartlarını oluşturmamız gerekiyor. Su ısısı, lepistesler için oldukça önemli bir konudur, ortalama 26-28 derece arasında sabitlenebilir.Tropikal bölgelerde su koşulları oldukça sert olduğundan dolayı akvaryumlarda lepisteslerin beslenmesi için orta sertlikte su tercih edilebilir. Suyun ph’ı 7 ve 8.3 arasında tutulması uygundur
.
Plastik Lepistes Yavruluk ; Yavruları yeme oranını düşürebilme ihtimali vardır fakat bazen yavrular doğduktan sonra suyun üstüne çıkabilir ve doğum yapan dişinin yanına gidebilir. Bu gibi durumlarda yavruların dişi tarafından yenildiği gözlenmiştir ama bence en iyi yöntemlerden biri bu çünkü eğer akvaryumda doğum yaparsa yavruların yenme ihtimali yüksek oluyor ama eğer bitki bolsa akvaryumda çokta bir sorun olacağını düşünmüyorum. Mesela biz şey yapıyorduk hamile dişilerin karınlarına bakıp ortalama ne kadar sürede yavrulayacağını tahmin ediyorduk sonra doğuma çok çok yaklaşan dişiyi bu yavruluğa alıyorduk ve birkaç güne yavruluyordu yavrulaması bittikten sonra o dişi balığımızı da tekrar ana akvaryuma bırakıyorduk tabi o doğum şokuyla öyle yavru balıklara saldırmıyordu, zaten bizde doğum bittikten sonra o anacı yavrulukta tutmuyorduk o yüzden pek bir sorunumuz olmuyordu.Araştırmalarım sonu bazı dişilerin bu yavruluklarda strese girip öldüğünü okudum bu olay bende nerdeyse hiç yaşanmadı ama yinede dikkatli olmak lazım.Eğer dişiyi daha yavrulamasına çok bir süre varken bu yavruluklara alıp günlerce yavrulamasını beklersek dişi balık tabiki strese girer. O yüzden bu yavruluklara doğumu çok yakın dişi balıkları almalıyız.
Ekli dosyayı görüntüle 9096


Tül Yavruluk ; Hamile dişi lepistes balığının plastik yavruluğa göre daha az strest altına girer fakat akvaryumdaki diğer balıklar tarafından yavrular yenilmesede ısırılarak öldürülebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 9095

Ayrı bir akvaryum ; Hamile dişi balıklar, ısı, su ve mekan değişiklerine karşı oldukça hassas yapılıdır. Bu nedenle doğum sırasında farklı bir akvaryuma alınması oldukça risklidir fakat yeni doğan yavruları farklı bir akvaryumda beslenmesi oldukça doğru bir karar olabilir.Tabi yavrular büyüdükten sonra ana akvaryuma koyabilirsiniz bence.


Ana tankta doğum ; En sağlıklı doğum şekillerinden bir tanesidir. Hem hamile balık hem de yavruları için akvaryum koşullarında herhangi bir değişiklik olmadan ve hamile balıkta strest durumu olmadan rahatlıkla sağlıklı bir doğum yaşanabilir. Canlı doğuran akvaryumlarının bol bitkilendirmiş olmaları, hamile dişiler için doğum sırasında gizlendiklerinden dolayı oldukça faydalı olacaktır. Düzenli bir şekilde beslenen lepistesler, kendi yavrularını kolay kolay yemezler. Fakat nadirende olsa yavruları yem zannederek onları yiyebilirler.
Lepistes ve canlı doğuran akvaryumlarında tek tür bir balık ve doğru akvaryum şartları olduğu sürece hiçbir zaman yavruların ana akvaryumdan ayrılması önerilmez. Lepistes yavrularının akvaryumda diğer balıklardan gizlenebilmeleri için özellikle akvaryum zeminine bol miktarda canlı bitki yerleştirilmesi, yavruların hayatta kalma şanslarını arttıracaktır.

