Sultan Papağanları Cinsiyet ve Yaş tahmini verebilecek var mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ozankaran
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ozankaran

iyikus.com Üyesi
Merhaba arkadaşlar iyi eğlenceler, İyi hobiler dilerim!

Ben geçen hafta perşembe günü Sultan Papağanı çifti aldım PetShop bana biri erkek biri dişi olarak 1 çift verdi. Fakat kuşlarımı görenlerin hepsi ikisi de erkek diyor. Gerçekten bildikleri için mi söylüyorlar yoksa atıp tutuyorlar mı bilmiyorum. Bir forum da arkadaş sağolsun çok yardımcı oldu oda bitanesinin erkek olduğunu %100 söyledi ama bir diğer kuşum Pearl mı Cinammon mu ne onda kararsız kaldı. Ötüşünü takip edin dedi oradan anlaşılır. Resimlerini ekliyorum bilgi verirseniz çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• IMG-20210331-WA0004.jpg
    IMG-20210331-WA0004.jpg
    69.1 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG-20210331-WA0005.jpg
    IMG-20210331-WA0005.jpg
    56.2 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG-20210331-WA0006.jpg
    IMG-20210331-WA0006.jpg
    56.2 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG-20210331-WA0007.jpg
    IMG-20210331-WA0007.jpg
    53.9 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG-20210331-WA0008.jpg
    IMG-20210331-WA0008.jpg
    54.7 KB · Görüntüleme: 4
@Sultan Duman Grey mutasyon itibari ile erkek ne oluyor yanlış anlamayın papağanlara tam hakim değilim o yüzden merakımı ve bilgisizliğimi mazur görün☺️ Grey mutasyon ne oluyor yani kötü birşey mi?
Renk şekli demek mutasyon. Grey hali renk değişmemiş hali aslında. Mutasyonsuz bir renk. Greylerin dişilerinde yüz sararmaz. Onu direk tahmin edebiliyoruz. Kötü bir şey değil.

Oyla 0
@Sultan Duman Grey mutasyon itibari ile erkek ne oluyor yanlış anlamayın papağanlara tam hakim değilim o yüzden merakımı ve bilgisizliğimi mazur görün☺️ Grey mutasyon ne oluyor yani kötü birşey mi?

Nasıl ki muhabbet kuşları doğal yaşamlarında mutasyona uğramadıkları için yeşil renkteler; sultan papağanlarının da doğada bulunan rengi gri. Benim de sultan papağanım var hatta, o da gri. Normal grey diye geçiyor mutasyonun tam adı. Normal grey mustasyonları, erkek mi dişi mi ayrımının en rahat görülebildiği mutasyondur. Yetişkinliğe geçmiş bir erkek normal grey ile dişi normal grey rahatlıkla ayırt edilebilir.

145141.jpg

Fotoğrafta da görüleceği üzere; sağdaki erkek, soldaki de dişidir. Erkek sultan papağanlarının yetişkinliğe erdiklerinde yüzleri sapsarı olur (normal grey mutasyonu için konuşuyorum), yanaklarındaki turunculuk iyice kırmızılaşır. Kanat ve kuyruk tüylerindeki sarı benek ve çizgileri kaybeder.

Fotoğrafta solda yer alan papağanın fark edeceğiniz üzere yüzü bariz ölçüde gri tüylerle kaplıdır (bebekliklerinde de normal grey sultan papağanlarının yüzleri yetişkin ve dişi sultan papağanları gibi görünür örneğin), kuyruk tüylerindeki sarı çizgi ve benekleri korurlar.

O yüzden dedim; normal grey mutasyon olduğu için kuşunuz, yanılmaya ihtimal vermeyecek ölçüde cinsiyeti erkek diye. Bence en güzel renklerin kombine olduğu mutasyonlardan biri hatta. Ben bazen palyaçoya benzetiyorum yüzlerini; sarı yüz kırmızı yanaklar vesaire ?

