Rasyon Sultan Omega Granür Kokusu ve Rengi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan a.emin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

a.emin

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar ben emin forumda yeniyim eğer yanlış bir şeyler yapıyorsam beni düzeltin. Bir sorum olacaktı bilen arkadaşlara ben uzun zamandır izlediğim YouTuberların etkisinde kalarak ilk kez kuşlarımı pelet yeme geçirmeye karar verdim ve internette çok övüldüğü için gidip delta rasyon sultan omegalı granür yem aldım. Ancak şöyle bir sorun var ürün internette gördüğüm gibi sarımsı kahverengi bir renkte değil ! Koyu yeşil renkte ve bozuk balık yağı gibi kokuyor. Satıcıya sordum kokuyorsa kullanmayın yenisini gönderelim dediler. Ben yinede merak ediyorum bu yemi daha önce kullanan varsa söyleyebilir mi bu yemin kokusu ve rengi normalde nasıl oluyor yemin bozuk olmadığını nasıl anlarım? Şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için.

Versele laga extruder değil diye biliyordum.
Hocam ben de rasyon yemin YouTube'daki tanıtım videosundan öyle duymuştum. Yani sadece rasyon yemin extruder olması gibi garip bir iddiaları vardı. İnternetten okuyup öğrendiğim kadarıyla bütün pelet yemler zaten extrudur . Makinenin ismi o ama bence demek istedikleri onlarınkinin sıcak basım olması ve türkiyedeki diğer yerel pelet firmalarının soğuk basım olmaları. Yanlış bilmiyorsam versele laga ile rasyon yem sıcak basımlar yani ekstrudur makinesinden çıktıktan sonra bir de fırına sürülüp pişiriliyorlar daha dayanıklı olsunlar diye böylece paketleri açılsa bile bir yıla kadar dayanabiliyorlar. Ancak mesela şu an denediğim energy cube markası yerel bir marka ve soğuk basım yani fırına girmiyor ekstradan bunun avantajı ise içindeki mineral ve vitaminlerin fırınlama işleminde Yok olmuyor olması. Ancak bu sıcak basım kadar dayanıklı değil paket açıldıktan sonra 3 ila 5 ay içerisinde kullanılması gerekiyor. Sıcak basım yemlerde fırınlama esnasında kaybolan vitamin ve mineralleri bazen her firma yapıyor mu bilmiyorum ama okuduğum kadarıyla ekstra kimyasal maddelerle ekliyorlar. Bunun için özellikle yurt dışında soğuk basım pelet yem öneriliyor.

Katılıyorum, yerli olmasından ve kağıt üzerinde nispeten iyi bir sistem ile üretiliyor olmasından dolayı tercih etmiştim fakat bu detaylardan dolayı karışık yeme ek olarak versele laga b14 veya frutti patee mamasına geçmeyi düşünüyorum. Amacım kuşa çeşitli beslenme sağlamak @Selçuk YÜKSEL hocamın tavsiyesini görüp geçmiştim bende, onun yorumunu da bekliyorum b14 ve b18 ürünlerinde renklendirici ve şeker, mamalarda ise unlu mamül ve şeker bulunuyor sorun olur mu sizce bu durum
Bence gıda boyalı olanlar en son tercihin olsun. Yemlerde ünlü mamüller garip değil bence ama şeker ve yağ miktarına dikkat etmek lazım . Benim önerim araştırırsan b14 ve b18 original adı altında gıda boyası olmayan versele laga pelet yem versiyonlarını bulabilirsin. Belki stokta varsa bir de bulabilirsen gene psittacus pelet yem de iyi gibi ama her zaman stokta olmuyor. Tabii bunlar illa ithal alacağım diyorsan yerli olarak da benim denediğim. Energy cube pelet var ben gayet beğendim kuşlarım da gayet severek yiyor. İthal ürünler tabii daha çekici geliyor ama her zaman stokta olmuyorlar. Türkiye'de bir stok sıkıntısı var o konuda her zaman getirttirmiyorlar sezonluk getirttiriyorlar. En azından benim okuyarak ve sorarak öğrendiğim bunlar. Belki başka markalarda olabilir ya da bilmiyorum galiba. Tavuklara verilen Yonca peletini kullananlar da vardı sanırım tabi bunu ben önermiyorum. Dediğim gibi çok fazla diyet çeşitliliğini arttıran şey var. Araştırıp bakmak lazım.

