Tuvalet Eğitimi

Taha Aktaş 

Yönetici
Moderatör
Katılım
11 Ara 2020
Mesajlar
2,312
Çözümler
56
Konum
Bolu
1622908831936.png

Papağanları iyi tanımayan kişiler genelde bu eğitimi duyduğunda "hadi canım.." der. Papağanlar bir davranış kalıbını "mantığıyla" öğrendiklerinde, öğrendikleri diğer mantık kalıplarıyla anlamlı bir ilişki kurarak yeni anlatım dilleri geliştirebilirler. Burada bizim görevimiz, "onun ne anlatmaya çalıştığını" bir zahmet anlamak.

Netice itibariyle, papağanlara tuvalet eğitimi verilebilir. Ama bu eğitim, tuvaleti şuraya yap, buraya yapma türü otomat bir eğitim değildir. Papağanlar tuvaletlerini bir süre tutabilirler ama eninde sonunda bir yere yapmak zorundadırlar. Bilhassa uzun süre takıldıkları, kondukları mekanlara tuvaletlerini yapmaları çok normaldir. Ayrıca bazı durumlarda tuvaletlerini tutmaları mümkün değildir; korku, heyecan, üşüme, ani hava değişiklikleri, hastalık zamanları vs. gibi. Yani tuvalet eğitimi verilmiş bir kuş, bir daha gömleğinize yıvışık, sıcak ve sulu bir hediye bırakmayacak diye bir şey yok. :) Tuvalet eğitimi sadece kuşunuzun sağa sola kaka yapmasını "belli ölçüde" azaltacaktır, o kadar..

Tuvalet eğitiminin iki aşaması vardır; birinci aşama sizinle ilgilidir, ikinci aşama kuşunuzla ilgili. Kuşunuza tuvalet eğitimi vermeden önce kendinize bir eğitim vermeniz gerekir. Birinci aşamada kuşunuzla ilgili şunları öğrenmeli ve bilmelisiniz:

- Kuşunuz ortalama ne kadar zamanda bir tuvaletini yapıyor? 10 dakikada bir? 20 dakikada bir? 40 dakikada bir? Saat tutup gözlem yapmanız gerekir bunu öğrenmek için. Genelde kuşun boyutları arttıkça tuvalet yapma süresindeki aralık da artar. Muhabbet kuşları on dakikada bir tuvalet yapabilirken (küçük oldukları için bağırsakları daha kısadır ve hızlı çalışır), afrika griler yarım saat de bir yapabilir. Süre ne kadar kısaysa, tuvalet eğitimi vermek de o kadar zordur. Bunun nedeni kuşun öğrenememesi değildir. Örneğin tuvalet eğitimi olan bir muhabbetin üstünüze kaka yapmaması için dakika başı kafesine gitmesi gerekebilir ve kuş bu durumdan bir süre sonra sıkılır, yada baştan öğrenmeyi reddeder.

- Kuşunuz tuvaletini yapmadan önce ve yaparken nasıl hareket ediyor? Her kuşun kendine göre bir davranış kalıbı vardır. Mesela benim kuşum kaka yapmadan önce hafifçe kabarır, sağına soluna bakınır. Bu ufak davranışlar bana "kaka yapmaya hazırlanıyor" mesajını verir. Sizin kuşunuzda tuvalet yapmadan bir kaç saniye önce bir takım davranışlar yapıyor olmalı. Bu davranışların hemen ardından tipik "ıkınma" pozisyonu gelir. :) Ve bom!

- Papağanınızın sizin vücut dilinizi çok iyi okuyabildiğini bilmelisiniz. Ve ona bir şey öğretmenin yolunun "davranışlarınız ve mimiklerinizle mümkün olduğunu" öğrenmelisiniz. Birbirinizle vücut diline bağlı bir ilişki henüz yoksa, tuvalet eğitimi vermeden önce bu bağı kurmaya çalışmanız gerekir. Bir papağana "işte şu" diye bir şey göstermenin yolunun, bazen sadece "bir papağana, bir de gösterilen şeye bakmak olduğunu" öğrenmiş olmanız gerekli. Ayrıca yüz ifadeleriniz onun anlayacağı türden olmalı. Stoik bir bakış ve robot gibi ifadesiz bir ses tonuyla onunla diyaloğa giremezsiniz. Belki duygularınızın hiçbir şekilde diğer insanlara belli edilmemesi gereken distopik bir ortamda çalışıyorsunuz, ne olursa olsun eve geldiğinizde papağanınızın karşısında bu rolü sürdürmemeniz gerekli. Heyecanınız, neşeniz, üzüntünüz, hayal kırıklığınız, memnuniyetiniz vs. bütün duygularınız yüzünüzden anlaşılmalı! Çünkü papağanınızla diyalog kurmanızın en sağlam yolu bu! Zorluk çekenler ayna karşısına geçip çalışma yapabilir. :)

