Ödül Olarak Kuşuma Ne Verebilirim?

ÖDÜL OLARAK KUŞUMA NE VEREBİLİRİM?


Her canlı yaptığı şeylerin ödüllendirilmesi ile teşvik edilmiş olur. Peki kuşlarımız neden istemesin? Bugüne kadar izlediğim videolarda; dal darı, yulaf görmüştüm. Bunların dışında da pek çok seçenek olduğunu fark ettim. Tek şart, AŞIRIYA KAÇMAMAK.


s-daa3bf4b48dcc1082d390faf9d1ef7606c6622af.gif

TAZE MEYVELERs-550d1ede0913b4b0065576dbbea3e6d6e7c4427a.gif

Kuşlarımız her türlü meyveyi severek yerler. Ama bu meyveler içerisinde onlara zarar verebilecek meyveler de vardır. Bu meyveleri “Muhabbet Kuşlarına Verilen Sebze ve Meyveler” , "Sultan Papağanı Rehberi" veya “Muhabbet Kuşu Rehberi” konusundan öğrenebilirsiniz. Vereceğiniz meyveler minik dostunuzun ihtiyaç duyacağı besinlerle doludur ve enerji vericidir. Meyveler bizlere C ve A vitamini sağladığı gibi, kuşlarımızın düzgün bir yaşam sürmesi için gerekli vitaminleri verir.

  • Dikkat etmemiz gereken nokta, meyveleri verirken doğru bir şekilde vermektir. Elma (Çekirdeği zararlı), armut, nar gibi sert meyveleri küçük parçalar halinde doğrayarak verin.
  • Üzüm, çilek, ahududu gibi küçük meyveleri iyice yıkadıktan sonra olduğu gibi verin.
  • Mango, muz, kavun gibi yumuşak meyveleri ise küçük ısırık büyüklüğünde parçalara ayırın ve küçük bir tabağa koyun.
Şunu da unutmayın; her kuş meyveleri bahsedildiği gibi yemeyebilir. Benim muhabbet kuşlarım elma, ayva gibi meyveleri dilim halde kafesine astığımda tüketiyor ve bazen de mamalarına katıyorum.
Yaptığı iyi şeyler sonrası, sunulan meyve ziyafeti kuşlarınızın hoşuna gidecektir. Bu ödüllendirmeler, kuşunuz ile yakınlaşmanızı sağlayacaktır. Bazı meyveler kurutulduğunda da kuşunuzun ilgisini çekecektir.

UYARI !
Kuşunuza verdiğiniz taze meyveleri birkaç saat sonra alıp atın. Uzun süre durmaları bakteri üremesine neden olabilir. Üzümü fazla vermemeye dikkat edin.

HAŞLANMIŞ FASULYE
Fasulye çeşitlilik olarak oldukça zengin bir bakliyat ve bunların hepsi harika protein kaynaklarıdır. Protein, kuşlarınızın yaralarını iyileştirmeye, dokuları onarmaya ve yavruların büyümesine yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır; sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Böylece, kabızlık veya ishal gibi sindirim problemlerine de iyi gelebileceğini söyleyebiliriz.

Dikkat etmeniz gereken; fasulyeyi olabildiğince haşlanmış olarak vermenizdir. Bir tencereye yeteri kadar su alın, baharat veya herhangi suni bir aroması olmayan fasulyeleri içine atalım. Yumuşayana kadar haşlayın, soğutun ve kuşunuza servis edin.


152556468_1162023170897380_2757822329995588501_o.jpgFİLİZLENDİRİLMİŞ BESİNLER153630606_1162023194230711_8775641713145793230_o.jpg
Anında bulamasakta, iyi bir ödül olabilecek başka bir besin; filizlendirilmiş besinler. Filizlendirilmiş nohut, kırmızı mercimek, kuş yemi, buğday… Çeşitlilik olarak saymakla bitmez. Çeşitlilik çok olduğunda kuşunuz daha bir hevesle yiyecektir.

Gerekli olan şeyler; filizlendirmek için bir kap (ben küçük kavanoz kullanıyorum), azar azar nohut, yeşil mercimek gibi filizlendirilecek besinler, bir parça kağıt havlu. Filizlendireceğimiz besinleri bir kere yıkayıp, tekrar üzerini geçecek kadar su koyup 1 gece suda bekletelim. Ertesi gün suyu süzelim. Kavanoza alalım, üzerine kağıt peçete koyalım. Bu peçeteyi 2 güne bir veya her gün değiştirin. Ve ara ara spreyleme yöntemi ile ıslatalım. Ben nemli bir ortam olduğu için mutfakta cam önünde yapıyorum. Sizin başka bir odada da yapabilirsiniz.


