Tırnak problemi.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Enes153
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Enes153

Forum Sakini
Merhaba.Erkek sultan papağanımın ön parmağında ki tırnak biraz fazla uzamış.Zaten uzamasın diye kalın tünek kullanıyorum. 1 tl çapından biraz daha küçük fakat yeterli gelmiyor sanırım.Aynı kafeste dişi kuşun ki kısa kalmış.Ayak büyüklüklerinden dolayı olabilir mi?Daha kalın bir tünek yaptırsam durum düzelir,tırnak kendiliğinden kısalır mı kestirmem mi lazım.Yoksa törpülü tünek mi almalıyım?

Hocam çevirilerden kaynaklı olsa gerek bir yanlış anlaşılma var Türkiye genelinde. Ahşap tünek değil gerçek kabuklu ağaç dalları bu işlevi görüyor. Ek olarak kuşunda öz bakımını kendisi yapması lazım zaman zaman. Ahşap tünek bu konuda çok düşük oranda destek sağlıyor ancak ayak sağlığı için en iyisidir. Eğer tırnak yön değiştirmeye başlarsa uzamadan dolayı müdahale etmelisiniz.

Hocam kalın tünek tırnağı törpülüyor diye duyduğum için öyle kalın aldım.Çok aşırı değil ama uzuyor garip olan erkeğin ki uzuyor dişinin ki sabit duruyor erkeğin ayakarı büyük ondan törpülüyemiyor olabilir.Törpülü tünekler hakkında ne dersiniz kafesin köşesine bir yere koysam sorun yaratır mı?Ayak sağlığı açısından.Elim ile kesemem zaten elime dahi alamam ele alışkın değiller.Nasıl çözebilirim.Aşırı sorun değil ama ben önlemimi alayım uzamış çünkü normalden uzun biraz daha uzarsa sıkıntı yaratır.

Törpülü tünekler endüstriyel bir hata bana göre. Asla tercih edilmemeli, bir de tırnak kesim işlemi çok kolay. Ayda 1 ya da 2 ayda 1 kez kesmek yeterli geliyor. 1 dklık bir işlem :)
Böbrek ya da karaciğer sorunları olan kuşların daha hızlı gaga ve tırnakları uzuyor. Tabi bunu gözle anlamak mümkün değil bu nedenle veterinere danışmak lazım.
Bu tip sorunları olmayan bir kuşumda da benzer bir sorun var. Sorun demiyorum aslında gelişmesi de güzel bir yandan. Beslemeyle mi alakalı dediğim zamanlar oluyor ara ara

Törpülü tünekler endüstriyel bir hata bana göre. Asla tercih edilmemeli, bir de tırnak kesim işlemi çok kolay. Ayda 1 ya da 2 ayda 1 kez kesmek yeterli geliyor. 1 dklık bir işlem :)
Böbrek ya da karaciğer sorunları olan kuşların daha hızlı gaga ve tırnakları uzuyor. Tabi bunu gözle anlamak mümkün değil bu nedenle veterinere danışmak lazım.
Bu tip sorunları olmayan bir kuşumda da benzer bir sorun var. Sorun demiyorum aslında gelişmesi de güzel bir yandan. Beslemeyle mi alakalı dediğim zamanlar oluyor ara ara
Hocam karaciğer sorunu olan bir sultan papağanı beslemiştim önceden.Kuş aşırı yıpranmış görünüyordu,Tüyleri porsumuştu Yaşlıydı aynı zamanda bunun da etkisi olabilir.Çok sarı tüyler.aşırı gelişim göstermiş ayak,tırnak,gaga vardı.Tüy açısından sorunsuz keyfi gayet yerinde.Beslenmeye de dikkat ediyorum.Vitaminlerini de aksatmıyorum.Yani karaciğer yada böbrek sorunu olduğunu düşünmüyorum aynı şekilde dışkıdan böbrek sıkıntısı tespit edilebilir sanırım hiç gözlemedim kötü bir dışkı daha.Fakat sorun sanırım.Gelişim dediğiniz gibi.Tırnaklaeı sorun çıkartmıyor onun için farkındayım.Artık uzamıyor da sanırım.Galiba böyle kalması onun için iyi olacak.Tırnak kesimi zor değil ama benim kuşum için zor🙂Tabi yine de sağlık için veterinere götürür öyle de kestiririm sıkıntı yok ama sanırım çok uzun değil ben yine de foto ekliyeceğim siz karar verin ona göre gereken neyse yaparım🙂

Geri