Sultan Papağanları Whiteface Sultan Papağanı Mutasyonu

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,383
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara

Whiteface Sultan Papağanı Mutasyonu​

Whiteface mutasyonu, otozomal çekinik bir gendir, bu mutasyon melanin pigmentasyonunu etkilemez; bunun yerine sarı, turuncu ve kırmızı pigmentleri beyaza dönüştüren tüm psittasin pigmentasyonunu ortadan kaldırır. Bu mutasyon diğer papağanlarda mavi olarak bilinir (muhabbet kuşu örneğin).

Sultan papağanlarında beyaz yüz mutasyonu (whitefaced), melanin değiştiren mutasyonların yanı sıra kısmi mavi mutasyonlarla iyi bir şekilde birleşir. Whiteface'i normal Sultan papağanlarıyla eşlediğinizde, bu mutasyondan yavrular vermeyecektir ancak soy çizgisine dokunuşu olacaktır. Fenotipte görünmesi çinde o yavruların uygun bir kuşla eşlenmesi gerekmektedir.

Whiteface aslında ülkemizde yaygın sayılabilecek mutasyonlardan bir tanesidir. Erkek ve dişi görünümü whiteface mutasyonunda farklıdır. Bu nedenle ayrımı kolay yapılmaktadır.
  • Erkek whiteface sultan papağanının yüzü ve kafası düz bir beyaz olur. Yetişkin beyaz yüzlü erkek, ilk tüy dökümünü yaptıktan sonra parlak, bembeyaz bir kafaya sahip olacaktır.
  • Dişiler ve yavrularda ise yüz daha mat grimsidir. Yanakta daha soluk gri bir benek bulunur (turuncu/sarı yerine).

    Whitefaced mutasyonu pied ile birleştiğinde, sarı pigmentasyonu ortadan kaldıracak ve beyaz benekler/lekeleri olacaktır. Bu birleşim inci mutasyonu içinde geçerli olmaktadır. Whiteface yavrularının kuluçkada ayırt etmesi kolaydır çünkü diğer mutasyonların bebeklerinin tüy rengi başta sarı olacaktır.
whiteface1.jpg

Dikkat!
Albino sultan papağanı diye özel bir mutasyon yoktur. Kırmızı gözlü beyaz sultan papağanları aslında lutino (düz sarı/beyaz gövde) ve whiteface mutasyonlarının bir araya gelmesiyle kuşu meydana getirir.

Tamamen beyaz, gözler kırmızı değil de siyahsa clear pied olacaktır mutasyonu!

whiteface2.jpg
whiteface3.jpg
whiteface4.jpg

Eşleme durumları​

Whiteface veya herhangi bir allelinin Cinsiyete bağlı, Sarı Yanaklı, Dominant Sarı yanaklı, Turuncu yanaklı ve psittacin pigmentasyonu içeren diğer mutasyonlarla eşleştirilmesi pek istenilen bir durum değildir.

Paleface, Creamface, whiteface pied eşleme için uygun tercihler olacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst