Röhnfried Gervit-W multi-vitaminden sonra muhabbet kuşu halsizleşti

yusufemreyalciin

Yeni Üye
Herkese iyi günler. Geçen günlerde satıcının Karadenizpet olduğu Röhnfried Gervit-W vitaminini satın aldım. Geldiği gün 20 derecenin altında muhafaza ettik ve bazen de buzdolabına koyduk. Bugün kuşumun 100 ml suluğuna talimat kağıdına göre 0,5 ml yerine 0,3 ml multivitamin koydum. Rengi oldukça sarıydı, kuşuma versem mi vermesem mi tedirginlik yaşadım. Kuşum bu rengi fark edince hemen kafese tırmandı ve o suyu içmemeye karar verdi. Biraz bekledik fakat hâlâ içmiyordu. En son birkaç yudum içti ve bir daha denemedi. Sevmediğini anlayınca o suyu döküp suluğu temizleyip yeni su ile doldurdum. Ardından kuşum bayağı didinmeye başladı ve çok hafif sesler çıkarmaya başladı, sanki dışkısını yapamıyormuş gibi. Yemini yiyor, oyuncaklarıyla oynuyor, kafeste dolaşıyor ve normal konuşuyor. Az önce ışıkları kapattım, tekrardan hafif ses çıkardı ve sustu. İnternette bayağı övülen bir multivitamin kuşuma ağır kaçmış olabilir mi? İlk seferde 4-5 damla mı yapmalıydım? Bir şey olacak diye çok korkuyorum. Eğer sabah kuşum ayakta olursa o vitamini imha etmeyi düşünüyorum ya da ben kullanmasını beceremedim. Şu anda nadir şekilde ince ses çıkarıyor ve didiniyor. Muhabbet kuşum tahminimce 2-2.5 yaşında ve erkek.

Forumda Gerwit’i araştırırken bazı kuşların da seğirme hareketi yaptığını okudum ama kuşuma bir şey olacak diye tedirginim. Gece saat 04:00 ve hâlâ bacaklarını titreştirip didiniyor. Birisinin hareket ettiğini görünce hafif inliyor, tünekte duruyor.

Konuyu yanlış bölüme açtıysam kusuruma bakmayın, biraz acil şekilde açtım.

https://app.hb.biz/xfVbwPQ3XZBi

Merhaba, yaşadığınız deneyim anlık bir geçişle ilgili olmalı. Ürün koyumsu bir sarı ve hafif kıvamlı bir ürün.
Kuşlar seçici canlılardır; kafeslerindeki suyun renginin anden değiştiğini görünce bunu yabancı bir madde olarak algılarlar ve korkup içmek istemezler. Kuşunuzun kafese tırmanması ve sudan kaçması tamamen bu renk ve koku yabancılığından kaynaklanıyor. İlk seferde oransal düşüş gerekli olmasa da bie miktar azaltabilirsiniz elbette. Yoğun vitaminler bağırsak florasını anlık etkileyebilir bundan dolayı dikkatinizi çeken hareketliliği fark etmiş olabilirsiniz. Geçecektir. Kuşunuz zehirlenmemiştir, yaşadığı şey yoğun bir vitamin tadı/kokusu sonrası oluşan stres, hafif kursak rahatsızlığı ve yabancılama reaksiyonudur muhtemeln. Bugün ve yarın taze su ile dinlenmesine izin verin, kısa sürede eski haline dönecektir.

Merhaba, yaşadığınız deneyim anlık bir geçişle ilgili olmalı. Ürün koyumsu bir sarı ve hafif kıvamlı bir ürün.
Kuşlar seçici canlılardır; kafeslerindeki suyun renginin anden değiştiğini görünce bunu yabancı bir madde olarak algılarlar ve korkup içmek istemezler. Kuşunuzun kafese tırmanması ve sudan kaçması tamamen bu renk ve koku yabancılığından kaynaklanıyor. İlk seferde oransal düşüş gerekli olmasa da bie miktar azaltabilirsiniz elbette. Yoğun vitaminler bağırsak florasını anlık etkileyebilir bundan dolayı dikkatinizi çeken hareketliliği fark etmiş olabilirsiniz. Geçecektir. Kuşunuz zehirlenmemiştir, yaşadığı şey yoğun bir vitamin tadı/kokusu sonrası oluşan stres, hafif kursak rahatsızlığı ve yabancılama reaksiyonudur muhtemeln. Bugün ve yarın taze su ile dinlenmesine izin verin, kısa sürede eski haline dönecektir.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Kuşum gece boyunca alt bölgesini didiklemeye çalışıp durdu ama istediğini yapamayınca inildemeye başladı. O ses çıkardıkça ben de uyuyamadım ani bir şey olur diye. Galiba dışkısını yapamıyor. Bu sabah tekrardan didiklemeye devam ediyordu ama daha sakindi. Tekrar suyunu temizleyip kendim uzattım iyice inceledi ondan sonra içti. Hafifçe alt tarafına bakınca yeşil bir kütle gördüm. Annem ile elimize alıp kütleyi hareket ettirmeye çalıştık ama ben ileriye götürmedim yanlış bir şey yaparız diye. “Veterinere götürelim kuş dışkısını yapamıyor.” diye bayağı dil döktüm ama zamanımız olmadığı için ailem “Bir şey olmaz” diyerek pas geçti ama aklım kuşta kaldı. Alt tarafına bakarken o kütleye hafifçe su püskürttük belki çıkar diye. 2-3 gün önce köyde sürekli kafeste duruyor diye kapısını açtık ve gezinirken 2 kere yavaşça duvara çarpmıştı. Daha öncesinde de böyle çarptığı oluyordu ama ne olduysa multivitaminden sonra oldu.

Ekli dosyalar

• IMG_7924.webp
    IMG_7924.webp
    544 KB · Görüntüleme: 3
Merhaba iyi günler suluk 100 ml diyor ama 50 ml alıyor genellikle.Ben 4-5 damla damlatıyorum.2 suluk koyuyorum biri vitaminli biri vitaminsiz oluyor.Benim kuşlarda pek sevmiyor ama arada bir gidip içiyor.attiğınız sitelerde değilde Karadeniz petin Kendi sitesinden almanız daha iyi olurmDaha uyguna geliyor.Tek bir vitamin aldıysanız kargo ile bile daha uyguna geliyor.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2026-07-17-07-56-13-232_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2026-07-17-07-56-13-232_com.android.chrome.webp
    82.3 KB · Görüntüleme: 3
Geri