Sultan Papağanı yeşil lekelı ishal dışkı ve göğüs kemigi sivriligi

Sude Ç.

Forum Sakini
Merhaba değerli hocalarim.
Sultan papağanlarımdan birinde dışkı problemi yaşıyorum. Dışkıları yeşil lekeli, sulu ve kokulu. Kuşum aşırı kemirgen; alt kağıtlarını da parçalıyordu. Aşırı sulu dışkılıyordu. Bu yüzden kokuyu azaltmak için altlarına mısır granülü serdim. Göğüs kısmı sivrilmiş gibi, zayıflamış görünüyor. Elime alınca göğüs kemiğini hissedebiliyorum ve tüyleri göğüs kısmında iki yana ayrılır gibi duruyor.

Beslenmeleri ; Dal darıyı arada çok az veriyorum, çünkü @Selçuk YÜKSEL hocam bana daha önce dediğiniz “bisküvi” benzetmesinden ötürü abur cubur olarak gördüğüm için kontrollü davranıyorum. Arada az miktarda kenevir tohumu ve aspur da yemlerine karıştırarak veriyorum . Kafeslerine çay tabağında yumurta beyazı ve muz koydugumda yememislerdi. Yem olarak başlangıçta Versele-Laga kullanıyordum fakat muhabbet kuşlarımda yağlanma sorunu yaşayınca aynı şeyi papağanlarda da yaşamaktan çekinerek Quik almıştım. Fakat çok pişman oldum; içinde sürekli renkli ekmek parçaları, dal parçaları ve başka yabancı şeyler çıktı. Hatta böcek oluşumuna benzer bir şey bile görmüştüm. Sürekli onları ayırarak vermeye çalışıyorum . Aslında kuşumun zayıflaması yem değişiminden önce, temmuz ayında başlamıştı.

Normalde başka bir odada duruyorlardı. Kardeşim seslerinden rahatsız olup istemeyince kendi odama almak zorunda kaldım. Acaba bu oda değişikliği de stres yapıyor olabilir mi diye düşünüyorum. Zayıflamayı fark ettiğim dönemde, özellikle bu kuş sık sık ağzını uzatır gibi bir hareket yapıyordu. Diğer kusumda yapmisti bu hareketi Daha çok bu kuşta gördüm. Bunun üzerine sahiplendiren üreticiye yazdım. “Gaga mantarı olabilir, ondan zayıflamıştır” dedi ve Triflucan kullanmamı önerdi. O dönem çok üzgündüm ve hem üreticiye bilirkişi olduğu için güvendim, hem de daha önce bir muhabbet kuşumda gaga mantarını Triflucan ile çözmüştüm. Bu güvenle, 24–27 Temmuz arasında 4 gün boyunca suluklarina 5’er damla Triflucan koydum. 5. gün kuşumun kilosunu ölçtüm, 101 gram çıkmıştı. Diğer sultanım ondan daha zayıftı ilk geldiginde . Suanda da disaridan bakinca oyle duruyor ya da ben anlamiyorum bilmiyorum. Fakat onun bu kuşa nazaran göğüs kemigi daha yuvarlak duruyor. Triflucan ilacını kullandiktan sonra iki gün taze su ve sonrasında elektrolit verdim, bunları not da almıştım. Dışkı probleminin kaynağını hem Triflucan’a hem de oda değişimine bağlıyorum.

Daha sonra muhabbet kuşum için önerdiğiniz probiyotik, multivitamin, B vitamini ve karaciğer desteği gibi ürünleri düzenli olarak sultanlarim içinde dikkatle kullanmaya çalıştım fakat bu bahsettigim kus düzelmedi. Ayrıca kuşlarımda tüy yolma sorunu da var. Onları sahiplendiğimde zaten ikisininde kuyruk tüyleri yoluktu. Diğerinin ise kafasının üstündeki tüyler, yani ibik kısmı, neredeyse tamamen yolunmuştu. Ben de ayırmak için ara ızgara taktım ama buna rağmen hala birbirlerine sataşıp yolmaya çalışıyorlar. Çok stresliler. Onlarla konuşuyorum, sultan papağanı sesleri ve şarkılar açıyorum, arada sırada salıyorum fakat düzelme olmadı.

