Sultan Papağanları Sultan Papağanlarında Çığlık Atma Sebebi

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Sultan Papağanlarında Çığlık Atma Sebebi
Papağanlar genelde yüksek sesle bağırarak bizlere veya etrafındakilere bir şeyler anlatma çabasındadırlar. Çığlık günlük olarak uzun bir süre boyunca aşırı derecede artarsa, en sabırlı ve uzun süre kuş besleyen sahibi bile sinirlenebilir, bu gürültüden bunalabilir. Bu davranışa karşı ilk savunma hattımız kuşların neden seslerini kullandıklarını anlamak ve normal ve anormal seslendirme arasındaki farkı tanımaktır.

Çığlık gibi gürültülü sesler, kuşunuzun bir duruma karşı cevabıdır ve bize bir mesaj iletmek için kullanırlar. Bu sesi yabani kuşlar ve evcil olarak baktığımız kuşlar hayatta kalmak için bir araç olarak kullanırlar. Bu sesler maalesef davranışınız doğal bir parçasıdır.

Korku, hayal kırıklığı, hoşnutsuzluk, çaresizlik ve mutsuzluk mesajlarını iletirken genelde yüksek tonda ve tekrarlanan sesler, çığlık atma meyillidirler.
Ne yazık ki çığlık atan kuş mutlu bir kuş değildir ve bu mutsuzluk durumu kuşunuzun gerçek ses tonuna da yansıyabilir.
3530
Gerçek ses tonundan kastım gün içinde yüksek sesle şarkı söylemek, gün doğumu ve gün batımında cıvıl cıvıl cıvıl cıvıl cıvıl konuşmaları normal ötüşleridir. Dışarıdaki vahşi kuşları dinleyerek onlarında çığlık attıklarını ya da yüksek sinyaller verdiklerini görebilirsiniz. Örneğin serçeler ya da güvercinler sabahları yemek yemeye toplanırken ve akşamları sığınma durumuna geçtikleri süreler en aktif ve ötüşlü zamanlarıdır. Aynı şekilde evcil kuşlarımız da farklı değildir ve güneşin doğuşundan batışında kadar ötüm halindedirler. Yabani kuşlar da, sürünün diğer üyeleri ile temas halinde kalmaları için gün boyunca birbirlerine seslenirler. Bu sürü arama olarak bilinir. Evcil kuşlarımız, bizlerle iletişimde kalmak için çağrı yapacaklardır. Eğer odadan çıkarsanız, kuşunuz sizi bulmaya çalışırken çığlık atabilir. Bu normal bir durumdur ancak onu tamamen terk etmediğini anlaması gerekir. Bu nedenle çığlık devamlı hale gelir ise anlayabileceği işaretler yapmalısınız bu süreçte. Örneğin ıslık, belirli kelimeler...

Çığlık atmasına neden olan diğer sebepler: Yabani kuşlar da korktuklarında veya tehlikeyi algıladıklarında çığlık atıyorlar. "Alarm çağrısının" amacı, diğer sürü üyelerini bu tehlikeye karşı uyarmaktır. İçgüdüsel bir davranıştır ve hayatta kalmak için bir uyarıdır. Eğer kuşunuz evinizde bir yabancı veya tehlike olarak algıladığı bir şeyden korkuyor ise, onun da çığlık atması normaldir. Papağanınızın çok etkili bir "bekçi kuşu" olduğunu, işten eve geldiğinizi duyunca çığlık attığını çoktan fark etmiş olabilirsiniz.

Onların korkması için illa hareketli bir şey olmak zorunda değil. Oda yeni asılan bir posterden bile korkup çığlık atabilirler. Papağanlar, küçük hayvanların veya çocukların ani hareketlerinden, derin seslerden, çığlık atan veya bağıran insanlardan, yüksek sesle müzik veya televizyonlardan, kapıların çarpılmasından, havlayan köpeklerden, gök gürültüsü, havai fişekler, dış mekan seslerinden ve nadiren de yabani kuşların seslerinden korkup çığlığa yöneldiği fark edilmiştir. Korkunun yanı sıra bir çığlık atağı yaratacak başka nedenler de var. Uzun saatler boyunca sıkılmış veya hiç bir zaman kafesten çıkarılmayan kuşlar, aşırı heyecanlı kuşlar, huysuz, iyi uyku alamayan kuşlar, kafes arkadaşı kaybetmiş yas tutanlar ve gün boyu evde yalnız kalan tek kuşlar da çığlık atabilir. Tüm bu durumlarda, belirli miktarda çığlık beklenir ve bu normaldir.

Çığlığı güçlendirerek ötme, papağan ve sürü davranışına özel bir durumken, evcil bir kuşun bütün gün çığlık atması normal değildir. 1 papağan çığlık atarsa, diğer papağanların da çığlık atmayı öğrenmesi muhtemeldir. Bir papağan dikkatinizi çekmek için aşırı çığlık atmayı öğrendiğinde çığlık atmak bir davranış sorunu haline gelebilir. Aşırı sesleşmeye tepkimiz, bu davranışın alışılmış bir sorun haline gelip gelmeyeceğini belirleyecektir. Neyin başında ya da ne yaparken çığlık attığını belirlemek, mümkünse kaynağı ortadan kaldırmak veya kuşu kaynağa yavaşça hassaslaştırmak mümkündür.