Peki Doğuma Yakın Dişi Lepistesi Nasıl Anlarız ?
Bunu size görsellerle göstermek istiyorum.İlk önce şunu söylemek istiyorum ki lepistes balıkları yumurta bırakmazlar canlı bir şekilde doğururlar.
Ekli dosyayı görüntüle 9104
Yukarıdaki dişi balık hamile değil.
Ekli dosyayı görüntüle 9105
Evet yukarıdaki dişiye hamile bir dişi diyebiliriz. Gördüğünüz gibi karın kısmında hafif bir karalık var ve karın da biraz şişmiş.
Ekli dosyayı görüntüle 9106
Gördüğünüz gibi karın daha da şişmiş ve karalık artmış.
Ekli dosyayı görüntüle 9108
Evet şu aşamadaki bir dişiyi yuvalığa alabilirsiniz yavruların gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır.
Ekli dosyayı görüntüle 9109
Bu balık her an yavrulayabilir, dikkatli olmak lazım yuvalığa alıyorsanız bu aşamada yuvalığa almanız lazım.

BU VİDEODA BİR LEPİSTESİN DOĞUM ANINI GÖREBİLİRSİNİZ

TEMİZLİK
Temizlik çok önemli bir konudur. Sonuçta hangi balık kirli bir akvaryumda yaşamak ister ki?
Ben size akvaryumlarımızı temizlediğim zaman nasıl bir temizlik yaptığımızı anlatmak istiyorum.Bizim bir pompamız vardı ilk önce akvaryumun içindeki bitkileri alıyorduk sonra fazla suyu ya o pampayla alıyorduk yada tasla alıyorduk fazla suyu aldıktan sonra içindeki balıkları balık yakalama kepçesiyle alıp bir kovaya koyuyorduk.O kovada eski suları bulunuyordu. Sonra balıkları akvaryumlardan aldıktan sonra akvaryumları, bitkileri,ısıtıcıları ve diğer eşyaları bir güzel yıkıyorduk. Sonra akvaryumlara temiz su koyuyorduk ve balıkları koyduğumuz kovayı içindeki suyla birlikte akvaryuma boşaltıyorduk ve akvaryumumuz tertemiz oluyordu.
Kovadan balıkları akvaryuma boşaltırken bazı balıklar hızını alamıyor ve sıçrayıp akvaryum dışına düşebiliyorlar :D O yüzden balıkları akvaryuma geçirirken dikkatli olmalısınız.
Ekli dosyayı görüntüle 9114


Lepistes Balıklarında Sosyal Yaşam Nasıldır ?
Lepistesler, oldukça barışçıl bir canlı doğuran türü olduğundan dolayı akvaryumda diğer balıklarla iyi bir şekilde geçinirler. Moli, kılıç kuyruk, plati, velifera gibi diğer canlı doğuran balıkları ile birlikte karma akvaryumlarda beslenebilir. Fakat kimi zaman karma akvaryumlarda yer alan canlı doğuran türleri, lepisteslerin kuyruklarına zarar verebilir, eğer sizde böyle bir sorun ile karşılaşıyorsanız tek tür balık beslemeniz balıklarınızın sağlığı için daha iyi olacaktır.

Lepistes balıkları, sadece kendi türleri olan canlı doğuranlarla değil, akvaryumda yer alan cüce vatoz, çöpçü, elma salyangozu, tetralar ile de oldukça uyumlu ve dost bir şekilde yaşayabilir. Fakat akvaryuma koyacağınız türün fazla olmamasına özen göstermeniz gerekir. Bu nedenle lepistesleri sadece kendi türü olan balıklarla birlikte beslenmesi önerilir.

Lepistesler, diğer canlı doğuran balıkları arasında yavrularını yeme oranı en düşük olan balıklardır. Tabiki, anne ve baba lepisteslerin yavrularını yeme oranı akvaryumdaki balıkların düzenli bir şekilde beslenmesine ve ortam şartlarına göre değişkenlik gösterebileceğini unutmamak gerekir.

Yani kısacası akvaryumunuzda lepistes beslicekseniz lepistesten başka balıkların olmaması daha sağlıklıdır.


