Merhaba 9 yaşında Senegal papağanım var fakat bulunduğum yerde palet yem satan 1 tane PETSHOP var ona da çok güvenemedim varmı önerebileceğiniz? Diyetini düzeltmem gerekiyor sahiplendim eski sahibi sadece çekirdek vermiş. Bu kadar biliyorum.
Malesef yakınımda kuşlardan anlayan bir vet vs yok ama tırnakları veya gagasında aşırı uzama olmuyor yani normal görünüyor tüy yolma sorunu var sadece biraz stresli ve insanlardan çok korkuyor. 1 2 tırnağını zamanında koparmış sanırım uzadığını hiç görmedim. Oyuncaklar aldım boyasız tahtadan kemirmesi için ama o kadar korkuyor ki yaklaşmıyor bile zamanla umarım düzelir alışır diye düşünüyorum. Dediğiniz şekilde sebze veriyorum ama yemiyor. Sabahları aç olacağından sabah sebze ve pelet gibi şeylere alıştırmaya çalışsam nasıl olur peki?Versele Laga, Rasyon veya getirebilirseniz Psittacus markasının ürünlerini kullanabilirsiniz.
Eğer imkanınız varsa belediyeye bağlı bir hayvan hastanesi veya fakülte hastanesine götürün (kuşlarla ilgilenip ilgilenmediklerini sorun muhakkak). Sadece çekirdek yemek gibi uzun süre yanlış beslenen kuşlarda karaciğer yağlanması benzeri problemler oluşabiliyor. Veteriner muayene ettikten sonra eğer bir problem varsa ona göre destekleyici bir beslenme sistemi oluşturabilirsiniz.
Papağanlar besin seçerken neye ihtiyaç duyduğuna, neyin besleyici olduğuna bakmaz. En temelde neye alışıksa onu yemeye yönelir. Sahiplendiğiniz kuş da çekirdek yemeye alışık olduğu için diğer tüm gıdalarda karşı mesafeli olacaktır. Bu yüzden yavaş ve aşama aşama ancak sabırlı şekilde ilerleyin. Pelet yem yanında günlük olarak muhakkak sebze verin. Filizlendirme hazırlayıp da verin, az miktarda çekirdeği filizlendirip verebilirsiniz o şekilde daha faydalı olur.
Alıştırma noktasında eğer evcil ise direkt sizin elinizden yemesi etkili olacaktır. Ayrıca günde iki öğün hazırlayabilir, o öğünler harici yemek vermeyebilirsiniz. Bu, kuşun neyi ne kadar yediğini anlamanızı sağlar. Örneğin sabahları sadece bir iki çeşit sebze, ikindi vakti (kuş uyumadan 1-2 saat kadar önce) pelet+tohum verebilirsiniz.
Tüy yolma ciddi bir sorun. Ama aslında sorun olan şey tüy yolmanın kendisi değil, var olması. Bu davranış bozukluğuna sebep olacak kadar kötü bir bakımı olmuş olması ücüzü. Beslenmeyi düzeltmenizin toparlanmasında faydası olacaktır. Ayrıca tahtadan oyuncaklara alışıp onlarla meşgul olmaya başlayınca da iyi gelir. Gün içinde yapabildiğiniz kadar fazla onunla zaman geçirin, kafes dışında dursun. Gün için doğrudan güneş alabileceği balkon gibi bir yere çıkartıp 20-30 dk güneşlenmesini sağlarsanız da çok faydası olur. Bunu yapamazsanız bir UV-B lamba kullanabilirsiniz.Malesef yakınımda kuşlardan anlayan bir vet vs yok ama tırnakları veya gagasında aşırı uzama olmuyor yani normal görünüyor tüy yolma sorunu var sadece biraz stresli ve insanlardan çok korkuyor. 1 2 tırnağını zamanında koparmış sanırım uzadığını hiç görmedim. Oyuncaklar aldım boyasız tahtadan kemirmesi için ama o kadar korkuyor ki yaklaşmıyor bile zamanla umarım düzelir alışır diye düşünüyorum. Dediğiniz şekilde sebze veriyorum ama yemiyor. Sabahları aç olacağından sabah sebze ve pelet gibi şeylere alıştırmaya çalışsam nasıl olur peki?
Uvb lambayı deneyeceğim kafesin bi köşesine falan mı koymam gerekiyor bilmiyorum pek. Tüy yolma sanırım stresten başlamış pek ilgilenilmemiş papağanla. Kafesi hep açık hep aynı odada onunla oturmaya çalışıyorum bana alışması için aynı zamanda elimle sebze ve ufak parça meyveler vermeyi denedim başta ısırsa da alışıyor gibi. Dediğinizi deneyeceğim teşekkür ederimTüy yolma ciddi bir sorun. Ama aslında sorun olan şey tüy yolmanın kendisi değil, var olması. Bu davranış bozukluğuna sebep olacak kadar kötü bir bakımı olmuş olması ücüzü. Beslenmeyi düzeltmenizin toparlanmasında faydası olacaktır. Ayrıca tahtadan oyuncaklara alışıp onlarla meşgul olmaya başlayınca da iyi gelir. Gün içinde yapabildiğiniz kadar fazla onunla zaman geçirin, kafes dışında dursun. Gün için doğrudan güneş alabileceği balkon gibi bir yere çıkartıp 20-30 dk güneşlenmesini sağlarsanız da çok faydası olur. Bunu yapamazsanız bir UV-B lamba kullanabilirsiniz.
Sabah açlığından yararlanmak iyi bir yöntem. Şahsen kuşlarım farklı gıdalar verirken böyle yapıyorum. Dediğiniz gibi sabah saatlerinde aç olurlar, o saatlerden öğleden sonraya kadar sadece sebze veya pelet verebilirsiniz. Aslında dediğim iki öğün vermenin temelinde de bu açlıktan yararlanma var. Çünkü sabah aç oldukları gibi ikindi vakti, güneş batmadan önceki o saatlerde de aç olurlar. Bu iki vakti değerlendirirseniz alışması daha kısa sürebilir.
Rica ederim. Kafesin üzerine tellerinden 30 cm kadar uzakta bir noktaya konumlandırmanız gerekir UV-B lambayı. Umarım biran önce toparlar. Şimdiden alışıyor olması güzel birşey.Uvb lambayı deneyeceğim kafesin bi köşesine falan mı koymam gerekiyor bilmiyorum pek. Tüy yolma sanırım stresten başlamış pek ilgilenilmemiş papağanla. Kafesi hep açık hep aynı odada onunla oturmaya çalışıyorum bana alışması için aynı zamanda elimle sebze ve ufak parça meyveler vermeyi denedim başta ısırsa da alışıyor gibi. Dediğinizi deneyeceğim teşekkür ederim