Sultan Papağanları Sultan Papağanı Konuşturma Eğitimi

Doğanay Y.

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,526
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Sultan Papağanı Konuşturma Eğitimi
En çok aldığımız sorulardan bir tanesi Sultan papağanı konuşur mu?
Elbette konuşabilir. Bunun için iyi bir bakıma ve size güvenmiş olması gerekir. Bu yazıda sizlere adım adım konuşturma eğitimine giden yöntemleri sıralayacağım.
sultanpapaganikafesii.jpg
Sultan papağanı konuşurmu, Sultan papağanı genel olarak oyuncu ve sakin kişiliği ile bilinir. İnsanlarla birlikte olmaktan keyif alan, insanlara kolay alışan bir yapıları vardır. Fakat öncelikle sahiplerine güven duymalıdır. Erkek sultanlarda bu güven biraz zor kazanılır. Kuşun daha önce yaşadığı deneyimlere bağlı olarak, bu güven duygusu şekillenir. İnsanlar tarafından zarar verilmiş, korkutulmuş olan kuşlar, alışma dönemini zor atlatırlar. Yani her sultan papağanı kendine özel özelliklere sahiptir. Bu yüzden eğitimleri, konuşturulmaları farklı süreçlerde gerçekleşir.

Kuşları konuşturmak isteyenler öncelikle eğitimlerine dikkat etmeli, kuşun alışmasını sağlamalı ve eğitime tek kuşla başlamalıdır. Çift olarak beslenirlerse, insanlara karşı mesafeli olacaklar, evcilleşmede sorun çıkararak, konuşmayacaklardır. Belirtmekte fayda var alıştırdığınız kuşunuzun yanına eş aldığınızda, öğrettiğiniz şeyleri unutmayacaktır. Oda eşine anlatacaktır ve size kolay alışacaktır. Çünkü sizlere güvenen bir kuşunuz var.
Bunun yanında dişi olan kuşların, konuşma özellikleri bulunmamaktadır. Bunlar sadece tek tonda ve tek sıra ses çıkarabilirler. Bu yüzden erkek sultan beslemeniz ve eğitmeniz gerekir. Erkekler öğrendikleri kelimeleri konuşabilir, müzikleri, kapı zillerini taklit edebilir. Bu yüzden işe erkek bir kuşla ve yavru zamanında başlamanız yerinde olacaktır. Yavruların eğitimi daha kolay olmaktadır.

Sultan papağanın konuşturulması için yapılması gerekenler nedir?
Sultan papağanının güvenini nasıl kazanırız?

Kuşların konuşmalarına yardımcı olmak için, öncelikle evcilleştirilmesi ve eğitilmesi gerekir. Evcil sultan papağanı insandan korkmayan, ele ve omuza gelebilen bir kuştur. Bunu yapabilmek için kuşun beslenmesine ve bakımına önem vermeniz gerekir. Kafesine, konumuna, uyku düzenine, sağlıklı beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Bu koşulları sağlayamazsanız, kuşunuz huysuz ve güvensiz olacaktır. Onların zinde ve sağlıklı olması demek, konuşmalarını sağlayacak bir etkendir. Yapılması gereken sabırlı ve anlayışlı davranışlar sergilemek. Eve aldığınız kuşu önce kafesine koymalı, çevresini tanımasına fırsat vermeliyiz. Kendisinin tepki vermesini beklemeli, bu süreçte onu sıkmamalı, yalnız olmasını sağlamalıyız. Suyunu ve yemini her gün tazelemeli, onunla yumuşak bir sesle sohbet etmelisiniz. Bu davranışları kuş sizden kaçmayana kadar, sizi gördüğünde yanınıza gelene kadar devam etmelisiniz. Bu süreç bazılarında bir kaç günde aşılırken, bazılarında aylarca sürebilmektedir. Bu yüzden sabrı elden bırakmamak gerekir. Bu sebeple güvenini sağlamanız önemlidir. Onun yanında ani hareketler yapmak, evde dışarıya salmak, zorlamak, dinlenme zamanında kuşu rahatsız etmek, bu süreci uzatan etkenlerdir.

