Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Organik Saksı Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Hindistan Cevizi Lifi (Coco Peat)
hindistanlif.jpg

Hindistan cevizi kabuğunun liflerinden elde edilir. %96 oranında organik madde içerir. Kuru ağırlığının 8-9 katı kadar su tutabilir. Sağlıklı kök gelişimi için gerekli oksijeni bol miktarda sağlar, Havalanma derecesi çok iyidir, hafif asidik pH 5-6,8 aralığındadır. Küf, mantar vs.. hastalıklar içermez. Steril olması, ucuz olması ve organik olması başlıca tercih nedenlerindendir.

Kompost
kompost.jpg

Çeşitli organik atıkların yığınlar halinde biriktirilerek bakterilerce ayrıştırılması sonucu oluşan organik bir materyaldir. İçerisinde bol miktarda hümüs içerir. Besinleri yavaş yavaş sürekli verdiğinden dengeli bir besleme sağlar. Tamponlama özelliği vardır. Asit – Baz dengesini sağlar. İyi su tutar, havalanma kapasitesi iyi olmasına karşın saksı bitkileri için yalnız başına uygulama yerine havalanma kapasitesi daha iyi materyallerle karıştırılarak kullanılması daha iyi sonuç verir. Ticari kompostlar strilize işlemi esnasında bünyesindeki tüm faydalı bakterileri kaybederler. Kendi mutfak artıklarınızla oluşturduğunuz kompostla veya kompost çayları kullanarak faydalı bakterileri geri kazandırabilirsiniz. Kompost hakkında detaylı bilgiler bu konuda ;
Bahçeniz için Kompostun Önemi


Torf (Peat)
torf.jpg

Torf (Peat) çeşitli organik atıkların yığınlar halinde biriktirilerek bakterilerce ayrıştırılması sonucu oluşan organik bir materyaldir. İçerisinde bol miktarda hümüs içerir. Besinleri yavaş yavaş sürekli verdiğinden dengeli bir besleme sağlar. Tamponlama özelliği vardır. Asit – Baz dengesini sağlar. İyi su tutar, havalanma kapasitesi iyi olmasına karşın saksı bitkileri için yalnız başına uygulama yerine havalanma kapasitesi daha iyi materyallerle karıştırılarak kullanılması daha iyi sonuç verir. Ticari kompostlar strilize işlemi esnasında bünyesindeki tüm faydalı bakterileri kaybederler. Kendi mutfak artıklarınızla oluşturduğunuz kompostla veya kompost çayları kullanarak faydalı bakterileri geri kazandırabilirsiniz.

Göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli
tekrarlanması sonucunda bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren birikimleri sonucunda oluşan organik bir materyaldir. pH’sı 5,5 – 6,5 aralığında, azot dısında besin maddelerince fakirdir.

Yüksek su tutma kapasitesine sahip olup yetiştirme ortamının sürekli nemli kalmasını sağlar, hafiftir. Suda ç özünebilir gübrelerin yıkanarak kaybolmasını önler. Sahip oldukları özellikleri nedeni ile torflar; başta saksılı süs bitkisi yetiştiriciliğinde, seracılıkta, bahçecilikte, kültür mantarı yetiştiriciliğinde, golf alanlarında kullanılırlar.

Hayvan Gübresi
Kompostlama sürecini tamamlamış hayvan gübresi içerisinde bir çok faydalı bakteri bulunur. Humusça zengindir, tüm bitki besin elementlerini azda olsa bünyesinde bulundurur. Yavaş yavaş bitkiyi beslediği için bitkiler için uzun süreli besin kaynağı teşkil eder. Havalanma derecesi yüksek ve su tutma kapasitesi iyidir.