Son düzenleme:
Hocam ben de rasyon yemin YouTube'daki tanıtım videosundan öyle duymuştum. Yani sadece rasyon yemin extruder olması gibi garip bir iddiaları vardı. İnternetten okuyup öğrendiğim kadarıyla bütün pelet yemler zaten extrudur . Makinenin ismi o ama bence demek istedikleri onlarınkinin sıcak basım olması ve türkiyedeki diğer yerel pelet firmalarının soğuk basım olmaları. Yanlış bilmiyorsam versele laga ile rasyon yem sıcak basımlar yani ekstrudur makinesinden çıktıktan sonra bir de fırına sürülüp pişiriliyorlar daha dayanıklı olsunlar diye böylece paketleri açılsa bile bir yıla kadar dayanabiliyorlar. Ancak mesela şu an denediğim energy cube markası yerel bir marka ve soğuk basım yani fırına girmiyor ekstradan bunun avantajı ise içindeki mineral ve vitaminlerin fırınlama işleminde Yok olmuyor olması. Ancak bu sıcak basım kadar dayanıklı değil paket açıldıktan sonra 3 ila 5 ay içerisinde kullanılması gerekiyor. Sıcak basım yemlerde fırınlama esnasında kaybolan vitamin ve mineralleri bazen her firma yapıyor mu bilmiyorum ama okuduğum kadarıyla ekstra kimyasal maddelerle ekliyorlar. Bunun için özellikle yurt dışında soğuk basım pelet yem öneriliyor.
Bence sıcak basım hem sindirilme kolaylığı hem steril olması dolayısıyla daha iyidir.

Ben kuşlarıma Versele laga b18 pelet yem aldım,yemeye alıştırmak çok çok zor.. Yemeye çalışıyorken yemler fırlayıp gidiyor ağzından kuşumun. Ayrıca kokusu da kokulu silgilere benziyor,bir müddet sonra bayıyor bu koku. Kokusuz ve renklendirici olmayanı almanızı öneririm. Tadı ise bariz aşırı şekerli gelmiyor.
Hocam pelet yemi sulandırmayı ya da soğuk basım yem almayı denedin mi ? Soğuk basımlar bir tık daha yumuşak oluyor sıcak basımlardan. Koku konusunda bir şey diyemeyeceğim kötü bir kokudan çok meyve aromalı hafif kimyasal bir koku daha iyi geliyor bana ya da original adı altındaki versiyonların kokusu biraz daha hafif bulabilirsen psittacus pelet yem de güzelmiş ama her zaman stokta olmuyor. Ne yazık ki yıl 2025 olmasına rağmen hala pelet yem konusunda çok fazla bir seçeneğimiz yok onun için bazıları direk yurt dışından getirttiriyorlarmış. Ben energy cube pelet yem kullanıyorum veteriner tavsiyesi olarak soğuk basım parçaları çok minik diğer markalara göre Sultan papağanı ve muhabbet kuşuları için olan versiyonundan rahatça yiyorlar büyük kuşlar için olan versiyonunda ise parçalar biraz daha büyük muhtemelen diğer markalarla aynıdır kokusuda hamura yada una benziyor.

Bence sıcak basım hem sindirilme kolaylığı hem steril olması dolayısıyla daha iyidir.
Dediğinizde haklı olabilirsiniz bildiğim kadarıyla soğuk basımlar 40 ile 50 derecelerde işlemden geçiyor. Sıcak basımlar ise 100 ila 160 derecelerde işlemden geçiyor. Haliyle sıcak basım daha steril olabilir. Sindirilebilirlik konusunda bir şey diyemem net bir bilgi yok. Sonuçta soğuk basımında sıcak basımında kendince avantajları var. Bu arada ben rasyonun kötü olduğunu düşünmüyorum. Sadece 2 noktaya takıldım bir formüllerinin çok fazla değişmesi diğeride karides , Omega 3 ve benzeri hayvansal gıdaların yemlerin içine katılması çünkü yağlar okside olabilirler. Ayrıca hayvansal gıdaların çok fazla kuşlara verilmesi önerilmiyor. Ancak biz yedirdiğimiz yemin tamamında hayvansal gıda kullanıyoruz biraz sıkıntı bence. Diğer bir unsur da videoda bu yemlerin hamur haline getirildiği söyleniyor ve moleküllerinin değiştirildiğinden falan bahsediyor hobi bahçesi isimli bir kanaldaki verdiği röportajda ve arkadaşlarında söylediği üretim videosunda öyle profesyonel bir ortam yok.

Birkaç yerde de kendilerinin rasyon yem için "fermante" olduğunu belirttiklerini gördüm. Benim bildiğim fermantasyon farklı bir şey. O yem makineden geçerken nasıl fermante olacak anlamadım.

Birkaç yerde de kendilerinin rasyon yem için "fermante" olduğunu belirttiklerini gördüm. Benim bildiğim fermantasyon farklı bir şey. O yem makineden geçerken nasıl fermante olacak anlamadım.
Fermenteden kasıt işlemden geçirilmiş olması olabilir. Kelimeyi yanlış seçmiştir yoksa ne fermentesi..

değerli arkadaşlar,

takviye ürünlerin icerisindeki gıda boyası , şeker, renklendirici, kimyasal vb katkı maddelerine gereğinden fazla takılmayınız. bunlar kaliteli markalarca dozunda kullanildığinda kuşlarıniza düsündüğünuz gibi zarar vermez

tam tersine, katki maddesi kullanmiyoruz diye reklam yapan firmalarin ürunlerine ihtiyatlı yaklaşınız

