Muhabbet Kuşu Uçamama Sorunu

cetin2034

iyikus.com Üyesi
Herkese merhaba,

3yaşındaki muhabbet kuşumun uçuşunda problem yaşadığını fark ettim. Rutin olarak kuşu işe giderken mutfakta salarız ve iş dönüşümüzde bizimle yemek yedikten sonra biraz bizimle takılıp sonrasında kafesine geri girer ve uyur. Sabah kuşu salmak istediğimde hedefi tutturamayarak yere düştü. Biraz gözlemledim ve düzelmeyince veterinere gittim. Görünürde bir sıkıntısı gözükmediğini söylediler, röntgeni çekildi, kanatlarında kırık benzeri bir durum çıkmadı. Kafeste biraz dinlenmesini tavsiye edip bir yere vurduğu için acısı olabileceğini söylediler. Verdikleri ağrı kesici ve vitamini kullanıyorum. Uçuşunda herhangi bir düzelme yok şu an için. Az önceki denemede uçamadıktan sonra kafesine geri koyduğumda sol kanadığı yamulttu ve açtı. (Şu an düzgün) Halsizlik veya iştahsızlığı yok. Kafesin içinde bir sağa bir sola giderek çıkmak istiyor hatta ancak çıkarmıyorum.

Bugün 7.günü ve düzelme yok. Yem kusmaya ve kafesindeki banyolukta pineklemeye başladı. Yarın tekrar veterinere götüreceğim ancak veterinerde çözüm bulabileceğimden ümitli değilim. Yorumlarınız çok kıymetli, çok teşekkürler herkese şimdiden.

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    570.9 KB · Görüntüleme: 13
  • 4.jpg
    4.jpg
    691.5 KB · Görüntüleme: 11
  • 5.jpg
    5.jpg
    648.3 KB · Görüntüleme: 13
  • 7.jpg
    7.jpg
    405.6 KB · Görüntüleme: 13
çok geçmiş olsun. Çarpma durumlarında yapılması gereken adımları gerçekleştirmişsiniz. Şu aşamada çıkartmamak en sağlıklısı. Bu tip çarpma durumlarında genelde kalsiyum ve d vit takviyesi ile süreç desteklenmeli ancak d vit biraz fazla kullanıldığında sıkıntılı olabiliyor. Bu nedenle kuşlara özel hazırlanmış bir ürün almanızda yarar var. Yhut kalsiyum alarak içerisinde ki d vitamininden yararlanabilirsiniz. Örneğin nekton msa, versele laga calci lux gibi. Normal şartlarda kanatların çoktan toparlanması gerekirdi.

Arkadaşlar ne diyecek bir bakalım

çok geçmiş olsun. Çarpma durumlarında yapılması gereken adımları gerçekleştirmişsiniz. Şu aşamada çıkartmamak en sağlıklısı. Bu tip çarpma durumlarında genelde kalsiyum ve d vit takviyesi ile süreç desteklenmeli ancak d vit biraz fazla kullanıldığında sıkıntılı olabiliyor. Bu nedenle kuşlara özel hazırlanmış bir ürün almanızda yarar var. Yhut kalsiyum alarak içerisinde ki d vitamininden yararlanabilirsiniz. Örneğin nekton msa, versele laga calci lux gibi. Normal şartlarda kanatların çoktan toparlanması gerekirdi.

Arkadaşlar ne diyecek bir bakalım

Cevap için öncelikle teşekkür ederim. Veteriner soldaki ilaç için ağrı kesici olduğunu ve 1 hafta için kullanmam gerektiğini söyledi(ki bugün son gündü) Diğer ilaç da vitamin takviyesi olarak verdi. Bu ilaçlar sizce iş görür mü yoksa vermek için verilen bir ilaç olduğunu mu düşünüyorsunuz?6.jpg

ürünün içeriğine ulaşamadım ancak ilaç değil yem premiksi bunlar. Yani o tarz bir tedavi sağlamayacaktır ama katkısı olur elbette. Solda ki ürünün içeriğini paylaşabilir misiniz?

ürünün içeriğine ulaşamadım ancak ilaç değil yem premiksi bunlar. Yani o tarz bir tedavi sağlamayacaktır ama katkısı olur elbette. Solda ki ürünün içeriğini paylaşabilir misiniz?

Soldakinin (ağrı kesici olarak verilen) bileşimi ekteki gibi paylaşıyorum.

Teşekkürler tekrardan

Ekli dosyalar

• 8.jpeg
    8.jpeg
    50.7 KB · Görüntüleme: 15
Kuşu mutfaktan uzak tutmakta fayda var. Teflon tencere tavalardan sızan zehirleyici bir gaz oluyor kuşlar için. Oturma odasında kafese sabit bir yer ayarlayın ve orada salıp uçurun öncelikle..