Daha fazlasını yapabilir miyim diye merak edenlere; "Kuşlarınız için Püre Tarifi"

s-0e7b4dd3364e71df6a6088e7c60bebd13d9a3ae3.gif



SEBZELERs-241b846f845c9e5bc81630beafb288ac26cf7c2c.gif

Vereceğiniz sebzeleri mutlaka iyice yıkamalı ve mevsime uygun sebzeler vermelisiniz. Sirkeli suda bekletmek de bir seçenektir…
Havuç, brokoli, yeşillik, lahana, kök sebzeler gibi sebzeler verebilirsiniz. Bunları küçük ısırık büyüklüğünde parçalara ayırıp verin. Birkaç sebze ile yapıp, sebze salatası şeklinde de verebilirsiniz.



italy-spaghetti.gif




MAKARNA PARÇALARI

Makarnanın her boyutunu, şeklini, rengini severek tüketebilirler. Tuzsuz suda haşlanmış makarnayı fazla olmama koşuluyla ödül besini olarak kullanabilirsiniz. Enerji için kullanabileceği yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Makarnayı verirken, küçük parçalar halinde sebzeler de ekleyebilirsiniz. Makarnanın soğuk olmasına dikkat edin.


findikgif.gif
FINDIK
Kuru yemişler yüksek miktarda besin içerir ve sağlıklı yiyeceklerdir. Yiyecek arama oyunları için ceviz, yer fıstığı(kabuksuz), fıstık gibi kuru yemişler kullanılabilir.
Büyük gagaları olan kuşlar için kabuklu yemişleri kırmadan vermeyi deneyebilirsiniz. Kabuğun kırılması zordur ve kırmaya çalışırken kuşunuz için egzersiz olacaktır. Ancak kırılması çok zor olan kuru yemişleri kırıp vermelisiniz.

Baharatlı, tuzlu olanlar değil; tuzsuz, çiğ kuru yemişler tercih edilmeli. Fındığın artısı; dondurulabilir ve haftalar sonra dahi kullanabilmenizdir.

TAHILLAR
Kinoa, yulaf, buğday gibi tahılları seve seve tüketirler. Tahılları sade şekilde verebilirsiniz. Bu konuyu hazırlarken tahılları bal ile tahıl topu yapmaktan bahsediyordu fakat ayarını kaçırmak gibi bir durum olabilir mi diye düşündüğüm için detaylandırma yapmak istemiyorum.

8.gif




BER
Çeşitlilik olarak zengin başka bir ödül, biber. Tatlı biberleri tercih etmek iyi olacaktır. Biberin çıtır çıtır hali kuşunuzu cezbedecektir. İyice yıkayıp, temizlediğinize emin olun.



MISIR ve MISIR KOÇANI
Çiğ mısır ve patlamış mısırın (Tuzsuz. Yağsız) yanı sıra, kuşunuza mısır tanelerinden de verebilirsiniz. Mısırı koçanıyla vermeyi de deneyebilirsiniz. Koçandan mısır tanelerini toplamayı ve koçan üzerinde şekerleme yapmayı sevecektir.

Mısırı haşlarken suyuna tuz, baharat, yağ gibi şeyler koymayın. Mısırı düdüklü tencerede sadece suyla kısa sürede pişirebilirsiniz. Mısırı vermeden önce soğuduğundan emin olun.

UYARI !
Kuşunuza asla mikrodalgada patlatılmış mısır vermeyin.


UFAK ÖNEMLİ NOKTALAR

  • Her şey gibi ödülün fazlası da zararlıdır. Kuşunuzu eğitirken yeteri kadar ödül hazırlayıp, porsiyonlarsanız fazlasını vermenin önüne geçmiş olursunuz.
  • Bu ödüllendirmeler sadece iyi şeyler yaptığında yapılmalı. Her fırsatta ödül besinlerini verirseniz, eğitim süreci sizi zorlayacaktır.
  • Obez bir kuş olmasını istemezsiniz; bu yüzden verilen besinleri kontrollü vermeye dikkat edin. Ödüllendirmek isterken, kuşunuzun sağlığını tehlikeye atmayın.
  • Eğer ödül olarak besin veremiyorsanız, aşırıya kaçmak istemiyorsanız. İyi bir şey yaptığında; başını okşayabilirsiniz, öpebilirsiniz. Ayrıca kuşunuzla konuşarak, güzel sözler söyleyerek de ödüllendirebilirsiniz. Veya sevdiği oyuncağı vererek de ödüllendirebilirsiniz.
  • Ödüllerinizi olabildiğince kendiniz yapmaya çalışın, içeriğini bilmiş olursunuz ve içiniz rahat eder.
 
Üst