Salmonella Hakkında Tartışalım

Doğanay Y.

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Kapsamlı, ortak bir konu hazırlamak istiyordum bu başlık altında. Erişebildiğiniz, tecrübeleriniz ya da ne varsa elinizde buraya yazabilir misiniz? Hem tartışalım hem de süreç sonunda bir başlık altında güzel bir makaleye çevirelim.

kuşumun salmonella olduğunu varsayarsam, 2 kere enrofloksasin kullanmamıza rağmen boynunda çok az iyileşme oldu. boynunun hiç iyileşmeyeceğini düşünüyorum.

9 Günlük Hali - Video
45 Günlük Hali - Video
2 Aylık Hali - Video
3 aylık hali (ilk baytril uygulamasından 4-5gün sonrası)- Video
4 aylık hali (ikinci baytril uygulamasından 5-10 gün sonrası) - Video

Videolar görüntü olarak yer kaplamasın diye metin içine ekledim linkleri. metinlere tıklayarak videoları görebilirsiniz

Son düzenleme:
kuşumun salmonella olduğunu varsayarsam, 2 kere enrofloksasin kullanmamıza rağmen boynunda çok az iyileşme oldu. boynunun hiç iyileşmeyeceğini düşünüyorum. bakteri tamamen gitse bile boyunda iyileşme görülebilir mi?

9 Günlük Hali - Video
45 Günlük Hali - Video
2 Aylık Hali - Video
3 aylık hali (ilk baytril uygulamasından 4-5gün sonrası)- Video
4 aylık hali (ikinci baytril uygulamasından 5-10 gün sonrası) - Video

Videolar görüntü olarak yer kaplamasın diye metin içine ekledim linkleri. metinlere tıklayarak videoları görebilirsiniz
@sadrock merhaba, bu kategoride biraz farklı yürüyor değerlendirmeler. Mutlaka incelemişsinizdir ama atmak isterim

@sadrock merhaba, bu kategoride biraz farklı yürüyor değerlendirmeler. Mutlaka incelemişsinizdir ama atmak isterim
evet, ben "tecrübeleriniz" dediğiniz için süreç içindeki videoları attım. demek istediğim şuydu, ya bu kasılmalar bakteri tamamen gitse bile devam ediyor. ya da tek bir etken madde kullanımı salmonella için yetersiz kalıyor veya tedavi için mix ilaçlar tercih edilmeli.

evet, ben "tecrübeleriniz" dediğiniz için süreç içindeki videoları attım. demek istediğim şuydu, ya bu kasılmalar bakteri tamamen gitse bile devam ediyor. ya da tek bir etken madde kullanımı salmonella için yetersiz kalıyor veya tedavi için mix ilaçlar tercih edilmeli.
salmonella zor kuşlar için. tedavi sonrası mutlaka etkili takviyelerle süreç kontrol edilmeli.

evet, ben "tecrübeleriniz" dediğiniz için süreç içindeki videoları attım. demek istediğim şuydu, ya bu kasılmalar bakteri tamamen gitse bile devam ediyor. ya da tek bir etken madde kullanımı salmonella için yetersiz kalıyor.
Evet doğru söylüyorsunuz artık kuşların bakterilere karşı direnç kazanma ihtimali yükseliyor. Sağolsun veterinerler her kuşa Baytril (Enrofloksasin) verdikleri için... Dediğiniz gibi mix antibiyotiklerin kullanımı gerekiyor. Pantex Tyson, Pantex Holland, Care4Birds, Belgica De Weerd gibi markaların bu tarz mix antibiyotikleri mevcut..

Son düzenleme:
Nacizane bilgilerimi özet olarak paylaşmak isterim, yanlışım varsa şimdiden affola. Öncelikle heryere ekledigim Cem Memur'un videosunu yine ekliyorum, Türkçe olarak benim bulabildiğim en anlaşılır ve pratik anlatım kendisine ait.