Hocam pelet yemi sulandırmayı ya da soğuk basım yem almayı denedin mi ? Soğuk basımlar bir tık daha yumuşak oluyor sıcak basımlardan. Koku konusunda bir şey diyemeyeceğim kötü bir kokudan çok meyve aromalı hafif kimyasal bir koku daha iyi geliyor bana ya da original adı altındaki versiyonların kokusu biraz daha hafif bulabilirsen psittacus pelet yem de güzelmiş ama her zaman stokta olmuyor. Ne yazık ki yıl 2025 olmasına rağmen hala pelet yem konusunda çok fazla bir seçeneğimiz yok onun için bazıları direk yurt dışından getirttiriyorlarmış. Ben energy cube pelet yem kullanıyorum veteriner tavsiyesi olarak soğuk basım parçaları çok minik diğer markalara göre Sultan papağanı ve muhabbet kuşuları için olan versiyonundan rahatça yiyorlar büyük kuşlar için olan versiyonunda ise parçalar biraz daha büyük muhtemelen diğer markalarla aynıdır kokusuda hamura yada una benziyor.

Ezerek vermeye çalıştım ama bu gidişle yemeyip çöpe veya dışarıdaki kuşlara gidebilir yem. Alıştırmak zor. Islatıp vermedim yiyeceklerini sanmıyorum ama denerim.

değerli arkadaşlar,

takviye ürünlerin icerisindeki gıda boyası , şeker, renklendirici, kimyasal vb katkı maddelerine gereğinden fazla takılmayınız. bunlar kaliteli markalarca dozunda kullanildığinda kuşlarıniza düsündüğünuz gibi zarar vermez

tam tersine, katki maddesi kullanmiyoruz diye reklam yapan firmalarin ürunlerine ihtiyatlı yaklaşınız
Bence de takılmamak gerekir. Veesele laga gibi bir firma düşünemiyor mu zararlıdır satamaz marka lekelenir vs. diye :) Böyle bir risk alacağını mı sanıyorsunuz. Verseleyi savunduğumdan değil yanlış anlaşılmasın ama biraz gerçekçi bakmak gerek.

Son düzenleme:
Ezerek vermeye çalıştım ama bu gidişle yemeyip çöpe veya dışarıdaki kuşlara gidebilir yem. Alıştırmak zor. Islatıp vermedim yiyeceklerini sanmıyorum ama denerim.

Ben şöyle bir yol izlemiştim pelet yeme geçerken. Belki sizde de işe yarar.
Öncelikle pelet yemleri sert iki cismin arasında ezdim. Toz ve minik granüller haline gelen pelet yemi havuç rendesi vs gibi bir sebzeyle karıştırıp verdim. Sabah erkenden bunu yaptım ve yediler. Öğleden sonra bu yemi alıp normal tohum yem verdim.
Yaklaşık 3-5 gün sonra pelet yemleri ezmeden, bir miktar mandalina suyu ile ıslattım. Mandalina suyunun özel bir durumu yok, o anda evde o vardı öyle yaptım. Bu şekilde de yediler. Yine öğleden sonra tohum yem verdim.
Bu şekilde de bir süre geçtikten sonra pelet yemi olduğu gibi ezmeden ve ıslatmadan verdim. Bu şekilde de yediklerini görünce artık tohum yeme dönmedim. Tohum yemi çeşitlilik sağlamak için haftada 1 kez veriyorum.

Ben şöyle bir yol izlemiştim pelet yeme geçerken. Belki sizde de işe yarar.
Öncelikle pelet yemleri sert iki cismin arasında ezdim. Toz ve minik granüller haline gelen pelet yemi havuç rendesi vs gibi bir sebzeyle karıştırıp verdim. Sabah erkenden bunu yaptım ve yediler. Öğleden sonra bu yemi alıp normal tohum yem verdim.
Yaklaşık 3-5 gün sonra pelet yemleri ezmeden, bir miktar mandalina suyu ile ıslattım. Mandalina suyunun özel bir durumu yok, o anda evde o vardı öyle yaptım. Bu şekilde de yediler. Yine öğleden sonra tohum yem verdim.
Bu şekilde de bir süre geçtikten sonra pelet yemi olduğu gibi ezmeden ve ıslatmadan verdim. Bu şekilde de yediklerini görünce artık tohum yeme dönmedim. Tohum yemi çeşitlilik sağlamak için haftada 1 kez veriyorum.
Aslında doğru gözlem için önemli olan tüy döneminde en az %90 bu yemi yemeleri. Eğer tüy dönemi sıkıntısız atlatılırsa demek olur ki yem içeriği yeterlidir.
Bende bir tüy dönemi atlattılar rasyon sonrası ve sıkıntısız geçti süreç. Ben her tüy dönemi iyi desteklediğim için bir fark görmedim ama daha kötü bir süreç geçirmediklerinden eminim. Hatta belkide psiklojiktir sanki 1 tık daha iyiydi tüy canlılıkları 👍

Geri