Merhaba,
Benim de cok hassas bir albino kusum var, 6-7 aylik, kaynagi belirsiz bir petshoptan alinmis, biz sonradan sahiplendik. Cok benzer bir solunum problemi vardi, ozellikle geceleri havaya ihtiyac duyar gibi vik vik vik ses cikariyordu. Veteriner bakteriyal enfeksiyon icin doksisiklin etken maddeli bir ilac yazdi, 2 hafta kullandik; uzerine de 1 hafta kadar fungal enfeksiyona karsi mikostatin kullandik. Oncesinde de sizin uyguladiginiz gibi Vilmectin ense damlasi uygulandi. Kus rahatladi biraz. Ancak bu solunum sorunlari cok faktorlu olabiliyor. Enfeksiyonu yaratan mikroorganizmalar, kusun bagisik sisteminin zayif olmasi, vitamin eksikligi, etraftaki alerjenler, havanin sicaklik & nem durumu..
Veterinere erisiminiz yoksa burada deneyimli arkadaslar ilac tedavisi hakkinda gun icinde bilgi verebilir, ben ek olarak benim albino kusumda ise yarayan bakim rutinini paylasayim cunku solunum sorunu olan kuslarda bakim rutini ozellikle onemli. Kusun ortaminda tozlu, alerjen icerikli hicbir sey olmamasi gerekiyor. Kafesin altindaki kagitlari gunde 1-2 kez degistiriyorum. Yemlikteki yemleri her gun kucuk gozenekli tel bir elekten eleyip tozundan kurtuluyorum, kabuklari da ufluyorum. Bu cok onemli, kus yem yerken yemlikten toz almamasi gerekiyor. Kaliteli bir yem kullanip (kuf sporlari ve kuf toksinleri icememesi gerekiyor), yemin icinde kolay ufalanip toza donusen taneler (yulaf gibi) bulundurmuyorum. Yine gaga tasi toz yapiyor, onun yerine mineral blok koyuyorum. Kusun kafesini haftada en az 1 kez mutlaka tam tesekkullu yikiyorum. Bunlar alerjenleri minimumda tutup kusun alerjik olarak tetiklenebilecek solunum sikintisini en aza indiriyor.
Bunun disinda kusun sorun yasadigini farkettigim bir diger unsur oda sicakligi. Hava yaklasik 20 derecenin altina indiginde kus geceleri yine benzer sesler cikarmaya basliyor, bu gecelerde kafesi ince polar battaniye ile sariyorum (hava icin 15-20cm aciklik birakarak). Hava yaklasik 28 derecenin uzerine ciktiginda da kusun kalbi cok belirgin carpiyor ve nefes alirken tik tik sesler gelmeye basliyor. Yine solunum sikintisi cekiyor. Dolayisiyla kusu sicaklarda daha serin ortama almak ya da kafesin ustune buz kalibi destegi koymak vb gerekiyor etrafindaki havayi serinletmek icin. Kusunuzun farkli hava sicakliklarina toleransini da gozlemlerseniz, varsa benzer hassasiyeti, onlem alabilirsiniz. Ek olarak da kusun direkt hava akiminda kalmamasina ozellikle dikkat etmek gerekiyor eger hassas ise.
Beslenmesi ile ilgili de okuyup bilinclenmenizi ve kusa ozellikle vitamin acisindan yeterli bir beslenme rutini uygulamanizi tavsiye ederim. Tohum kus yemlerinde A vitamini bulunmadigi icin sadece tohumla beslenen kuslarda solunum yolu epiteli dahil bir cok hucre/doku duzgun olusamadigi icin hastalik kacinilmaz olabiliyormus. A vitamini icin en guzel dogal kaynak havuc rendesi, cok seviyorlar. Bunu rutine bindirebilirsiniz disardan vitamin takviyesi vermiyorsaniz. Yine duzenli sebze/meyve mamalari cok ise yariyor kusun bagisikligini guclu tutmak adina.
Son olarak da kusun onu korkutacak & endiselendirecek durumlara maruz kalmamasina ozen gostermek gerekiyor. Benim kusum cok urkekti, o yuzden gun icinde surekli onunla uzaktan konusuyorum sesime ve benim varligima alissin diye. Boylelikle insan varken endisesi minimuma iniyor. Bazen de internetten rahatlatici orman kuslari sesi dinletiyorum, etrafta keyifle oten kus ortami olmasinin onu rahatlattigini dusunuyorum. Boyle boyle urkek olan, korkudan kalbi carpan, nefesi hizlanan kus biraz sakinlesmis oldu bakalim.
Bu onlemler & uygulamalar benim hassas albino kusumu epey rahatlatti (ilac tedavisiyle birlikte). Simdilik kusun bunyesini tanimaya ve ona gore bir duzen oturtmaya calisiyorum ve surekli de arastirip bilinclenmeye calisiyorum cunku
kusun yasamina & bakimina ekstra ozen gosterilmezse sorun tekrarlayabiliyor, kolayca astima cevirme ihtimali var ve ogrendigim kadariyla bir noktadan sonra astimin geri donusu olmuyor malesef. Kus nefes alamiyor.. Size tavsiyem olabildigince erken tedavisine baslayip, hayati boyunca da kusun bakimina yukarda yazdigim noktalar da dahil olmak uzere ekstra ozen gostermeniz. Gelecek yonlendirmelere gore kusun tedavisine bir an once baslayin + alerjen, toz eliminasyonuna gunluk ozen gosterin + kaliteli, kuf sporu vs icermeyecek paket yemler kullanin, yemlerde yulaf vb ufanan taneler olmasin + kafesi icindekilerle birlikte haftada 1 kez yikayin + kusun sicakliga hassasiyeti varsa onlemini alin + solunumunu gereksiz hizlandiracak korku, endise gibi durumlari minimum indirmeye calisin. Hassas da olsalar ozenli bir bakimla uzun ve guzel yasayabilirler diye dusunuyorum. Umarim kisa zamanda sagligina kavusur