Mavi haşhaş'ın Besin değeri ve Faydaları...

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Umit.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Umit.

Yönetici
Moderatör
Katılım
18 Eki 2019
Mesajlar
5,532
Çözümler
21
Konum
İstanbul
SxIT70.jpg

Asya kökenli olan haşhaş tohumu eski uygarlıklar tarafından keşfedilen ve tıbbi tedavilerde kullanılan doğal bir ağrı kesicidir. Ülkemizde Afyon ve Kütahya illerinde yetişir. İçeriğinde morfin, kodein, tebain, papaverin ve narkotin gibi yatıştırıcı maddeler bulunur.

Haşhaş'ın besin değeri;

Haşhaş; lif, protein, yağ, kalsiyum, b vitamini, demir, folat, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum, manganez açısından oldukça zengindir.

Sx5ZL8.png

SxIoNS.png

SxIQ4c.png

Mavi haşhaş tohumunun faydaları;
  • Doğal bir ağrı kesici ve yatıştırıcıdır.
  • Stresi azaltır ve sakinleştirir.
  • Haşhaş çayı uykusuzluğa iyi gelir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Mide duvarını güçlendirir.
  • Sindirim sistemine iyi gelir.
  • Omega-3 açısında da zengindir.
Peki kuşlarımıza haşhaş tohumu verebilirmiyiz?

Bence verebiliriz :) Şahsen ben denemedim ancak pek çok üretici kullanıyor. Genelde mamaya katılıyor. Tabi kuşların suyuna katmak için çayı falanda yapılabilir. Yada havanda ezip toz haline getirilebilir ve kuşların mamasına katılabilir. Bu tohumun kuşlarımıza şöyle bir katkısı olabilir; mesela ayak incilmeleri sıklıkla karşılaştığımız bir durum, bu tip durumlarda kuşların suluğuna haşhaş tohumu çayı katarsak ağrısını dindiricektir. Yada sıklıkla karşılaştığımız stres durumlarında kullanabiliriz. Yatıştırıcı özelliği sayesinde kuşların stresini azaltıcaktır. Ki mesela bir yerden bir yere taşınma esnasında, yolculuk esnasında, tüy dönemlerinde yada hastalık dönemlerinde kuşlar fazlaca stres olurlar. Yada kuşlarda kavga dövüş olduğunda da kullanılırsa sakinleşmelerini sağlıyacaktır. Ayrıca @Recai 'den bir rivayete görede koksidiyoz hastalığına iyi geldiği ve hastalıktan koruduğu söyleniyor. bakınız:)
 
Teşekkür ederim konu için.
Mavi haşhaş göründüğü üzre yağlı bir tohum. Bu nedenle muhabbet kuşları için özellikle az oranda verilmesi doğrudur. Fazla sunulduğunda yağlanmalara olanak sağlayabilir. Ayrıca tadını sevdikleri için aldanıp da yoğun şekilde kullanmayınız. Kimi muhabbet kuşu bu kadar küçük taneli tohumları tüketmiyor (benim kuşlar gibi). Bu nedenle büyük paketler almadan önce azıcık alarak deneyebilirsiniz.

İşin ilginç yanlarından biri de haşhaş tohumunun raf ömrünün kısalığıdır. Toplanan tohumlar çabucak sertleştiğinden kuşlar geri plana atabiliyor. Az miktarda almakta fayda var.
 
Haşhaşın içinde bulunan kodein maddesi, koksidiyoz a karşı etkili bir madde. Fonıopaddy tohumunun içinde de bulunuyor ve de fonıopaddy tohumu da koksidiyoz a karşı çok etkili.. :)
 
Haşhaşın içinde bulunan kodein maddesi, koksidiyoz a karşı etkili bir madde. Fonıopaddy tohumunun içinde de bulunuyor ve de fonıopaddy tohumu da koksidiyoz a karşı çok etkili.. :)

Recai yazının sonunda sana atıf yaptığım için kızmadın dimi ;)
 
Haşhaşı önüne koyduğumuzda yemiyorsa nasıl sunabiliriz? Oldukça işe yarayacağını düşünüyorum :)
 
Ara ara çok azarcık mamalara katıyorum. Yediklerinden çok emin olamıyorum çok küçük ama Foniopaddy'e hasta oluyorlar.
 
Floralia | FonioPaddy Tohumu 100gr | Diğer bahsettiğiniz ürün bu mu acaba? muhabbet kuşları bunu kırabilir mi?
Aynen ta kendisi.
Çok pahalı bir tohum Afrika'dan geliyor

Bunlar da var :


Fonio ayrı olarak parmak suluk içinde veriyorum. hemen bitiriyorlar.
Delicha ve Pagimayı birlikte veriyorum. Yemlikte karışık ve yemek kaşığı kadar toplamda.
 
Haşhaşı çok tercih etmiyor muhabbet kuşları. İspininozlar, kanaryalar severek yiyor ama muhabbetler öyle değil. Bende mamasına eklerdim ama genelde yenmezdi.
 
Mavi haşhaş benim aldığım sağlık tohumu karışımında var. İçinde hiç tohum seçmeden temizliyorlar. Belki az verdiğim içindir.
 
Üst