Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Muhabbet Kuşlarında İshali Tanımak ve Tedavisi

Zaman zaman muhabbet kuşlarımız ishal olur. Bunun birçok nedeni olabilir. Sıklıkla yanlış beslenme sebebidir. Örneğin bir muhabbet kuşu sahibinin tabağından bir şeyler beğeniyorsa, bu ona iyi geleceği manasına gelmez. Duruma göre yediği yiyecekler ona uzun süreli ishal yapabilir ve hastalığın tedavisinin mutlaka veteriner tarafından yapılması gerekir.

Bir başka sebep ise enfeksyonlardır. Bakteri, mantar ya da parazitler bunun sebebi olabilir. Kuşun bağışıklık sistemi zayıflamış olabilir. Bunun nedeni herhangi bir stres olabilir ( mesela yeri değişmiş olabilir), bağışıklık sistemi de zayflayınca bakteriler (ya da mantar,parazit) çoğalmaya başlarlar. Çoğunlukla bu hastalık yapan etmenler normalde de kuşta ya da etrafında bulunur, ve normal faal olan bir bağışıklık sistemi varken kuşu hasta etmezler.
ishal1.jpg
Normalde çevrede bulunan bir bakteri mesela E.coli (Kolai basili)dir. Ama Candida türü mantarlar veya Trichomona adlı parazit ishale sebep olabilir. Muhabbet kuşlarında ve diğer süs kuşlarında sıklıkla -kok la biten yuvarlak bakteriler ishale sebep olur (enterokok, stafilokok, streptokok). Eğer şüpheniz bu konuda yoğunlaştı ise, mutlaka bir veteriner hekime gidin. Kesin teşhisi o koyabilir. Etkili antibiyotiğii tespit etmek için bir kültür hazırlayabilir (antibiyogram)
İshalin sebeplerinden birtanesi de ağır psikolojik sorunlardır. Ancak, bu muhabbet kuşlarında oldukça ender görülür. İshal kanlı olunca, zehirlenme şüphesi vardır. Bu durumda çok acilen veterinere gitmeniz gerekir. Aksi takdirde muhabbet kuşunuz hayatını kaybeder. Bağırsak tümörü veya başka iç organlardaki hastalıklar da ishale sebep olabilir. Ayrıca hormonal bozukluklar da ishala yol açabilir.

İshali Tanımak

Bir kuş sıvı dışkılar bırakıyorsa, bu ille de ishal olmuş manasına gelmez. Bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşların dışkı ve idrarı birlikte bıraktığını bilmez. Normalde idrar muhallebi kıvamında ve süt rengindedir. Koyu renkteki "kaka" ise bu idrarin etrafında yer almaktadır. Normal şartlarda her ikisi katı, kokusuz ve kısa zamanda tamamen kurumaktadır. (Alttaki resme bakınız) Eğer bir kuş çok sıvı içtiyse ya da taze sebze meyve yemişse, o zaman aynen biz insanlardaki gibi, boşaltılan idrarın miktarı artmaktadır. Bu nedenle bıraktığı "kaka" dikkatli bakılmazsa ishala benzemektedir.
ishal22.jpg
İkinci resimde de görüldüğü gibi, kaka kısım aynı kalıyor ama beyaz olan kısım çok daha sıvıdır. Bu durumda endişeye gerek yoktur. Belki fazla salata yemiştir, ya da banyo yaparken su fazla içmiştir. Fakar bu durum uzun süre devam ederse ve kuşunuz halsiz görünüyorsa, böbrek iltihabi şüphesi ile veterinere danışınız. Gerçek ishal varsa, koyu renk olan kısım da dağılmaktadır (üçüncü resim) Genelde de kuşun poposunda da bu dışkının bir kısmı tüylere yapışmaktadır.
ishal3.jpg

İshalin Tedavisi

İshali tedavi edebilmek için ilk önce sebebini tespit etmek gerekir. Bu nedenle kuşunuzu biran evvel veterinere götürmeniz şarttır. İshal muhabbet kuşunuzun gücünü çok çabuk tükettiği için, vakit kaybetmeden harekete geçmek gerekir. Veterinerin kesin teşhisi koymasından sonra, (gerekirse yukarıda belirtilen antidiyagram yolu ile) tedavi için verilecek ilaç ve gerekirse diyet tespit edilir. Veterinerin tüm önerilerine aynen uymak gerekir aksi takdirde ağır sonuçlar olabilir ve kuşun hayatı tekrar tehlikeye girer.