Ne yazık ki ayrı kafes alamadım. İnternette gördüklerim onlara küçük gelebilir, bir yandan da yanlış alışveriş yapmak istemiyorum. Öğrenci olduğum için şartlarım kısıtlı. Suanki kafeslerinin ara ızgarası var kavga etmesinler diye onu takıyorum. Yeni kafes alana kadar idare etmeleri için her ikisinin tarafına da minik zilli renkli tünekler taktım. Ayrıca dikkatleri dağılsın birbirleriyle kavga edip birbirlerinin tüylerini yolmasınlar diye ara ızgaranın yanına boncuklu renkli tahta bir oyuncak astım.

Şu anda hasta olduğundan şüphelendiğim bozuk , ishal koyu lekeli kokulu dışkı yapan sultan papağanı gün içinde kafasını sırtına gömüp uyuyor. Çok su iciyor ve yem yemesinde azalma var. Diğeri ise daha aktif, etrafa bakıyor uzun melodik sarki söylüyor. Cinsiyetlerini de hala anlayabilmiş değilim. Etrafa bakan kuş melodik ötüyor. Hasta olduğunu düşündüğüm kuş ise sadece kuş sesi açınca kısa ötüyor ama uzun ötüş yapmıyor. Ayrıca salıncağın üzerinde dans eder gibi hareket ediyor. Kemirme huyu hala var . Bu arada ikisininde kafeslerinde mineral blok gaga tası var. Bu dışkı problemi yasyan kusum kac tane gaga taşını gagasıyla parçalayıp dışkılarin oldugu tabana düşürdü anlatamam size. Alt taban kagidina uzanip gagalayıp pafcalara ayırıyor. Oldukça kemirgen bir kuş. Mineral blogunuda bir haftada bitirdi. Sizce bu dışkı problemi , göğüs kısmındaki tuylerde ayrılık, göğüs kemiginin sivrilesmesi, yem yemede azalma ve aşırı su icmesi durumları neden olabilir?
Hocam bahsettigim ishali olan sultanımın ve diger sultanımin gorsellerini ve ishal yasayan kusumun dışkı problemini gorsel.ve videolarını müsait bir zamanda ekleyeceğim.
@Umit. @Selçuk YÜKSEL @Doğanay Y. Cok çözümsüz kaldim hocalarım. Yorumlarınıza çok ihtiyacım var🙏

Son düzenleme:
Çinko eksikliği yaşıyorlar kuvvetle muhtemel. Siz tedavi sonrası çinko takviyesi ve ardından demir takviyesi yapın. Faydası olacaktır.
Hocam bunu nasıl sağlayacağım? Takviye olarak satılıyor mu sitelerde?
Ve de kafes olarak ne yapmalıyım petshoptan ayrı pirinç kafes alsam aynı kemirme davranışını yaparlar mı ? Ve de kafesi yıkadığımda vs sıkıntı yaşar mıyım pirinç kafeste? İnternette akyol kardeşlerin şu kafeside güzel gibi White Road Profesyonel Çift Hane Üretim Kafesi Izgaralı 90cm (Beyaz-Ye Fakat bunlar birbirlerini görmezlerse baya bir kaygılanıyolar o yüzden bunu alırsam o sıkıntıyı yaşıycam. Birde burada okumuştum interentten alındığında sıkıntı yaşayan insanlar olmuş. Siz bilirsiniz şuan hala sıkıntılar yaşanıyor mu? Kafes konusunda ne yapmalıyım ne önerirsiniz hocam?

Hocam bunu nasıl sağlayacağım? Takviye olarak satılıyor mu sitelerde?
Ve de kafes olarak ne yapmalıyım petshoptan ayrı pirinç kafes alsam aynı kemirme davranışını yaparlar mı ? Ve de kafesi yıkadığımda vs sıkıntı yaşar mıyım pirinç kafeste? İnternette akyol kardeşlerin şu kafeside güzel gibi White Road Profesyonel Çift Hane Üretim Kafesi Izgaralı 90cm (Beyaz-Ye Fakat bunlar birbirlerini görmezlerse baya bir kaygılanıyolar o yüzden bunu alırsam o sıkıntıyı yaşıycam. Birde burada okumuştum interentten alındığında sıkıntı yaşayan insanlar olmuş. Siz bilirsiniz şuan hala sıkıntılar yaşanıyor mu? Kafes konusunda ne yapmalıyım ne önerirsiniz hocam?
Şuan kafes elzem değil. O konuyu sonra değerlendiririz. Evde çinko şurubu vardır belki varsa onla takviye yapın. Yoksa eczaneden çinko şurubu alabilirsiniz. Örneğin ferrozinc. Bu şart değil ama başka da olur. En ucuzunu alın işte.

Şuan kafes elzem değil. O konuyu sonra değerlendiririz. Evde çinko şurubu vardır belki varsa onla takviye yapın. Yoksa eczaneden çinko şurubu alabilirsiniz. Örneğin ferrozinc. Bu şart değil ama başka da olur. En ucuzunu alın işte.
Tamamdır evde var mı diye bakacağım yoksa dediğinizi soracağım hocam. Çinkoyu alınca tedavinin hemen sonrasında mı vereyim yoksa ilk probitoyik desteği mi vermeliyim?
Peki çinkoyu nasıl vereceğim suya kaç damla katmalıyım ?

Tamamdır evde var mı diye bakacağım yoksa dediğinizi soracağım hocam. Çinkoyu alınca tedavinin hemen sonrasında mı vereyim yoksa ilk probitoyik desteği mi vermeliyim?
Peki çinkoyu nasıl vereceğim suya kaç damla katmalıyım ?
Probiyotik ve çinkoyu beraber aynı suya.

Özellikle de tüy dönemi çimlenmiş tohumun bütün kuşlar için önemi artıyor. Hepsine verin. Dediğim gibi çinko desteği aciliyet arzediyor hele de tüy dönemine girmek üzerelerken. Sipurilina tüy dönemi ve genel olarak süper gıdadır. Özellikle klorofil içeriği tüylere ayrı bir canlılık katar. Ve omega 3 desteği verdiniz mi kuşlar olabilecek en iyi şekilde beslenmiş olurlar 😀 Önceden önerdiğim karaciğer destekleri probiyotik vs bahsetmiyorum bile.. Onlar zaten standart.
Çimlenmiş tohumu önerdiğiniz tariften yapmaya çalışacağım. Bahsettiğiniz uyandırılmış tohum ise karadeniz pette vb sitelerde satılan demi ?Bunlar farklı şeyler mi ? Bahsettiğiniz sipurilina demir içeriyor mu peki ? Demir olarak ne önerirsiniz?
Omega 3 alırken epa/deha değerleri yüksek olanlar tercih edilmeli önemli olan bu içeriklerdir zaten.
Omega 3 satın alırken bu dediğinize göre hareket edeceğim.(y)
Hocam gerçekten çok yararlı bilgiler öğreniyorum sayenizde çok teşekkür ederim 🙏🤲

İlk verişinizde 50 ml suya 15 damla katın. Sonrakilerde 8 damla falan haftafa 2-3 kez 3 hafta devam edin.
Hocam peki 9 yaşındaki muahbbet kuşumada verebilir miyim çinkoyu? O da genelde yem yerken kafes tellerine sürüyor gagasını falan ama papağanlar gibi çok bariz bir kemirme durumu falan yok

Son düzenleme:
Bahsettiğiniz uyandırılmış tohum ise karadeniz pette vb sitelerde satılan demi ?
Tarif ettiğim uyandırılmış tohum zaten kendiniz yapıp kurumadan vermeniz daha iyi. Kurusa da olur ama tazeykenki kadar iyi olmaz.
Ferrozinc hem demir hem çinko içeriyor. Sipurilina özellikle protein ve klorofil açısından güçlü destektir.

