Bir zamanlar bende de bir tane doğuştan tüy problemli bir kuş gelmişti. Herkes fransız tüy hastalığı diyordu fakat öyle bir durumu olmadığına emindim. Aynı anne babadan 4-5 kuluçka bebek almıştım ve tek bu kuşta çıkmıştı. Tabi alt soydan kaynaklı gelen bir durumda olabilirdi ama bunca yavruda görülmemesi ve onda çıkması pek bu tezimi doğrulamıyordu.
Nasıl tüy düzeltebildim bahsedeyim. İlk tüy çıkartma zamanına kadar (3. ayı) tüyler uzadı döküldü. O sürede beforvel, sade protein tozu ve banyo sağlayarak süreci götürdüm. Haftada 2 kez vitamin, protein karıştırdım. 2 kezde tam ıslanacak şekilde ıslattım bazen kendim ovalamadan su değdirdim. Bu süreç yaklaşık 2 ay devam etti ve tüm tüylerini toparladı. 7-8 ayına kadar hiç tüy kaybetmedi ve gelen tüyleri geri çıktı. Sonrasını bilmiyorum tabi kuşlarımın tamamını sahiplendirmiştim.
Sizin durumda biraz süreç olarak aksaklık gösterse de tüylerin uzayıp dökülüyor olması iyi bir işaret. Haftada 2 kez mutlaka iyi bir banyo sağlayınız. Sadece su ile (az oranda elma sirkesi eklenebilir). Beforvel türevi çok marka var. Bunun yerine ve protein tozu yerine (kuşlar için fazlası zararlıdır. Soya unu kullanılır normalde bulamamıştım). Biotin olarak satılan b kompleks ürünler alınız. Pet sitelerde mevcut. Biraz fiyatları fazla gelebilir ama amaç iyileştirmek kuşu. Bu nedenle verilebilir diye düşünüyorum.