Eskiden ilk yardım olarak karbon verilmesi önerilirdi. Ancak bunun sakıncaları bugün şu şekilde izah edilmektedir. Birincisi, alınan karbon (kömür) sayesinde sıvı absorbe olduğu için dışkı normal gözükmekte, ama esas hastalığın sebebi ortadan kalkmış olmamaktadır. Bu yüzden veterinere gitmeyip karbonla kendi kendinize muhabbet kuşunuzu tedavi etmeye kalkışmak çok yanlıştır. Bunun dışında karbon ayrıca besinleri bağlamaktadır, yani kuş yediği besinleri değerlendirememektedir.
ishal4.jpg

Benzeri Hastalıklar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ishal kolaylıkla idrar yollarında bulunan bir rahatsızlıkla karıştırılabilir. Ağır bir ishal da Giardia adlı bir parazitten kaynaklanabilmektedir. Bağırsak parazitleri veya tümörler, dişi muhabbet kuşunda ise yumurtalıklarla ilgili sorunlar...O yüzden mutlaka tecrübeli bir veteriner ishalin nedenini tespit etmelidir.

Not: İshal durumlarında kendi başınıza tedavi uygulamak yerine acil olarak veterinere danışmanız gerekir. Muz, dal darı, haşlanmış pirinç suyu, haşlanmış patates vermek gibi önlemler sadece muhabbet kuşunun diyetinde yapılan değişikliklerdir.
 

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Görsel net değil ama dışkısı sorunlu. Bir kaç gün probiyotik ve elektrolit desteği sağlayıp kontrol ediniz.
 

Özlem aykaç

Yeni Üye
Katılım
24 Ağu 2020
Mesajlar
3
Yaş
31
Konum
Ankara
benim yaramaz oğluşum bu şekilde yapıyor devamlı acil bir durum söz konusu mu?
 

Ekli dosyalar

  • E7D57BA8-BA88-4879-8BC3-B13AC72FEF87.jpeg
    E7D57BA8-BA88-4879-8BC3-B13AC72FEF87.jpeg
    672.4 KB · Görüntüleme: 41

Kaan Omurtak

Yasaklanmış Kişilik
Katılım
3 Tem 2020
Mesajlar
1,733
Çözümler
14
Konum
İzmir-Bornova
benim yaramaz oğluşum bu şekilde yapıyor devamlı acil bir durum söz konusu mu?
Dışkısı normal değil. Sulu ve fazla sarı. Probiyotik ya da elektrolit desteği sağlayın. Ondan sonra tekrar fotoğraf atın. Yine dışkısı değişmezse bir hastalıktan söz edebiliriz. O zaman dışkıdan teşhis konulabilir. Bir de kuşunuza dal darı verin. Sindirime yardımcı olur. İshali kesebilir. İyi günler.
 

Umit. 

Yönetici
Moderatör
Katılım
18 Eki 2019
Mesajlar
5,416
Çözümler
21
Konum
İstanbul
Bahsettiğiniz ürünü kullanabilirsiniz. @Ümit T. kullanıyor sanırım bu yüzdende öneriyor.
Ben röhnfried entrobac, deli nature flora + öneririm.

Evet probiacti bird kullanıyorum bir süredir ve tavsiye ederim. Özellikle ishal olan kuşlara kullanmanızı tavsiye ederim. İshal dışkıyı çok güzel toparlıyor. Tam dolu suluğa 3-4 damla yetiyor...
 

Umit. 

Yönetici
Moderatör
Katılım
18 Eki 2019
Mesajlar
5,416
Çözümler
21
Konum
İstanbul
@Muammer Dede kuşun dışkıları iyi değil. Öncelikle sulphamezathine kullanmanızı öneririm, daha sonra probiyotik ve elektrolit kullanabilrsiniz.

@Özlem aykaç hafif bakteriyel bir durum gibi. Siz öncelikle probiyotik ve elektrolit desteği sağlayın ardından dışkı görselleri atın kontrol edelim. Şuan için ilaç kullanmaya gerek yok.
 
Üst