Tarif ettiğim uyandırılmış tohum zaten kendiniz yapıp kurumadan vermeniz daha iyi. Kurusa da olur ama tazeykenki kadar iyi olmaz.
Ferrozinc hem demir hem çinko içeriyor. Sipurilina özellikle protein ve klorofil açısından güçlü destektir.
Toprakta filizleme tarifim tam filizlendirmek anlamında zaten oda faydalıdır hatta daha da faydalıdır ama en azından uyandırarak vermek uğraşamayanlar için iyi bir seçenek oluyor. En azından İlk paragrafımdaki tarifi uygulasanız yeter aslında.

Son düzenleme:
Dışkılar düzelmiş sayılır. Antibiyotik kesildikten sonra daha da düzelir. Hal ve hareketleri de normalleşmiş gibi görünüyor. Sizin gözleminiz önemli daha çok siz anlatıj değişimleri.
Merhaba hocam kursak mantarı olan sultan papağanım Pırıl ve aynı kafesi paylaştığı arkadaşı için öncesinde: yarım dolu suluğa mikostatin+ triflucan ve probiyotik katarak yaklaşık 14 gün tedavi ettik ne yazık ki işe yaramadı. Sizde dediniz ki o zaman yarım dolu suluğa 8 damla flagyl + 5 damla kanatlı oil prozim plus probiyotik katarak verin . Bende aynı şekilde yaptım ve büyük oranda düzelmişti.

Tedavi sonrasında 3 gün probiyotik kullanın, kemirme problemleri için de 3 gün de çinko desteği Ferrrozinc kullanın demiştiniz. Bahsettiğiniz çinko takviyesini aldım. Fakat lekeli dışkı problemimiz tekrar edince vermedim ve size danışmak istedim. 3 gün probiyotik kullanırken ve dün sade su su koyduğum zaman lekeli dışkılama iki kuşumda da tekrar etti. Aşağıya probiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında olan dışkılarını ekliyorum

Kanatlı Oil Prozim Plus Süreci

26 Eylül probiyotiğin ilk günü iki kuşumun videosu

Watch 26 eylül İki kuşum | Streamable

Watch 26 Eylül iki kuşum | Streamable

Watch video_2025-09-29_18-40-58 | Streamable

Pırıl (Kursak mantarı olan, belirtilerinde göğsünde sivrilik karın tüylerinde iki yana ayrılma, zayıflama ve su gibi lekeli dışkılama, iştahı azalmış olan kuşum)

27 Eylül

Pırıl hafif lekeli diskiliyor. Bugün probiyotigin 3. Günü

2kmgax7.jpg - Hızlı Resim

Watch Pırıl 27 Eylül | Streamable

Watch Pırıl 27 Eylül dışkı | Streamable

28 Eylül

cw1udif.jpg - Hızlı Resim

Bu da gece

csqrzbv.jpg - Hızlı Resim

29 Eylül ( sade su içtikten sonraki sonuç)

Hocam burada görselde belli oluyor mu bilmiyorum fakat oldukça büyük dışkı var. Bu durum diğer kuşumda da olmuş. Bu kuşum yani Pırıl daha lekeli, sulu dışkılama yapmış.

cvy2jfi.jpg - Hızlı Resim

Watch Pırıl 29 Eylül 17.36 | Streamable

Pırıl hakkında : Hocam yerde durma davranışından endişelenmiştim. Videolarda gördüyseniz bazen yerde tek ayak üstünde duruyor. Durduğu yer arkadaşına en yakın nokta. Bende diğer kuşun yemliğinin konumunu değişitrdim. Şimdi tünekte durmaya başladı. Fakat yinede beni dışkıları, videolarda yerde tek ayak üstünde durduğunda vs hafif kabarık olması beni endişelendiriyor.
Konumunu değiştirdim şimdi tünekte duruyor. Hocam bu esnemeyi diğer kuşumda da görüyorum nedeni nedir?

