Pelet yem hakkında bende deneyimlerimi paylaşmak istiyorum süreci kalem kalem ele almak istiyorum resimler ve videolarla. Öncelikkle kullandığım yem delta rasyon toz formda olan.
Düzenli verdiğim takviyeler ve programımı paylaşıyorum. ;
Markalar: probiyotik: kanatlıoil prozim plus ve entrobac dönüşümlü olarak.
Vitamin: kanatlıoil vitabol
Diğer takviye markaları : röhnfried
Program;
Image Screenshot-20250313-204954 hosted in ImgBB
ibb.co
Kullandığım yem : Vitakraft ( rasyon öncesi)
Öncesi ve sonrası olarak konuya giriş yapalım.
12 Mart 2025 akşamı 1. Gün ;
Tepki ölçmek için diret rasyonu koydum. (Kuşlarım direkt yemeye başladı süreç binevi hızlı oldu yeme alışma açısından) sabahki dışkılar.
IMG-20250313-184302-036 hosted at ImgBB
(erkek dışkı)
https://hizliresim.com/mz6l0tw
(dişi)
Erkek kabarma durumu gözlemlendi dişinin tüy vaziyeyi normal. Çok yemedi ve tüyleride normal
Bu kabarma durumundan sonra 2 gün ara veriyorum tohumla devam ediyorum.
(Bu arada rasyona geçtikten sonra yukarıdaki programıma ek hergün prozim plus takviyesi yapıyorum gün farketmeksizin)
2.gün aranın ardından akşamki dışkılar mükemmel formda ve lekesiz. Kabarma minimum derecede az.
Ertesi gün rasyonla devam ediyorum akşamki durum yine kabarma mevcut reflekslerde zayıflama ve halsizlik.
This video is unavailable.
streamable.com
Bu süreçte tabi dişi kuşumuzda kabarmaya başlıyor. Erkeğin dışkılar orta kötülükte formda dişinin dışkılar orta kalitede formda. Alıştırma süreci bu tabi dışkılardaki anlık değişimler normal . Fakat kabarıklık durumu endişeli.
Image IMG-20250322-233809-793 hosted in ImgBB
ibb.co
Image IMG-20250317-004634-682 hosted in ImgBB
ibb.co
Ertesi gün mamayla karışık rasyon + yem olarak tohum.
Kabarıklık azaldı ama dışkılar yine biraz daha iyi.
Ertesi gün tekrardan rasyon deniyorum çünkü artık yemeye başladı dışkılar düzelir yem geçisi oldugu için normal olarak bakıyorum.
Kabarma minimum derecede dışkıların toparlanması bekleniyor bu süre zarfında rasyon sadece veriyorum. 6. 7. Gün denge sorunu ve enerji düşüklüğü erkekte var, dişide sadece enerji düşüklüğü. İkisindede kabaruklık var ama erkek kuşumun kuyruk aşağıda.
Dışkılar renk olarak kahverengi formda, kuruyunca( siyah) ,şekli bozuk ve etrafta sarı lekeler var
streamable.com
Ertesi gün dal darı ile destekliyorum . Tüy kabarık hali durumunda azalma mevcut ikisindede. Ogünü yumurta mamasıyla devam ettirip bitiriyorum ve sabah dışkılar yeşile dönmeye başlıyor ve dışkı şekil bozukluğu minimum seviyede etrafta leke var fakat beyaz . Buda normal.
Gerçekten bu arada pelet yemi deneyimlemek için etkileri için zorluyorum sınırları kontrollü şekilde.
1 gün tohum 1gün karışık veriyorum. Dışkılar bu formda. Kabarıklık fazla yok ve hersey normale doğru gidiyor.
Bu aşamadan sonra komple rasyona geçebiliriz diyorum ve rasyona komple geçiş başlıyor.
( 10gün bu şekilde iniş çıkışlarla tamamlandı)
Sadece Rasyon koyuyorum( 11.gün sabahı)
Akşam dışkılarda bozulmalar ve koyu siyahlık gitgide artmaya başlıyor tekrardan kabarma durumu bitmeye yakınken ikisindede başlıyor.
