Yem kıramıyor, sadece darı yiyor ve ağza yapışan yem

Tayyipcan Erkek

iyikus.com Üyesi
Merhabalar,

Muhabbet kuşumda alt gaga uzama sorunu vardı ama uzadıkça keserek bu sorunu halletmiştik, yem yiyebiliyordu. Ama bu aralar yem kırmasında sorun çıkmaya başladı. Yem ağzına alıyor ama kıramıyor. Bazen ağzında yuvarladıkça yuvarlıyor bekliyor. Çok az yem yiyip çözüm bulamadığı içinde bir yukarı bir aşağı kafese girip çıkıp yem yemeye çalışıyor ama nafile.
Yaklaşıp gagasını sağlı sollu kafese sürtüp bir şeyler anlatmaya çalışıyor ama bende ne yapacağımı bilemiyorum. Yem bayattır belki deyip yeni yem aldım ama gene çözüm olmadı. Ve yemlikte uzun süre geçiriyor ve yemlerin ağzına yapışması dikkati çekti. Su içmeye de çok gidiyor.
Şuan için sadece dal darı kırabiliyor. Bir şeyler anlatmaya çalışınca çok üzücü oluyor. Ne yapsam bilemedim. Bazı konular gördüm ama ishal bağlantılıydı. Benim kuşumda ishal yok. Açlıktan olabileceğini düşündüğüm bir uyku hali var. Gündüz normalden daha çok kafasını gömüp uyuyor.
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

alt gagası üst gaganın üstünde olarak doğduğu için alt gagayı çok uzadığında kesiyorum ( 4 senedir ). Çünkü yem kırmasını engelliyor. Zaten kendi de gagasıyla oynaya oynaya baya inceltiyor. Kalın ve ince taraf belli oluyor. İnce tarafı kesiyordum. Üst gagaya herhangi bir temasım olmadı zaten iyice içe doğru yönelmiş.
Teşhis olarak birşey yazmamışsınız. Bu ilaçlar mantar için mi ? Hastalığı nedir ?

yem kıramama haricinde başka bir mantar belirtisi yok. Darıyı rahatça kırıp yiyebiliyor. Halsizlik ve uyku durumu hiç yem yiyemediği zamanlarda oluyordu. Deniyor deniyor sonra yorulup kafayı gömüp dinleniyordu. Ama gene de ötmeyi bırakmadı. Yeni darı alıp verdikten sonrada enerjisi yerine geldi gibi.
Kuşu 4 sene önce aldığımızda da alt gagasının üst tarafın üstüne geçip büyüdüğünü farketmiştik. O zaman danıştığımda gene forumlarda düzenli olarak kesilmesi lazım demişlerdi. O da alt gaga zaten. Üst gagasıyla da sürekli altı oyup inceltiyor. Bakınca ince ve kalın ayrımı gözüküyor. Tırnak makasıyla dokunduğun anda kopuyordu bazen o kadar inceltmiş. Üst gaga iç tarafta kaldığı için yem yerken görüyorum üst gaga da artık aşınmış. Ve yem kırmasına o engel oluyor gibi.
Canımı sıkan ağzında yemi gevelemesi ve yem yapışması. Bir de bana yaklaşıp gagasını sağ sol kafese sürtünce çaresiz üzlüyorum.

yem kıramama haricinde başka bir mantar belirtisi yok. Darıyı rahatça kırıp yiyebiliyor. Halsizlik ve uyku durumu hiç yem yiyemediği zamanlarda oluyordu. Deniyor deniyor sonra yorulup kafayı gömüp dinleniyordu. Ama gene de ötmeyi bırakmadı. Yeni darı alıp verdikten sonrada enerjisi yerine geldi gibi.
Kuşu 4 sene önce aldığımızda da alt gagasının üst tarafın üstüne geçip büyüdüğünü farketmiştik. O zaman danıştığımda gene forumlarda düzenli olarak kesilmesi lazım demişlerdi. O da alt gaga zaten. Üst gagasıyla da sürekli altı oyup inceltiyor. Bakınca ince ve kalın ayrımı gözüküyor. Tırnak makasıyla dokunduğun anda kopuyordu bazen o kadar inceltmiş. Üst gaga iç tarafta kaldığı için yem yerken görüyorum üst gaga da artık aşınmış. Ve yem kırmasına o engel oluyor gibi.
Canımı sıkan ağzında yemi gevelemesi ve yem yapışması. Bir de bana yaklaşıp gagasını sağ sol kafese sürtünce çaresiz üzlüyorum.
Gecmis olsun, kusunuza kabuksuz yem vermeyi denediniz mi? Acaba sorun yem kiramamak mi, yoksa istahsizlik mi? Benim kusumda gecen hafta melek oldu😔 istahsizlik zamani gidiyordu yemin basina yiyor gibi yapiyordu ama yemleri kirmiyordu oyle karistiriyordu. Belki sizin kusunda sorunu gaga degil, istahsizliktir. Acil sifalar diliyorum minige.

Merhaba, bu tarz durumlarda özellikle pelet yemlere alıştırmak gerekiyor. Pelet alışkanlığı sağlanamaz ise takviye ürün eklemeden sebze ve yumurta mamalari hazirlayabilirsiniz. Kabuksuz yem de daima soruna çözüm olmaz. Yulaf, aspur ve japon darısini yem karışımında arttirmaniz iyi olabilir. Yulaf az arttırılmalı!

Gecmis olsun, kusunuza kabuksuz yem vermeyi denediniz mi? Acaba sorun yem kiramamak mi, yoksa istahsizlik mi? Benim kusumda gecen hafta melek oldu😔 istahsizlik zamani gidiyordu yemin basina yiyor gibi yapiyordu ama yemleri kirmiyordu oyle karistiriyordu. Belki sizin kusunda sorunu gaga degil, istahsizliktir. Acil sifalar diliyorum minige.
teşekkürler. Dal darıya tabiri caizse dalıyor. Onu rahat kırdığını gözlemledim. Gaga'da tüm kuşların aksine alt taraf üst tarafın üstüne geçtiği için zorlanma oluyordu. Şimdi kırmaya uğraşırken bakınca üst gaga'da bayağı aşınmış. O yüzden olduğunu düşündüm. Diğer aktivitelerinin normal olduğunu görüyorum. Ötüyor ve dalgın değil. Kafeste yaklaşıp bana bir şeyler anlatmaya çalışıyorya o zaman ne diye düşünüyorum.

Merhaba, bu tarz durumlarda özellikle pelet yemlere alıştırmak gerekiyor. Pelet alışkanlığı sağlanamaz ise takviye ürün eklemeden sebze ve yumurta mamalari hazirlayabilirsiniz. Kabuksuz yem de daima soruna çözüm olmaz. Yulaf, aspur ve japon darısini yem karışımında arttirmaniz iyi olabilir. Yulaf az arttırılmalı!
Öncelikle çok teşekkür ederim. Pelet yemi daha önce duymamıştım. Kesinlikle deneyeceğim.
Diğer bir şeyse bu forumda binlerce kişiye bıkmadan yardım ediyorsunuz, gerçekten insanlara ve canlara yardımcı oluyorsunuz. Teşekkürler.

Son düzenleme:
Geri