Pırpır(hasta kuşum Pırılla birlikte bölünmüş kafeste yaşayan, melodik uzun ötüşleri olan, hafif lekeli dışkılayan iştahı daha iyi olan daha sağlıklı olan bu sıralar susama davranışı çok olan ve genelde yemliğinde duran kuşum)

27 Eylül

Watch Pırpır 27 Eylül | Streamable

Watch Pırpır 27 Eylül | Streamable

ra7wyfg.jpg - Hızlı Resim

b2hisr2.jpg - Hızlı Resim

hf95dc9.jpg - Hızlı Resim

28 Eylül

tryxf7q.jpg - Hızlı Resim

jmw8923.jpg - Hızlı Resim

kebyjle.jpg - Hızlı Resim

ynvlh8w.jpg - Hızlı Resim

29 Eylül (sade su içtikten sonraki sonuç)

mh6pd4u.jpg - Hızlı Resim

m9g3pnb.jpg - Hızlı Resim

4xzsm7s.jpg - Hızlı Resim

Watch Pırpır 29 Eylül 18.32 | Streamable

56yydva.jpg - Hızlı Resim

2ie3y44.jpg - Hızlı Resim

Hocam bu kuşumda bir susama davranışı fark ettim. Yani dışkıları diğerine göre daha normal tabii de yine hafif lekeli dışkılıyor ve ince dışkılamaları da var, görsellerden birinde baya büyük bir dışkı da yapmış. Kuşlarda dışkı tutma gibi bir davranış var mı? Diğer kuşumda da böyle bir dışkı gördüm.

hocam bu kuşumda diğer kuşum gibi göğüs kısmındaki tüylerin hafif ikiye ayrık gibi olduğunu fark ettim. Birde bu kuş diğerine göre daha çok tüy döküyo yani görsellerde de görmüşsünüzdür bu uzun kanat olan tüylerini daha çok döküyor. Dökülen tüylere baktığımda kan vs görmedim. Diğer arkdaşların paylaşımlarını inceliyorum sultanların tüy konusunda sıkıntıları diğer kuşlara göre bir tık fazla oluyormuş. Sanırım stres veya tüy dibi sorunları gibi. Bu konuda sıkıntı yaşamamak için özellikle dikkat edicem. Dökülen tüyler nasıl belirti verir ? Kopan tüy dibinde yalnızca kan vs ile mi anlaşılır yoksa o tüyde bir doluluk vs olduğu halde koptuysa mı belirtidir? Yani boş tüy dibi zaten kopması gerken tüy mü oluyor?

Hocam ben şimdi napmalıyım elimde flagyl haricinde bactrim şurubu var antibiyotik olarak.

Yarın eczaneden flagyle ve bactrim alın. ( reçete isterler tanıdık eczane yoksa ). İlk flagyle başlayalım 50 ml suya 8 damla katarak 7 gün verin. Tedavinin 3. Ve 5. Günleri gelişmeleri yazın. 5. Gün işe yarayıp yaramadığı netleşmeye başlar. İlaçlı suya probiyotik de katın 5 damla.
Hocam flagy kullanırken gayet işe yarıyordu :( Bırakınca düzelmesi gerekirken böyle bir sonuç gerçekten canımı sıktı

Son düzenleme:
Antibiyotik sonrası dışkıların düzgün olması beklenmez. Kuşkar görünüm itibariyle gayet sağlıklılar. Siz evham yaptıkça bizi de yanlış yönlendirebilirsiniz ona dikkat edin. Neden mi ?
Kuşun tek ayak üstünde kendini kabartması durumu hastalıktan değil bilakis uyku modu iyi hissetme moduna işaret.
Prozime devam 1 hafta kadar sonra tekrar değerlendirelim. 1 hafta sonraki dışkıları paylaşın beklenmedik gelişme olursa yazın.

