Merhaba Doğanay hocam
18 şubat pazar günü Enrocid %20 adlı ilacı ilk kez iki muhabbet kuşumunda sularına dediğiniz gibi iki damla damlattım. Veteriner beyin dediği gibi de suluğun alt kısmını çıkarıp gagaya benzer yere ilaçlı suyu koyup kafese taktım.
Hocam bazı linkteki fotoğraflarda yazı var. Dışkıların göründüğü ve açıklamanın sığdığı fotolarda yazıları kesmedim.
Büyük kuşum Kivi'nin dışkı takibi
ff
hizliresim.com
(18 Şubat Pazar) ilacı ilk koyduğum gün:
Biraz içmiş suyundan şuan dışkısı bu şekilde. Nedense kurumuş gibi bir dışkı çıkmış. Geçen yemini değiştirip , King Aspurlu kuş yemi koyduğum zamanda bu şekilde olmuştu. Sonra soldaki gibi dışkı yapmıştı.
ff
hizliresim.com
Kurumuş dediğim dışkı
ff
hizliresim.com
Kivi 2 saat sondaki dışkı örnekleri:
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
1.gün (19 Şubat Pazartesi) İlacı kullandıkları ilk gün akşamı
Kivi bir gün Enrocid kullanınca dışkısı bu şekilde. Yalnız ben ilacı 19.30-20.00 dan saat 15.00 civarına kadar tuttum.. Onun etkisi olabilir mi?
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
2.gün (20 Şubat Salı)
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
3.gün (21 Şubat Çarşamba)
ff
hizliresim.com
Kivi 3.gün dışkı örnekleri. Daha iyi gözlemlemek için yeni bir kağıt koydum. Kafesinin alt tabanına. Salıncağın altına koymadım. Çünkü zaten hep tünekte duruyor salıncağın üstünde durmuyor gündüz vakti. Gerek duymadım. Salıncağında sulu dışkılar yapmış. Bu da yanlış yorumlamıyorsam şayet uyurken olduğunu gösteriyor:
dp3izjy.jpg
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
İlaç kullanımından 2 gün sonraki güncelleme 23 Şubat Cuma (bu iki gün ilaç kullanmadım dediğiniz gibi 3 gün kullandım. Sonraki iki gün fırsat bulamadığım için iyikuşa yazamadım)
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
24 Şubat Cumartesi
ff
hizliresim.com
25 Şubat Pazar
ff
hizliresim.com
*Hocam ayrıca büyük kuşum Kivi yine sürekli yemliği ve suluğu arasında adeta mekik dokuyup gagasını uzatır gibi yem yemeye devam ediyor.
Küçük kuşum Limon'un dışkı takibi
Küçük kuşum Limon :
Limona' da aynı Kivi'ye verdiğim ölçülerde ilaç vermeye çalıştım.
ff
hizliresim.com
18 Şubat Pazar Enrocid %20 ilk kez saat 19.14 civarı 2 damlaya yakın verdim verdim
Henüz su içti mi içmedi mi bilmiyorum. Suyu koyarken biraz döküldü. O yüzden damlamış. Yani dışkısı şuan için kötü görünmüyor gibi geldi bana.
m0j2n53.jpg
2 saat sonraki örnekler:
ff
hizliresim.com
1.gün 19 Şubat Pazartesi ilacı kullandıkları ilk gün
Limonun Enrocidi bir gün kullanması sonucu dışkıları bu şekilde olmuş. Yine dediğim gibi ilacı verdiğim ilk gün, saat(19.14) civarından sonraki gün saat 15 civarına kadar tuttum. Su gibi bir şeyin dökülmesi de elim kafese çarptı o yüzden oldu.
qnt9t4y.jpg
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
Limonun dışkısı. Kum koymuştum çay tabağıyla onun içine yapmış. Bu ilaç kullanımının ilk gününden sonra oldu. Sonradan taban kağıdını değiştirdim iki kuşumunda.
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
2.gün 20 Şubat Salı
ff
hizliresim.com
Limon 2.gün Enrocid %20 bir buçuk damla sonrası dışkı
9ggguqv.jpg
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
3.gün 21 Şubat Çarşamba
Yine sulu gibi bir dışkılama olmuş :/
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
ff
hizliresim.com
Limon gün sonu saat 23.00 civarı
ff
hizliresim.com
Limon gün sonu saat 23.00 civarı dışkı örneği (2)
ff
hizliresim.com
İlaç kullanımından 2 gün sonraki güncelleme(23 Şubat Cuma) (bu iki gün yani 22 ve 23 Şubat tarihlerinde ilaç kullanmadım. Dediğiniz gibi yapıp yalnızca 3 gün ilaç kullandım. Sonraki iki gün fırsat bulamadığım için iyikuşa yazamadım.) 23 Şubat dışkısı bu şekilde:
1sp6x16.jpg Formu bozuk olmasada iz bırakan formda olanlar var.
İlaç kullanımı sonlandıktan sonra bu şekilde dışkı yapmış. Birde fark ettim ki her iki kuşumda tüy döküyor. Bu, ilacın bir yan etkisi mi bağışıklıkları mı düştü acaba? Daha önceden de dediğim gibi maşallah Allah uzun ömür versin ikiside çok konuşkan neşeli kuşlardır. Yani stresten kaynaklı bir tüy dökülmesi değil.