Salmonella, bazı alt türleri kanatlılardan insana da bulaşabilen, yaklaşık 2700 alt türü bulunan, Enterobacteriaceae familyasına ait gram negatif bir alt sınıftır

İnsanda görülen salmonella türlerinin yaklaşık %70-%80 i kanatlı eti ve yumurtasından bulaşır. Örnek olarak , yumurtadaki salmonellayı öldürmek için 60 derece suda 50-60 dk kaynatmamız gerekir ki bu mümkün değildir !! Salmonella anaçlardan yumurta yoluyla yavrulara bulaşabilen nadir bakterilerden birisidir. Özetle kendi sağlığımız açısından yapmamız gereken şey markalı/denetimli piliç ve yumurta tüketmektir. Aynı şey kuşlarımıza yedirdiğimiz yumurta için de geçerlidir. Salmonellayı tamamen yok etmek çok zordur, kesin teşhis alan damızlık/yumurtalık piliçler bildiğim kadarıyla tarım bakanlığı yönetmeliğine göre doğrudan telef edilir.

Gelelim asıl konumuza;

Salmonella hobicilikte çok sık görülmez ancak belirtileri itibariyle diğer hastalıklarla (diğer bakteriler, koksidiyoz, mantar, protozoa vb) çok sık karışır, bu yönüyle tehlikelidir. Tüm iç organlara (akciğer dahil) yayılabilir ve ciddi harabiyete yol açar, kuş organ yetmezliği ya da septisemiden ölebilir.

Teşhis ve belirtiler: Asıl teşhis ISO standardına haiz ve tarım bakanlığı denetimindeki veteriner analiz laboratuvarlarında yapılır. Parlak yeşil/fosforlu/köpüklü dışkı, dışkı etrafında yoğun yeşil iz, kusma , ateş , popoya yapışan beyaz dışkı, solunum sıkıntısı, kanatlarda düşme vb akut salmonellanın bazı belirtileridir, ilerlemiş vakalarda genelde sekonder enfeksiyon (coli) de eşlik eder. Kronik salmonellada ise daha çok kanat/ayak tutulması, kanatta titreme, sallabaş hareketi , eklemlerde şişme (bu gut ile de karışır) temel belirtilerdir, bu durum bakterinin nörovasküler sisteme ve eklemlere yapıştığını gösterir. Hastalık yavrularda genelde akut seyreder ve max 1 haftada ölümler görülebilir, yavru hastalığı ilaçsız atlatsa bile gelişim geriliği görülür, damızlık olarak kullanmamak gerekir. Yavruların sebepsiz ölümlerinin, hatta karabenek durumlarının bir kısmı bundan kaynaklanır. Yetişkinlerde ise daha çok kronik seyreder, dışkıda bozulma ve durgunluk görülmeyebilir, sallabaş hareketi ve ayak/kanat tutulması başladıktan bir kaç gün sonra ölüm görülebilir ki, hiç birşeyi yoktu bir anda öldü denilir. Kronik form iç parazit kaynaklı ayak/kanat tutulması ile karışabilir, bu karışmayı engellemek için 6 ayda 1 iç parazit kürü yapılması önemlidir. Enfekte olmuş yetişkin kuşların bağışıklığı güçlü ise ömür boyu hastalık belirtisi göstermeyebilir, ancak bakteriyi diğer kuşlara ve yavrularına bulaştırabilirler.

Koruma : En önemli husus temizlik ve kaliteli/kapalı yem kullanımıdır. mümkünse virkon-s gibi bir ürünle düzenli dezenfeksiyon yapılmalıdır, salmonella suşları vücut dışında (kafes tabanı, yem vb) uygun ortamda 2 yıla kadar canlı kalabilir! İkinci önemli korunma probiyotik/prebiyotik kullanımıdır. Salmonella suşları sindirim kanalında kolonize olmak için reseptörleri ele geçirmek (yapışmak) zorundadır. Yararlı (probiyotik) bakteriler bu bölgeleri tutarak salmonellayı baskılar, önlem amaçlı probiyotik kullanımı tarım bakanlığının resmi önerisidir. Yeni alınan kuşları izole edip min 2 hafta karantinaya almak önemlidir, bu süreçte tedbir amaçlı antibiyotik kullanmak isteyen kişiler yüksek yan etkisi nedeniyle enrofloksasin kullanmamalıdır. İlla yapılacaksa tylosin tartarat çok daha makul bir seçenektir (yan etki açısından kötünün iyisidir diyelim)