1. Sultan papağanın ele gelmesi ve elden beslenmesi
Kuşun sahibine ve bulunduğu ortama alışmasından sonra, eğitimi için onunla yakınlaşmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak elinizde yem yemesine alıştırmalısınız. Elinize çıkmasına ve yem yemesine izin vermelisiniz. Kuşa önce kafesin dışından, tellerin arasından yiyecekler uzatmalısınız. Bunları kendisinin gelip yemesi gerekir. Yine sabırlı olmanız gerekir. Sevdiği besinleri uzatırsanız, bu aşamayı kolay geçersiniz. Bu arada kuşu aç bırakmayın. Bir süre bu şekilde yakınlaşmaya devam edin. Daha sonra yavaşça kafesten elinizi uzatarak, yiyecekleri vermeye çalışın. Onu ürkütmemeye çalışın. Sizden korkmadığı zaman, elinize gelecektir. Bir elinizle uzattığınız yemi, diğer parmağınıza konarak almaya çalışacaktır. Bu şekilde bir süre devam etmelisiniz. Sultan papağanları oldukça akıllıdır. Burada önemli olan güvenlerini sağlamaktır.
eldenyem.jpg
2. Sultan papağanın kafes dışına çıkarılması ve dokunma çalışmaları nasıl olmalıdır?

Kuşunuz size alıştıktan sonra, parmağınıza konan kuşu dışarıya alarak, kafesin önünde besleyiniz. Kuşu kafesin üstüne bırakınız. Burada da beslemeye devam edin. Önceleri ürkek davransa da, zamanla buradan uçmaya alışacaktır. Önemli olan onu korkutmamanız. Önceleri etrafa çarparak uçabilirler. Alışmaları kısa sürecektir. Kısa süre içinde bu çalışmayı kendi başına yapmaya alışacaktır. Kafese girdikten sonra hemen kapısını kapatmayın. Böyle yaparsanız, kafese girmek istemeyebilir. İçeri girerse, kafesin kapandığını düşünecektir. Kuşunuz parmağınıza gelmekle sizinle teması öğrenmiş oluyor. Bunun yanında, sırtını ve kafasını kaşımaya alışması gerekir. Fakat bunu istemezse, zorlamanız gerekmez. Bunu daha sonraki aşamalarda yapabilirsiniz.
sultandisari.jpg
3. Sultan papağanın sesleri öğrenmesi ve konuşmaya çalışmaları

Daha öncede dediğimiz gibi erkek sultanlar konuşma için uygundur. Kendinize alıştırdığınız, evcilleşen kuşun konuşmaya başlaması yaklaşık olarak bir yaşını bulacaktır. Onlara sesleri öğretmeniz, tekrarını sağlamanız için bir yaşını beklemelisiniz. Ona öğretmek istediğiniz kelimeyi, her defasında tekrarlayarak, yumuşak bir tonda söylemeniz yanında ıslık sesi gibi bir ses çıkarmanız gerekir. Bir süre sonra siz ıslığı çaldığınızda, oda kelimeyi söylemeye başlayacaktır. Yani sizin eksik bıraktığınızı tamamlayacaktır. Bu yolla kuşunuza pek çok kelime öğretebilirsiniz. Müzikleri, zil seslerini bire bir taklit edebilecek aşamaya bile gelecektir.
 
Soru: Kuşum ağzımdan yemek yiyor, kafesi açtığımda parmağıma zıplıyor, koldan kola geçiyor, ama öptürmüyor ya da karnını sevdirmiyor. Ne yapabilirim?
 
Merhaba bazı kuşlar maalesef bu bahsettiğiniz iki hareketi yaptırmıyor. Hoşlanmıyorlar ve bunu aşmalarını sağlamak çok çok zor oluyor. Örneğin öpücük öğretmek için dudak arasına sevdiği bir yiyeceği yerleştirip yemesini sağladığınızda tıpkı el gibi korkma durumu azalabiliyor ve bu sayede bir kaç deneme sonrasında direk öpücük olmasa da o bölge için düşüncesi değişiyor. Kötü bir durum ise bazen bunu anlayamayıp herhangi bir yiyecek yokken ısırma eğilimine giriyor olması. Deneyerek görmek gerekiyor :(
 
Üst