Çığlık açık havada yabani kuşları görmekten kaynaklanıyorsa, kafesi pencereden uzaklaştırmalısınız. Kuşun odasındaki havlayan bir köpek varsa ve bundan dolayı çığlık atıyorsa, köpeği kuşun odasına almamanız gereklidir. Kuş besleyenlerin çoğu bu davranışların asla ödülendirilmemesi konusunda hem fikirler. Çığlık atma gibi olumsuz davranışları sergilediklerinde ödülsüz bırakıp aldırış etmemek gerekirken; sessiz olma, oynama, hile yapma, konuşma veya şarkı söyleme durumlarında ise olumlu bir dönüt vererek ödüllendirmeniz gereklidir. Kuşunuz, çığlık atmak için verilen herhangi bir tepkiyi ödül olarak algılayabilir. Eğer kuşunuz çığlık atarsa ve odaya koşarsanız ya da kafesinden çıkarsanız veya çığlık attığında ona bağırıp sakinleşmesi için bir dönüt verirseniz bunu alışkanlık haline getirip kullanmaya başlayabilir. Tabi bu çığlık durumunu iyi analiz etmeli ve acil durum, kavga ve ya yaralanma/canı acıma durumlarında hemen müdahale etmelisiniz.

Kuşunuzun evde olduğunuzu bildirmek için kuşunuzun tanıdığı bir kelime veya ıslığı ara ara kullanın. Odadan çıkarken sürü çağrınızı kullanın, böylece kuşunuzu nerede olduğunuzu bilir. Bağırmak, cezalandırmak, öfkeyle karşılık vermek, kafes tellerine elinizi sürtüp ses çıkartmak veya diğer olumsuz tepkiler, kuşunuzun size duyduğu güvene zarar verecektir. Kuşunuz çığlık atarken gittiğinizde onunla sesli iletişim kurun ama aktif bir harekete geçmeyin. Çığlığı görmezden gelin ve sustuğunda kuşunuz dikkatini çekecek dönütler sağlayın. Ardından odadan çıkın ve kuşunuz çığlık atmayı bırakana kadar bir süre geri dönmeyin. Bunu bir çok kez tekrarlayarak unutmasına ya da azaltmasına yardımcı olabilirsiniz. Oyuncaklarıyla oynayan, cıvıl cıvıl konuşma veya ıslık sesi gibi hoş sesler çıkartan kuşunuzu ödüllendirmeyi ve övmeyi ihmal etmeyin. :)

Kafesi kapılardan uzak tutun ve güvenli olduğunu düşündüğünüz bir köşeye yakın ve duvara yaslı halde konumlandırın kafesinizi. Eğer gerek var ise kafesin arkasını örtün ki kuşunuz korktuğu zaman geri çekilecek bir yere sahip olsun. Eğer misafir gelme durumu olduğunda yoğun gürültü olursa kısa süreli odasının değiştirilmesi gürültüyü azaltacaktır.
3531
Kuşunuzla ilgilenecek zamanınız olmadığında ya da pek havanızda olmadığınızda diyelim ev işlerinizi yaparken kuşunuzu yanınıza alarak az da olsa ilgilendiğini düşündürtebilirsiniz. Bu süreçte güvenlik önlemlerini almanız gerekli tabi. Örneğin çamaşır katlama, kitap okuma gibi aktiviteleri yaparken onunla da ek zaman geçirebilirsiniz. Oyun alanları inşa ederek zaman harcamasını da sağlayabilirsiniz. Buda onları çok mutlu edecektir. Dilerseniz internetten hazır alanlar satın alabilirsiniz.

İstisnalar: Bazen çığlık göz ardı edilmemelidir. Gece çığlıkları, telden tele zıplamalı, gürültülü korkular, sıkışma durumları olduğunda yaptıkları çığlıklar vb. gibi durumlarda beklemeden müdahale edilmelidir. Eğer evde yoksanız mutlaka geldiğinizde onları selamlamayı ve az da olsa ilgi göstermeyi unutmayınız. Bizler gibi üzüntüleri yaşayan canlılar oldukları için eşini ya da arkadaşını kaybeden kuşlar da yoğun ilgi beklerler.

Ek olarak sinek gibi böceklerden hiç hoşlanmadıkları için onlara tepki olarak da bağırabilirler.
Biraz uzun bir yazı oldu ama iyi oldu. :)
Eklemek istediğiniz durumları da yorumunuzda belirterek bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

iyikus.com
 

Lily Luna

Yeni Üye
Katılım
10 Ağu 2019
Mesajlar
1
Yaş
23
Konum
İstanbul
Merhaba size bir konuda danışmak istedim. Papağanım normalde sakindi ama bu sabah kanadına dokundukça acıyla çığlık atmaya başladı ve sadece birinde bu sorun var sizce sorunun nedeni ne olabilir en kısa zamanda yanıtlarsanız sevinirim. İyi günler
 

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Merhaba size bir konuda danışmak istedim. Papağanım normalde sakindi ama bu sabah kanadına dokundukça acıyla çığlık atmaya başladı ve sadece birinde bu sorun var sizce sorunun nedeni ne olabilir en kısa zamanda yanıtlarsanız sevinirim. İyi günler
merhaba, bir tüy düşürmüş ve gelişim aşamasında ise bunu yapabiliyor ya da bir yere takmış, kanlanmış bir tüy olabilir. Genelde bu tarz durumlarda rahatsız oluyor. Birde güven sorunu oluşmuşsa eğer o şekilde sevmenizde çığlık atabilir.
 
Üst