Tedavi : Kesin sağaltım sağlamak biraz zordur, acil durumlarda en kolay ulaşılabilen etken madde enrofloksasin 5 gün kadar kullanılır. Kuş iyileşirse bir süre multivitamin + probiyotik desteği verilip iç organlardaki harabiyet giderilmeye çalışılır. Bunun ardından hekim kontrolünde mutlaka mix antibiyotik kullanılması gerekir ( enrofloksasin + tylosin, enrofloksasin + amoksisilin , amoksisilin + colistin, furaldaton + kloramfenikol vb gibi)

Son düzenleme:

Kuşlarda Salmonella Enfeksiyonu​

Kuşlarda salmonella enfeksiyonu etkeni iki farklı Salmonella türü olan S. Enterica ve S. Bongor ‘nin 2500 ‘den fazla serovar ‘ bilinmektedir. Salmonellosis insidensi ve etkilenen türler yıl ve bölgeye göre değişir. Yeni ve bilinmeyen varyeteler kolaylıkla yeni yakalanan vahşi papağanlarla bulaşır. Salmonellananın patogenitesi farklı serotipler arasında ve içinde değişim gösterir. S. Enteritidis gibi bazı serotipler, zoonotikdir ve özel öneme sahiptir. Salmonella ’lı çoğu papağanlar, S. Typhimurium ile enfektedir.

Salmonella yumurta ve dışkı ile yayılır. Enfeksiyon ağız yoluyla ve bağırsaklara doğru yayılır. Enfeksiyon bağırsaklarda oluşur ve bağırsak duvarının penetrasyonundan sonra birkaç organ etkilenebilir. Latent enfekte kuşlar ve vektörler (kemiriciler) diğer sürülere enfeksiyonu yayabilir. Salmonella çoğu dezenfektanlara hassastır ve 60 derecenin üstündeki ısıda yıkımlanır.

Salmonellosis, çoğunlukla bağırsak florasının bozulması, yiyecek kalitesinin iyi olmaması ve bağışıklık sistemin zayıflaması ile ortaya çıkar. İthal edilen kuşlarda daha yaygındır.

Kuşlarda Salmonella Enfeksiyonunun Klinik Belirtileri

Etkilenen evcil kuşlar genellikle iyi görünmez. Nadir olgularda özellikle civcivler de ani ölüm oluşur. Hastalık hijyenin zayıf olduğu, kuş sayısının fazla olduğu ve kuşların stres altında olduğu karantinadaki ithal kuşlarda akut olarak gözükür.

Hasta kuşlarda yeşil renkli ishal vardır. Bu kuşlar kanatları düşmüş bitkin halde dururlar. Genellikle birkaç gün sonra ölürler. Bu durumlarda morbidite ve mortalite oranı yüksek olabilir. Bu kuşların bazıları iyileşir ve taşıyıcı olurlar. Tek olarak beslenen evcil kuşlarda kronik hastalık tablosu daha yaygındır.

Kuşlarda salmonella enfeksiyonuna yakalanmış olanlarda ilk belirtiler ishal, merkezi sinir sistemi belirtileri ve ağırlık kaybıdır. Eklemler etkilenebilir ve topallık oluşabilir. İlginç şekilde topallık diğer belirtiler olmaksızın oluşabilir. Kabarmış tüyler ve hafif zayıflık hariç tutulursa diğer belirtiler olmaksızın topallık oluşur. İlave olarak embriyonik ölüm oranı yada yeni kuluçkadan çıkmış kuşlarda omfalitis artabilir.

Salmonellosis Hastalığının Tanısı Nasıl Yapılır?

Radyografide karaciğer, dalak ve böbreklerde büyüme gözlenir. Eklemlerde yumuşak doku şişmeleri görülür. Endoskopi yada nekropside, karaciğer ve dalakta multiple beyaz noktalar (nekroz) görülebilir. Enteritis yaygın olarak gözlenir. Süt benzeri hava keseleri, asites, salpingitis ve yangınlaşmış ovaryum follükülleri diğer belirtiler olarak sıralanır.

