Yavru Muhabbet Kuşum Uçamıyor

scarnface

iyikus.com Üyesi
Herkese merhabalar, yavru muhabbet kuşlarım yaklaşık 5 haftalık. Bugün ilk kez uçmaları için kafes dışına çıkardım. Diğer iki kuş sağlıklı görünüyor ancak en küçüğü uçamıyor ve videoda görüldüğü gibi zaman zaman sağ kanadını havada tutuyor. Sıçradıktan sonra kanatlarını hiç çırpmıyor ve hemen yere düşüyor. Kanadında görünürde bir yara veya incinme yok, diğer kuşların zarar verdiğine de şahit olmadım; acaba bir hastalık belirtisi midir? Daha önce başına böyle bir durum gelen oldu mu, bilgisi olan yardımcı olabilirse çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim, iyi forumlar.

Ek bilgi: 3 yavru ve anne ile baba kuş büyük bir kafeste bir aradaydı. Bu çiftten 20'ye yakın yavrumuz oldu daha önce. İki gün önce baba kuşu hiçbir hastalık belirtisi göstermeden kafeste ölü buldum, belki bir bulaşıcı hastalık olabilir diye belirtmek istedim.

Ekli dosyalar

Ekli dosyalar

Biraz daha büyümesini bekleyin, pes etmeyin lütfen. Bazı kuşlar o kuvvete azıcık daha geç erişebiliyor. Nadir olarak uçmamayı tercih eden kuşlarda doğabiliyor (her şey yolunda olmasına rağmen).

Anladım, veterinere de danıştım, kanadında bir sıkıntı yok gibi hafif bir incinme olabilir diye düşündük. İç parazit olma ihtimaline karşılık nilverm tavsiye etti, onu kullanacağım. Pes etmek yok, yardımınız için teşekkür ederim:)

Kuş zaten yavru iç parazit olacağını sanmıyorum. Belki yetersiz beslenmiş olabilir diğerlerine göre. Buda gelişim sorunlarına sebep olabiliyor. Eğer öyleyse vitamin mineral takviyeleriyle zamanla toparlar..

Ama babanın yakın zamanda ölmesi hastalık olma ihtimalini arttırır. Kuşun dışkılarının resimlerini ekleyin bi kontrol edelim. Ek olarak videoları açamadım YouTube yada Google drive yüklerseniz bakalım onlarada..

Kuş zaten yavru iç parazit olacağını sanmıyorum. Belki yetersiz beslenmiş olabilir diğerlerine göre. Buda gelişim sorunlarına sebep olabiliyor. Eğer öyleyse vitamin mineral takviyeleriyle zamanla toparlar..

Ama babanın yakın zamanda ölmesi hastalık olma ihtimalini arttırır. Kuşun dışkılarının resimlerini ekleyin bi kontrol edelim. Ek olarak videoları açamadım YouTube yada Google drive yüklerseniz bakalım onlarada..

Tüm görsel ve videoları drive a yükledim, linkini paylaşıyorum hocam.

İç parazitten emin olmadığım için bugün kullanmadım, bir gün daha gözlemlemek istedim. Kuşun durumunda bir değişme yok gibi, diğer yavrulara göre biraz daha durgun ama beslenmesinde sıkıntı yok. Bugün vitamin takviyesine başladım. Yine de tedbir amaçlı nilverm kullanmanın zararı olmayacağını düşünüyorum. Tavsiyelerinize açığım, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim 🙏

Ekli dosyalar

Tüm görsel ve videoları drive a yükledim, linkini paylaşıyorum hocam.

İç parazitten emin olmadığım için bugün kullanmadım, bir gün daha gözlemlemek istedim. Kuşun durumunda bir değişme yok gibi, diğer yavrulara göre biraz daha durgun ama beslenmesinde sıkıntı yok. Bugün vitamin takviyesine başladım. Yine de tedbir amaçlı nilverm kullanmanın zararı olmayacağını düşünüyorum. Tavsiyelerinize açığım, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim 🙏

Nilverm kullanıcaksınız tam dolu suluğa mercimek tanesi kadar yeterli olur. Fazlası dokunabilir. İlaçlı suyu sabah taze olarak hazırlayın bütün gün içsin. Bir günlük kullanım yeterli..

Videolara baktım şimdi kanat tutulması var kuşta. Buda salmonella belirtilerinden biri. Hastalık riskide var yani. Babadan bir hastalık geçmiş olabilir..

Yinede önce vitamin mineral takviyelerini kullanın bir süre. Ve beslenmesine ekstra özen gösterin. Hergün az miktarda sebze, meyve ve yeşillikleri verin. Badem fındık gibi kuruyemişleride havanda ufalayıp verebilirsiniz.. Sadece meyveleri aşırıya kaçmayın şekerli olduğu için..

Vitamin mineral takviyesi olarakta nekton s yada versele laga omnivit öneririm. Haftada 2 defa verilebilir ( normalde haftada bir kullanılır) tam dolu suluğa çay kaşığının ucuyla ekleyebilirsiniz..

Haricen eczaneden devit 3 damla alıp kuşun ağzına bir damla damlatabilirsiniz. D vitamini bu tarz durumlarda çok faydalı oluyor. Haftada bir kere uygulanabilir. Normal zamanda ayda bir kere kullanılır. Devit 3 damlayı elli bin ünitelikten alabilirsiniz.. Damlatırken dikkatli olun kuşu dik bir şekilde tutun. Soluk borusuna kaçmasın..

Nilverm kullanıcaksınız tam dolu suluğa mercimek tanesi kadar yeterli olur. Fazlası dokunabilir. İlaçlı suyu sabah taze olarak hazırlayın bütün gün içsin. Bir günlük kullanım yeterli..

Videolara baktım şimdi kanat tutulması var kuşta. Buda salmonella belirtilerinden biri. Hastalık riskide var yani. Babadan bir hastalık geçmiş olabilir..

Yinede önce vitamin mineral takviyelerini kullanın bir süre. Ve beslenmesine ekstra özen gösterin. Hergün az miktarda sebze, meyve ve yeşillikleri verin. Badem fındık gibi kuruyemişleride havanda ufalayıp verebilirsiniz.. Sadece meyveleri aşırıya kaçmayın şekerli olduğu için..

Vitamin mineral takviyesi olarakta nekton s yada versele laga omnivit öneririm. Haftada 2 defa verilebilir ( normalde haftada bir kullanılır) tam dolu suluğa çay kaşığının ucuyla ekleyebilirsiniz..

Haricen eczaneden devit 3 damla alıp kuşun ağzına bir damla damlatabilirsiniz. D vitamini bu tarz durumlarda çok faydalı oluyor. Haftada bir kere uygulanabilir. Normal zamanda ayda bir kere kullanılır. Devit 3 damlayı elli bin ünitelikten alabilirsiniz.. Damlatırken dikkatli olun kuşu dik bir şekilde tutun. Soluk borusuna kaçmasın..
Anladım, peki nilverm salmonella için de etkili olur mu yoksa ayrıca bir ilaç mı uygulamam gerekir? Bir de şu an diğer iki yavru ve anne kuş ile aynı kafeste, diğer kuşlar sağlıklı görünüyor. Sizce ayırmalı mıyım yoksa hepsine aynı işlemi mi uygulamalıyım?

Anladım, peki nilverm salmonella için de etkili olur mu yoksa ayrıca bir ilaç mı uygulamam gerekir? Bir de şu an diğer iki yavru ve anne kuş ile aynı kafeste, diğer kuşlar sağlıklı görünüyor. Sizce ayırmalı mıyım yoksa hepsine aynı işlemi mi uygulamalıyım?

Nilverm parazit ilacı salmonella bakteriyel bir hastalık. Tedavisinde antibiyotik kullanılır. Ancak şu aşamada antibiyotik önermem. Dediğim gibi öncelikle takviyelerle destekleyin. Beslenmesine özen gösterin durumunu takip edelim.. Konuyu güncelleyin ara sıra..

Nilverm parazit ilacı salmonella bakteriyel bir hastalık. Tedavisinde antibiyotik kullanılır. Ancak şu aşamada antibiyotik önermem. Dediğim gibi öncelikle takviyelerle destekleyin. Beslenmesine özen gösterin durumunu takip edelim.. Konuyu güncelleyin ara sıra..
Anladım hocam, çok teşekkür ederim 🙏

Selamlar. Teşhis tedavi konusunda tam yardımcı olmaz lakin yinede fikirlerimi sunmak isterim.
Kuşlarımın 5 haftalıkkenki zamanlarını düşündüğümde henüz pek uçmuyorlardı. Dışarı çıkardığımda sıcak bir yer bulup yuvalıktaki gibi yatma istekleri oluyordu. Uçamama konusunda önceden baktığım bir muhabbet kuşumdan örnek vermek istiyorum. Kuş yavruydu. Eve ilk geldiğinde uçamadığını, sadece yerinden sıçrayıp yere geri iniş yaptığını farkettim. Kuşun kanat kökünde?elle sırtına dokunup muayene ettiğinizde küçük kemik gibi bir çıkıntı hissediliyordu. Sanki kemiği? kanadı? bir travma sonucu öyle kaynamış gibiydi. 9 yıl o şekilde yaşadı. Sizin semptomlarınızda sadece kanat kaldırma durumu var sanırım. Ben kuşların kanat kaldırdığına yalnızca kuş uçarken bir yere çarptığında kısa süreli olarak yaptıklarına denk geldim sadece.
Kuş yavru olduğundan bir süre daha durumu gözlemlenebilir sanırım. Kanadını kaldırmasına sebep olan şey kanat bölgesinde yaşanıyordur herhalde. Belki kemik gelişimi ile ilgilidir. Vitamin ve iyi beslenme şuan için önerebileceğim tek şey.

İlgili bir vet varsa eğer, kuş için uygun bir seçenekse, mutlaka bir röntgen çekilmesini isterdim. Ki umarım durum bu şekilde devam etmez ve normal uçabilir.

İlgili bir vet varsa eğer, kuş için uygun bir seçenekse, mutlaka bir röntgen çekilmesini isterdim. Ki umarım durum bu şekilde devam etmez ve normal uçabilir.
Sorunu fark ettiğimden beri beslenmesine özen gösteriyorum, bugün üçüncü gün. Başka herhangi bir hastalık belirtisi göstermiyor, beslenmesinde veya enerjisinde de bir sıkıntı görünmüyor ancak muhtemelen kanadından kaynaklı kafes içinde çok hareketli değil (diğer yavrulara kıyasla). Bugün tedbir amaçlı hepsine nilverm uyguladım, sonraki günlerde de vitamin ve probiyotik uygulayacağım. Ek olarak her gün çeşitli sebze, yeşilliklerden ve haşlanmış yumurta beyazından vermeye başladım. Gelişim süreci içinde kafesteyken kanadında böyle bir sorun olduğunu hiç hissetmedim, yeni olabilir diye düşünüyorum. Veterinerle birlikte elle muayene ettiğimizde de görünürde bir sorun teşhis edemedik. Birkaç gün hem gözlemleyeceğim hem de beslenmesine dikkat edecegim, bir gelişme ve iyileşme görmezsem başka bir fikir almak adına başka bir veterinere gösterip röntgen de çektirmeyi düşünüyorum, önceki yorumlarda belirtildiği gibi salmonella ise ona yönelik bir tedavi isterim. İnşallah hafif bir incinmedir ve zamanla iyileşir. İlginiz ve iyi niyetli düşünceleriniz için teşekkür ederim.🙏

Herkese tekrardan merhabalar. Yavru kuşum iyileşti. Artık kanatlarında bir sorun görünmüyor, uçması da düzeldi (ancak henüz konmasında bir takım sıkıntılar devam ediyor onu da zamanla öğrenmeye çalışacağız, çalışmalarımız devam ediyor 🙃). Merak edenler için güncel bir video yükledim linkini bırakıyorum. Hem bu güzel haberi paylaşmak hem de fikirlerini belirterek yol gösteren herkese tekrar teşekkür etmek istedim.

Bu arada yaklaşık bir hafta - on gün boyunca beslenme konusunda yaptıklarımı da yazmak istiyorum, kuşun iyileşmesinde faydası oldu mu bilmiyorum ama belki aynı durumu yaşayan olursa bir fikir olur en azından.

Sularına ekleme yoluyla iki kez entrobac probiyotik, iki kez multivitamin, bir kez de nilverm uyguladım. Su değişimini kuşlar gece susamış olacakları için sabaha karşı yaptım ve yaklaşık 8-9 saatin ardından sulukları temizleyerek saf su ile değiştirdim.
Ek gıda olarak bol bol sebze ve yeşillik (maydanoz sapı, salatalık, yeşil acı biber), 3-4 günde bir azıcık meyve, en az iki günde bir haşlanmış yumurta beyazı yedirdim. Bu beslenme şeklini biraz seyrelterek uygulamaya devam edeceğim.

Bu arada ben üç yavrunun da erkek olduğunu düşünüyorum ama emin değilim, acaba dişi olma ihtimalleri var mıdır? Ayrıca isim önerilerini paylaşmak isteyen olursa yeni fikirlere açığım 🙃.

Ekli dosyalar

Yeşil erkek mavi dişi diğeri kafasını çevirmiş bişey belli olmuyor😁

Ümit hocam tek gün kullanmak yeterli demiş. Siz haftada 1 gün vermişsiniz. Kesin en az 3 ay vermeyin.
Bu rada iyileşmesine sevindim. Sağlıklı günler dilerim
Haftada bir değil, tek seferlik uyguladım zaten, açıklamam eksik kalmış galiba tam anlaşılmamış olabilir. Bu arada veteriner de tek seferlik uygulayıp 15 gün sonra bir kez daha tek seferlik verebileceğimi söylemişti ama ben şu an için gerekmediğini düşünüyorum, kuşlar sağlıklı görünüyor çünkü. Dediğiniz gibi 3-4 ay sonra bir kez daha uygulayabilirim. Teşekkür ederim, size de sağlıklı günler.

Geri