Sultan Papağanı yeşil lekelı ishal dışkı ve göğüs kemigi sivriligi

Sude Ç.

Forum Sakini
Merhaba değerli hocalarim.
Sultan papağanlarımdan birinde dışkı problemi yaşıyorum. Dışkıları yeşil lekeli, sulu ve kokulu. Kuşum aşırı kemirgen; alt kağıtlarını da parçalıyordu. Aşırı sulu dışkılıyordu. Bu yüzden kokuyu azaltmak için altlarına mısır granülü serdim. Göğüs kısmı sivrilmiş gibi, zayıflamış görünüyor. Elime alınca göğüs kemiğini hissedebiliyorum ve tüyleri göğüs kısmında iki yana ayrılır gibi duruyor.

Beslenmeleri ; Dal darıyı arada çok az veriyorum, çünkü @Selçuk YÜKSEL hocam bana daha önce dediğiniz “bisküvi” benzetmesinden ötürü abur cubur olarak gördüğüm için kontrollü davranıyorum. Arada az miktarda kenevir tohumu ve aspur da yemlerine karıştırarak veriyorum . Kafeslerine çay tabağında yumurta beyazı ve muz koydugumda yememislerdi. Yem olarak başlangıçta Versele-Laga kullanıyordum fakat muhabbet kuşlarımda yağlanma sorunu yaşayınca aynı şeyi papağanlarda da yaşamaktan çekinerek Quik almıştım. Fakat çok pişman oldum; içinde sürekli renkli ekmek parçaları, dal parçaları ve başka yabancı şeyler çıktı. Hatta böcek oluşumuna benzer bir şey bile görmüştüm. Sürekli onları ayırarak vermeye çalışıyorum . Aslında kuşumun zayıflaması yem değişiminden önce, temmuz ayında başlamıştı.

Normalde başka bir odada duruyorlardı. Kardeşim seslerinden rahatsız olup istemeyince kendi odama almak zorunda kaldım. Acaba bu oda değişikliği de stres yapıyor olabilir mi diye düşünüyorum. Zayıflamayı fark ettiğim dönemde, özellikle bu kuş sık sık ağzını uzatır gibi bir hareket yapıyordu. Diğer kusumda yapmisti bu hareketi Daha çok bu kuşta gördüm. Bunun üzerine sahiplendiren üreticiye yazdım. “Gaga mantarı olabilir, ondan zayıflamıştır” dedi ve Triflucan kullanmamı önerdi. O dönem çok üzgündüm ve hem üreticiye bilirkişi olduğu için güvendim, hem de daha önce bir muhabbet kuşumda gaga mantarını Triflucan ile çözmüştüm. Bu güvenle, 24–27 Temmuz arasında 4 gün boyunca suluklarina 5’er damla Triflucan koydum. 5. gün kuşumun kilosunu ölçtüm, 101 gram çıkmıştı. Diğer sultanım ondan daha zayıftı ilk geldiginde . Suanda da disaridan bakinca oyle duruyor ya da ben anlamiyorum bilmiyorum. Fakat onun bu kuşa nazaran göğüs kemigi daha yuvarlak duruyor. Triflucan ilacını kullandiktan sonra iki gün taze su ve sonrasında elektrolit verdim, bunları not da almıştım. Dışkı probleminin kaynağını hem Triflucan’a hem de oda değişimine bağlıyorum.

Daha sonra muhabbet kuşum için önerdiğiniz probiyotik, multivitamin, B vitamini ve karaciğer desteği gibi ürünleri düzenli olarak sultanlarim içinde dikkatle kullanmaya çalıştım fakat bu bahsettigim kus düzelmedi. Ayrıca kuşlarımda tüy yolma sorunu da var. Onları sahiplendiğimde zaten ikisininde kuyruk tüyleri yoluktu. Diğerinin ise kafasının üstündeki tüyler, yani ibik kısmı, neredeyse tamamen yolunmuştu. Ben de ayırmak için ara ızgara taktım ama buna rağmen hala birbirlerine sataşıp yolmaya çalışıyorlar. Çok stresliler. Onlarla konuşuyorum, sultan papağanı sesleri ve şarkılar açıyorum, arada sırada salıyorum fakat düzelme olmadı.

Ne yazık ki ayrı kafes alamadım. İnternette gördüklerim onlara küçük gelebilir, bir yandan da yanlış alışveriş yapmak istemiyorum. Öğrenci olduğum için şartlarım kısıtlı. Suanki kafeslerinin ara ızgarası var kavga etmesinler diye onu takıyorum. Yeni kafes alana kadar idare etmeleri için her ikisinin tarafına da minik zilli renkli tünekler taktım. Ayrıca dikkatleri dağılsın birbirleriyle kavga edip birbirlerinin tüylerini yolmasınlar diye ara ızgaranın yanına boncuklu renkli tahta bir oyuncak astım.

Şu anda hasta olduğundan şüphelendiğim bozuk , ishal koyu lekeli kokulu dışkı yapan sultan papağanı gün içinde kafasını sırtına gömüp uyuyor. Çok su iciyor ve yem yemesinde azalma var. Diğeri ise daha aktif, etrafa bakıyor uzun melodik sarki söylüyor. Cinsiyetlerini de hala anlayabilmiş değilim. Etrafa bakan kuş melodik ötüyor. Hasta olduğunu düşündüğüm kuş ise sadece kuş sesi açınca kısa ötüyor ama uzun ötüş yapmıyor. Ayrıca salıncağın üzerinde dans eder gibi hareket ediyor. Kemirme huyu hala var . Bu arada ikisininde kafeslerinde mineral blok gaga tası var. Bu dışkı problemi yasyan kusum kac tane gaga taşını gagasıyla parçalayıp dışkılarin oldugu tabana düşürdü anlatamam size. Alt taban kagidina uzanip gagalayıp pafcalara ayırıyor. Oldukça kemirgen bir kuş. Mineral blogunuda bir haftada bitirdi. Sizce bu dışkı problemi , göğüs kısmındaki tuylerde ayrılık, göğüs kemiginin sivrilesmesi, yem yemede azalma ve aşırı su icmesi durumları neden olabilir?
Hocam bahsettigim ishali olan sultanımın ve diger sultanımin gorsellerini ve ishal yasayan kusumun dışkı problemini gorsel.ve videolarını müsait bir zamanda ekleyeceğim.
@Umit. @Selçuk YÜKSEL @Doğanay Y. Cok çözümsüz kaldim hocalarım. Yorumlarınıza çok ihtiyacım var🙏

Son düzenleme:
Hocam gut ve bomblefood hastalıklarından şüphelendiğim için meloxicam ve ürik asit engelleyici önerdim zaten. Anlaşılan tedavi önermeden önce sizi ikna etmemiz gerekiyor. Nasıl ikna olursunuz bilmiyorum ama, ben o ilaçları laf olsun diye önermedim.
Bize, her dediğimize tabikii güvenmek zorunda değilsiniz. Siz kendiniz de araştırırsınız. Zira bizim de her zaman yanılma ihtimalimiz var. Müneccim değiliz sonuçta. Ama güven olmadan da süreç ilerlemez.
Olay ayağında yara var " krem süreyim geçsin" diyecek kadar basit değil. Tamam krem yüzeyin çabuk iyileşmesine yardım eder ancak kısa bir süre sonra yara tekrarlar. Çünkü bataklık kurumamıştır.
Yok hocam, size güveniyorum. Bu zamana kadar tavsiye ettiğiniz şeyleri elimden geldiğince uygulamaya çalıştım. Bilginize ve tecrübelerinize gerçekten değer veriyorum. Meloxicam'ı henüz kullanamamamın tek nedeni ilacı eczaneden temin edememiş olmam. Ayağınıda kötü görünce belki lokal olarak da sürüp iyi gelebilecek bir merhem varsa önereceğiniz, meloxicsm için eczaneye gittğimde onuda alayım diyeydi. Yani sorunu hem içten tedavi etmeye çalışırken dıştaki yaranında iyileşmesi ve kuşun hareletini kısıtlamaması içindi.
Bu hafta hem fırsat bulamadım aile işlerinden hem de yaklaşan KPSS sınavım nedeniyle yoğun şekilde ders çalışıyorum. İlk fırsatta eczaneye gidip ilacı temin edeceğim. İlacı kullanmaya başladıktan sonra da Pırpır'ın durumunu düzenli olarak sizinle paylaşacağım. Teşekkür ederim hocam.
Hocam birde Pırpır kuşumun kanat uçları jilet gibi. Kesiyor sanırım bunu neden yapıyor olabilir

Ekli dosyalar

• 20260801_020540.webp
    20260801_020540.webp
    525.6 KB · Görüntüleme: 2
  • 20260801_020556.webp
    20260801_020556.webp
    659.3 KB · Görüntüleme: 2
  • 20260617_000905.webp
    20260617_000905.webp
    567.3 KB · Görüntüleme: 2
Eğer ayağına basamama ağrı vs yoksa meloxicam almayın. Ama suda çözünecek formda bir ürik asit engelleyici mutlaka alın. Krem olarak da anti bakteriyel herhangi nir krem olabilir.
Ayağına basabiliyor hocam ancak bugün sanki basarken biraz zorlandı gibi geldi bana. Birkaç gün daha dikkatle gözlemleyeceğim. Eğer durum kötüleşirse Meloxicam'ı da temin edeceğüm. Alırsam kullanımını burada sizlere danışırım. Eczaneye gittiğimde mutlaka suya katılabilen sıvı formda bir ürik asit engelleyici almaya çalışacağım.
Ürik asit engelleyici sıvı formda ilaç konusunda önerdiğiniz bir marka vs var mı?
Ayağı için dediğiniz gibi antibakteriyel bir krem alacağım. Bu amaçla Teramisin uygun olur mu hocam, yoksa önereceğiniz farklı bir krem var mı?

Teramycin olur. Ürik asit engelleyici suda homojen dağılan formda olması yeterli markası önemli değil. Herhangi bir marka olur. Diyetini de düzenlemiş miydik ?
Diyeti konusunda : Yem miktarını kontrollü vermeye başladım. Daha net olması açısından bir şey sormak istiyorum. Elimde hassas terazi var. Yemi de bununla ölçerek vermemin daha doğru olacağını düşünüyorum. Sultan papağanları günlük ortalama kaç gram yem yemeli? Ben bugüne kadar hiç ölçerek vermemiştim. Ancak Pırpır tekrar kilo almaya başlayınca bu konuda daha dikkatli olmam gerektiğini düşündüm. Geçenlerde 123 gramdı, dün tarttığımda 128-129 gram çıktı. :/
Hareket etmesi için elimden geldiğince egzersiz yaptırmaya çalışıyorum. Uçma konusunda sorun yaşıyor. Ne zaman dışarı çıkarsam uçmaya çalıştığında duvara çarpıyor. O yüzden çok zorlamıyorum. Daha çok parmağımdan parmağıma atlatarak hareket ettirmeye çalışıyorum.
Şu an yarım dolu suluğunda, önerdiğiniz şekilde 10 damla Sedachol var.
Yumurta vermiyorum çünkü yağlı olduğu için çekiniyorum. Zaten iki sultanım da eve geldiklerinden beri yem dışında bir gıdaya alışamadılar. Muz ve farklı meyveleri de denemiştim ama hiç ilgi göstermediler. Bugün Sedachol günü.Yarın suyunu taze suyla değiştirdikten sonra elimde bulunan yeşil sebzelerden vermeye çalışacağım. Özellikle karaciğeri açısından daha faydalı olduğunu düşündüğünüz bir yeşillik veya sebze varsa onu da taze alıp düzenli vermeye çalışırım hocam.
Sude çözünen ürik asit engelleyici ilacı temin ettiğimde ayağı için de Teramisin alacağım hocam. Önerdiğiniz başka bir beslenme düzeni veya özellikle kaçınmam gereken bir gıda varsa memnuniyetle uygularım.🙏

Hocam carnispeed verin hemde sık sık. Gerekirse her gün. Gün içinde silme tatlı kaşığı yemi taksitle verin tek seferde değil. Aspur, yulaf, japon darısı ağırlıklı besleyin. Yumurtanın akını günlük çeyrek yumurta beyazı kadar verebilirsiniz. 15 gr verdikten sonra tekrar yazın düzenleriz diyetini. Uyandırılmış tohuma alıştırın mutlaka.

Son düzenleme:
gut gibi değil bence ancak;

tüyü içinde kemirme durumları, kafes küçüklüğü ve süreçte yıpranma kaynaklı gibi görünüyor.

Son düzenleme:
Hocam carnispeed verin hemde sık sık. Gerekirse her gün. Gün içinde silme tatlı kaşığı yemi taksitle verin tek seferde değil. Aspur, yulaf, japon darısı ağırlıklı besleyin. Yumurtanın akını günlük çeyrek yumurta beyazı kadar verebilirsiniz. 15 gr verdikten sonra tekrar yazın düzenleriz diyetini. Uyandırılmış tohuma alıştırın mutlaka.
Carni speedli sudan kilosu ideal olan kuş da içerse onun açısından sıkıntı olur mu zayıflama açısından?

Geri