Pirinç Kabuğu
Pirinc-kabugu.jpg

Pirinç tohumlarının işlenmesi esnasında çıkan kabuk. Yüksek silisyum içerikli toprak düzenleyicisidir. Drenaj artırmak, toprağı yumuşatmak ve besin takviyesi için kullanılır.
Tavuk, güvercin gübresi
tavukgubre.jpg

Kompostlaşmış kanatlı gübreleri organik gübreler içerisinde en yüksek NPK içeriğine sahip gübrelerdir. Yüksek besin içeriklerinin yanında toprağa bakteri takviyesi yaparlar. Su tutma oranları yüksektir, havalanma kapasitesi artırılarak saksı karışımlarında kullanılır. Tüm diğer gübreler gibi kompostlaşmamış gübre kullanımı bitkilerinizin yanmasına sebep olur, bu nedenle kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Ağaç Kabuğu
agac-kabugu.jpg

Ormanlık alanlarda çokça bulunur, kompostlaşmış kabuk siyah renktedir. Toprağı havanladırmak, su tutma kapasitesini artırmak, organik besin takviyesi için kullanılır. İçerdiği besinleri yavaş yavaş vermesi, bir kısmınında bozulmaya devam etmesinden dolayı uzun süreli bir besin kaynağıdır.

Talaş
talas.jpg
Marangoz hanelerde bol bulunur. İçerisinde boya, vernik vs. gibi safsızlıklar olabilir. Kullanılan ağacın türüne göre talaşın özelliği değişir. Örneğin sedir ağacı talaşı yüksek nem tutucu ve böcek kovucudur. Koku engeller, besin takviyesi yapar.

Kemik Unu

bone-meal.jpg
Hayvansal atıkların işlenmesiyle elde edilir. İçerisinde yüksek oranda kalsiyum, fosfor ve az miktarda azot vardır. Toprağa kalsiyum ve fosfor takviyesi gerektiğinde kullanılır tipik NPK değerleri npk 4-15-0 veya 0-15-0 şeklindedir.

Sphagnum yosunu ( Sphagnum Moss )
sphagnum650.jpg

Bataklıklarda yetişen bir çeşit yosun. Hasat edildikten sonra kurutulup çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor. Bitkinin hücreleri aynı sünger gibi davranıp suyu emiyor. Su tutma kapasitesi kendi ağırlığının 20 katı kadar. Çok az bitki besin elementi içeriyor. Yüksek su emme kapasitesi ve suda çözünmüş bitki besin elementlerini bünyesinde tutup daha sonra tekrar verme özelliğinden dolayı saksı topraklarında kullanılıyor. Ayrıca diğer Saksı toprağıyla ilgili bilgi içerek konumuzu inceleyebilirsiniz. Şu konuda daha çok inorganik topraklar hakkında bilgi edinebilirsiniz;
Saksı Toprağı Nasıl Olmalıdır?
 
Son düzenleme:

Merve Kıratlı 

Yönetici
Moderatör
Katılım
28 Tem 2020
Mesajlar
960
Çözümler
2
Yaş
29
Konum
Ankara
Bu konu altına mı yapılmalı bu yorum pek emin olamadım lakin bende geçen sene ve bu kış evde denediğim birşeyden bahsedeyim. :giggle:

Toprağa çay posası, kahve telvesi, yumurta kabuğu ve hali hazırda bol miktarda bulabildiğim muhabbet kuşu dışkısı koyuyorum; işe yarıyor :D

Küçük saksılarda filizlendirip, büyük bir saksıya bizimkilerin deyimi ile göçürüyoruz. Yazı görürsek denemeler yapacağım. Yanlış bilmiyorsam da Mart - Nisan gibi bitkilerin toprak değiştirilme zamanı. Bereketli yetiştirmeler :giggle:
 

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Kuş dışkılarını bir su içinde bekletip, gübre gibi kullanmak iyi diyorlar. Bu tip bileşenler kolay çözümlenmediği için aslında hızlı bir katkısı olmuyor
 

Merve Kıratlı 

Yönetici
Moderatör
Katılım
28 Tem 2020
Mesajlar
960
Çözümler
2
Yaş
29
Konum
Ankara
O şekilde denememiştim. Bizim sıpalar sağa sola bırakınca alıp saksı dibine atıyorum ben :D
 
Üst