- Elbette papağanınıza üzgün üzgün bakarak ona her şeyi anlatamazsınız. Papağanınız üzgün bakışlarınızı fark eder, bir ona bir de bacağınızdaki sıcak ve sulu kakaya bakıyorsunuzdur ve şunu düşünür. "Hmm, sanırım bacağını bombalamam onu üzdü. Ama.. ne yapabilirim ki??" Evet, bacağınıza bom yapılmasından hoşlanmadığınızı ona anlattınız ama ona bir alternatif sunamadığınız sürece üzgün bakışlı, bacağı kakalı bir ebeveyn olma durumunu sık sık yaşamaya devam edersiniz. :) Mimiklerle papağanınızı eğitmeye hazır hale getirirsiniz ama eğitemezsiniz. Ona anlayacağı türde bir davranışla derdinizi anlatıp "şunu yap" demeyi öğrenmelisiniz..

1622908945247.png 1622908968224.png

Bundan sonra ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

Aslında ikinci aşama çok basit. Olay birinci aşama bitiyor. İkinci aşama daha çok "şunu yap" demek için papağanca bir davranış serisi oluşturmaktan ibaret.

Öncelikle nereye bom yapılmasının sizin için uygun olduğunu belirleyin. Eğitim sırasında buna karar veremezsiniz, eğitimden "önce" ne isteyip istemediğinizi bilmeniz gerekli. Örneğin T sopası bombalamaya son derece uygun bir yer. Örneğimizi bunun üzerinden verelim.

Küçük, çevrede onun dikkatini dağıtacak eşyaların ve insanların olmadığı bir oda seçin ve T sopayı buraya götürün. Kuşumuzu T sopasına koyalım. Şimdi onunla konuşun ve tuvaletini yapana kadar biraz takılın. Tuvaletini yaparken "BOM!" deyin yada keyfinize göre herhangi bir kelime. Ama bu kelime bundan sonra her tuvalet yapışında kullanacağınız bir kelime olacak. Bu yüzden dikkatli seçilmeli. Bir gün başka kelime, ikinci gün başka kelime kullanamazsınız. Benim kelimem olan "Bom" üzerinden devam edelim. Tuvaletini yaptığında neşeli bir nidayla "BOM!" der demez ona "aferin şimdi benimle gel" diyerek kuşunuzu elinize alın. Bir yere gitmesin diye baş parmağınızla ayağını çok hafif bir şekilde tutabilirsiniz. Zaten gitmiyorsa gerek yok. Birlikte odayı dolaşın, banyoya gidin vs. Daha önceden ortalama kaç dakikada bir bom yaptığını ölçmüştük. Diyelim ki yarım saatte bir yapıyor. 20-25 dakika ortalıkta takılın. Bom zamanı yaklaşınca T sopaya geri dönün ve kuşunuzu yine T sopaya bırakın. Onunla konuşun ve bekleyin. Tuvaletini yaptığında yine BOM! diyeceksiniz ve onu bombalar bombalamaz "aferin" diyerek yine elinize alacaksınız. Bu eğitimi her gün bir iki defa tekrarlarsanız, kısa süre içinde kuşunuz tuvalet eğitiminin temelini kapmış olacak.

1622908976812.png

Ona "bom"un anlamını ve tuvalet eğitiminin temelini bu şekilde öğrettikten sonra, eğitimi günün diğer saatlerine de yayacağız. Örneğin, sabah onu dışarı çıkarmadan, kafesinin kapağını açmadan önce ona "bom yap ve dışarı çık" diyeceğiz. O bom yapana kadar kafesin kapağı açılmayacak ve siz onun başında bekleyeceksiniz. Bom yapar yapmaz kapağı açın ve onu elinize alıp dışarı çıkarın. Kısa süre sonra papağanınız sabahları siz kafese eğilip "bom" der demez bom yapacak ve dışarı çıkarmanızı bekleyecek. Dikkat etmeniz gereken iki şey var burada. Birincisi kuşunuz dışarı bir an önce çıkmak için siz kafese yaklaşmadan hemen önce bom yapabilir. Konuşabilen kuşlar zamanla "bom" diyerek bom yaptığını vokal olarak ifade edebilir. Bu durumda onun anlatmak istediğini anlayıp onu dışarı çıkarmanız gerek. Ama genelde siz kafese yaklaşana kadar bomlarını tutarlar, siz "bom" deyince yaparlar ki, sorun yaşamadan dışarı çıkabilsinler..