Oyla 0
@Hosmanoglu ve @Sultan Duman değerli yorumlarınız ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Peki o zaman ben Pied diye tabir ettiğimiz kuşumu değiştireyim değiştirirken de grey sultan alayım dikkat etmem gereken şey grey'in yüzü komple gri kaplı ve grilik üzerinde kırmızı benek varsa ve kuyruk tüylerin de hafif benekli sarılık varsa dişidir onu alayım doğru anlamışım değil mi?☺️

Oyla 0
@Hosmanoglu ve @Sultan Duman değerli yorumlarınız ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Peki o zaman ben Pied diye tabir ettiğimiz kuşumu değiştireyim değiştirirken de grey sultan alayım dikkat etmem gereken şey grey'in yüzü komple gri kaplı ve grilik üzerinde kırmızı benek varsa ve kuyruk tüylerin de hafif benekli sarılık varsa dişidir onu alayım doğru anlamışım değil mi?☺️

@Hosmanoglu hocamın da dediği gibi sağlıklı olması yeterlidir. Tabii, bu defa dişi olması konusunda yanılmak istemiyorsanız evet normal grey dişi alabilirsiniz. Tarif ettiğiniz özellikler de doğrudur. (y)

Oyla 0
@Sultan Duman evet yanılmak istemiyorum Pied olan kuşumu vermek istemiyorum açıkcası o daha insana yakın gibi grey çok kaçıyor ama grey kafesteyken Pied bazen tv üstüne konuyor yanına gidiyorum bir birimize bakıyoruz ben konuşurken o kafasını sallıyor yada ağzını açıp kapatıyor. Eşim Pied olanı vermeyi hiç istemiyor ama Pied de dişi ayrımını nasıl yaparım bilmiyorum nelerine alırken dikkat etmeliyim hiç bilmiyorum ilk Sultan kuşlarım bunlar.

Oyla 0
@Sultan Duman evet yanılmak istemiyorum Pied olan kuşumu vermek istemiyorum açıkcası o daha insana yakın gibi grey çok kaçıyor ama grey kafesteyken Pied bazen tv üstüne konuyor yanına gidiyorum bir birimize bakıyoruz ben konuşurken o kafasını sallıyor yada ağzını açıp kapatıyor. Eşim Pied olanı vermeyi hiç istemiyor ama Pied de dişi ayrımını nasıl yaparım bilmiyorum nelerine alırken dikkat etmeliyim hiç bilmiyorum ilk Sultan kuşlarım bunlar.

Eğer pied kuşunuza alıştıysanız normal grey'i verip, yine normal grey bir dişi alabilirsiniz. İlla ki aynı mutasyon olmasına; yani pied erkek ve pied dişi eşlemesine ihtiyaç yok. Dediğim gibi, yetişkin bir normal grey dişi mutasyon itibariyle normal grey erkekten ayırt edilebilir.

Tabii yavru olmamasına dikkat edin. Yavru iken normal grey kuşlar birbirine benzer. Yavru bir normal grey (erkek ya da dişi olduğu fark etmeksizin), yetişkin bir normal grey dişi ile aynı tipte olabilir. Kanatlardaki beneklerde farklılık olabiliyor yavruyken (yine normal grey mutasyon için konuşuyorum) ama bu yine de kesin bir yaklaşım olmaz cinsiyet ayırt etmede.

Oyla 0
Eğer pied kuşunuza alıştıysanız normal grey'i verip, yine normal grey bir dişi alabilirsiniz. İlla ki aynı mutasyon olmasına; yani pied erkek ve pied dişi eşlemesine ihtiyaç yok. Dediğim gibi, yetişkin bir normal grey dişi mutasyon itibariyle normal grey erkekten ayırt edilebilir.

Tabii yavru olmamasına dikkat edin. Yavru iken normal grey kuşlar birbirine benzer. Yavru bir normal grey (erkek ya da dişi olduğu fark etmeksizin), yetişkin bir normal grey dişi ile aynı tipte olabilir. Kanatlardaki beneklerde farklılık olabiliyor yavruyken (yine normal grey mutasyon için konuşuyorum) ama bu yine de kesin bir yaklaşım olmaz cinsiyet ayırt etmede.
İnceleme yazınızı bekliyorum.

Oyla 0
Merhaba arkadaşlar,
Kuşları geri götürdüm test yapıldı kuşlara, Grey Kuşum erkek ve Pied erkek dediğimiz kuşum dişi çıktı. Onlar da kuşlara biraz zaman verin bir birlerine alışsınlar dediler eğer olurda yan yana gelmez çift gibi davranıp bir birleriyle öpüşmeyip kaşımazlarsa 3 hafta sonra getirin değiştiririz dediler.

Oyla 0
Merhaba arkadaşlar,
Kuşları geri götürdüm test yapıldı kuşlara, Grey Kuşum erkek ve Pied erkek dediğimiz kuşum dişi çıktı. Onlar da kuşlara biraz zaman verin bir birlerine alışsınlar dediler eğer olurda yan yana gelmez çift gibi davranıp bir birleriyle öpüşmeyip kaşımazlarsa 3 hafta sonra getirin değiştiririz dediler.
DNA testi mi yaptırdınız?

Oyla 0
Geri