Muhabbet Kuşları Mikrobiyoloji Laboratuvarı Nedir? Muhabbet Kuşlarında Dışkı Analizi/Dışkı Tahlili Nasıl Yapılır?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Umit.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Umit.

Yönetici
Moderatör
Katılım
18 Eki 2019
Mesajlar
5,540
Çözümler
21
Konum
İstanbul

Mikrobiyoloji; mikroorganizma adı verilen, birçoğu ancak mikroskopta görülebilen küçük canlıları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu mikroorganizmaların pek çoğu, muhabbet kuşlarında hastalıklara neden olmaktadır. Bunların başında; bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gelmektedir. Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda bu mikroorganizmalar incelenerek kuşlarda oluşan hastalıkların ne olduğu saptanabilmektedir.

Çıplak gözle göremediğimiz bu minik canlıların neden olduğu hastalıklara genel olarak Enfeksiyon Hastalığı adı verilmektedir. Bir çok farklı mikroorganizma hastalık etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu birimde infeksiyon etkeni mikroorganizmalar ile ilgili direkt ve indirekt testler yapılmaktadır. Laboratuvarda hasta kuşların kan ve her türlü vücut sıvıları, doku örnekleri, idrar ve dışkı gibi çıkartıları ve çeşitli diğer örneklerinde bulaşıcı hastalıkların tanısı, tedavisi ve takibinde yol gösterici testler yapılmaktadır. Alt birimler olarak bakteriyoloji, viroloji, mikoloji, parazitoloji ve seroloji bölümleri yer almaktadır.

Bakteriyoloji : Enfeksiyon yapan bakterilerin elde edilip, tanımlanması ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesidir.

Viroloji : Hastalık yapan virüslerin tanı testlerinin yapılması.

Mikoloji : Hastalık oluşumuna sebep olan mantarların elde edilmesi, tanımlanması ve antifungallere (mantar ilaçları) duyarlılıklarının test edilmesi.

Parazitoloji : Dışkı, idrar ve bazı diğer vücut sıvılarında parazit ve parazit yumurta araştırması.

Seroloji : Enfeksiyon hastalıklarında antikora dayalı tanı yöntemi.

Mikrobiyoloji laboratuvarında çalışılan testlerin başlıcaları şunlardır: Kültür testleri, bakteri tanımlama testleri, antibiyotik ve antifungal duyarlılık testleri, antibiyotik direnç araştırmaları, direkt mikroskobik incelemeler, boyalı preparat incelemeleri, dışkıda parazit yumurtası araması, antijen tarama testleri, antikor testleri (serolojik testler), PCR (Polimerize Zincir Reaksiyonu) testi olmak üzere moleküler tanı testleri.

Mikrobiyoloji laboratuvarı denilince bu testler arasında ilk akla gelen, kültür, bakteri tanımlama ve antibiyotik duyarlılık testleridir.
 
Teşekkür ederim özenli konunuz için. Gerekli bir konuydu.
 
Üst