Muhabbet Kuşları Temel Muhabbet Kuşu Mutasyonları

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Temel Muhabbet Kuşu Mutasyonları

  • Normaller (Normals)
  • Sarı Yüzlüler (Yellowfaces)
  • Çekinik Parçalılar (Recessive Pieds)
  • Baskın Parçalılar (Dominant Pieds)
  • Clearflight Baskın Parçalılar (Clearflight Dominant Pieds) (*)
  • İkizfaktör Baskın Parçalılar (Doublefactor Dominant Pieds)
  • Albinolar (Albinos)
  • Sarı Yüzlü Albinolar (Yellowface Albinos)
  • Lutinolar (Lutinos)
  • Siyah-Gözlü Tek Renk (Dark-Eyed Clears) (*)
  • Opaller (Opalines)
  • Pullular (Spangles)
  • Gri Kanatlılar (Greywings)
  • Saydam Kanatlılar (Clearwings) (*)
  • Soluk Renkliler (Dilutes) (*)
  • Tarçın Renkliler (Cinnamons)
  • Çizgili Kanatlılar (Lacewings) (*)

Normaller (Normals): Orijinal yani vahşi doğadaki muhabbet kuşlarının rengi resimdeki gibidir. Vücut koyu yeşil, yüz parlak sarı ve kuyruk koyu mavi renktedir. Başın gerisinden arkaya doğru uzanan ve kanatların üzerinde de bulunan siyah çizgiler vardır.
normalmuhabbet.jpg

Eleme yöntemiyle yapılan üretim sonucunda yeşil renkten farklı olarak farklı renk tonlarında “normal” muhabbet kuşları görmek de mümkündür. Vücuttaki çizgilerin dağılımı aynı olmakla birlikte mavi, gri ve menekşe gibi farklı renklerde muhabbet kuşları da vardır. Yeşil renkli (yeşilin farklı tonları) kuşlarda yüz rengi sarı olurken mavi renkli kuşlarda da genellikle beyaz olmaktadır.

Sarı Yüzlüler (Yellowfaces): Genellikle mavi renkli muhabbet kuşları beyaz yüzlüdür ve yeşil renkli muhabbet kuşları sarı yüzlüdür. Buna rağmen bazen sarı yüzlü mavi (ya da gri) muhabbet kuşları görmek mümkündür ve bu muhabbet kuşları sarı yüzlü maviler (ya da griler) olarak nitelendirilirler. Sarı yüzlü muhabbet kuşlarının iki tipi mevcuttur.

Yellowfaces.jpg
Sarı Yüz muhabbet kuşunun 2 alt türü mevcut;
sariyuzmuhabbetkusu.gif

1. Tip Sarı Yüzlü

Bu kuşlar mavinin (griler de dahil) tonlarında olup sarı yüzlüdür.

2. Tip Sarı Yüzlü
Bu kuşlar aslında mavi renkli olup sarı yüzlüdür. Bu kuşlardaki farklılık vücudun kalanında sarı renkteki artış yüzündenmuhabbet kuşlarının açık yeşil renge nazaran daha kesin ve koyu yeşil bir renkte görünmeleridir. (Çocukken sarı ve mavi rengi karıştırmanın yeşil rengi ortaya çıkardığını öğrendiğinizi hatırlayın)

Çekinik Parçalılar (Recessive Pied) : Herhangi iki parçalı muhabbet kuşu tam olarak birbirine benzemez. Normal muhabbet kuşlarından farklı olarak, çekinik parçalı muhabbet kuşlarının gövdelerinde 2 renk vardır. Genel olarak bu renkler maviyle beyazın karışımı ya da yeşille sarının karışımıdır. Bu renkler görünüş olarak benekli beneklidir ve belli bir düzene uymazlar. Ayrıca kanat çizgileri düzensizdir. Normal muhabbet kuşlarından farklı olarak çekinik parçalılarda göz çevresindeki iris halkası görülmez. (iris halkası yavru muhabbet kuşlarında 12 aylıktan itibaren ortaya çıkan gözün irisi çevresindeki açık renkli halkadır.) Çekinik parçalılarla ilgili ilginç bir durum da erkek olanları olgunlaştıklarında cere rengi mavi değil pembe olur.

cekinikmuhabbet.jpg
Baskın Parçalılar (Dominant Pied ) : Baskın parçalı muhabbet kuşları karakteristik olarak çizgilerinin üzerinde kafalarının arkadasında, orta kısmın sağına doğru benek/lekelere sahiptir. Çekinik parçalılar gibi gövdeleri iki renklidir. Bazen karınlarının üzerinde başka bir renkle ayrılan şerit bulunur. Baskın parçalı muhabbet kuşları iris halkasına sahiptirler ve erkekler normal muhabbet kuşları gibi mavi cere rengine sahip olurlar.
dominantparcalimuhabbet.jpg