Evet bunların dışında tecrübelerime dayanarak bir şey daha söylemek istiyorum.
Bence akvaryumunuzun üst kapağı olsun. neden diye soracak olursanız bazı balıklarım özellikle gece sudan yukarı doğru hopluyorlardı bizim akvaryumumuzun kapağı olduğu için çoğunlukla ona çarpıp geri düşüyorlardı ama bazenleri bu kapağı takmayı unuttuğumda dışarı çıkmış lepistes balıkları bulabiliyordum. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm.Bilmiyorum belki sizin bu şekilde bir sorununuz yoktur ama benim nedense balıklarım yukarı doğru hopluyorlardı yani tedbir gerekli bence.
Ekli dosyayı görüntüle 9115
Bu şekilde bir akvaryum tercih edebilirsiniz
Ve eğer balıklarınızı beslicekseniz eliniz ıslak olmasın toz yemleri ufalayıp akvaryuma atarken yemler elinize yapışabiliyor ve bu durum cidden çok sinir bozucu :D


Evet konum bu kadardı umarım yararlı bir konu olmuştur şimdi sizi lepistes balıklarıyla baş başa bırakıyorum :)
Ekli dosyayı görüntüle 9116Ekli dosyayı görüntüle 9117Ekli dosyayı görüntüle 9131Ekli dosyayı görüntüle 9119Ekli dosyayı görüntüle 9127Ekli dosyayı görüntüle 9121Ekli dosyayı görüntüle 9124Ekli dosyayı görüntüle 9120Ekli dosyayı görüntüle 9118Ekli dosyayı görüntüle 9139Ekli dosyayı görüntüle 9133Ekli dosyayı görüntüle 9138Ekli dosyayı görüntüle 9122
Çok güzel olmuş bayada emek vermişsin gerek yazı gerek resimler. Bende çok baktım bunlara. Ama yavruluk işe yaramadı. Doğuracak dişi strese girip doğum yapmıyordu. Yavruluktan çıkardığım anda da pıt pıt bırakıyor yavruları :D. Bende arkasında sırtlan gibi bekliyorum doğan yavruyu kapmasinlar ben alıp ayirayim diye
 

Melike Gül 

Yönetici
Moderatör
Katılım
19 Ağu 2020
Mesajlar
713
Çözümler
10
Yaş
18
Konum
Çankırı
Çok güzel olmuş bayada emek vermişsin gerek yazı gerek resimler. Bende çok baktım bunlara. Ama yavruluk işe yaramadı. Doğuracak dişi strese girip doğum yapmıyordu. Yavruluktan çıkardığım anda da pıt pıt bırakıyor yavruları :D. Bende arkasında sırtlan gibi bekliyorum doğan yavruyu kapmasinlar ben alıp ayirayim diye
Teşekkür ederim :) sanırım yavruluk balığın kişiliğine göre takılıp takılmıyor. Bazı balıklar strese girerken bazıları girmiyor demekki. Ben öyle durumlarla çok karşılaşmadım ama bazenleri benim dişi lepisteslerimde yavruluk dışında doğum yapıyorlardı. Her balığın karakteri farklı sanırım.
 

neanderthalensis 

Yönetici
Moderatör
Katılım
9 Kas 2020
Mesajlar
4,008
Çözümler
36
Konum
İzmir
90'lı yıllarda çok besledim, o zamanlar bakımı en kolay ve sorunsuz balıklardandı bunlar, heyecanla doğumu beklerdik :)

gen havuzu daraldığı için mi bilmiyorum ama artık çok kolay hastalanıp ölüyorlar

bu arada, yazıya ve görsellere bayıldım çok güzel olmuş elinize sağlık
 

Melike Gül 

Yönetici
Moderatör
Katılım
19 Ağu 2020
Mesajlar
713
Çözümler
10
Yaş
18
Konum
Çankırı
90'lı yıllarda çok besledim, o zamanlar bakımı en kolay ve sorunsuz balıklardandı bunlar, heyecanla doğumu beklerdik :)

gen havuzu daraldığı için mi bilmiyorum ama artık çok kolay hastalanıp ölüyorlar

bu arada, yazıya ve görsellere bayıldım çok güzel olmuş elinize sağlık
Teşekkür ederim :giggle:
 
Üst