Evcil kuşlarda salmonella enfeksiyonu tanı da eklem sıvı aspirasyonları ve organ biyopsileri ile elde edilecek patojen izolasyonu yolu ile yapılır. Dokulardan agar üzerine doğrudan sürüntü alınır ve bu önce ön zenginleştirme sıvısına (pepton), daha sonra zenginleştirme (rappaport sıvısı) ve Salmonella selectiv agar üzerine yerleştirilir. Doğrudan agar üzerine yerleştirme negatif sonuçlar verir.

Dışkıdan Salmonella izolasyonu, klinik hastalık tanısını doğrulamaz. Çünkü bazen kuşa zarar vermeden etken sindirim sisteminden geçebilir. Tersine olarak tek bir negatif sonuç da hastalık olmadığını göstermez. Çünkü etkenler aralıklı yayılabilir. Serum aglütinasyon kullanılarak antikor tanımlanması mümkündür. Sonuçların güvenilirliği Salmonella türlerine bağlıdır. Sınırlı sayıda ticari antijen kullanımı mevcuttur. En yaygın anti Salmonella antikorları, polivalant antijen kullanılarak tanımlanabilir. Döllenmemiş yumurtalar her zaman Salmonella açısından muayene edilmelidir.

Salmonellosis Enfeksiyonunda Tedavi ve Korunma

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Salmonella genellikle birden fazla sayıda antibiyotiğe direnç gösterir. İlk seçim enrofloxacin ve tylosin olabilir. Antibiyotik sağaltımının klinik belirtileri ve patojenlerin atılımını azalttığı, fakat her zaman onun eliminasyonunu sağlamadığı bilinmelidir. Sağaltım sonunda birkaç (en az üç) muayene tavsiye edilir. Etkilenen eklemler, antibiyotikli sıvılarla yıkanır. Probiyotikler bağırsaktaki organizma miktarını azaltabilir. Klinik belirtiler azalabilir ama etkilenen eklemler tam fonksiyonel olarak nadiren iyileşir.

Kronik Salmonella olgularında sağaltım nadiren başarılı olur. Hastalığın tekrarı olağan değildir. Patojenin özellikle evcil kuş topluluklarında kalıcı olması olağan bir durumdur. Etkilenen sürülerdeki pozitif kuşlar serum aglütinasyon yoluyla test edilerek belirlenir ve ayrılır.

Otolog aşıların üretimi mümkündür ve pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Böyle bir aşı kullandıktan sonra klinik belirtiler ortadan kaybolur ve taşıyıcıların hastalık yayması durur. Bununla birlikte aşı kullanımı antikor düzeyleri vasıtasıyla enfekte kuşları belirlemeyi imkansız hale getirir. Ticari olarak kullanılan aşılar pozitif sonuçlar sağlamayabilir. Tipler arasında çapraz antijenite olmakla birlikte S. Typhimurium ‘a karşı bazı aşılar korunma sağlayacaktır.

Yeni bir kuşun karantinada tutulması ve birkaç dışkı örneğinin bakteriyolojik muayenesi ve serum agglutinasyonu yolu ile test edilmesi önemlidir. Bazı üreticiler, kuluçka öncesi yumurtaların bir antibiyotik solusyona batırılması yada spreylenmesinin yararlı olduğunu ileri sürmektedir.

Kuşlardan izole edilen bir Salmonella tipi insanlar için patojenik ise kuş ayrılmalı ve sağaltım denenmemelidir. Sağaltım, patojenin eliminasyonu anlamına gelmez. Bu nedenle kuş yeniden test edilmelidir. Tekrar eden pozitif sonuçlarda ötenazi düşünülmelidir. Çocuklar ve yaşlılarla aynı evde yaşıyorlarsa böyle kuşların ötenazisi düşünülmelidir.

Alıntı: Vetrehberi - Vet. Hek. Dursunali Şimşek

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri