Yavru Kuşum Yem Kıramıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Andrea
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Andrea

Forum Sakini
Merhaba, yavru kuşumuz dal dari ile besleniyordu ancak sizlerin de telkiniyle yeme teşvik etmeye çalıştım. Ancak yem yerken biraz agresif hareketler yapıyor. Gözlemlediğim kadarıyla peşi sıra yemleri ağzına alıyor ve kırmadan olduğu gibi yemler geri düşüyor gibi hissediyorum. Kırılmamış yemlerin birikintisi fotoğrafta görülüyor, yem yerkenki halini de videoya çektim. Ayrıca yem yemesi veya yemeye çalışması çok uzun sürüyor, belki 15-20 dk böyle çabalıyor. Yeterli beslenememesinden korkuyorum, ufak da olsa arada dal dari parçaları veriyorum, onları da aslında ziyan ediyor çoğunlukla ama keyifle bir kısmını yiyor en azından. Bu arada akıllı yemligim de var henüz kafese monte etmedim uyumlu mu bilmiyorum da gerçi ama onda belki daha kolay yer. Dışkısı çok düzgün formda ve genel olarak neşeli şu anda yavrumuz, hazırladığım mamaları da tercih etmiyor bu arada, tek tek vererek hangi sebzeleri sevdiğini anlamaya çalışacağım, sevmediği bir koku falan mı var acaba imtina ediyor anlamadım. Hazırladığım mama genelde yumurta rendesi, havuç rendesi, marul, kuru mama karışımı. Kuru mamayi kendim hazırladım benim bile yiyesim geliyor aslında çok güzel oldu 😁

Ekli dosyalar

• IMG-20230319-WA0000.jpg
    IMG-20230319-WA0000.jpg
    211.4 KB · Görüntüleme: 5
Açıkçası forpuslar için bu yemlikleri uygun bulmuyorum ben. Tedirgin kuşlar daima ve yem yerken hep bir tehdit varmış gibi dikkatliler. Eğer kafesiniz imkan veriyorsa tabana bir kaseye yem koyunuz. Ek olarak yeni bebekler yeme tam alışana kadar ağır yiyebilirler. Yeminizde aspur, cedene ve japon darısı göremedim. Ekleme şansınız varsa bunları da ilave ediniz. Mama görseli ekler misiniz? Çok nemli mamalari yemiyorlar

Açıkçası forpuslar için bu yemlikleri uygun bulmuyorum ben. Tedirgin kuşlar daima ve yem yerken hep bir tehdit varmış gibi dikkatliler. Eğer kafesiniz imkan veriyorsa tabana bir kaseye yem koyunuz. Ek olarak yeni bebekler yeme tam alışana kadar ağır yiyebilirler. Yeminizde aspur, cedene ve japon darısı göremedim. Ekleme şansınız varsa bunları da ilave ediniz. Mama görseli ekler misiniz? Çok nemli mamalari yemiyorlar
Hocam hiç tedirgin bir kuş değil bu, yem yerken çekiştirsem, kasisam, sevsem bile yem yemeye devam eder. Kafes tabanına koyarak deneyeyim ama şimdilik kafes küçük olduğu için çok yer işgal ediyor, özellikle mamayi kafes tabanına koyduğumda gagasiyla çekip devirdi sürekli o yüzden bir yemlige de mama koydum, oraya girsin diye de bir parça dal dari koydum, gitti ama sadece dal dariyi didikliyor. Dal daridan belli oldugu kadarıyla mama bu, nemli olmamasına dikkat ettim tüm malzemeleri kurutarak suyunu sıkarak ekledim, kuru mamayi biraz fazla eklemiş olabilirim sadece fazla kuru olmuş bile olabilir. Mama içeriğini ilk mesajında yazmıştım, dün akşam verdiğim mama bu, bugun geri alacağım hiç dokunmadı sanırım. Yem içeriği de satıcının açıklamasında şu şekilde yazıyor:

• İçerik: %12 Cedene %20 Elenmiş Kızıl Dal Darı %25 Sarı Darı %14 Kızıl Darı %10 Çizgili Çekirdek %6 Aspir Çekirdeği %7 Beyaz Darı %3 Aspur (Sade Yem) %3 Soyulmuş Yulaf

Ekli dosyalar

• IMG-20230319-WA0002.jpg
    IMG-20230319-WA0002.jpg
    165.6 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG-20230319-WA0001.jpg
    IMG-20230319-WA0001.jpg
    267.4 KB · Görüntüleme: 3
Doğanay hocam gerekeni söylemiş. Bende bu yemlikte verdiğimde asla kendi yem kapısından asmiyorum
Başlığı çıkartıp direk kafes içine asıyorum bu şekilde çok tedirgin oluyorlar
Bana kalırsa yem yemeğe çabalamasi bile benim için önemli bir adım en azından çabalıyor 🙂
Çok üşengeç kuşlar var anne baba beslese bütün hayatları boyunca ağızlarını açıp yem yemeği bekleyenlere şahit oldum
Yem kırmaya yakın zamanda başlayacaktır. Daldariyi tamemem kesmeseniz de azaltın

Hocam hiç tedirgin bir kuş değil bu, yem yerken çekiştirsem, kasisam, sevsem bile yem yemeye devam eder. Kafes tabanına koyarak deneyeyim ama şimdilik kafes küçük olduğu için çok yer işgal ediyor, özellikle mamayi kafes tabanına koyduğumda gagasiyla çekip devirdi sürekli o yüzden bir yemlige de mama koydum, oraya girsin diye de bir parça dal dari koydum, gitti ama sadece dal dariyi didikliyor. Dal daridan belli oldugu kadarıyla mama bu, nemli olmamasına dikkat ettim tüm malzemeleri kurutarak suyunu sıkarak ekledim, kuru mamayi biraz fazla eklemiş olabilirim sadece fazla kuru olmuş bile olabilir. Mama içeriğini ilk mesajında yazmıştım, dün akşam verdiğim mama bu, bugun geri alacağım hiç dokunmadı sanırım. Yem içeriği de satıcının açıklamasında şu şekilde yazıyor:

• İçerik: %12 Cedene %20 Elenmiş Kızıl Dal Darı %25 Sarı Darı %14 Kızıl Darı %10 Çizgili Çekirdek %6 Aspir Çekirdeği %7 Beyaz Darı %3 Aspur (Sade Yem) %3 Soyulmuş Yulafh
hazır mama eklenmediğinde yeme ya da tatma durumu var mı*
Yem içeriği görünürde iyi duruyor ama bana göre çedene ve aspur yönünden fakir. Bir ara bu türü kısa da olsa besledim. %35 civarı cedene ekliyordum ve aspurda %20-25 bandıydı. Bir sonraki yem için bu ikisini arttırmanızı öneririm. Nasıl alıştırılırsa öyle gidiyor forpuslar bu nedenle sevdiği tohumlara göre oranları yönlendirmekte yarar var.

hazır mama eklenmediğinde yeme ya da tatma durumu var mı*
Yem içeriği görünürde iyi duruyor ama bana göre çedene ve aspur yönünden fakir. Bir ara bu türü kısa da olsa besledim. %35 civarı cedene ekliyordum ve aspurda %20-25 bandıydı. Bir sonraki yem için bu ikisini arttırmanızı öneririm. Nasıl alıştırılırsa öyle gidiyor forpuslar bu nedenle sevdiği tohumlara göre oranları yönlendirmekte yarar var.
Hocam kuru mamayi da kendim hazırladım,

Yulaf unu, galeta unu
Misir unu, pirinç unu
Çörek otu (öğütülmüş)
Keçiboynuzu (öğütülmüş)
Keten tohumu (öğütülmüş)
Biberiye, kişniş
Kekik, nane, fesleğen
Tarcin, Kırmızı aci toz biber
Zencefil, zerdecal, çok az Hindistan cevizi

Bi tariften hareketle hazırladım hocam ama beğenmedi mi acaba anlamadım, kokusu dokusu tadı güzel oldu bence 😁

Kuru mamayi eklemeden Bi yumurta mamasi vereyim bakayım yiyecek mi. Yem için de belirttiğiniz tohumları temin edip ilave edeyim hocam teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG-20230319-WA0004.jpg
    IMG-20230319-WA0004.jpg
    154.1 KB · Görüntüleme: 3
Hazir mamalari bazen sevmiyorlar. Örneğin çok popüler olan versele lagayi yemez benim kuşlar. Cede ve quiko severler

Hazir mamalari bazen sevmiyorlar. Örneğin çok popüler olan versele lagayi yemez benim kuşlar. Cede ve quiko severler
Sadece yumurta havuc yeşillik ile deneyeceğim hocam ama yemeyeceğini tahmin ediyorum. Mamasiz hayatımıza devam edeceğiz ya da sevdiği şeylerle karıştırıp denemeye devam edeceğim.

Hocam böyle kıtlıktan çıkmışcasina üçer beşer atıyor yemleri gagasina ama olduğu gibi geri düşüyorlar sanki. Bu şekilde davranışı normal mi? Yemeyi becerebilse bayağı obur olacak😁

Son düzenleme:
@İpek.s hocam, şuan kullandığı yeme çok yakın bir karışım.
bu olabilir ama bunun da çekirdeği fazla. Forpus için %7/8 oranında çekirdek çok yeterli. Bu nedenle alttakini öneririm ama başka sitelerde daha ucuzsa oradan temin ediniz

şu yem çok iyiymiş ancak bayi satışı yapıyorlar. Doğrudan satan bir site gördüm ama çok pahalıydı :)

bu olabilir ama bunun da çekirdeği fazla. Forpus için %7/8 oranında çekirdek çok yeterli. Bu nedenle alttakini öneririm ama başka sitelerde daha ucuzsa oradan temin ediniz

şu yem çok iyiymiş ancak bayi satışı yapıyorlar. Doğrudan satan bir site gördüm ama çok pahalıydı :)
Teşekkürler hocam bunu alayım.

Hocam, ekte fotoğrafı bulunan icerikte garden mix markalı Bi paket (500gr) muhabbet kusu yemi mevcut. Sarı dari, Kırmızı dari, akdari, aspur, aspir Yulaf içi, kondisyon tohumları, nijer, unlu mamuller şeklinde içerik yazıyor. Bu yemi tüketir mi, aldığım yemlerle falan karıştırıp verebilir miyim, yoksa hiç vermemeli miyim? Muhabbet kusu alacağım diye alışveriş yaparken almıştım ama sonra forpus dostumuzu edinince bu pakete hiç ellemedim. Bir de yine Bi paket kömür gibi bir şey verdiler bunu tuketmeli mi yoksa kullanmamalı mi? Satıcı öyle verince aldım açıkçası bilgisizce.

Ekli dosyalar

• IMG-20230323-WA0010.jpg
    IMG-20230323-WA0010.jpg
    128.8 KB · Görüntüleme: 3
  • IMG-20230323-WA0008.jpg
    IMG-20230323-WA0008.jpg
    86.9 KB · Görüntüleme: 3
ekte o görsel yok ancak içeriği öyle ise verebilirsiniz. Bilindik yerli markalardan. Kuşlar odun kömürünü çok seviyorlar. Kuş kumuna az oranda karıştırmanızı tavsiye ederim. İshali ve zehirlenmeleri engelleme yönünde olumlu etkileri var ancak ishal için geçici bir tutuculuğu var. Fazla tüketimi hastalık belirtisi olabilir.

Geri