Sorun acaba çarpma mı? yoksa çarpmaya sebep olan uçuş kabileyitinin düşmesi mi? Bence uçuş kabileyetinde bir problem var. Bu sinirsel bir durum olabilir. Sinirsel sorunlar vitamin mineral eksikliğinden kaynaklı olabileceği gibi enfeksiyon sebeplide olabiliyor..

Bu yüzden öncelikle iyi bir multivitamin takviyesi yapın bir süre ve kuşu gözlemleyin eğer uçmasında hala problem var ise antibiyotik tedavisi gerekebilir. O veterinerin verdiği avicare ürünlerini ben tavsiye etmiyorum kuşlara dokunabiliyor kullanmasanız daha iyi..

Ayrıyetten ilk başta söylediğim teflon zehirlenmeside yaşıyor olabilir kuş buda bir ihtimal...

Bugün 8.gün uçmasında değişiklik yok. Zeminde kafesini açtım ve tünekleri enlemesine yerleştirdim. Bizimki çıktı ve elimde tünüyor. Avcuma imkanı yok gelmezdi. Bu sayede kanatlarını kaşıma ve kontrol etme imkanı yakaladım. Keşke anatomisine daha hakim olabilseydim. Fiziki olarak bir problem tespit etmedim. Şimdi veterinere gidiyoruz:(

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2022-03-23 at 19.51.39.jpeg
    WhatsApp Image 2022-03-23 at 19.51.39.jpeg
    127.2 KB · Görüntüleme: 11
tutulması olabilir d vit, kalsiyum eksikliği ya da salmonella kaynaklı. Her ihtimale karşı şu sıralar eldiven kullanmanızı öneririm oynarken.

tutulması olabilir d vit, kalsiyum eksikliği ya da salmonella kaynaklı. Her ihtimale karşı şu sıralar eldiven kullanmanızı öneririm oynarken.

Dün veterinere gittik. Hareketli olduğunu, elle yakaladığında güçlü olduğunu söyledi. Eliyle kanadının içini muayene etti tekrardan. (Çünkü elimize aldıktan sonra kafese geri koyduğumuzda sol kanadı az da olsa düşüktü. Sonradan toparlıyor kendini ancak anlık kanatlarda şekil bozukluğu olabiliyor.) İç kanat tarafında ufak bir zedelenme hissettiğini söyledi. Röntgende bir şey gözükmediği için ufak çaplı bir şey olduğunu düşündüğünü söyledi ve o kısmın cerrahi müdahale edilemeyecek bir nokta olduğunu söyledi. Kafeste 2 hafta istirahat etmesini kanadını zorlamaması gerektiğini, kafeste hareket alanını kısıtlamam gerektiğini belirtti. Dışkısı için normal olduğunu belirtti.

Elime gelip tüneyip uyuyor. Kafesindeyken de banyoluğunda (su yok içinde) yerleşip uyuyor. Dışkısı biraz koyu yeşil ve eskisine göre daha az dışkı yaptığını hissediyorum, size ekte onu göstermek istiyorum. Yem fazla yiyor ve kusuyor fazlaca (Kumu var, yemini değiştiriyorum Gold Wings Premium Muhabbet Kuş Yemi sipariş verdim) Başka anladığını düşündüğüm kişilerle görüştüğümde tüy mevsimindeyse böyle sıkıntıların olabileceği aşağıdaki takviyelerin iyi gelebileceğini söyledi.

Röhnfried Entrobac Probiyotik Katkılı Bağışıklık Arttırıcı Vitamin Takviyesi 25 gr
Röhnfried Bt-Amin Forte B Vitamini Tüy Dönemi Destek Takviyesi 20ml - 20 ml

Sizin bu konu hakkındaki ve dışkısı hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Ekli dosyalar

• 10.jpg
    10.jpg
    176.2 KB · Görüntüleme: 9
  • 9.jpg
    9.jpg
    214.9 KB · Görüntüleme: 12
Yani elle muanede bir pürüz yok ise ufak incitme olabilir elbette. Kafesten oyuncakları mutlaka çıkartınız. Yem, suluk ve ahşap tünekleri kalsın. Tüy döneminde değil sadece gündelik zamanında da linkte paylaştığınız probiyotik ve b kompleks vitamini kullanmanız gerekir. Dışkısı şeklen iyi ancak beyaz kısmın sararmaması gerekiyor. Şuan verdiğiniz bir ürün kaynaklı ya da beslenme bozukluğundan olabilir.

