Sultan Papağanları Pied Sultan Papağanları

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara

Pied Sultan Papağanları​

Parçalı, alacalı sultan papağanı yani pied mutasyonunu bu konuda tanıtacağım. Bu mutasyon kendi içinde 3 alt gruba ayrılmaktadır. Baskın türlere göre çekinik bir mutasyondur. Ülkemizde oldukça sık rastlanılabilen mutasyonlardan bir tanesidir. Genel olarak farklılaşmasının temel nedeni melanin yoğunluğuyla alakalıdır.

Tam türkçe karşılığı doğru olmayabilir ancak hafif/yumuşak (light pied), ağır/belirgin (heavy pied), temiz vücut parçalı (clear pied) diye çevirmek daha uygun olabilir çünkü görünüşleri bu şekilde şekillendirmeme neden oluyor.

Başta bilmemiz gereken şey (üçü içinde), kuşun üzerindeki 'temiz/berrak' veya sarı/beyaz alanları düşünerek yorum yapılmasıdır. Bunlar melanin (koyu) pigmentinden yoksun olan alanlardır. Parçalanan tüyler genelde pigmentten yoksun kalır ve temiz vücut renginin görünmesini sağlar. Parçalanmayan kısımlar ise gri kalacaktır.

Hafif parçalı, daha belirgin parçalı gibi tabirler sanki daha hoş geliyor kulağa ve dilimize. Yine de karışıklık olmaması adına orijinal isimlerini kullanacağım.

Hadi gelin bunları birbirinden ayırt edelim.

Heavy Pied Sultan Papağanları

Bu parçalıda, vücut renginin neredeyse %75 gri renkten arınıktır ve kalan kısımlar kuyruk ve kanat üstü lekeleri gri ile bölünmüştür. Genelde gri lekeleri simetrik bir görünüme sahiptir.
Baş bölgesi koyu renkli tüylerden arınık olmalıdır.
heavy pied.jpgheavy cinn pied.jpg
Soldaki yetişkin bir dişi, heavy alaca iken sağdaki ise yetişkin, erkek bir tarçın alacadır.
Jose-Kokketiele-40-768x1152.jpg


Light Pied Sultan Papağanları​

Heavy pied'e göre en belirgin ayrımı yüz bölgesinde gri tüylerin olmasıdır. Kanat uçları ve sınırları genelde sarı ya da beyazdır.
%25'ten fazla koyu gri, gri kanat ve kuyruk tüyleri gözlemlenebilir. Genelde simetrik bir leke dağılımı aranırken burada olmayabilir.
lightpied.jpg

Clear Pied Sultan Papağanları​

Tıpkı muhabbet kuşlarında ki çift faktör (df) spangleye benzer. Gözleri kırmızı değildir ancak neredeyse tüm vücudu pigment yönünden fakirdir. Düz beyaz ya da sarı görünümü olabilir. Çok az kanat üstü lekesi bulunan kuşlarda clear pied olarak sayılmaktadır. Kırmızı göz rengine sahip lutino kuşlara benzerliğinden dolayı lutino pied olarak da adlandırıldığı olmaktadır. Beyazlar ise whiteface mutasyonu
clearpied.png
wfpied.jpg
soldaki beyaz whiteface clear pied dişi, sağda ki Whiteface Cinnamon Pearl erkek

Pied Sultan Papağanlarının Eşlenmesi​

Resesif özelliğinden dolayı pied sultan papağanları: Lutino, Dominant Gümüş, Zeytin ve Zümrüt mutasyonları ile eşleştirmek istenmez çünkü bu mutasyonlar melanini büyük ölçüde azaltır/çıkarır ve alaca işaretler ile melanin pigmentleri arasındaki kontrast belirgin olmaz. Bu nedenle normal griler, pied, fallow gibi eşlemeler daha uygun olabilir. Tamamen nasıl bebekler görmek istediğinizle alakalı bir tercihtir.

Ayrıca bakınız;
 

Ekli dosyalar

  • hafifalaca.jpg
    hafifalaca.jpg
    469.2 KB · Görüntüleme: 0
Üst