Devam ediyorum bu sistemde sadece rasyon. Sonraki günı dışkılarını yemeye başlıyorlar kafes tabanında gece ptır pıtır yürüyolar .
Daha sonra rasyon yem ciddi derecede etkilemeye başlıyor uçuş formu düşüklüğü etrafa çarpma ve kabarıklık ciddi derecede artıyor.
videosu;
streamable.com
Rasyona devam edip etmeme konusunda kararsızlık başlıyor. Yem etkeni dışında hijyen , temizlik ve takviyeler kusursuz olduğu için bu durum verdiğim rasyon yemden kaynaklandığını gösteriyor. Olumsuz etkilemeye başlıyor. Ama devam edip görmek istiyorum dediğim gibi zorluyorum ama kontrollü şekilde. Yoksa sağlıkları herzaman önceliğimdir bu konunun altını çiziyorum. Hem fikir hem tecrübe için endişelerle birlikte 1-2 gün daha devam etme kararı alıyorum. (Her ihtimale karşı yumurta mamasıyla destekliyorum)
Dışkılar gerçekten siyah ve endişe verici olmaya başlıyor. Cocsidiyoz dışkısından hiçbir farkı olmayan dışkılar.
Daha sonra biraz araştırma yapıyorum şöyle bir veriye ulaşıyorum;
Meyve, sebze veya pelet bakımından zengin diyetlerle beslenen muhabbet kuşları genellikle koyu yeşil ve hatta siyah dışkı üretir. Bununla birlikte, daha koyu bir tonda ani değişiklikler varsa, özellikle de dışkı katranlı veya yapışkan hale gelirse, bu
üst gastrointestinal sistemde kanamanın göstergesi olabilir.
Artık komle endişelenmeye başlıyorum dışkılarıda ekliyorum.
Özellikle daire içerisine aldıklarımdan sonra kesiyorum 23Mart 2025( dün öğlen saatleri)
(kuşlarda enerji sıfır kabarma üst seviyede)
1742805642884 hosted at ImgBB
Tohum devam ediyorum .Dışkılar aynı akşam yatmadan önce bu şekilde.
https://hizliresim.com/s9knnkl .
Bu sabahkı dışkılar
Image IMG-20250323-143842-134 hosted in ImgBB
ibb.co
12-13. Günlük deneyimim budur arkadaşlar.
Düşüncelerim;
Benim Delta markasından olumsuz deneyimlerim oldu. Pelet yemi birdaha denermiyim, evet tekrar denemek istiyorum. Fakat başka marka .
İlk pelet deneyimim sınıfta kaldı fakat markayla alakalı durum oldugunu düşünüyorum. Yeni üretim yeni ürün yolladılar bu konuya hassasiyet gösterdiler ve durumu anlatsam eminim yenisinide yollayacaklardır ama aynı markayı deneyimlemek istemiyorum.. Genel anlamda pelet yemin kuşlara zararlı düşüncesi kafamdada yok . Bunu görmek istiyorum başka markayla deneyimlemek istiyorum. Tecrübelerimi paylaşmak istedim burada.
@Sensitive 🌿 hocamın yazısında son paragrafına özellikle kesinlikle katılıyorum, cocsidiyoz şüphesi öncesi kesinlikle pelet kullanılıp kullanılmadığı sorulmalı sıkıntıdan müzdarip üyelere. Çünkü bu yemler gerçekten dışkıları siyaha döndürüyor. Umarım faydalı olmuştur bu yazı.
(Elindeki rasyon yemi
@Selçuk YÜKSEL hocama gönderiyorum kendisi delta markasının peletini kullanıyor ve toz form düşünüyordu. Deneyip yemle alakalı durum olup olmadığını oda gözlemleyecektir ve firmaya karşı bir fikrimiz olacaktır. Bu deneyimide sizlerin huzurunda görmüş oluruz ve değerlendiririz)
Herkese iyi forumlar