9ol7ldz.jpg
Kuyruk tüyü düşmüş:
q0jft2v.jpg
Yine sulu dışkı
bcd7ax1.jpg
24 Şubat Cumartesi
Küçük kuşum Limon'un bugünkü dışkıları. Bugün güncelleme fırsatım olmadı ne yazık ki. Saat 16.00 gibi onu dışarı çıkardığımda küçük ve normal formda dışkısı olmuştu. Bu fotoğraftaki ve genel olarak dışkıları bazen sıvılı formlarda olsada genel olarak formları büyük kuşuma(Kivi'ye) nazaran daha normal duruyor gibi geldi bana. Belki sorun varsa bile büyük kuşuma (Kivi'ye) görece daha az ve başlangıç düzeyi gibi
ff
hizliresim.com
25 Şubat
ff
hizliresim.com
İKİSİ HAKKINDAKİ SORULAR
** Hocam kuşların dışkıları bu şekilde. İkisinin de sürekli tüy temizleme durumları da var daha önce bahsetmiştim. Ne yazık ki Kivi'nin solunum problemi ve sonrasında ikisinin yaşadığı sulu lekeli dışkı problemleri henüz çözüme ulaşmadığından dolayı bende ilk önce dışkı problemine öncelik verdiğim için parazit damlasını henüz alamadım. Bu tüylerini temizleme durumu yüzünden tüylerdeki bakteriler vs bağırsaklarını etkiliyor olabilir mi? Bilmiyorum belki saçma gelecek fakat iki durumu birbirleriyle bağdaştırdım. Belki kafes kemirme + tüylerdeki parazitler ( dış parazit deniyor sanırım ) bu dışkı problemini oluşturmuş olabilir mi?
**Hocam belki görmezsiniz diye buraya da yazmak istedim: Büyük kuşum Kivi yine sürekli yemliği ve suluğu arasında adeta mekik dokuyup gagasını uzatır gibi yemi yemeye devam ediyor. Diğer kuşuma nazaran daha sık ve de daha az yiyor. Dışkıları gördüğünüz gibi.. Ayrıca eskisine nazaran bir tık iyi gibi olsada hala biraz uçunca nefes nefese kalır gibi ses çıkarıp, havada duramayıp, konacak yer fark etmeksizin düşüyor. Henüz daha sulu, leke bırakan dışkı sorununu çözememişken, kuş neşeli ve enerjikken (maşallah) tekrardan bu sorun üzerine odaklanmam yanlış olur mu? Napmam gerek sizce? Sorunu yaşına bağlı olabilir mi? Yazarken bile kendi kendime evhamlı görünüyorum biliyorum. Ben sadece öncesinde bu sorunu yaşadığım ve hala devam etmesi üzerine bu konudaki kaygımı sizin gibi bir uzmanla paylaşmak istedim.
**Hocam başka bir anti parantez daha kuşlara aldığım ilaçları şırınga değilde minik plastik şişe gibi bir kapta vermişlerdi damlalıkla birlikte. Örneğin 3-4 veya 7 gündür ilacı kullanmadım veyahut daha uzun bir süre bu kaplarda kaldı bozulur mu?
b3y3doq.jpg
ff
hizliresim.com
**Bugün fark ettim de gaga ve tırnakları uzamış. Gagaları çok fazla değil yem yiyebiliyorlar fakat tırnakları uzun duruyor. Bu durumda tırnakları kesmem mi gerekli? Kesmek doğru olur mu ve kesiliyorsa nasıl kesmeliyim? Anti parantez geçmem gerekiyor. Gaga taşı ve mineral blok yok kafeslerinde sadece kalamar kemiği takılı. Versele laga markasının gaga taşı ve mineral bloğunu bulamadım. Veterinerde yoktu ve internette de göremedim. İnternetten temin edebileceğim bir site varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Yoksa da versele laga gibi başka iyi bir marka önerebilir misiniz?
**Ve son olarak hocam ben kuşlarımı aylardır tedbir amaçlı birlikte salmıyorum. Birini dışarı çıkarınca öbürünün kafesine yakınlaştırmıyorum. Birbirlerine varsa şayet hastalık, parazit vs bulaştırmasınlar diye .. Doğru mu yapıyorum onuda bilmiyorum. Kafesler yan yana zaten yani birbirlerini görmüyor değiller. Yalnızca aynı anda dışarı çıkarmıyorum ve birbirlerinden, kafeslerinden uzak tutmaya çalışıyorum. Ben bunları birlikte salsam büyük kuşum Kivi'nin solunum problemi diğerine geçer mi? Veya yaşadıkları sulu leke bırakan dışkı problemi birbirleriyle oynadıklarında artar mı? Sizce bu riske hiç girmeden devam mı etmeliyim? Ne kadar süre sonra onların oynamasına izin vermeliyim?
Hocam cevapladığınız için şimdiden çok teşekkür ederim Sayenizde biraz olsun içim rahat ediyor.