1622908991226.png

Bu eğitimin bünyesinde yapacağınız başka bir şey daha var. Elinizde kuşunuzla dolaşıyorsunuz. Yere bom yapıverdi. Hemen ayağının birini baş parmağınızla hafifçe tutun ki bir yere gitmesin. Sonra birlikte banyoya gidin, yada her nereden peçete alacaksanız oraya ve "onunla birlikte", "onun gözü önünde" peçeteyle bomu alın, yine birlikte, bomlu peçeteyle kafesine, T sopasına oyun bahçesine vs. gidin ve ona "bom buraya" diyerek bomlu peçeteyi buraya atın. Bu süre içinde sizi görsün, izlesin.

Bu anlatım şekilleri sayesinde kuşunuza bom yapmanın da bir adabı olduğunu zamanla göstereceksiniz ve kuşunuz yine zamanla bu adabı uygulamaya başlayacak. :) Papağanlar bu işi çok iyi öğrenebilir. Önemli olan sizin onu anlayabilmeniz. Ve elbette korku, heyecan, hastalık gibi durumlarda papağanınızın tuvaletini nereye yaptığını düşünemeyebileceğini anlayışla karşılamanız.

Bu keyifli konuyu okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım işinize yarar. Eğer olurda bir gün kuşunuza tuvalet eğitimini verebilirseniz bir videonuzu bekleriz.:)
 
Son düzenleme:

Harlequin

Forum Sakini
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
262
Çözümler
4
Konum
Türkiye
Bu da bizden olsun. Paşa sandığımdan kolay öğrendi. Bu videoda Paşa yaklaşık 6 aylık. İlk başlarda sürekli videoya çekiyordum ama şimdi iyice alıştığı için aklıma gelmiyor. Paşa ilk geldiğinde hemen tuvalet eğitimini uygulaması lazım diye düşünmüştüm çünkü dışkısı çok büyük ve zor temizleniyor, neyse ki Paşa aylardır kafesi dışında bir yere tuvaletini yapmıyor. Evet "Paşa Boom" dediğimde tuvaletini ne pahasına olursa olsun yapıyor. ? ?
Bu arada Paşa eğer dışarıdaysa tuvaleti geldiğinde titriyor ve bağırıyor hemen odasına yetiştiriyorum bazen istemeden yolda kaçırdığı da olmuştur.
 
Son düzenleme:

Taha Aktaş 

Yönetici
Moderatör
Katılım
11 Ara 2020
Mesajlar
2,312
Çözümler
56
Konum
Bolu
komik duruyor ama sevimli :D

konu olukça ilginç. Teşekkür ederim
Rica ederim.☺️
Bu da bizden olsun. Paşa sandığımdan kolay öğrendi. Bu videoda Paşa yaklaşık 6 aylık. İlk başlarda sürekli videoya çekiyordum ama şimdi iyice alıştığı için aklıma gelmiyor. Paşa ilk geldiğinde hemen tuvalet eğitimini uygulaması lazım diye düşünmüştüm çünkü dışkısı çok büyük ve zor temizleniyor, neyse ki Paşa aylardır kafesi dışında bir yere tuvaletini yapmıyor. Evet "Paşa Boom" dediğimde tuvaletini ne pahasına olursa olsun yapıyor. ? ?
Bu arada Paşa eğer dışarıdaysa tuvaleti geldiğinde titriyor ve bağırıyor hemen odasına yetiştiriyorum bazen istemeden yolda kaçırdığı da olmuştur.

Cidden çok şanslısınız.? Maşallah Paşa’ya.?
 

Enes153

Forum Sakini
Katılım
23 Haz 2021
Mesajlar
465
Çözümler
1
Yaş
23
Konum
Konya
Hocam.Bu tür büyük kuşlara tuvalet eğtimide şart galiba.Bir tanesini yaparken gördüm(Ara papağanı)hiç azınsanacak bir miktar değildi.Yani muhabbet kuşu,Sultan papağanınkini fln silersin geçer ama bunlarin ki böyle birşey değil???Her tuvalette halıyı yıkatmak gerkebilir???
 
Üst