İkiz Faktör Baskın Parçalılar (Doublefactor Dominant Pieds ): Bu muhabbet kuşları çekinik parçalı muhabbet kuşlarının ki gibi çizgilere sahiptir. Bazen vücut renkleri tamamen tek bir renkten oluşur. (Kafa da aynı renk) İkizfaktör baskın parçalı muhabbet kuşları iris halkasına sahip olurlar. Çekinik parçalılar gibi bu mutasyonda da erkekler bazen mavi yerine pembe cereye sahip olurlar.
doublefactor.JPG

Albino (Albino ) : Albino muhabbet kuşları kırmızı gözlü ve beyaz renklidir. Bu mutasyonda erkek muhabbet kuşları mavi yerine pembe cere rengine sahiptir. Parlak ışık altında albinolar bazen açık mavi veya yeşile boyanmış kanat tüylerine sahipmiş gibi görünürler.
albinomuhabbet.jpg

Sarı Yüzlü Albinolar (Yellowface Albino ): Bu muhabbet kuşları beyaz (ya da soluk sarı) renklidir ve yüz rengi açık sarıdır. Gözler kırmızı renklidir. Bu muhabbet kuşlarına "Creamino" da denir.

sariyuzalbino.jpg
Lutino (Lutino): Lutino muhabbet kuşları sarı renklidir ve genellikle yanaklardaki yamalar ve uzun kanat tüyleri beyaz renklidir. Bu mutasyonda erkek muhabbet kuşları mavi yerine pembe cere rengine sahiptir.
lutinomuhabbet.jpg

Siyah Gözlü Tek Renk (Dark-Eyed Clear): Siyah gözlü tek renk muhabbet kuşlarının albino ve lutino muhabbet kuşları gibi vücudunun tamamında tek bir mevcuttur fakat kırmızı göz yerine diğer muhabbet kuşlarında ki gibi koyu renkli gözleri vardır.
Dark-Eyedclear.jpg
Opal (Opaline): Opal muhabbet kuşları sadece kanatlarında çizgilere sahiptir ve kafalarında veya sırtlarında çizgi yoktur. (Kafanın arka tarafında soluk renkli çizgiler gözükse de bu çizgiler kanatlardaki gibi belirgin değildir.) Opal muhabbet kuşlarının büyük çoğunluğu dişidir.
Opalinemuhabbet.jpg
Pullu (Spangle): Muhabbet kuşlarının büyük çoğunluğunda kanatlardaki çizgilerin kenarları koyu renklidir. Pullu muhabbet kuşlarında ise kanat çizgileri geriye doğru uzanmaktadır ve saydam kenarlı koyu rentedir.

spanglemuhabbet.jpg
Gri Kanatlı (Greywing): Gri kanatlı muhabbet kuşları adından da anlaşılacağı gibi kanatlarının üzerinde siyah yerine gri çizgilere sahiptir. Ayrıca vücut renkleri normalden %50 daha açıktır.

greywingmuhabbet.jpg

Saydam Kanatlı (Clearwing): Saydam kanatlı muhabbet kuşlarını gri kanatlı muhabbet kuşları ile karıştırmak çok kolaydır. Farklılık ise saydam kanatlı muhabbet kuşlarında muhabbet kuşunun vücut rengi daha belirgindir.

21ed0d_89d6841e10fe413397426ea406454668-mv2.jpg

Soluk Renkli (Dilute): Soluk renkli muhabbet kuşları çok açık renkli çizgilere ve vücut renklerine sahiptir.
Dilutebudgie.jpg

Tarçın Renkli (Cinnamon): Tarçın renkli muhabbet kuşları sırtlarında siyaha nazaran kahverengi renkli çizgilere sahiptir. Tarçın renkli muhabbet kuşlarının büyük çoğunluğu dişidir. (ortadaki)
cinnomonmuhabbet.jpg
Çizgili Kanatlılar (Lacewings): Çizgili kanatlı muhabbet kuşları albinolar (kırmızı gözlü ve beyaz renkli) ya da lutinolar (kırmızı gözlü ve sarı renkli) gibi görünürler. Farklı olarak bu muhabbet kuşları kahverengi çizgilere ve kahverengi kuyruk tüylerine sahiptir. Aşağıdaki kuş sarı renkli çizgili kanatlı muhabbet kuşudur ve görebileceğiniz gibi soluk kahverengi çizgilere ve kuyruğa sahiptir.
21ed0d_2ed974cb118e473c851c0cdc884ef67f-mv2.jpg
21ed0d_e7a0c4c1cde9488d8eeec0c701e3b428-mv2.jpg
 

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Fotoğraflar atarsan Rüştü hocam bakarım (tabi ayrı konuda).
 
Üst