Antibiyotik sonrası dışkıların düzgün olması beklenmez. Kuşkar görünüm itibariyle gayet sağlıklılar. Siz evham yaptıkça bizi de yanlış yönlendirebilirsiniz ona dikkat edin. Neden mi ?
Kuşun tek ayak üstünde kendini kabartması durumu hastalıktan değil bilakis uyku modu iyi hissetme moduna işaret.
Prozime devam 1 hafta kadar sonra tekrar değerlendirelim. 1 hafta sonraki dışkıları paylaşın beklenmedik gelişme olursa yazın.
3 gün üst üste prozim kullanmama rağmen düzelmediği için ve sade su verdikten sonra da baya lekeli olduğu için endişelendim. Flagyl kullanırken düzelir gibi olmuştu. Siz duruma göre bactrim kullanırız deyince gelişmeleri sizinle paylaşmak istedim. Siz şuan 1 hafta kadar daha prozim kullanıp tekrar değerlendirelim diyorsunuz yani şuan bactrim vs acele etmiyim demi? Dışkılar korkunç görününce ben gün gün kaydedip size danışmak istedim.

Bactrim için acele etmeyelim çünkü kuşlar sağlıklı görünüyor. Dışkıların düzelmesi için de zaman tanıyalım.
Hocam unutmuşum sormayı. Tedavi sürecinde tüm kuşlarımın mineral blok, gaga taşı, kalamar kemiğini çıkarmıştım kafesten şuan artık takabilirim demi? Mikrop vs var mıdır yenilerini almalı mıyım?

Tüy kısmına şimdilik takılmamalısınız. Tüyler normal döngüsünde de dökülebilir ve kan vb şeyler görünmeyebilir. Her kanlı tüy de sorun olarak yorumlanmaması gerekiyor Sude hocam. Dikkat edilmesi gereken dökülen uzun tüylerin ardından yenisi sağlıklı büyüyor mu yoksa tekrar eden bir dökülme döngüsünde mi?

Gaga taşı ve mineral blok benzeri ürünleri yenilemenizi tavsiye ederim ben. Kalamar kemiği de temiz bir dış fırçası ile sıcak su yardımıyla temizlenebilir.

2-3 sn kaynar suda bekletip takın sorun olmaz.
Tamamdır teşekkür ederim hocam
Tüy kısmına şimdilik takılmamalısınız. Tüyler normal döngüsünde de dökülebilir ve kan vb şeyler görünmeyebilir. Her kanlı tüy de sorun olarak yorumlanmaması gerekiyor Sude hocam. Dikkat edilmesi gereken dökülen uzun tüylerin ardından yenisi sağlıklı büyüyor mu yoksa tekrar eden bir dökülme döngüsünde mi?

Gaga taşı ve mineral blok benzeri ürünleri yenilemenizi tavsiye ederim ben. Kalamar kemiği de temiz bir dış fırçası ile sıcak su yardımıyla temizlenebilir.
Hocam birden fazla tüy görmedim yalnızca ara ara birkaç tüy görüyorum. Fakat bu durumu takip edeceğim net konuşup sizleri yanıltmak istemiyorum. Normal doğal sürecinde mi gerçekleşiyor yoksa olumsuz bir durum mu bilmiyorum gözlem altında tutucam.
Bir şey daha sormak istiyorum değerli hocalarım ; Bir tedavi sürecimiz oldu bidiğiniz gibi @Selçuk YÜKSEL hocamın önerisi ile 1 hafta kadar probiyotik kullanıcam ve duruma göre değerlendirme yapacak. Şuanda probiyotik desteği sağlıyorum.
Kuşları ne zaman bir araya getirebilirim? Şuanda onları birlikte salmamda bir sakınca var mı? ben tedbir amaçlı salmadım odada muhabbet kuşum da var diye. Birlikte salmasam bile uçup ya muhabbetin kafesine ya kendi kafeslerine konup bir yere gitmiyor ikiside .
Birde dışarı çıkarmayınca kanatlarını çırpıyolar kafeste. Şuanda ara ızgarayla bölünmüş bir kafesleri var onun içindeler.

Geri