Dün veterinere gittik. Hareketli olduğunu, elle yakaladığında güçlü olduğunu söyledi. Eliyle kanadının içini muayene etti tekrardan. (Çünkü elimize aldıktan sonra kafese geri koyduğumuzda sol kanadı az da olsa düşüktü. Sonradan toparlıyor kendini ancak anlık kanatlarda şekil bozukluğu olabiliyor.) İç kanat tarafında ufak bir zedelenme hissettiğini söyledi. Röntgende bir şey gözükmediği için ufak çaplı bir şey olduğunu düşündüğünü söyledi ve o kısmın cerrahi müdahale edilemeyecek bir nokta olduğunu söyledi. Kafeste 2 hafta istirahat etmesini kanadını zorlamaması gerektiğini, kafeste hareket alanını kısıtlamam gerektiğini belirtti. Dışkısı için normal olduğunu belirtti.

Elime gelip tüneyip uyuyor. Kafesindeyken de banyoluğunda (su yok içinde) yerleşip uyuyor. Dışkısı biraz koyu yeşil ve eskisine göre daha az dışkı yaptığını hissediyorum, size ekte onu göstermek istiyorum. Yem fazla yiyor ve kusuyor fazlaca (Kumu var, yemini değiştiriyorum Gold Wings Premium Muhabbet Kuş Yemi sipariş verdim) Başka anladığını düşündüğüm kişilerle görüştüğümde tüy mevsimindeyse böyle sıkıntıların olabileceği aşağıdaki takviyelerin iyi gelebileceğini söyledi.

Röhnfried Entrobac Probiyotik Katkılı Bağışıklık Arttırıcı Vitamin Takviyesi 25 gr
Röhnfried Bt-Amin Forte B Vitamini Tüy Dönemi Destek Takviyesi 20ml - 20 ml

Sizin bu konu hakkındaki ve dışkısı hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Veterinerin verdiği takviyeleri kesin bence.. Kusma ne zaman başladı?

Birde kuşun kısa bir videosunu çekip eklerseniz iyi olur..

Veterinerin verdiği takviyeleri kesin bence.. Kusma ne zaman başladı?

Birde kuşun kısa bir videosunu çekip eklerseniz iyi olur..

Şöyle video çektim. Normalde uyur pozisyonda biraz dikkatini çekecek şekilde davranınca hareketleniyor. Videoda da göreceksiniz kusarkenki baş hareketlerini. Kusma yaklaşık 3 gün önce başladı diyebilirim.

Ekli dosyalar

dışarı çıktığında direkt elimin içine yatıyor başka bir yere gitmek istemiyor. bu davranışın sebebi ne olabilir? başka bir veterinere mi gitmeliyim? Kafesinde kusma hareketlerine devam ediyor. Öğlen gönderdiğim videoya nazaran biraz daha halsiz gözüküyor. Eskisine göre daha az ve büyük dışkı bıraktığını söyleyebilirim. Onun dışında kafeste pinekliyor. veterinerin verdiği ilaçları kestim. bugün Röhnfried Entrobac Probiyotik kullandım ama su içti mi emin değilim. kafesten oyuncakları da çıkardım, salıncağını da çıkarmalı mıyım? şimdiki kafesinden daha ufak bir kafesi vardı ona mı geçsem? gözlemlemeye devam ediyorum. çok üzülüyorum ve çaresiz hissediyorum. yardımlarınızı bekliyorum

Ekli dosyalar

bu kuşta bariz enfeksiyon var ve hastalık hızla ilerliyor. yani veterinerin söylediği gibi kanatla ilgili travmatik sorun yok. kuş hasta ve uçamadığı için düşüp çarpmış olabilir

maddi durumunuz uygunsa yarın istanbulvet'e gidebilirsiniz ancak bildiğim kadarıyla pahalıdır. ancak en iyisidir

bu imkanıniz yoksa yarın sabah kafes tabanindaki dışkılarin fotosunu ve kuşun güncel videosunu tekrar çekip paylaşin bakalım. muhtemelen yarın hastalık daha belirginleşecektir

hocam gözüme uyku girmez bu akşam. Altındaki peçeteyi değiştirdim az önce şöyle bir dışkı bıraktı. Önden bunu paylaşmak istedim yarın da gözlemlerimi paylaşacağım.

Ekli dosyalar

• 13.jpeg
    13.jpeg
    71.3 KB · Görüntüleme: 8
Koksidiyoz belirtileride var dışkılarda ama eminde olamadım. Bu yüzden hem bakteriyel hem koksidiyel etkili bir ürün kullanmak şu aşamada daha iyi olabilir. Alabilirseniz eczaneden bactrim şurup alıp başlayın bence.. Daha fazla vakit kaybetmeyin...

Geri